tereza5413 tereza5413 komentáře u knih

☰ menu

Maminka Maminka Jaroslav Seifert

Nádherná kniha plná zajímavých básní, v nichž každá zpracovává téma maminky v jiném kontextu. Zamilovala jsem si verše, ale i to, co v nich člověk na první pohled nevidí. Rozhodně doporučuji!

14.04.2020 5 z 5


Kulička (3 povídky) Kulička (3 povídky) Guy de Maupassant

Snad poprvé u klasické literatury dávám méně než plný počet hvězd.
Kniha se mi četla velmi špatně, a to jsem zvyklá na čtení knih z renesančního období (Shakespeare,..) a složité poezie. Příběh je jednoduchý...až moc.
Jediné, co povídku zachránilo v hodnocení, byla její aktuálnost a krásné zobrazení opovrhování vyšší společnosti obyčejnou lehkou dívkou.
Rozhodně si ji do maturitního seznamu nedám a pouvažuji, jestli vůbec ještě něco od tohoto autora budu číst.
Příběh mě zklamal, a proto ho nemůžu doporučit...mrzí mě, že to musím napsat.

14.04.2020 3 z 5


Racek Racek Anton Pavlovič Čechov

Krásné drama.
Od počátku až do konce jsem byla napnutá a čekala, kam se děj posune. Konec mě naprosto dostal.
Musím říci, že Čechov měl opravdu smysl pro humor, když tuhle hru nazval komedií :). Za mě je to něco na pomezí činohry a vyloženě tragédie...ano...i přes to, že má kniha takový konec, jaký má, tak jsem se místy i zasmála :).
Má sice složitější jazyk, ale rozhodně doporučuji si toto dílo přečíst.

31.03.2020 5 z 5


Ve stínu lípy Ve stínu lípy Svatopluk Čech

Velmi se mi líbila symbolika lípy ve formě národního stromu a symbolu, že Češi milují svůj domov. Když někdo vyjel do zahraničí, vždy se vrátil domů a ba naopak litoval důsledku jeho rozhodnutí. Krásná knížka.

19.02.2020 5 z 5


Sonety Sonety William Shakespeare

Miluji Shakespeara a ještě více jeho sonety. Měla jsem čest býti také na pořadu (přednášce) doprovázeném hudbou o sonetech od pana Hilského a bylo to nezapomenutelné. Do dnes děkuji za tu možnost.

15.12.2019 5 z 5


Nová rada Nová rada Smil Flaška z Pardubic a Rychmburka

Kniha pro mě byla zprvu trápením a moc se mi, jako ne častokrát, do díla nechtělo, I přesto čtení bylo velmi zajímavé a poučné. Zpracovávali jsme ji ve škole a nakonec psali seminárku. Kniha se mi, i přes to vše, líbila a díky pravidelnému verši jsem ji i dobře pochopila a hezky se mi četla.

14.12.2019 5 z 5


Smuténka Smuténka Jan Skácel

Miluji tyto zajímavé verše :) vždy se u nich zamyslím nad jejich podstatou, tak pokaždé přijdu na něco jiného :)

09.12.2019 5 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

V knize panuje krásná ponurá atmosféra. Děj je sice jednoduchý, ale přesně u takovéto knihy to vůbec nevadí a ba naopak, děj zde není důležitý. Důležité je, jak to Mácha myslel a také si uvědomit, co byl Mácha za osobu, jeho chování i povahu a až poté, si myslím, jde naprosto s přehledem Máj pochopit a možná si ho dokonce i zamilovat.

27.11.2019 5 z 5


Macbeth Macbeth William Shakespeare

Tato kniha se mi četla relativně snadno a konec mě totálně dostal. Rozhodně doporučuji.

11.07.2019 5 z 5


Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Miluji tuhle knihu....a je už jedno jestli v divadle, literární kavárně (zde jsem ji slyšela poprvé) a nebo při vlastním čtení.
Nejkrásnější je nevinnost celého díla a konec, který není nepozitivnější, ale možná právě proto je to dílo tak jedinečné a jednoduše kouzelné. Postavy mi přirostly k srdci a obzvláště Terina.
Je dosti možné, že spoustu lidí je odrazeno díky složitějšímu jazyku a nepochopení prvních pár stran, ale je potřeba se přes to přenést a vidět ve verších více, než jenom syntaktické figury a podobné věci :).

11.07.2019 5 z 5


Othello Othello William Shakespeare

Miluji knihy od Shakespeara a, i když jsem věděla jak to celé dopadne, přečetla jedním dechem a nemohla se od knihy odtrhnout. Jedině doporučuji :).

24.06.2019 5 z 5


Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské William Shakespeare

Musím se přiznat, že tragédie od Shakepeara mám raději než komedie, ale třeba po přečtení více komedií přijdu na chuť i tomuto žánru. Jinak je kniha docela zamotaná a konec předvídatelný, ale líbila se mi.

15.06.2019 5 z 5


Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Moc ráda na tuto knihu vzpomínám. Byla mojí nejoblíbenější dětskou knihou a rozhodně ji jednou budu číst mým dětem.

08.06.2019 5 z 5


Hodina tance a lásky Hodina tance a lásky Pavel Kohout

Krásná kniha, plná velmi emotivních situací a u konce mě jako první kniha rozbrečela, při zjištění, jak jednotlivé postavy dopadly (nechci spoilerovat :) ). Jsem velmi ráda, že ji mám v maturitní četbě a minimálně pouvažuji o jejím zařazení do maturitního seznamu.

17.05.2019 5 z 5


Havran (dvojjazyčná kniha) Havran (dvojjazyčná kniha) Edgar Allan Poe

Krásná tajemná kniha, kterou jsem sice napoprvé nepochopila, ale zamilovala jsem si jazyk jakým je to napsané a také, v každé sloce se opakující, refrén. Doporučuji ho číst v překladu J. Vrchlického...krásný bohatý jazyk.

21.04.2019 5 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Tato kniha je velmi hezky napsaná a taktéž mě pobavila. Jsem jedině ráda, že si ji mohu vzít jako jednu z mých 20 knih k maturitě. Konec byl překvapivý, až skoro pohádkový. Velmi tuhle knihu doporučuji a myslím, že by si ji (tak jako třeba Hamleta) měl přečíst opravdu každý.

22.03.2019 5 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

Musí uznat, že jsem se na tuhle knihu nesmírně těšila a docela se mi hodilo, že jsme ve škole z povinné četby měli přečíst něco od pana Shakespeara. Na rozdíl od zbytku třídy já si vybrala Hamleta a nelituji ani jediné stránky, kterou jsem přečetla a přeslavný monolog ''Být či nebýt,, si pamatuji skoro nazpaměť. Rozhodně doporučuji číst Shakespeara v překladu pana prof. Hilského, který tomu staršímu jazyku dá nový kabát a krásně se to čte. Konec mě velmi překvapil a po této knize mám pocit, že jsem na knížkách od Shakespeara závislá a musím začít číst další.

25.01.2019 5 z 5


Opera: průvodce operní tvorbou Opera: průvodce operní tvorbou Anna Hostomská

Tato kniha je pro mě ''bible,, opery. Když potřebuji jakoukoliv informaci o opeře, otevřu knihu a už jsem zase o něco chytřejší. Pro mě jakožto milovníka opery a člověka, který zpívá klasiku je opravdu tato kniha nepostradatelnou součástí mé sbírky knih.

25.01.2019 5 z 5


Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Tuhle knihu jsem si zamilovala a rozhodně si ji přečtu ještě minimálně jednou. Konec je sice odhadnutelný, ale vtipný, jako ostatně celé dílo. Rozhodně doporučuji.

25.01.2019 5 z 5


Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Krásná kniha, plná metafor a poučení.

22.12.2018 5 z 5