Terez9119 Terez9119 komentáře u knih

☰ menu

Miluji tě, Jasone Thorne Miluji tě, Jasone Thorne Ella Maise

Bože, tohle bylo špatné. Vůbec nechápu ta vysoká hodnocení, protože nejen, že je příběh tak předvídatelný, že víte, co se stane na další straně, v další kapitole i na začátku uprostřed a na konci knihy, ale navíc je to i vážně špatně napsané. Myšlenky hlavních hrdinů plné hloupých klišé jako by jim bylo patnáct. Anotace zněla fajn a začátek byl slibný. Ale dospělá Olive je pořád mentálně ve svém desetiletém těle, kdy se jí zrychlí dech, jen toho blba vidí. Ta holka nemá absolutně žádnou sebeúctu, Jason ji nemusí nijak dobývat, protože ona je do něj udělaná po celou dobu na sto procent, což je otravné a nudné. Jason taky nemá extra vývoj, prostě najednou ji "uvidí". Erotiky tam zas tolik není, začíná v podstatě až ve třech čtvrtinách knihy a není to nic převratného. A ten konec opět plný klišé. Ach jo, myslela jsem, že si užiju příjemnou oddechovku, ale dostala jsem po stoprvní rozžvýkaný a vyplivnutý příběh bez jakékoli invence.

16.10.2023 1 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Je to lehké čtení, ale neuvěřitelně čtivé. Autorka do své fabulace vkládá velké množství informací, čím mramorové pomníky našeho národního obrození ohromně zlidšťuje. Příběh není veselý, protože ani osudy obrozeneckých výtečníků veselé nebyly, ale zábavná knížka to určitě je. Za mě doporučení úplně všem, jednak studentům, aby k těm jménům, datům a dílům neměli takový odpor jako kdysi já, a jednak dospělým, aby naše postavy národního obrození nezapadaly věčným prachem.

09.05.2023 5 z 5


Pomsta: Meghan, Harry a válka mezi Windsory Pomsta: Meghan, Harry a válka mezi Windsory Tom Bower

Parádní kniha, Tom si dal skutečně mravenčí práci, celý příběh je popsán velmi podrobně, bez zlé vůle nebo patetismu, jak je veřejnost u tohoto páru zvyklá. Ne že by člověk chtěl o páru "řeknu vám všechno, teda to, co si vymyslím" vědět ještě cokoli dalšího, ale pokud jste člověk, který dění kolem královské rodiny sleduje, tak je dobré si přečíst něco objektivnějšího než to, co vyjde přímo od nich. Jelikož kniha v originále vyšla ještě před Netflix dokumentem a "memoáry", tedy než byl jimi byl mediální prostor zcela přesycen, s chutí jsem si knihu přečetla.

27.02.2023 5 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Bylo to krásné. Neříkám, že to bylo něco speciálního, ale já si moc užila. Děj je naprosto předvídatelný, ale přece jen mě jeden menší plot twist k závěru (ne)příjemně překvapil. Vážně to není ničím objevné, je to prostě slow burn ve stylu Mariany Zapaty jen z prostředí postgraduálu. Autorka ale moc hezky vystihla prostředí i vztahy, dialogy byly chytré a zábavné, takže až na míru sprostých slov (zvlášť v češtině, věřím, že v originále by mi to tak nevadilo) tomu nemám absolutně co vytknout. Olive je tvrdohlavá ambiciozní slečna, oddaná kamarádka, ale taky je docela trdlo. A Adam je přesně ten hrdina, kterého mám ráda. Milující, oddaný, pozorný a přesto s chybami.
Už hrozně dlouho se mi nestalo, že bych narazila na knížku, kterou bych prostě nemohla odložit a četla dlouho do noci. A jsem šťastná, že jsem zase na jednu takovou narazila. Prostě jsem ji zhltla naráz :D

14.02.2023 5 z 5


Osudový dopis Osudový dopis Vi Keeland

Dostala jsem přesně to, co jsem od těchto dvou autorek čekala. Žádné drama, milý romantický příběh. Nic zázračného, na jedno klidné odpoledne super. Příběh byl zábavně vystavěný a docela neotřelý, za to jedna hvězda navíc.

08.02.2023 4 z 5


Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková

Knížka mě vlastně velmi mile překvapila. Film jsem viděla několikrát jako dítě, ale on to není dětský film. Pamatovala jsem si, že jsem vždycky fandila Vaškovi a Lubošovi, maminčiny reakce se mi zdály divné a nepochopitelné. A kromě toho, že mi knížka pomohla lépe pochopit motivace všech postav, tak mě jednoznačně přeřadila na stranu maminky. Je to jednoduchý příběh o zklamání, lásce a odpuštění, kterému dodává kouzlo osmiletý Vašek. Kdo má rád film, užije si i knížku, ale nic navíc se v ní nedozví.

01.02.2023 4 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Rozum a cit jsem si zdaleka neužila tolik jako Pýchu a předsudek. Ani jedna z postav mi příliš nesedla, Elinor na mě byla příliš hodná a pasivní a Edward mě tedy neoslnil vůbec. Mariana je ultra zasněná romantička, která touží po bouřlivém milostném vzplanutí jako většina dívek jejího věku (i dnes) a i když člověk kroutí hlavou nad její naivitou, láme mu srdce její bolest. Plukovník Brandon je skvělý charakter trpělivého oddaného muže, ale je jaksi nevýrazný. Nevím no, prostě takové postavy jako Elisabeth a Darcy se podaří jen výjimečně :-)
I samotný příběh byl pro mne slabší, i když styl Austenové je jedinečný a zábavný. Jestli váháte, dejte knížce šanci, ale já se k ní vracet nebudu.

26.01.2023 3 z 5


Sváděj mě Sváděj mě Stacey Kennedy

Bylo to slabé. Moc cukru a málo děje. Potkali se, zamilovali se a už spolu zůstali. Úplně stejně slabé jako Bentley od Melanie Moreland. Prakticky stejný koncept i se společnými kamarády, kteří se postupně dají v dalších dílech dohromady. Navíc je jen ten erotický klub, ale to je málo.

25.01.2023 3 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Začátek mě dost rozčiloval. Vadilo mi, že je autorka zřejmě zapřisáhlou Američankou, které Anglie a její královská rodina přijde moc nudná a sešněrovaná (že by v královské rodině musel někdo tajit, že má rád Star wars? Vážně? A fakt si nemyslím, že by byl v dnešní době takový problém, že je princ gay…). Co mě fakt rozčilovalo, byl nedostatek autorčiny fantasie ohledně jmen členů královské rodiny – Philip, Beatrice, Henry, Catherine? Mountchristen-Windsor? Pokud chtěla udělat fikci (což očividně chtěla), tak měla zvolit jména úplně jiná a ne jen lehce obměnit příjmení a přeskupit křestní jména. Hodně mě to v příběhu rušilo. Stejně jako motiv, že být součástí královské rodiny člověka dusí a nejlepší by bylo se z ní vymanit.
A všechny politické rozpravy v Americe mě ukrutně nudily, protože jim autorka nedala žádný hlubší smysl, než že Alexova matka chce podruhé vyhrát volby, a to je na mě málo. Protože se nikde nedozvíme její program, nebo co dokázala, takže není důvod jí vítězství přát ani chápat, proč je její vítězství tak důležité (kromě osobních ambicí jí a její rodiny). I vztah Alexe a Henryho byl na začátku hrozně mdlý a neměli mezi sebou vůbec žádnou chemii. Stejně tak jejich poznávání bylo bez špetky vzrušení, spíš jako nějaký výčet poznámek. Až po prvních intimnostech se to trochu zlepšilo a pak už to šlo, i když závěr byl veskrze sladký. Ale celé to na mě bylo zbytečně upovídané.

18.01.2023 3 z 5


Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Tak nějak ne...satirické to jistě je, jakási obžaloba společnosti také, ale komedií bych to v dnešních měřítcích nenazývala, kdo to čeká, bude zklamán. Není to hezké ani zábavné čtení, je to spíš smutná realita, která na mnoha místech nejen Ruské federace bohužel stále přetrvává.

17.01.2023 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Za mě super. Povídky jsou zábavné, a ačkoli na sebe nijak zvlášť nenavazují, tak dávají nahlédnout do celého světa a stačí k představení hlavních hrdinů. Není to žádná vysoká literatura, ani pecka v žánru fantasy, ale na odreagování dobré.

15.01.2023 5 z 5


Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

No, já tu starou pannu prostě moc nemusím, belgického detektiva budu mít vždycky o velký kus raději. Každopádně má knížka spád a poměrně zamotaný příběh, který má dobré rozuzlení, i když těch stop nám Agatha dává pomálu. Agathin dobrý standard, ale příště radši Poirota.

14.01.2023 4 z 5


Slovegán 3 Slovegán 3 Nikoleta Kováčová

Absolutně parádní, budete mít chuť z ní udělat úplně všechno!

11.01.2023 5 z 5


Babišovo Palermo I Babišovo Palermo I Jaroslav Kmenta

Příšerné čtení, které ale doporučím úplně každému. Vše ozdrojované, precizní práce jako vždy u pana Kmenty.

11.01.2023 5 z 5


Sliby chyby Sliby chyby Winter Renshaw

Ze začátku dobré, ale docela brzy to sjelo k přeslazené nudě. Styl psaní není moc kvalitní, krátké kapitolky v tomto případě neznamenají větší dynamičnost děje, spíš autorka potřebovala vytvořit určité situace, ale pak nevěděla, co se zbytkem. Na konci mě hrdinka hrozně rozčilovala, chovala se jako největší nána. Julian se na ni měl vykašlat, dokud měl příležitost, ale on se choval jako patetický idiot. A ten konec...no comment. Prostě...Odehrávat se to v zimě, je to námět pro vánoční film na Hallmarku. Celé je to plytké a v rámci romantiky ani ne průměr.

10.11.2022 2 z 5


Potíže se ženami Potíže se ženami Jacky Fleming

Maličká knížečka, vtipná a trefná. Ale nic se vlastně nedozvíte, protože to, co je tam napsané, ženy vědí a muže to nezajímá.

08.11.2022 4 z 5


Sněhulčiny Vánoce Sněhulčiny Vánoce Kristen McKanagh

Je to sladké, naivní a plné klišé. A úplně stejné jako kterýkoli vánoční film na Hallmarku nebo Netflixu. Ale nevadí to, protože se to hezky čte. A ta malá chytrá potvůrka tomu dodává na vtipnosti. Takže nic moc se tu neděje, ale na úplný oddech je to fajn.

27.10.2022 3 z 5


Ty nejsi můj Romeo Ty nejsi můj Romeo Ilsa Madden-Mills

Taková milá konverzačka. Elena je skvělá a Jack si mě získal zálibou v K-drama. Ne, nebylo tam nic, co by vám utkvělo v hlavě, na tento příběh zapomenete zhruba hodinu potom, co ho dočtete, ale to někdy nevadí. Četlo se to moc příjemně, bez větších zádrhelů to celé uteklo, až byl konec. Asi od poloviny to začalo být trochu natahované, ale vlastně to dávalo smysl. Ideální čtení na dvě pohodová odpoledne.

20.09.2022 4 z 5


Má mě rád, nemá mě rád Má mě rád, nemá mě rád Sally Thorne

(SPOILER) Po přečtení některých komentářů jsem se bála, že to bude další slátanina, a hlavně obálka by mě i odradila. Ale nakonec se z toho vyklubala parádní knížka, která mě chytla hned od začátku. Je to jedna z těch knížek „u hrdiny je to jasný od začátku, hrdinka k tomu musí dospívat celou knížku“. Vlastně mi to docela připomínalo S láskou Lukov, i když Ivan byl o něco sympatičtější postava. Občas jsem šílela nad tím, jak je Josh k zbláznění roztomilý tím, jak se snaží, a jak to u Lucy naráží na hradbu nepochopení, ale o to příjemnější čtení to bylo. Lucy je sympatická hrdinka, chce, aby ji měli všichni rádi, ale nebojí se Joshovi postavit. Jediný problém je, že od něj pořád čeká jen to nejhorší, je nevděčná a docela nevšímavá, takže mu dost často nechtěně ubližuje. Ale i to se nakonec srovná. No a Josh je veskrze sladký hrdina, jen příliš neví, jak na to. Někde kolem svatby to začalo váznout, autorka chtěla zřejmě budovat sexuální napětí, ale moc se to nepovedlo, bylo to spíš rozvleklé. Ale konec to spravil. Takže vy, kdo máte rádi slow-burn romantiku, do toho určitě běžte, nebudete litovat.

02.09.2022 5 z 5


Eleanor a Grey Eleanor a Grey Brittainy C. Cherry

Je to...smutné. Možná i trochu romantické, ale hlavně smutné. Grey a Eleanor jsou spíš dvě spřízněné duše, které se dvakrát setkaly v těžkých časech, než romantičtí hrdinové. O lásku tu až tak nejde, spíš o oporu a porozumění, což ale nemusí být nutně špatně. Spíš se mi ale nelíbí koncept, že jedna skvělá žena zachrání rozvrácenou rodinu. Po takové tragédii a traumatu, které mají za sebou tihle tři, s jizvami uvnitř i navenek, potřebují všichni hlavně dobrého terapeuta, než jednu ženu, která se sice snaží pomoct, ale (aspoň ze začátku) jí to moc nejde. Jsem přesvědčená, že potřebují velkou odbornou pomoc, o které tam prakticky není ani slovo. A nejvíc ze všeho by ji potřeboval Grey, na jeho trauma by podle mě ani všechna láska Eleanor nestačila. Takže za mě příliš nerealistické a smutné s příšerně přeslazeným koncem.

28.06.2022 3 z 5