Mrtvá v knihovně

Mrtvá v knihovně https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56199/mid_mrtva-v-knihovne-k9q-56199.jpg 4 1061 186

Slečna Marplová série

< 3. díl >

V knihovně domu manželů Bantryových, ctihodných a bezúhonných občanů vesničky St. Mary Mead, nalezla služebná mrtvolu krásné mladé blondýnky. Případ pro slečnu Marplovou? Ano.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Body in the Library , 1942


více info...

Přidat komentář

pepa4081
11.03.2024 4 z 5

Moc pěkné.
Velmi uspokojivé.

Emik87
24.02.2024 4 z 5

Tento případ se opravdu povedl.


Áňa 998
29.01.2024 4 z 5

Dámy a pánové, konečně tu mám i doporučení na klasiku a tou není nic jiného, než kniha od královny detektivek, Agathy Christie! Věřím, že název knihy Mrtvá v knihovně Vám není neznámý, a představíte si postrach každého vraha a zločince, slečnu Marplovou, která je snad stejně známá, jako její kolega Hercule Poirot!
.
Mrtvá v knihovně je takový klasický příběh slečny Marplové. Služebná najde mrtvolu mladé ženy, kterou nikdo nezná. Kdo by takový oříšek mohl rozlousknout? Slečna Marplová, shodou okolností přítelkyně zaměstnankyně služebné. Kdyby jen věděla, že mrtvol bude více... První zavražděná se navíc najde v knihovně, jak příhodné pro nás knihomoly, že?
.
Vydání, které jsem četla, vyšlo ke konci minulého roku v novém kabátku u @nakladatelstvi_kalibr a musím říci, že se moc povedlo! Má správné rozměry, krásně se vejde do ruky.
.
Pokud je Vám slečna Marplová neznámá, představte si čilou dámu v letech, která bez mrknutí oka vymění kraječky a čaj o páté za záhady, zločiny i vraždy. Mému srdci je sice bližší Hercule Poirot, ale i slečně Marplové přicházím na chuť.
.
Děj příběhu se odehrává na anglickém venkově a Agatha Christie prostě umí i z na první pohled mírumilovného kraje vyrazit to nejlepší. Její popisy mě moc baví a dočkáte se i svižnějších částí.
.
Agatha Christie je jistota a tuhle skoro dvě stě stránkovou marplovskou jízdu jsem zvládla během odpoledne jako nic. I když mám radši Poirota a když už slečnu Marplovou, tak Kapsu plnou žita, ale tímhle mám odškrtnutu další pomyslnou fajfku na seznamu klasiky!
.

bookcase
03.01.2024 5 z 5

Naprosto skvěle promyšlené, u Agátky nikdy nevím, kdo je vrah a šlápnu vedle.

marketa7
31.12.2023 5 z 5

Skvělé. Agatha, slečna Marplová a vražda. Co víc si přát k pohodovému čtení?

Kackac77
25.12.2023 4 z 5

Audiokniha
Další Agatha do sbírky přečtených. Líbí se mi její styl. Připadám si, že jsem spadla ze stromu...čtu celý svůj život, ale na Agathu Christie jsem si udělala čas až teď. Navíc ani neznám ty televizní seriály - paní Marplovou, atd... takže to nemám ani "nakoukané". A jsem překvapená, jak moc jsou ty detektivky dobré. Za mě super čtení.

baji42
12.12.2023 5 z 5

Tradičně moc hezky napsaná detektivka. Přestože jsou autorčiny knihy často na hraně uvěřitelnosti a v tomto případě obzvlášť, kniha se četla hezky a vraha jsem samozřejmě neuhodla.

burg
22.11.2023 2 z 5

Výzva 2023 - Kniha s místností v názvu...
Tak vám ani nevím, proč se vlastně takhle trápím. Myslím s detektivkami. Asi jsem si vzpomněl na Deset malých černoušků, kterýžto příběh mě vloni (předloni?) příjemně překvapil a navnadil myšlenkou, že ne všechny detektivky jsou stejné, ale nakonec vlastně jsou - a rozhodně nejsou pro mě. Dlouho jsem se do příběhu nemohl začíst a najednou koukám, že slečna Marplová odhaluje vraha.
Naprostý souhlas s Lily101 - děj nudný a nezáživný, pointa spíš nulová a postavy takové, že se s nimi člověk prostě nemohl nijak ztotožnit. Přečteno jen z úcty k autorce a obávám se, že až se za pár týdnů podívám zpět na tenhle komentář, ani si nevzpomenu o čem kniha byla.
Příště se prostě detektivkám vyhnu obloukem, neb to opravdu není můj šálek britského čaje o páté :)

Lily101
11.11.2023 3 z 5

Musím souhlasit s recenzí níže (uživatel/ka: “Miliarda).

Agatha Christie byla úžasná spisovatelka detektivních případů, nad jejichž logickými zápletkami se tají dech a pro jejichž čtivost jste schopni v noci ponocovat.

Tato knížka však měla pozvolný děj, který nebyl až tak čtivý a nemohu si pomoci, ale z této knížky mohla být povídka. Upřímně uznávám, že nebýt čtenářské výzvy organizovanou Databází knih, které se rok od roku účastním, buď bych nedočetla vůbec nebo jen z úcty k paní spisovatelce (s ohledem na nízký rozsah dle počtu stran, protože už jsem zjistila, že život je prostě hodně
krátký na to, nutit se do četby rozsáhlejších knih jen proto, co kdyby závěr ohromil/bohužel neohromí, ale pořád tomu dávám naději, že i takové knihy - s ohromujícím závěrem - existují/).

Miliarda
19.10.2023 3 z 5

Ačkoliv mám Agathu Christie rád, Mrtvá v knihovně mě moc nechytla. Slečna Marplová je zde naprosto okrajová postava, motivace řady postav a jejich chování je značně nepravděpodobné, vyšetřování není nikterak záživné a závěr me nepřišel moc uspokojivý. Pevně však věřím, že to byla pouhá výjimka z jinak velmi povedených literárních děl "královny detektivek" a další kniha mě opět příjemně překvapí.

Melanka
12.10.2023 3 z 5

Tahle detektivka od Agathy Ch. mě moc nechytla. Už jsem od ní četla napínavější a zábavnější.

LuckaK.088
08.10.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem ostuda, protože tohle byla moje první knížka od Agathy Christie. Přitom mám detektivky moc ráda, ale až nyní jsem vzala do ruky knížku od ikony detektivních příběhů. Jak jsem psala - musím se stydět.
A jak jsem tušila, samozřejmě jsem dělala chybu. Četlo se to skvěle, prostředí anglického venkova 1.pol. 20. století mě bavilo. I když tam bylo dost postav, je to napsáno tak, že se s nimi postupně a nenásilně seznamujete. V hlavě nevzniká chaos z toho, kdo je kdo a není třeba obracet stránky nazpět. Na závěrečné rozuzlení bych nikdy sama nepřišla.

RMarkéta
05.10.2023 5 z 5

Velmi prostý a jednoduchý název, za kterým se samozřejmě může skrývat úplně cokoliv. Půvabná vesnička a malebný venkov opravdu nemusí být jen poklidné místo k žití nebo na rekreaci. Je to ta pravá a osvědčená kulisa pro zločin, kterou používá nejen Agatha Christie a mě to baví. Ale pokud bych měla najít mrtvou ve své knihovně, tak mě pravděpodobně vezou rovnou na odpočinek do Bohnic. Slečná Marplová vyšetřuje svým tradičním způsobem. Hezky vymyšlená zápletka, která se jeví jako velmi komplikovaná a překombinovaná. Ovšem, není tomu tak. Všechno bylo ve finále velmi jednoduché. Akorát jsem to Agathě sežrala i s navyjákem. Takže ano, užila jsem si tuto oddechovou kriminálku.

douchova11
27.09.2023

Agatha Christie nikdy nezklame - zase jedna pěkná odpočinková detektivka se zajímavým rozuzlením :-)

jarin58
20.09.2023 3 z 5

Odpočinková četba.

Ann.e
05.09.2023 4 z 5

Bylo to velice čtivé, rozuzlení nečekané, akorát slečna Marplová nevystupovala v knize tolik, jak jsem čekala.

klaraj093
11.07.2023 4 z 5

Hodně muziky na pár stránkách, tak bych popsala knihy od A. A mě to její psaní děsně baví, jsou to takové pěkné jednoduché zápletky, ale nemine vás napětí.

ivzu77
08.07.2023 4 z 5

Klasika z pera dámy detektivek A.CH.

Vilma232
30.06.2023 3 z 5

Naposloucháno. Slečnu Marplovou neřadím ke svým oblíbencům a tento příběh navíc nepatří k těm zajímavějším. Nicméně interpretace pana Brouska ml. mě neuvěřitelně bavila.

LenkaDv
25.06.2023 5 z 5

Klasika, která neomrzí :-)