Babišovo Palermo I

Babišovo Palermo I https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474532/bmid_babisovo-palermo-i-uYF-474532.png 5 237 52

Projekt Babišovo Palermo mapuje politický život Andreje Babiše v letech 2014 až 2021. Přináší souhrn skutečných důvodů jeho vstupu do politiky a detaily fungování strany ANO. Na rozdíl od knihy Boss Babiš, která vyšla v roce 2017 a která se věnovala zejména zrodu oligarchy, jeho kontroverznímu podnikání a klientelismu, je Babišovo Palermo dramatickým popisem chyb a omylů v jeho politické kariéře. Je také o jeho metodách „zaklekávání a ojebávání“ a též o nových kmotrech ANO.... celý text

Přidat komentář

brunettlibrary
13.04.2024 3 z 5

Kniha je velmi zajímavá, je vidět, že se autor v Babišově životě opravdu povrtal. Bavily mě pasáže, kde Kmenta popisuje Babišův vzestup a další postup v politice. Trochu mi vadilo, jak se zaměřuje pouze na chyby, ráda mám vždycky před sebou celkový obraz a tedy i ty pozitivní stránky. Co mě nebavilo, bylo připodobňování Babiše k fiktivním nebo historickým postavám. Tohle mi přišlo zbytečný a jen na natáhnutí stránek. Knihu jinak doporučuji, pokud vás zajímají největší osobnosti současné politiky.

VikyKleinik
21.03.2024 4 z 5

Povinná četba každého Čecha (zvlášťe pak toho, kdo politiku moc nesleduje nebo dokonce voličem ANO). Jsem totiž přesvědčen, že kdyby si třeba jen tuhle knihu přečetli ti jeho voliči, kteří jsou třeba jen trošku nakloněni jinému názoru, tak by museli uznat, že Babiš jim reálně nijak nepomáhá.

Babišovo Palermo mapuje Babiše od jeho vstupu do politiky, ale dotýká se i věcí, které podrobněji rozebírá kniha Boss Babiše, která mapuje, jak Blbiš k penězům přišel před tím, než se do politiky dostal. Tahle kniha se navíc poslouchá/čte podstatně lépe, protože není tak informačně zahuštěná jako Boss, kde se Kmenta prohraboval každým jedním detailem v kontextu komplikovaných kauz, což sice má svou hodnotu, ale mě to ubíjelo a ztrácelo, protože dokážu snadno prokouknnout, že je Blbiš křivák a nepotřebuju se takhle prohrabovat nějakou jeho komplikovanou korupční kauzou.

Palermo je tedy čtivěji napsáno a lépe podáno, což je nejspíš dáno předmětem zkoumání.
Kmenta odkrývá rozpory mezi tím, co Babiš tvrdí a za co tvrdí, že bojuje a tím, jaké je skutečnost. Dotýká se i různých větších či menších kauz, podvodů, projevů, trapasů i momentů, kdy z Babiše spadne fasáda usměvavého dědy z lidu a bojovníka proti korupci, načež se projeví onen hrubý gauner a mafián. Skrze toto všechno Kmenta odkrývá něco z pokřiveného vnitřního světa našeho sebestředného sektáře, prolhaného gaunera a zlodějského oj*bávače (- všechny typy přívlastky dokonale sedí).
Také ale odkrývá něco ze smýšlení jeho voličů. To vše slušně a s velkým pochopením i vhledem. O tom samotném by samozřejmě šlo taky napsat samostatnou knihu, ale Kmentovi se daří sem tam vytušit něco podstatného z jejich vnímání.
Tím vším se kniha stává poměrně plnohodnotným pojednáním na téma Babiš. Druhý díl je ještě přede mnou, ale tento první snad již poskytuje vše podstatné pro ty, kteří chtějí vědět, ale nepotřebují se nechat zahltit všemi podrobnostmi.


Kosta96
04.02.2024 5 z 5

Osobně jsem si myslel, že tak nějak vím, co je Babiš zač. No vzal jsem tuto knihu z naší rodinné knihovny a nestačil jsem se divit. Politiku moc nesleduji, ale i tak je mi jasné, jak špatné to vlastně v naší zemi je, když třetina národa adoruje takovouhle pokřivenou osobu s minulostí v StB.

Ospalý_Táta
04.10.2023 5 z 5

Kniha popisuje to, co už vlastně tušíte, jen nevíte, jak malou máte představivost.

Rihatama
12.09.2023 5 z 5

Dle svého názoru jsem projevila již dostatek masochismu, když jsem si přečetla Kmentova Boss Babiš, přesto asi nazrál čas na další pokračování. Babiš totiž sice svou absurdní prezidentskou kandidaturu prohrál, a ta naše česká kotlina alias "firma" mu snad na pár let unikla, ale válcují mě občasné těžko uvěřitelné výsledky nedávných politických preferencí. A tak jsem sáhla po dalších vzpomínkách na Babiše, abych oživila svou paměť a mohla informovaně nahlížet na téma Babišovy sekty ANO, a neupadla po všech těch letech do letargie. Jenže on to dnes už není jen kmotr Babiš, ale celá řada dalších politických veřejných i zákulisních figur a figurek, které nám Kmenta připomíná, ať již člena představenstva Agrofertu a dlouholetého politického Babišova parťáka a komplice Faltýnka, Jermanovou, která si vysloužila přezdívku Babiš v sukních nebo kdysi primátorku Prahy Krnáčovou, která sama sebe občas titulovala Krnda. Ale připomíná ještě mnoho, mnoho dalších známých jmen a v politice stále aktivních členů ANO, ať již ve sněmovně nebo v senátu, počínaje Taťánou Malou, známou to plagiátorkou, nebo sympatickou, diplomatickou a výmluvnou Alenou Schillerovou. Oligarcha a kmotr Babiš, se svou estébáckou minulostí, "genitálním" slovníkem, kmotrovskými praktikami, neurvalým chováním nebo kastováním lidí kolem sebe (sluhové Faltýnek na prvním místě; osoby na jedno použití; nepřátelé nejpočetnější skupina), ale pochopitelně vévodí. Jenže sám by nebyl nic, a tak potřebuje své slouhy a podržtašky.

Jak všichni tuší, bylo to trudné čtení, místy až neuvěřitelné, ale už teď si umiňuji, že si budu muset dát v dohledné době repete. I když ještě mě čeká II. Jistě, kdo se chce špinit politickým bahnem, v němž čeští politici plavou bravurního kraula? Vždyť je venku krásné babí léto, mám skvělou práci i rodinu, na živobytí si vydělám a ke čtení je tolik krásných knih. Tak proč si kazit žaludek četbou o Babišovi & spol.? Protože si nesmíme naši zemi tedy co z ní zbylo nechat rozkrást a zprivatizovat tlupou ambiciózních, bezskrupulózních lotrů, jejichž mantrou je korupce, klientelismus a nepotismus, jakkoli líbivá slova používají, či jakkoli přátelské a úsměvné pózy předvádějí. Tady totiž nejde o zájem náš a naší republiky, ale výhradně o zájem jejich. A když už nechci do politiky vstupovat aktivně a denně, můžu aspoň informovaně volit, a tak minimálně participovat na věcech veřejných. A doufat, že se Jaroslav Kmenta nemusí bát (příliš) o život.

"Podoj daně
Podoj mámu, podoj tátu, podoj vše, co patří státu,
ovce, kozy, krávy, laně, podoj právo, podoj daně,
dotace i dluhopisy, imunitu, trestní spisy,
pravdu, lásku, naději, jen to podoj, Andreji."

(Sarkastický veršík na skutečný slogan Babišovy společnosti Farmtec.cz, která se specializuje na investice a žádosti o dotace. Zmíněný slogan zněl: Podojíme každého, pravidelně, rychle a bezpečně.)

Rolada88
14.08.2023 5 z 5

Dost obsáhlá a informacemi nabitá knížka pan Kmenta si musel dat velikou práci tohle vše nasbírat a dat do knižní podoby

jan.para
28.06.2023 5 z 5

Smutné, že tohle bylo naším premiérem a chtělo být i prezidentem.

zouharov
06.04.2023 4 z 5

Nečte se to lehce. Párkrát jsem musela odložit, protože mi bylo z popisovaných věcí až zle. Přesto by si mělo přečíst co nejvíc lidí.

JKDelaney
03.03.2023 4 z 5

Tak tohle je hnus, velebnosti.. Je mi z téhle knihy fyzicky špatně a ani nevím zda se někdy pustím do druhého dílu. Asi ne i když se mi doma také válí na stole..

Benny215
02.03.2023 4 z 5

Velice smutné čtení

Simouš
22.02.2023 3 z 5

Přestože Kmentu jako novináře uznávám, mám tentokrát výhrady k formě. Zachycení komplexnosti problému je bezesporu náročné, ale v rámci jednotlivých částí se autor často vracel k podobným příkladům, několikrát se objevila obdobná vyjádření,... Celkově to působilo trochu zmateně, přestože informační hodnota knihy je nesporná.

santa1212
22.02.2023 3 z 5

Nevím, čekal jsem po pravdě řečeno výrazně víc. Pan Kmenta je vynikající investigativní novinář a v řadě případů své schopnosti osvědčil i v této knize. Bohužel ale místy se zdá, že jeho nenávist vůči AB (jakkoliv je zcela pochopitelná) prevysila jeho investigativní schopnosti nebo jak to napsat. Prostě často za něco AB kritizuje nebo primo obvinuje a "podklada" to tím, že to napsal např. novinář v článku na Forum24. To mi přijde slabé.

LiberX
19.02.2023 3 z 5

Po přečtení zařazuji p. Kmentu do kategorie pseudoinvestigativních novinářů.

Drtivý obsah knihy je tvořen citacemi jiných politických komentátorů a rozhovory s bývalými členy či odpůrci ANO 2011. Takřka vše zůstává v rovině obvinění bez snahy předložit "skutečná čísla a tvrdá data". To platí i v případech, kdy se jedná o "údaje", které by bylo možné získat z veřejně dostupných zdrojů.

Co naplat, Kmenta sice již z dálky chrastí zbraněmi, ale nabito má slepými. Veškerá skandální odhalení končí v rovině pochybných a neetických praktik.

Výsledkem je jednostranná, účelově útržkovitá, místy až bulvární obžaloba a kritika A. Babiše a (jeho) hnutí ANO 2011, a to zcela bez kontextu či úsilí nastínit širší obraz politického prostředí a praktiky ostatních lídrů a zákulisních figur.

I přes výše uvedené výhrady hodnotím knihu kladně. Odprostíme-li se od autorovi zjevné antipatie k A. Babišovi, umožňuje nahlédnout pod některé z mnoha vrstev politických bojů o moc a peníze. Bylo by zcela naivní si myslet, že ostatní politická uskupení hrají podle zcela odlišných pravidel jen proto, že ti, kteří tahají za drátky, zůstávají v pozadí.

Milanp044
11.02.2023 2 z 5

. Priserne depresivni cteni, doporucuji jen pro masochisty a jine otrlce.
Nastesti jeste mohly vychazet knihy, jako jsou Kmentovy.Za normalnich okolnosti by bylo mozne tyto kauzy sledovat v dennim tisku a lide jako babis, faltynek, zeman, minar, nejedly atp uz by bruceli nekde v dire, nebo by alespon byli vysetrovani jiz za sve prvni kauzy. Na druhou stranu diky lidem jako pan Kmenta, Safr , Casensky, Slonkova atd jejich odvaze a presvedceni, ze neni mozne se bez boje vzdavat je mozne, ze se z tech s..., ktere nam tady babis, zeman... a jejich nohsledi vytvorili muzeme dostat a asi dostaneme. Je skvele,ze po 10 letech zmaru je zase videt svetlo v tunelu.takze diky pane Kmento:)

HloupýHonza
09.02.2023 5 z 5

Kmentu znám skrze skvělý podcast "Prohnilí" a jelikož umí předat informace poutavou formou, tak jsem si jeho knihy musel pořídit. Sám autor doporučoval, aby čtenáři nejdříve o Babišovi začali tímto Palermem, což jsem tak učinil a musím říct, že to je velmi důležitá kniha s poučnými informacemi, které předává čtivě. Každý by si Kmentovy knihy měl přečíst, aby případně prozřel a pochopil, že Babiš nemyslí na občany, ale pouze především na svůj byznys. Zároveň je zde poukázáno na ohromnou sílu populismu, která je velmi nebezpečná a umí strhnout plno lidí, bohužel nejen těch hloupých. Jsem moc rád, že jsme si ho nezvolili za prezidenta, tím se mi po volbách tato kniha dočetla alespoň s klidem.

nikola6615
16.01.2023 5 z 5

Povinné čtení před volbami. Já už knížku mám v knihovně od jejího vydání, teď jsem zase dostala potřebu se k ní vrátit...

Terez9119
11.01.2023 5 z 5

Příšerné čtení, které ale doporučím úplně každému. Vše ozdrojované, precizní práce jako vždy u pana Kmenty.

radusak9806
26.12.2022 5 z 5

Do povinné četby s tím :)
Update po dočtení dvojky: To je hnus velebnosti!

Mánička178
08.12.2022 4 z 5

Velmi podrobně zmapované počátky kmene "anistů", ale také spoustu bizarních historek, taková kolekce všech těch mediálních kauziček, které už stejně upadly v zapomnění. Babišova největší síla je v tom, že jak kafemlejnek opakuje, že za nic nemůže, že je to kampaň. Jede si to pořád a zatím z toho nikdo z jeho táboru není unaven, oponenti však podle mě už bohužel ztrácí sílu vzdorovat a skandály prostě tak nějak vyčpívají, roste deziluze... Díkybohu, že se jeho strop nachází kolem 30 procent :D

Kajami
19.08.2022 5 z 5

Toto je uz dalsi kniha od pana Kmenty, kterou jsem cetla. Jak jiz bylo receno, je skvele ozdrojovana. Mnohe situace si jiz nepamatuji, ze se staly, ale dokonalym priblizenim autora, si na to clovek vzpomene hned. Toho by si mel kazdy povinne pred volbami precist. Snad to s nasi republikou dopadne dobre.