Tchaj-pan

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Napínavý román z období poloviny minulého století na ostrově Hong-kong vypráví o střetu dvou kultur a náboženství, ve kterém jde o boj o zisky z legálních i nelegálních obchodů a rozhoduje se o dalších osudu obchodních i politických vztahů Británie s Čínou.

https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/7838/tchaj-pan-7838.jpg 4.6430

Komentáře (67)

Kniha Tchaj-pan

Sitting-Bull
11. března

Další z perel z pera Jamese Clavella. Moc se mi líbí, jak se dokázal vcítit do střetu kultur a nepochopitelnosti jedné pro druhou, ale i druhé pro první. Rozhodně stojí za přečtení, doporučuji.

Leona333
31.10.2021

Proč se čas od času, nenechat zlákat na jiný druh četby- knihy, jako je třeba Tchaj-pan a jemu podobné...? Nenechat se poučit kulturou a zvyklostmi vzdálené země? Já tak udělala a rozhodně jsem neprohloupila. Opět jsem si díky dalšímu, skvělému dílu od Jamese Clavella ověřila, že Evropa nebyla pro každého středem vesmíru a že ten, kdo se mohl a považoval za honoraci..., nemusel ve vzdálených zemích pro jiné znamenat vůbec nic...

Kami33
21.04.2021

Je to kniha, ke které se ráda vracím. Napínavý děj, exotické prostředí, spousta zajímavostí, prostě super.

flyingandie
07.03.2021

Prvních sto stran jsem měla z knihy rozporuplné pocity. Příliš mnoho postav, nějaké lodě, politické konflikty. Byla jsem z knihy zmatená. Dalších třista stran jsem se začítala a posledních 300 stran jsem přečetla během jediného dne. Rázem se z Clavella stal jeden z mých oblíbených autorů.
Tchaj-pan, alias Dirk Struan, je obchodník s opiem. Ale ne jen tak ledajaký. Naučil se totiž chápat zemi, ve které obchoduje a poměrně jednoduchou strategií našeptávání svých myšlenek ostatním dokázal dávat věci do pohybu. Kniha nenápadně pluje v čínských vodách napětí, aby postupně vyústila přes kolizi a krizi do neodvratné katastrofy. A nebo ne :)?

Tilikum
07.03.2021

Skvělý román! Hned na úvodních stranách na vás sice autor vysype celou řadu postav, ale postupně se to stabilizuje a čtenář se poměrně snadno orientuje. Nejlepší je zcela neopakovatelná atmosféra Clavellových knih. Velmi snadno a nenásilně vás vtáhne do toho určitého století, do kterého zrovna chce. Opět je ústředním motivem střet kultur a rozdílných pohledů na život evropanů a číňanů. Je fascinující, jací byli britové,vládci tehdejšího světa,vlastně primitivové.

danny_21
04.03.2021

Děj dalšího Clavellova románu je zasazen do Hongkongu a jeho okolí v roce 1841. V době během opiových válek, kdy se skoro pustý ostrov Hongkong stal britskou korunní kolonií. Dirk Struan, zakladatel a majitel Struan's – největší obchodní společnosti v Asii, se rozhodne vybudovat na ostrově její ústředí a tím spojit s Hongkongem nejen její osud, ale i svůj a své rodiny. Největším konkurentem a nepřítelem je Dirk Tyler Brock – majitel druhé největší obchodní společnosti na Dálném východě. A tak sledujeme na přestřeleném prostoru jejich vzájemný souboj o moc za účasti velkého množství postav z různých společenských a kulturních vrstev, z nichž každá má své vlastní zájmy a cíle. Celkový dojem tohoto opusu je tak někde na lepší půli stupnice, bavily mě popisy čínských mravů a chování, ale stopáž brzdila mou pozornost a spojení intrikaření a historického románu není úplně můj šálek kávy, soráč Jamesi, ale Král Krysa zatím nedostižný - 65 %

KatarínaK.
19.01.2021

Tento historický román z pol. 19.století o založení Hongkongu si prostě nesmíte nechat ujít. Skvěle napsaný, vás provede světem tchaj-pana Dirka Struana. Nepochopím jak v té době mohli lidé toho tolik dosáhnout, tolik poznat za pouhý jeden život. Úžasné životní dobrodružství. Život tchaj-pana by vydal na několik knih a na všechny bych byla velmi zvědavá. Knihu jsem s odstupem 20 let četla po druhé. Její 1.vyd. ve slovenském jazyce má čestné místo v mé knihovně. 4,5*

Anry63
29.11.2020

Výborný, výborný, výborný. Clavell výtečně popisuje tu dobu, příběhy a osudy všech účastníků. Je to neskutečně čtivé a já musím jen a jen chválit. Obrovská spokojenost, stejně jako u jeho Šóguna. Vemte, čtěte, nechte se unášet.