Tilikum Tilikum komentáře u knih

☰ menu

Co nosili s sebou Co nosili s sebou Tim O'Brien

Spíše soubor osobních prožitků než sbírka povídek. Nicméně brutalita války a idiocie vojákl, kterou zákonitě přináší, je vykrelsena efektně.

20.08.2023 3 z 5


Vítejte v Pekle Vítejte v Pekle Roman Bureš

Většina českých autorů popisuje akci, Bureš vypráví příběhy.

20.08.2023 5 z 5


Ať vejde ten pravý Ať vejde ten pravý John Ajvide Lindqvist

Moje první kniha s upíry ever. Severská depka, kde jsou všichni alkoholici, feťáci nebo pedofilové. To Švédsko musí být hrozná zem! Nenadchne ani neurazí. Celkově trochu kostrbaté a nijak zvlášť originální. Ale Oskar se povedl.

07.01.2023 3 z 5


Nádraží Perdido Nádraží Perdido China Miéville

První třetina knihy prosté nadšení, pak se začaly lovit můry a vlastně se do konce knihy ani nic neřešilo. A úroveň postupně upadala. Autor se vyžíval v popisu města, to hraje hlavní roli a podařilo se mu vystavět reálný fungující svět, i postavy jsou výborné i když nad motivací některých z nich jsem zvedal obočí, hlavně teda u Izáka. Celkově tomu prostě chybí příběh, nikam se to nehýbe, nic se nevyvíjí a ten konec a Izákovo nepochopitelné rozhodnutí to celé zabíjí. Jo a jedna věc na zívěr: proč proboha nepoužívají zrcadla na prsou, do kterých se dívají se skloněnou hlavou??!

30.09.2022 3 z 5


Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Tady jsem tedy sáhl vedle :)))

14.04.2022 1 z 5


Ústav Ústav Stephen King

Král je zpět! Budování atmosféry, skvělé dětské postavy, propracované charaktery, excelentní čtivost, to jsou atributy starého dobrého Kinga. Slabší byly akční sekvence, ale řekněme si to na rovinu, akce nikdy nebyla Kingovou nejsilnější stránkou. Jediné s čím nejsem úplně za jedno, je konec. Ten úplný závěr, poslední kapitola. Vlastně jsme se nic pořádného nedozvěděli a přišlo mi to trochu fádní. Ale plné hodnocení to rozhodně neznehodnocuje.

25.02.2022 5 z 5


Leon Leon Roman Bureš

Další výborný román mého oblíbeného spisovatele, který píše hlavně sci-fi, ale tady ukazuje, jak je mu historie blízká. Jako milovník antiky jsem si pošmákl, oživlý starověk, výborné bitvy, navíc to má neskutečný spád.

05.11.2021 5 z 5


Království Dutců Království Dutců Kira Jane Buxton

Zombie postapo popsané domácími ale i divokými zvířaty. Hlavní postava je vrána. Kdo by tomu odolal? Nesnáším slovní spojení zelená agitka, protože to může v dnešní době použít jenom blbec, ale kdybych ho použít musel, řekl bych, že tohle byla extrémně zábavná zelená agitka.

27.04.2021 5 z 5


Tchaj-pan Tchaj-pan James Clavell

Skvělý román! Hned na úvodních stranách na vás sice autor vysype celou řadu postav, ale postupně se to stabilizuje a čtenář se poměrně snadno orientuje. Nejlepší je zcela neopakovatelná atmosféra Clavellových knih. Velmi snadno a nenásilně vás vtáhne do toho určitého století, do kterého zrovna chce. Opět je ústředním motivem střet kultur a rozdílných pohledů na život evropanů a číňanů. Je fascinující, jací byli britové,vládci tehdejšího světa,vlastně primitivové.

07.03.2021 5 z 5


Orlové ve válce Orlové ve válce Ben Kane

Rozporuplné pocity. První polovina absolutně o ničem, nudná, postavy ploché jako přejetý ježek, Arminiovy motivace vařené z vody. Už jsem to chtě zahodit, ale začala bitva. A ta byla parádní. Autor věděl, o čem píše, doporučuji přečíst doslov! Bitva byla promyšlená a popsaná do posledního detailu, navíc velmi autentická. Zvedla hodnocení knihy z jedné na čtyři hvězdy. Asi se opatrně pustím do pokračování.

07.11.2020 4 z 5


Vodní nůž Vodní nůž Paolo Bacigalupi

Na úvod trocha kritiky. Už dlouho se mi nestalo, že bych dokázal děj tak snadno a přesně předvídat, ale tohle mi v celkovém důsledku tolik nevadilo, co mi vadilo více, byla občasná nelogičnost v jednání Vodního nože a žurnálky. Obzválšť na konci. Nicméně obojí se dá snadno odpustit, protože dokonale popsaný svě apokalypsy, která nás pravděpodobně čeká a nemine, všechna negativa hravě přebije. To vše zabalené do neuvěřitelně čtivého celku. Bacigalupi je v současnosti zdaleka nejlepší autor apo a postapo!

19.09.2020 5 z 5


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Viděl jsem seriál, který mě moc nenadchl. Kniha byla mnohem lepší, promyšlenější a propracovanější. Ale bohužel jsem v postavách viděl herce ze seriálu, což bylo mínus. Miller byl skvělý, výborně prokreslený po psychologické stránce, věřil jsem mu to. Zato Holden byl skutečně jelito. Až mě ke konci začal štvát natolik, že jsem mu přál, aby si zapomněl do skafandru vzít kyslík. Třetí postavou pak byl výborně prokreslený svět budoucnosti. Líbila se mi celkem realistická myšlenka, že sluneční soustavu ovládneme, ale planety pro nás zůstanou navždy nedosažitelné. Druhému dílu ale určitě dám šanci.

16.08.2020 4 z 5


Říše Říše Roman Bureš

Zatímco v první povídce Říše odvádí Roman Bureš standard, až druhá povídka Zeď mě naprosto rozsekala. V Říši je to, co mám u autora rád, skvělá akce a super postavy. Ve Zdi ale dominuje hustokrutá atmosféra. Nejsem si jist, jestli nějaký jiný český autor dokáže psát tak čtivě, aniž by použil jedinou akční scénu. Hlavní postavou obou povídek ale je do detailu promyšlený alternativní svět, na který navazují skutečné světové události. A někteří historičtí hajzlové se místo ke komunistům přiklánějí k náckům, viď, Fidele.

16.08.2020 5 z 5


Dívka na klíček Dívka na klíček Paolo Bacigalupi

Perfektně vykreslený svět, který možná čeká naše budoucí generace. Neměl jsem problém uvěřit každému detailu ani silným charakterům. Jen jednu drobnost nechápu, proč pružinové pistole? Proč by se lidstvo vzdávalo střelného prachu? Jediná kaňka na kráse. Knihu vřele doporučuju lidem jako je Václav Klaus st. :)

19.05.2020 5 z 5


Robokalypsa Robokalypsa Daniel Howard Wilson

Je to pateticky klišovitě americké. Hodní lidičkové, samozřejmě vhodně etnicky a genderově rozdělení, abychom nikoho neurazili, jsou tak šikovní a hrdinní. Proč je vůbec Archos zavíral do táborů a přetvářel k obrazu svému? Proč je jednoduše nevyhladil? Jednu hvězdu za pár skutečně dobrých scén a za občas dobrou armosféru. Ale jako celek je to dost pitomoučké.

14.12.2019 1 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Opět se to četlo lehce, stejně jako všechny Kingovy knihy. Přesto nejsem spokojen tak docela a nedokážu říct proč. Trochu mi připadalo, že autor vykrádá sám sebe a taky to, že je to spíchnuté nějak horkou jehlou. Jako kdyby to odflákl, např. ve všech jeho knihách jsou charaktery perfektně vykreslené a mají hloubku, tady byly ploché jako by je napsala nějaká Nesvadbová. Ne, sorry, to už jsem přehnal :)

07.11.2019 4 z 5


Den přizpůsobení Den přizpůsobení Chuck Palahniuk

Vůbec jsem se nedokázal začíst. Nudně podaná satira, kterou jako středočech dokážu jen těžko ocenit. V Americe možná měla úspěch, ale tady vyznívá naprázdno. Příliš postav, které nemají žádnou hloubku, charaktery na jedno brdo, nezáživné. Fakt jsem se snažil to dočíst, ale než jsem knihu dorazil, přečetl jsem další dvě, a to asi mluví samo o sobě.

19.10.2019 1 z 5


Inferium Inferium Roman Bureš

Srovnání s Asfaltem se vyloženě nabízí. Četl jsem obě knihy a obě jsou svým způsobem vynikající. Asfalt to je akční jízda ala Kulhánek prokládaná hláškama, Inferium je mrazivější, více dějové a skoro bez akce, přesto je strhující. Bureš vymyslel další naprosto unikátní svět.

25.03.2019 5 z 5


Zkouška čarodějného krále Zkouška čarodějného krále Chad Corrie

Typický příklad toho, že se ze západu překládá kdejaká, s odpuštěním, sračka. Vše řekl Okoslav, není co dodat.

27.12.2018 1 z 5


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Klobouk dolů před autorem. Takové množství informací tak skvěle a srozumitelně podané. Tohle by si měli přečíst všichni ti důchodci, co Andrejovi skočili na koblihu.

08.08.2018 5 z 5