Rozum a cit

Rozum a cit https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35975/bmid_rozum-a-cit-DP6-35975.jpg 4 2556 307

První publikovaný román Jane Austenové Rozum a cit (1811) dodnes nachází vděčné čtenáře a především čtenářky, neboť hrdinkami jsou dívky a ženy, které se musí smířit s tvrdostí života a najít rovnováhu mezi rozumem a citem. I po téměř dvou stoletích překvapuje autorka neobvyklou zápletkou, jemným humorem, skvělými dialogy i vřelostí citu. Mnohými čtenáři i kritiky je proto považována za největší autorku anglické prózy...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Academia
Originální název:

Sense and Sensibility , 1811


více info...

regulax
regulax
12.03.2024 2 z 5

Přečteno díky ČV. Můj oblíbený žánr to asi nebude. Příliš květnatý děj, rozbory citů a rozumů, měřítko peněz a výhodnost svazků. V mnohem se to podobá dnešní době, kdy se řeší sociální kasty, psychologie jedince a mamon.

Streva
Streva
03.02.2024 4 z 5

Pěkný jazyk, příjemný exkurz do života určité společenské vrstvy v určité době, nakonec ne až tak vzdálený tomu, v čem žijeme dnes.


Kuža007
Kuža007
26.01.2024 4 z 5

Není to sice žánr pro mě, ale je to docela hezky napsáno. Postavy jsou uvěřitelné, aktivní a hlavně krásně propracované do nejmenších detailů.

Imaginárium
Imaginárium
16.01.2024 3 z 5

“Získala dojem, že to nebude zase takový hulvát, za jakého sa vydával. Snad trochu zatrpkl, když mu došlo, ostatně jako mnoha jiným příslušníkům jeho pohlaví, že se nechal omámit krásou a půvabem a vzal si hloupou ženu. Vědela však, že tento druh omylu je příliš rozšířený, než aby se s ním rozumný muž nedokázal smířit.

Príbeh dvoch sestier, ktorých jediným problémom je dobre sa vydať. Elinor je racionálna, rezervovaná, drží si emócie na uzde a riadi sa rozumom. Naopak jej mladšia sestra Marianna je emocionálna, spontánna a citovo založená. Skvele zobrazené dve rozdielne povahy, sesterská láska a cesty, ako nájsť šťastie.

Na klasiku musím mať náladu a bohužiaľ tentokrát som s knihou strašne bojovala. Možno to bolo preto, že som už videla film aj seriál a vedela som, že ma kniha asi nemá čím ďalším prekvapiť. Pripomínalo mi to hodne Malé ženy a Pýchu a predsudok, všetky tieto knihy mi prídu na jedno brdo. Prišla som na to, že sa mi hodne lepšie čítajú nové vydania starých kníh a edícia svetových a českých klasík od Dobrovského je nádherná, určite siahnem po ďalších.

jarkaska
jarkaska
30.12.2023 4 z 5

Poslední kniha, nebo spíš audiokniha, která mi chyběla do letošní ČV. Jelikož jsem od listopadu neměla možnost posadit se s knihou v ruce, půjčila jsem si ji k poslechu. Bylo pěkné slyšet známé hlasy, které knihu namluvily. A tak, jak mi to čas dovolí, přečtu si i knihu.

Terezka17
Terezka17
26.12.2023 4 z 5

Tak to byla opravdu výzva. Knížku jsem dokončila jen díky poslechu audioknihy.
Příběh mě bavil, ale kdyby byl o polovinu kratší, tak bych se nezlobila.
Pýcha a předsudek se mi před lety četl lépe.
Edit: Jak se tak někdy stává, děj se mi víc rozležel v hlavě a musím přidat 4. hvězdičku. Sice jsem se tím prokousávala a zachránila mě až zmíněná audiokniha, nicméně ve mně příběh stále rezonuje...

ropotamo
ropotamo
07.12.2023 4 z 5

Taková stará romantika. Za mě bylo lepší Pýcha a předsudek, ale ani tohle nebylo špatné. Rozhodně plusové body za krásný jazyk, který postrádám v nynějších knihách.

Sova15
Sova15
29.11.2023 2 z 5

Také to není žánr pro mne. Ale je to klasika, krásně psaná. Hezky propracované postavy.

dana_vrana
dana_vrana
27.11.2023 4 z 5

Přečteno (nebo spíše dočteno) hlavně díky výzvě. Tohle není prostě žánr pro mě. Nicméně když se na knížku dívám skrze kontext doby autorčina života nebo květnatost jazyka, musím uznat, že se román řadí právem mezi klasiku světové literatury.

Noisette73
Noisette73
22.11.2023 5 z 5

Čteno do výzvy, ale já mám Jane Austen ráda, tato kniha byla rozhodně lepší než Pýcha a předsudek. Moc se mi líbil psychologický rozbor postav i hrdinové knihy.

lenikhor
lenikhor
30.10.2023 4 z 5

Jsem ráda, že jsem si tuto knihu zvolila do letošní čtenářské výzvy. Kdysi jsem viděla film se stejným názvem a překvapilo mě, jak se mi nyní knižní předloha filmu líbila. Taková stará klasická romantika po anglicku, kde si čtenář může vychutnat uhlazený jazyk. Dokonce jsem v knize našla i pár humorných scén.

klara1550
klara1550
27.10.2023 5 z 5

K Jane Austen jsem se dostala po letech odkládání díky čtenářské výzvě a jsem za to moc ráda. Knížka se čte s lehkostí. To, že ji napsala žena na začátku 19. století, dodává četbě a celé knize úplně jiný rozměr.

janulka1310
janulka1310
15.10.2023 5 z 5

Knihu jsem si vybrala díky výzvě. Co se týče knihy po litrární stránce, tak ji hodnotím kladně. Četla se dobře, postavy byly barvitě popsány a jejich charakteristiky vykresleny velmi detailně. I popisy míst byly zajímavé a téma lásky a vztahů je vždy aktuální. Samotný příběh byl milý a upřímně jsem čekala, jak to dopadne, protože film jsem doposud neviděla. Ovšem ta doba a zvyky žen v tehdejší společnosti, to je pro mě naprostá katastrofa... představa takového života mě děsí a vůbec si nedovedu představit, že mým životním posláním by mělo být vypadat dobře, chovat se zdvořile, vyženit bohatého muže a po zbytek života pečovat o domácnost a udržovat společenské styky... jediné, co by mě na celém tom životu lákalo, bylo to, že ženy měly (možná zdánlivě) dostatek času na čtení :)

Zemlja
Zemlja
08.10.2023 5 z 5

Mám ji ráda. Sympatické ženské hrdinky vystavené razantní změně poměrů. Nevzdávají se. Dopadne to dobře. Spokojenost.

Michalka98
Michalka98
24.09.2023 5 z 5

Společně s Pýchou a předsudkem je Rozum a cit nejikoničtější román Jane Austenové (velkou zásluhu na tom patrně má skvělá filmová adaptace). Příběh Elinor a Marianne není ani tak o lásce romantické, jako spíše o lásce sourozenecké. Austenová zde bravurně vykreslila sesterské pouto a lásku. Jedná se o pomalu plynoucí příběh, během kterého se dívky musí naučit, že rozum a cit nejsou "nepřátelé" a nestojí proti sobě. Naopak se doplňují a jejich vztah je takřka symbiotický. Knihu jsem četla podruhé a určitě ne naposledy.

Matematicka
Matematicka
13.09.2023 4 z 5

Přečetla jsem v rámci Čtenářské výzvy - téma "kniha Jane Austenové". Myslím, že občas neuškodí sáhnout po žánru i knize, která by asi nebyla "mým šálkem kávy". Přišlo mi to starosvětsky milé, starosvětsky nezkažené. Červená knihovna, kde se ale spíš uvažuje o uzavření manželství než o sexu. Z dob, kdy společenské ohledy a zájem celku (například rodiny) byly víc než vlastní názor. Nemusí se nám to líbit, ale není špatné se nad tím zamyslet.
A navíc - a to jsem vůbec nečekala - je kniha prodchnutá i láskou ke knihám:
"Až se počasí trochu ustálí a vrátí se mi víc síly, začala, budeme spolu každý den chodit na dlouhé procházky. Dojdeme až na statek na konci návrší a podíváme se, jak se tam vede těm dětem. Taky si zajdeme až k nově vysázenému lesíku sira Johna v Barton Cross a k opatství. Vypravíme se i k troskám kláštera a podle základů se pokusíme zjistit, kam až původně sahal. Vím, že budeme šťastné. Vím, že strávíme spokojené léto. Umínila jsem si, že budu vstávat nejpozději v šest, a od té chvíle až do oběda strávím každou chviličku hudbou nebo četbou. Sestavila jsem si plán a jsem rozhodnuta začít se vážně vzdělávat. Naši knihovnu doma už znám až moc dobře, abych tam hledala něco víc než zábavu. Ale u Middletonových se najde hodně knih, které stojí za přečtení, a krom toho si další, novější autory můžu vypůjčit od plukovníka Brandona. I kdybych četla jen šest hodin denně, vyzískám během roku hodně poučení, které mi momentálně chybí."

Pro všechny vyznavače filmu dodávám (při vší úctě ke všem filmovým zpracováním) - to ve filmu chybí.

knihomolkaMist
knihomolkaMist
09.09.2023 4 z 5

Skvělý! Po přečtení Pýchy a předsudku pár let zpět, která mě úplně neohromila, jsem měla k této knize téměř nulová očekávání. Ale bylo to super! Obě hlavní sestry jsem si okamžitě oblíbila a v jejich povahách spatřovala sebe a mou sestru :D Příběh jsem si užila, ačkoli byl pln klišoidních zápletek. Ale výsledek? Fakt skvělá romantická kniha, která rozhodně pohladí na duši :)

Ann.e
Ann.e
22.08.2023 4 z 5

Nádherný román. Je to opravdu krásné dílo, na kterém se mi líbí snad úplně všechno: propracované postavy, které dělají chyby a učí se z nich, zajímavé postřehy či ironické poznámky na adresu některých členů společnosti. V tomhle je Austenová úžasná!
Jednu hvězdičku ale uberu kvůli překladu Blanky Carrière (vydání Omega), v textu byly gramatické chyby a na mnoha místech chyběly čárky. Bylo to dost rušivé. A taky mě dost mrzí konec knihy, kdy je Mariannin a Brandonův vztah (který je za mě zajímavější než ten Elinořin a Edwardův) popsán na dvou stranách.

Sasha001
Sasha001
18.08.2023 5 z 5

Klasika literatury ukazující život anglické společnosti před 200 lety. Svým způsobem stále aktuální téma života žen.

mirektrubak
mirektrubak
09.08.2023 4 z 5

Na první pohled mě upoutal ten přirozeně působící lehký nadhled, který nad dějem autorka měla a který byl na stránkách knihy trvale přítomen. Vlastně si říkám, že pokud bych nevěděl, že Jane Austen žila v době, o které píše, vsadil bych si na to, že je spisovatelem někdo z naší současnosti. Někdo, kdo má tu dobu upřímně rád, ale kdo už je od ní vzdálen dostatečně na to, aby prokoukl pasti tehdejšího společenského pořádku a popsal dobovou atmosféru s láskyplnou, ale vědoucí ironií. To, jak dokázala paní Jane vyhmátnout slabá místa měšťanské a šlechtické komunikace, když sama vězela přímo uprostřed toho pomyslného hrnce, ve kterém se její svět vařil, je prostě obdivuhodné. A neméně obdivuhodné je, že dokázala psát s ironickým odstupem, aniž by z toho vznikl nějaký posměšný škleb nebo okázalé opovržení. Když Elinor konstatuje, že "nejrozkošnější děvčata na světě lze potkat prakticky ve všech koutech Anglie a ve všech tělesných, povahových i rozumových obměnách", je to prostě zároveň vtipné, něžné i chytré. Stejně jako postřeh plukovníka Brandona na adresu roztomile umanuté Marianne: "Je něco tak milého v předsudcích mladého ducha, že člověk pocítí lítost, když vidí, jak nakonec ustupují obecně uznávaným názorům." :-)

Ale příběh děvčat Dashwoodových mě zaujal nejen jako sonda do středních vrstev předviktoriánské Anglie. Když jsem zhruba po třetině románu sestry na týden opustil (knížka byla příliš těžká, než abych ji tahal v batohu na dovolenou), uvědomoval jsem si vícekrát, že na postavy myslím a rozvažuji si pro sebe, jak to s nimi nakonec dopadne. Přirostly mi k srdci! Tak jsem zvědavý, jestli to u dalších románů Jane Austen bude podobné.

Štítky knihy

láska zfilmováno anglická literatura romantika regentská Anglie

Autorovy další knížky

Jane Austen
britská, 1775 - 1817
2007  82%Emma
1996  84%Rozum a cit
2007  80%Opatství Northanger
2009  85%Sanditon
2006  78%Mansfieldské panství

Kniha Rozum a cit je v

Právě čtených42x
Přečtených3 939x
Čtenářské výzvě667x
Doporučených176x
Knihotéce1 218x
Chystám se číst713x
Chci si koupit101x
dalších seznamech33x