Talys Talys komentáře u knih

☰ menu

Veselé Vánoce, Kristýno! Veselé Vánoce, Kristýno! Jindřiška Kracíková

Trochu jsem na rozpacích, jak knihu hodnotit. Na jednu stranu je v některých pasážích vtipná a realistická a pak najednou jako kdyby se hrdinka proměnila v naivní ezotericky laděnou zamilovanost osmnáctku. Autorka má očividně ráda naší vlast, její přírodu a památky,člověk se dozví mnoho zajímavých věcí, ale někdy to je na škodu tempu příběhu a chvílemi to může i nudit. Ráda dám přesto šanci i dalším knihám této české autorky.

26.12.2023 2 z 5


Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Po dlouhé době kniha, která mě okouzlila a krásný pocit z ní stále přetrvává. Jednoduché, průzračné a zároveň mnohovrstevné. Všechny příběhy jsou spjaté s tématem přijmout a nechat jít.

06.10.2023 5 z 5


Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Danka Štoflová

Krásné, dojemné, inspirativní...

29.07.2023 5 z 5


Šarlatán Šarlatán Josef Klíma

Kniha i film jsou opravdu Mikoláškovým životem pouze inspirovány, ve skutečnosti se mnoho událostí odehrálo jinak. Nemohla jsem se při četbě ubránit srovnávání děje knihy s životopisem Mikoláška, který jsem četla před časem a nevyhnutelně jsem byla rozčarovaná...

24.09.2021 3 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Od prvních stránek mě to pohltilo a vynořila jsem se po dvou dnech. Skvěle napsané, akční. Hlavní postava zaujme svou nezdolností, odvahou učit se a statečností. Hrdinské putování jak má být. Těším se na další díl.

21.09.2021 5 z 5


Kreutzerova sonáta Kreutzerova sonáta Lev Nikolajevič Tolstoj

Nadčasová studie psychologie patologické žárlivosti. Tolstoj umí v čtenáři vzbudit emoce a vyzývá ho k diskusi o morálních otázkách platných v každé době.

17.09.2021 5 z 5


Nerozlučné Nerozlučné Simone de Beauvoir

Jemné, křehké a zároveň silné...

14.09.2021 5 z 5


Nový začátek Nový začátek Nora Roberts

Poutavý začátek dystopie se spirituálními prvky, navíc tématicky náhodně propojený se současným celosvětovým děním. Co se stane, když se lidstvo musí zbavit civilizačního nátěru a podívat se samo sobě do tváře? Kniha o morálních hodnotách a nutném návratu k samotným kořenům.

12.09.2021 4 z 5


Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Neskutečně hloupé a povrchní.

11.09.2021 odpad!


Lada u ledu Lada u ledu Ema Labudová

První část knihy je skvělou sondou do psychiky anorektičky, která se se svým onemocněnim pere v podstatě bez větší lékařské podpory, vlastně bez relapsu, což je těžko uvěřitelné. Vždy se znovu a znovu snaží získat kontrolu nad svým životem, často za cenu lži. Lež hraje stěžejní roli i v druhé části knihy, která je pro mě hůře uchopitelná než ta první. Rytmus knihy mi připomíná Škvoreckého romány. Občas mi vadily detaily, které neodpovídaly dobovým reáliím (např. používání současných hovorových či vulgárních slov, která se běžně v mluvě osmdesátých let nevyskytovala).

10.07.2021 3 z 5


Když i úsměv bolí aneb Život s člověkem s poruchou osobnosti Když i úsměv bolí aneb Život s člověkem s poruchou osobnosti Dita Louvarová

Jaký je život s hraniční poruchou osobnosti? Jaké obtíže ve vztazích s nejbližšími můžou její projevy způsobit? A jak velké utrpení to znamená, pokud se u člověka taková porucha rozvine. Upřímná zpověď Dity L., která může být cenná jak pro ty, kteří mají stejné obtíže jako ona i pro odborníky, kteří s lidmi s poruchami osobnosti pracují.

08.05.2021 5 z 5


Dům soli a smutku Dům soli a smutku Erin A. Craig

Anotace slibná, původní pohádkový námět zajímavý, ale druhá půlka knihy na mě působila dojmem, jestli snad tak trochu nešílím i já. Zbytečně překombinované, jako kdyby si autorka umínila, že do knihy z oblasti temné fantastiky nacpe všechno stůj co stůj. Za mě zklamání.

16.03.2021 2 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Začíná to zajímavě. Jude sice není ve světě víl šťastná, ale je na něj zvyklá a ve světě lidí se doma necítí. Dokáže zde obstát a velmi dobře se postarat i o svoje blízké. Je hrdá, odvážná a nevyzpytatelná, dokonce tak, že přechytračí i nejvýše postavené víly. Není to typická love story (aspoň ne zatím). Líbí se mi, že příběh není snadno předpověditelný a čtenář se dočká spousty překvapení už během prvního dílu série,

13.03.2021 5 z 5


Křišťálový meč Křišťálový meč Victoria Aveyard

Druhý díl vnímám jako o něco slabší než první, nedokázala jsem se pořádně začíst až do poloviny knihy. Po této části série si nejsem jistá, co si mám o Mare myslet. Konec měl spád a byl velmi překvapivý. Doufám, že třetí část mě chytne víc než tento díl.

07.03.2021 2 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Pět hvězdiček vzhledem k tomu, že očekávání bylo splněno. Romantická oddechová pro mrazivé zimní odpoledne. Někdy to člověk prostě potřebuje, a na sv. Valentýna obzvlášť:)

14.02.2021 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Sonda do duše, která se postupně zbavuje lidskosti. V zájmu "vyššího dobra" a hlavně pro vlastní prospěch neváhá manipulovat druhými a obětovat je na své cestě k vytyčenému cíli. Několik desítek let před dějem Hunger Games.

23.01.2021 5 z 5


Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Příběh má spád, ačkoli tématicky nepřináší níc převratného. Něco z Hunger Games, něco z Divergence, děj lze snadno předpokládat. Jsem uvědavá, co přinese další díl, zdali mě autorka pčece jenom překvapí.

21.01.2021 3 z 5


Temný květ Temný květ P. M. Freestone

Dobrodružství, jak má být - cesta za posláním, nebezpečné úkoly, unikání před rukou zákona i trocha té romantiky. Škoda, že na další díl si budu muset počkat. Jedna hvězdička dolů je za místy neobratný překlad spočívající hlavně v příliš dlouhých souvětích.

20.01.2021 4 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Mistrně napsaná fantasy z prostředí podsvětí, plná překvapujících zvratů a černého humoru. Šest "vran" jsem si zamilovala a těším se na další díl.

19.01.2021 5 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Četla jsem před lety, nyní jsem se k této kultovní sérii vrátila a udělala jsem dobře. Obdivuji způsob, jakým Sapkowski v úvodním dílu zpracoval pohádkové motivy a představil čtenářům Geralta z Rivie. Hvězdička navíc za to, že jde o poctivou fantasy a žádnou romantiku ve fantasy převlečení.

17.01.2021 5 z 5