Jak vytrhnout velrybě stoličku

Jak vytrhnout velrybě stoličku https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17164/jak-vytrnout-velrybe-stolicku-17164.jpg 5 307 66

Jak… série

1. díl >

Jen málo filmových a televizních diváků nezná rodinné komedie Marie Poledňákové. Příběhy o malém Vaškovi, jeho mamince-baletce a tátovi-horolezci získaly příznivý ohlas i v knižní podobě. A tak se vraťme na samý počátek vyprávění o touze malého kluk najít tátu. Jeho vytrvalost je nakonec odměněna dvojím úspěchem: ukáže se, že člen horské služby, kterého si Vašek vybral za tatínka, je jeho skutečný otec. Humorné vyprávění, kde nechybí ani cit a napětí, potěší pamětníky i novou generaci čtenářů.... celý text

Přidat komentář

Avila
31.12.2023 5 z 5

Krásná kniha,stejně jako její filmová sestřička. Několikrát jsem se při čtení přistihla že se mi v hlavě odehrává i film...

Riccia
29.12.2023 5 z 5

Dohledáno kvůli výzvě, ale rozhodně toho nelituji :-) Úžasný film a skvělá kniha, ze které film přímo dýchal. Každou chvíli jsem se přistihla, že čtu, ale přitom v hlavě slyším, jak to znělo ve filmu. Díky knížce jsem některé scény ještě lépe pochopila :-)


zimolka
05.12.2023 5 z 5

Knihu jsem četla kvůli výzvě,je naprosto úžasná,tak jako film.

Olous1
02.12.2023 5 z 5

Kniha vybrána do čtenářské výzvy. Není co dodat. Kniha jako předloha k filmu s Tomášem Holým je skvělá. Taková příjemná oddechovka, která se četla sama. V tomto zimním čase ideální volba. Doporučuji.

annes
15.11.2023 4 z 5

Asi jeden z mých nejoblíběnějších českých filmů. Nepřekonatelné, skvělé a úžasné i v knižní podobě.

felixrr
17.10.2023 5 z 5

Povedená knížka, kterou od toho výborného filmu prostě neodtrhnete, ani kdybyste chtěli.

_Michelle_
12.09.2023 5 z 5

Moc příjemné čtení, které mi dopomohlo k dobré náladě a oživilo vzpomínky na úžasnou filmovou verzi tohoto příběhu. Není co řešit, tato kniha má u mě jasných pět hvězdiček a stálé místo v knihovničce.

knizninadsenec
22.07.2023 5 z 5

Velmi milý příběh, který je plný naděje, přání, baletu, sněhu a samozřejmě i lásky.
Malý Vašek ze všeho nejvíc chce tátu a také psa. Mamce hledá ženicha a ta už neví, jak mu to vymluvit. Tančí balet v divadle. Odjede s Vaškem na jarní prázdniny na hory a život se jim změní...

Všichni asi známé film, knižní příběh je také báječný, dobře se čte, je milý a doplněný fotografiemi. Bylo to velmi hezké čtení.

reniboro
20.07.2023 3 z 5

Já nevím, já od toho čekala víc. Film mám moc rada a doufala jsem, že v knize budou i další informace. Pravda, trosku víc se dozvíme o Anně, ale zas takové terno to není. Jinak fajnové oddychové čtení.

jarkaska
10.07.2023 5 z 5

Tuto knihu jsme našla v naší knihobudce. I když film mám možnost vidět díky televizi, která ho vysílá několikrát během roku, knihu jsem si vzala. Při čtení jsem se nasmála jako při sledování filmu. Bylo to jako bych sledovala film s titulky.

Marthas
02.07.2023 3 z 5

(SPOILER) 3/5 Vždy jsem patřila mezi lidi, co nemají komedie paní autorky moc v lásce a to ve skrze z osobních důvodů. Nějak mě neuchvátil námět "lovu na otce". Možná proto, že jsem nechápala, jak může dítě tak otce chtít. Myslím, že životní zkušenosti a čas ne vždy pomůžou. Stále to nechápu.
Možná proto, že já měla jiný problém. Ale to byla jen odbočka, abych vysvětlila pozadí toho nizšího hodnocení.
Popravdě právě proto, nemám filmy s T. Holým tak nasledované a u této knihy a toho jak je zpracována, to vizuálno opravdu chybí. Ano, kniha je čtivá, je prodchnutá laskavým humorem a pochopením ale je taky velmi zkratkovitá, a jelikož se před vámi neodvíjí film, tak něco hodně schází. Osobně bych ocenila složitější souvětí a kdyby kniha přímo nekřičela, že je psaná podle scénáře. Ale v žánru knih podle filmu bude určitě patřit k těm lepším.

Kekik
18.05.2023 5 z 5

Filmy s Vaškem, Annou a Lubošem jsou mojí srdeční záležitostí. Tomáš Holý je pro mě nejlepším dětským hercem. Filmy si pouštím několikrát do roka. A knížka mi dala pár dílků do skládačky. Číst knižní předlohu filmu, který dabuji z paměti, není ztráta času. Přesvědčila jsem se již u knihy Léto s kovbojem. A to, že si do známých hlášek dosazuji herce a jejich hlasy, je prostě skvělé. Zároveň se mi před očima odvíjí scény opravdu velmi živě. Výborná kniha. Těším se na druhý díl.
Čtenářská výzva 2023: Téma 8. Kniha, jejíž autor zemřel v roce 2022.

verka5083
10.05.2023 5 z 5

Číst tuhle krásnou knihu bylo! Při každém čtení jsem si musela představit průběh filmu, zároveň se neslo vynadívat na formy, kde je hlavně Vašek. Vidět ten smích, štěstí v těch oči bylo pro mě krásné a zpříjemnilo mi to čtení celé knihy.

helenkan
25.04.2023 5 z 5

Nestává se mi často, při čtení knihy, že se mi před očima zároveň odehrává i film. Myslím, že film zná snad každý, ale knížku si přečtou jen někteří. Možná bych jí taky nečetla, ale díky výzvě jsem ráda že jsem to udělala.

Marketplace
21.04.2023 5 z 5

Filmová klasika. I knížka stojí za přečtení. Myslím, že brzy se zase podívám na film.

Rose-Mary
16.04.2023 5 z 5

Stejnojmenný film jsem viděla několikrát a vždy jsem byla uchvácená příběhem malého Vaška, jeho mámy Anny a nově objeveného tatínka Luboše.
Kniha mi leží v knihovně už bezmála čtyřicet let. Mám výtisk vydaný v roce 1984. Tentokrát jsem si ji vytáhla už opravdu po dlouhé době, v rámci čtenářské výzvy. Zvládla jsem ji během dvou dnů a nebavila mne o nic míň než před léty. Nad Vaškovými avantýrami se člověk musel pořád smát. Chudák mamina, ta si s ním užila. Ale dobrý konec jsem jí přála, i jeho otci, horolezci a zachránci. Pět hvězdiček si dílo zaslouží.

PetrCepek
10.04.2023 5 z 5

Film je samozřejmě mnohem lepší, ale co bych pro čtenářskou výzvu a obdivuhodnou Marii Poledňákovou neudělal.

sgjoli
26.02.2023 4 z 5

Asi neznám nikoho, kdo by o tomhle příběhu aspoň neslyšel nebo aspoň neviděl kus filmu, protože tohle je naše česká filmová klasika, ke které se ráda tu a tam vracím. A jelikož mi kniha leží doma už drahně let, pustila jsem se do ní.
Jako takhle - obsahově je to stejné jako film a nic moc navíc vám to nedá. Navíc je tam asi to, že se postavám dostanete trochu víc do hlavy. Jinak obsah stejný, což asi nepřekvapí. Jelikož film mám nakoukaný už mnohokrát, spíš jsem knihou prolítla, než že bych poctivě četla každé slovo od slova. Ale myslím, že nijak zvlášť to nevadí.
Je to fajn oddechovka, čtivá, svižně napsaná a doplněná o fotografie z filmu (mé vydání má barevné i černobílé). Ale přiznávám, že film mne prostě bavil o něco víc. Nevím, jak bych si příběh užila, když bych neznala film a četla jen knihu. Ty herecké výkony Tomáše Holého, Františka Němce a Jany Preissové holt dělají hodně, no... Takže film plný počet hvězd, ale kniha "jen" 4 hvězdy...
P.S. Jindřich mne v knize rozčiloval úplně stejně jako ve filmu. :-D

Monike
17.02.2023 5 z 5

Tak jako film, tak i kniha mě uchvátila. Úplně jsem viděla scénky z filmu. Za mě pecka film. Díky CV.

tabaluga
15.02.2023 5 z 5

Taková jednohubka:-) je škoda, že člověk má již film tak zapsaný v paměti, že přesně ví, co se bude v knize odehrávat. Škoda, že tam nejsou ty postavy trochu více rozebrány, co si myslí, proč si to myslí, takto mi to přišlo v podstatě jako přepis filmu bez nějaké přidané hodnoty navíc. Ale četlo se to moc dobře, až mne to navnadilo k puštění samotného filmu. Filmy podle Marie Poledňákové nikdy nezklamaly.

Štítky knihy

děti humor zfilmováno komedie rodina Krkonoše horolezci

Autorovy další knížky

Marie Poledňáková
česká, 1941 - 2022
1995  66%Jak Anděla viděla anděla
2006  91%Jak vytrhnout velrybě stoličku
1991  89%Jak dostat tatínka do polepšovny
2009  79%Líbáš jako Bůh
2006  70%Jak se krotí krokodýli

Kniha Jak vytrhnout velrybě stoličku je v

Přečtených477x
Čtenářské výzvě199x
Doporučených23x
Knihotéce181x
Chystám se číst41x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x