Obálka knihy Naslouchač
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275144/bmid_naslouchac-OED-275144.jpg 4.5 4878 4878

Naslouchač série

1. díl >

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Naslouchač. Přihlašte se a napište ho.

Vampirosa
včera 4.5 z 5

Děj se odehrává ve světě, který je po válce zamořen jedovatými plyny. Část lidstva však svedla vyrobit štíty ze záhadného nerostu sklenitu a vytvořit opět obyvatelná území. Sklenit má širokou škálu využití a jeho těžbu dostali na bedra sklenaři, jež ho dokážou získat, ale musí za to zaplatit vysokou daň. Nerost je sice mocný nástroj, ale jeho těžba způsobuje nemoci a znetvoření.
My sledujeme dívku Ilan, u které se projeví schopnost naslouchat sklenitu a začne se vyučovat na sklenářského brusiče. Musí však svou identitu skrývat, což se stane obtížným úkolem, když si ji vybere kapitán slavné pětadvacítky, skupiny bojovníků, která má chránit města před nástrahami číhajícími za štítem.
Ilan nás seznámí se světem a vypíchne důležité milníky svého života. Postupně nám je odhaleno, jak obyvatelé města fungují, co patří k jejich povinnostem a jaké noční můry je děsí ve snách.
Ačkoliv je Ilan mlaďounká postava, určitě si vás díky své zvídavosti, odvaze a prořízlé puse získá. Oblíbila jsem si i kapitána a jeho pobočníka, kteří svým způsobem představují "ty zlé", ale je zajímavé pohlédnout také na druhou stranu mince.
Rozjezd je trošku pomalejší, ale předestře nám do začátku vše podstatné. Čtení mě bavilo, pocítila jsem spoustu emocí, dostala něco k zamyšlení a užila si slušnou dávku akce. Zaujaly mě specifické názvy vycházející z rumunštiny (nebojte, na konci knihy je malý slovník). Rozhodně se do tohoto světa chystám vrátit a s radostí doporučit další českou autorku.

Crussida
28.06.2025 3 z 5

Jsem presvedcena, ze lidi, co tomu davaji 5 hvezdicek nikdy necetli dobre fantasy. Kniha ma naprosto skvely napad, jen je hrozne napsana. Hlavni postava je brutalne nesympticka a vzhledem k tomu v jak tvrdem a krutem svete zije, tak nechapu, jak muze byt takovy ufnukany, naivni a hlavne duchem chaby fracek. Moje “oriskove oci” obcas nechapali, jak ty dialogy muzou byt tak neprirozeny a na silu, i kdyz jich tam je opravdu malo. Vetsinu casu je to jenom nuda bez toho, aby se tam neco poradne delo a kniha pusobi spise jako nacancany uvod. Vsechny postavy jsou hrozne plochy a bez charakteru, az na tu fnuknu, co se vecne vzteka.
Ma to obrovsky potencial a jsem tak 50:50 tomu si precist dalsi dil.

Mrtvolka
19.06.2025 4 z 5

Perfektní nápad, zajímavý svět, napínavý děj. Kniha se dobře čte, ubíhá a mě pořád zajímalo, co bude dál. Jediné, co mi opravdu vadilo, tak chování hlavní hrdinky, kdy se k ní všichni chovají velice hezky, aniž by si to zasloužila (a to včetně kapitána), ale ona má pořád nějaký problém a minimálně jednou za kapitolu zazní, jaký je kapitán otrokář a jak ho nesnáší. Vypadá to, že se autorka do kapitána zamilovala a občas se nechá unést, takže musí jednou za čas připomenout, jak moc ho nenávidí.

Související novinky - Naslouchač (7)

50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

02.09.2021

Petra Stehlíková: Konec jsem měla vymyšlený jako první

27.06.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Jejich vlastní utrpení je naučilo soucitu.

Kniha Naslouchač v seznamech

v Přečtených6 391x
ve Čtenářské výzvě1 525x
v Mé knihovně1 442x
v Chystám se číst2 380x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)