Krutý princ

Krutý princ https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389022/bmid_kruty-princ-gMM-389022.jpg 4 1897 362

Vítejte ve světě, kterému vládnou nelítostné víly! První díl napínavé fantasy série. Jude bylo sedm, když jí zabili rodiče a unesli spolu se sestrami na proradný dvůr víl. O deset let později ale netouží Jude po ničem jiném než patřit mezi víly. A to i přes to, že je smrtelná. Většina víl lidmi pohrdá a nejvíce podlý princ Cardan. Aby Jude získala vysněné místo u dvora, musí se princi postavit. Zaplete se však do intrik, a když hrozí, že násilí zničí slavný dvůr, rozhodne se pro pochybné spojenectví, které ji může stát život.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Cruel Prince , 2018


více info...

slamenka
slamenka
12.03.2024 2 z 5

Tahle kniha mi dala zabrat. Tolik negativních postav... příběh je plný intrik, šikany, zloby, nenávisti...přemýšlím, zda je tady vůbec nějaká pozitivní myšlenka. Není. Jude mi lezla na nervy s každým svým rozhodnutím. Uznávám konec byl akční a celkem i promyšlený. Ale.. Jude všechno co udělá hned lituje, vlastně si protiřečí, protože jednou přemýšlí logicky po druhé ne. Ještě uvidím, zda zkusím druhý díl. Na jednu stranu mě to zajímá, ale nevím zda zvládnu další knihu plnou zla, vražd a lstí. Navíc styl jakým je psaná kniha je velice jednoduchý a jakákoliv akce i souboje jsou popsány jednou - dvěma větami. Trochu nechápu boom kolem téhle série.

Eleanor-ka
Eleanor-ka
11.03.2024 3 z 5

Začetla jsem se okamžitě, což je veliké plus. Kniha je velmi čtivá, ale jinak musím uznat, že mi místy připadala opravdu absurdní. Létající koníčci, obří ropuchy, na kterých se víli dopravují, a to nemluvím o tom, že jsou tady víli spíš takový zvířecí hybridi, což mě teda zezacatku hodně vadilo, protože jsem si sličný lid vždycky představovala úplně jinak. Ale budiž, fantazii se meze nekladou. Chápu, že autorčin záměr byl, vykreslit co nejzkaženější a nejtemnější výjev vílího světa, proto tuhle "stránku" úplně neřeším, co mu ale vadí jsou některé charaktery postav. Když bych měla jmenovat, určitě dvojče hlavní hrdinky. A naopak se mi zamlouvá, že hlavní hrdinka má sama dost kostlivců ve skříni, a že to není klasická plačka a rádoby moralistka jako každá hlavní hrdinka v YA sérii.
Z knihy mám po přečtení smíšené pocity, ale do dalšího dílu se určitě pustím. Druhá polovina knihy totiž neskutečně odsejpala a já nebyla s to se od ní odtrhnout.


Nikidree
Nikidree
04.03.2024 2 z 5

Musím říct, že jsem z knihy naprosto zmatená. Nemůžu se rozhodnout, zda se mi líbí, nebo ne. Je tam hned několik prvků, které mi vadí.
Převážně to jsou charaktery postav. Ačkoliv je o většině hlavních postav řečeno hodně, nějak nejsem schopná se do nich vžít. Mnohdy mi jejich chování/jednání přijde naprosto nesmyslné. Navíc žádný charakter na mě nezapůsobil. Všichni mi přijdou jak šílenci/rozmazlení fracci. Také mi přijde, že snad všechny postavy jsou vykresleny záporně, skoro až zkaženě. A ty vztahy mezi nimi? To je kapitola sama o sobě.
Motiv/cíl hlavní hrdinky je.. absurdní. Jako takhle, chápu ho, ale absolutně mě neoslovil způsob, kterým se toho snaží dosáhnout. Za mě je prostě šílená. A bohužel autorčin popis jejího rozhodování tomu nepomáhá. Zvraty jsou fajn, ale když se dozvíte, že se pro něco rozhodla a následně udělá něco úplně jiného a ještě vyjde najevo, že to tak i naplánovala, je to sakra divné.
Takhle bych mohla pokračovat ještě dlouho, ale nebudu se příliš rozepisovat.

Na druhou stranu musím říct, že na knize je něco, co mi nedá spát a nutí mě číst dál. Ať už je to fascinace temným světem a drsnými událostmi, kterými kniha nešetří, nebo fakt že mě zajímá, jak to s Jude dopadne.
Takže v sérii pokračuji a plánuji ji přečíst celou. Prvnímu dílu však dávám jen 2*, protože na mě moc pozitivně nezapůsobil.

petitsoleill
petitsoleill
27.02.2024 1 z 5

Zklamání. Jako by knihu napsalo dítě. Neseděl mi styl psaní, world building ani hlavní "hrdinka". Autorka často děj, který by mohl být více rozepsán, píše nelogicky jednou, dvěma větami. Scéna s návštěvou lidského světa mi přijde zcela nadbytečná, nic zásadního ani zajímavého se v ní nestane. Turnaj je uspěchaný. A tak to jde dále. Postavy umírají jako lusknutím prstu, ale čtenář nemá čas si k nim vybudovat nějaký vztah...
Kniha mi byla doporučena, přesto si nemůžu pomoct a hodnotit lépe.

kingdog8900
kingdog8900
22.02.2024 4 z 5

Jakoby jo knížka byla dobrá už sem ji měla vyhlidnutou delší dobu. Četla se hezky to ne že ne, ale je trošku taková přeceněna nevim jako jak už sem říkala byla dobrá ale trošku my tam vadil ten lidský svět mohla to udělat jako samostatný svět vím že to je složitější ale i tak. Jinak se mi líbila Jude byla statečná a ani moc nefnukala jak to u některých postav bývá(s těžkým dětstvím) nezdrahala se ani v zabíjení což je dobře(nebo jako není ale je to knížka zeo).

knidopel
knidopel
06.02.2024 4 z 5

Tuto sérii jsem měla již dlouho na seznamu k přečtení a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala. Celkově mě první díl bavil, ale musím říct, že jsem ze začátku měla problém se začíst a několikrát knihu odložila a raději četla něco jiného. Nakonec jsem se začetla a nejspíš si přečtu i další díly, ale čekala jsem popravdě větší "wow efekt". Nejspíše jsem se tak úplně nesžila s hlavní postavou Jude, která mi nepřišla moc sympatická. Doufám, že další díly se rozjedou trochu více.

zirafinec
zirafinec
27.01.2024 4 z 5

Tuto knihu jsem četla již podruhé a musím se přiznat, že mi neučarovala tak jako poprvé. Neříkám, že je špatná, ta vůbec ne, ale zkrátka ten pocit dokonalosti z ní nemám. Přesto si myslím, že byste si ji přečíst měli, pokud vás zajímá tento žánr.

Deia
Deia
25.01.2024 3 z 5

Už tým že je na obálke odporúčanie od Bardugo som tušila, že to nebude úplne pre mňa, ale stále som mala istú nádej :D. Hlavne som si chcela od autorky niečo prečítať, keďže jej knihy majú dobré hodnotenia. Ale bohužiaľ, ako väčšina YA fantasy, aj toto bol pre mňa taký priemer. Ako čítalo sa mi to dobre, páčil sa mi ten svet a prostredie, aj keď tam by som ocenila väčšiu popisnosť, a boli tam aj nejaké zvraty, ktoré som vôbec nečakala. Ale nemal to kto ťahať. Jude mi nebola sympatická, stále fňukala ako jej tam robia zle, ale do nášho sveta sa vrátiť nechcela. Miestami som si hovorila, že to s ňou ale nebude úplne márne, no a potom zas spravila nejakú somarinu. Krutý princ nebol až tak krutý, celé mi to prišlo len ako také doťahovanie sa dvoch detí a on sa správal ako rozmaznaný fracek. A ešte aj dospelí sa tak správali, aspoň od nich som čakala niečo lepšie. Aspoň že to neskĺzlo do nejakej romantiky. Ku koncu ma to začalo baviť viac, až som si hovorila, že určite si chcem prečítať aj ďalšiu časť, keďže vývoj Jude je celkom zaujímavý, ale po pár dňoch to nejak vyprchalo. Možno si pokračovanie prečítam, ale ak aj nie, tak ma to určite mrzieť nebude.

stejfina
stejfina
17.01.2024 4 z 5

Moje první fantasy toho typu. Začátek byl za mě mdlý a bez akce. Ke čtení jsem se musela opravdu přemlouvat a v jedné třetině jsem uvažovala o tom, že knížku odložím. Nicméně nakonec jsem byla vtažena do děje a poslední třetinu přečetla jedním dechem. Jednotlivé postavy nejsou ploché a postupně čtenář poznává jejich charakter. Hlavní hrdinka mě občas vytáčí svým rozhodováním, ale postupně se vyvíjí. Závěrečný zvrat jsem opravdu nečekala a donutil mě ihned sáhnout po pokračování.

angerissues
angerissues
11.01.2024 4 z 5

Spolužačka mi doporučila tuto knihu že se mi bude líbit...kniha je v young adult (mladí) a opravdu tomu občas knížka vypovídá. Příběh sám o sobě dost poutavý a dá se velmi rychle přečíst navzdory množství stránek. Občasně jsem byla dost nemile překvapená z hlavní postavy a jejího uvažování tak jako ze zbytku světa víl. Většina knížky je dost pomalá, táhne se a konec naopak dost velká akce plná náhlých změn.

Tereza.Fait
Tereza.Fait
04.01.2024 4 z 5

Asi jsem cekala neco jinyho, ale musim rict, ze se cetla sama. Cetla jsem to v originale a je to psany fakt hezky. Kdo ma rad fantasy at si přečte ;-)

Okoslav
Okoslav
02.01.2024 4 z 5

V rámci žánru (young adult fantasy s romantickou linkou) je to fajn. Počítejte ovšem s tím, že v porovnání kupříkladu s Dvorem trnů a růží, ke kterému bývá Krutý princ často přirovnávaný (a se kterým toho má společného tolik, až je to trochu podezřelé :-)) ), je to opravdu spíš „young“ než „adult“. Včetně třeba klasického středoškolského settingu (byť ve fantasy provedení). Naopak velmi oceňuju, že příběh neslouží pouze jako zástěrka pro romanci, naopak, samotná dějová linka je smysluplná a v rámci žánru i relativně propracovaná.

Mamka_cte
Mamka_cte
30.12.2023 4 z 5

Dudák dohraje a vystřídá ho nahý chlapec, potřený po celým těle zlatou barvou. Uchopí lyru a zazpívá píseň o zhrzené lásce:
„Ach, paní krásná, paní krutá! Jak mi schází vaše ústa! Oči, vlasy, ramínka, však nejvíc vaše štěrbinka.


Jako milovník fantasy jsem nemohla tuto knižní sérii minout. A jsem moc ráda, že jsem ji začala číst. Sice to není úplná pecka jako Dvory nebo knihy od Armentroutové, ale i tak se mi první díl líbil a těším se na pokračování.

Začátek a 3/4 knihy je pomalejší a chyběla mi pořádná romantická linka, i když se něco (možná) začalo utvářet. Uvidíme v dalším díle, co se z toho vyvine.

Kniha mě neskutečně překvapila svým koncem. Zvrat střídal akci a tak dokola. Kéžby byla taková celá kniha.

Postavy byly krásně propracované. Moc se mi líbil posun Jade, jednoznačně moje oblíbená postava. Bojovnice každým coulem. A její sestra Taryn? Ta mě svým rozhodnutím strašně zklamala. No spíše nasrala. Pardon, ale tohle sestry nedělají.

Fantasy svět byl úžasný a moc se mi líbilo přecházení do světa lidí. Zajímavé bylo unášení lidí.

Od dalších dílů mám veliké očekávání, tak snad mě nezklamou. Doporučuji.

danielawojn
danielawojn
30.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem vyslechla mnoho pozitivních recenzí a přidávám další takovou. A to ve třech bodech, které shrnují to, co mě na knize bavilo nejvíc.

1. Baví mě detailně rozkreslený a do malých podrobností promyšlený fantazijní svět, ve kterém se příběh odehrává. Tamní hierarchie, zotročování lidí, jízda na ropuchách, kouzla, zvyklosti, způsob vzdělávání, jedy, příroda i charakteristické rysy víl.

2. Hlavní postava Jude není černobílá. Je to silná ženská postava s množstvím špatných vlastností. Dělá často nemorální a pochybná rozhodnutí, lační po moci, dokáže být bezcitná a sobecká a rozhodně se nedá říct, že by to byla klasická „kladná hrdinka“. Zároveň má však v sobě hodně dobrého. A právě to je na ní tak osvěžující. Není plochá, není dobrá nebo špatná.

3. Kdo je vlastně krutý princ? V knize je princů hned několik a každý se vyznačuje zvláštním druhem krutosti a v příběhu je hned několik zvratů, kdy se právě jeden z nich vybarví jako ten doopravdy krutý. A krutí jsou tam do jisté míry všichni – a to včetně hlavní postavy. Je zábavné tyto změny děje sledovat a postupně si utvářet (a posléze i měnit) názory na postavy.

Nifgai
Nifgai
29.12.2023 3 z 5

Na sérii jsem se hodně těšila. Až moc jsem se navnadila fanartem, takže jsem nakonec byla trochu zklamaná. I tak se mi příběh líbil a rozhodně to bylo čtivé. Jsem zvědavá na další díl.

Lucie.285
Lucie.285
11.12.2023 4 z 5

Příjemná fantasy. Pozor pokud hledáte nějakou romantiku s nějakou spicy scénou jako například knihy od Armentrout a Maas, tak to zde nenajdete. V první řadě se jedná o fantasy s politickými machinacemi ze země víl, kde se nedá věřit nikomu. Příjemná změna pro mě byla "morally grey" hlavní hrdinka, většinou to bývá hlavní hrdina. První polovina je pomalejší, protože se seznamujeme s celým novým světem, to tak většinou bývá. Řekla bych, že je to moc příjemná série, spíše pro mladší čtenáře.

xooxoox
xooxoox
10.12.2023 2 z 5

Věřím, že je to dobrá knížka (viděla jsem hodně pozitivních recenzí a moje kamarádka ji zbožňuje), ale já se těžko dostala do poloviny (dál jsem už číst nedokázala). Pořád jsem měla zamlženo v ději, četlo se pomalu, postavy mě nebavily..
Mám koupenou celou sérii, takže kvůli tomu se ke knížce možná někdy vrátím, ale jinak mě fakt nebavila.

KnihoMolka-_-
KnihoMolka-_-
29.11.2023 2 z 5

Já tu knihu nedočetla. Ani těch 260 stran, co jsem zvládla nebylo nic moc. Přišlo mi, že se tam nic zajímavého nedělo. Možná se k ní později vrátím a třeba změním názor, ale na další díly to asi nevidím... Škoda.

Lariliana
Lariliana
27.11.2023 5 z 5

Skvělá knížka která vás už od začatku chytne a nepustí ještě dlouho po konci. Všechny postavy jsou skvěle propracované a popsané, nemluvě pak o prostředí Elfhame.

Nejvíce se mi líbilo jak nejistý byl konec. Člověk neměl vůbec tušení jak kniha zkončí. Nebylo vůbec jisté jestli skončí dobře nebo špatně. Zatímco u běžných YA knížek už od začátku víte že hlavní hrdinka na závěr políbí hlavního hrdinu a budou až do smrti šťastní u Krtého prince to tak není. Rozhodně doporučuju všem milovníkům romantasy knížek.

Nikusscha
Nikusscha
23.11.2023 4 z 5

Já díky této úžasné skupině mám teď fantasy období. Nikdy by mě nenapadlo, že já zrovna sáhnu po tomhle žánru. A moc děkuji!

Tuto knížku hodnotím pozitivně. Líbila se mi. Trošku pomalejší rozjezd a ty pravé grády to mělo až tak od 23 kapitoly. Hlavní hrdinka Jude mi občas přišla jako by jí bylo deset let, ale postupně se v knize vypracovala, změnila, taktizovala a uměla ukázat drápy. Mám ráda když se hlavní hrdina vypracuje a změní. Člověk to pak o to více prožívá.
Cardan že začátku takový, no jak to napsat slušně nesympatický a namyšlený ba*stard. Sice se v knížce až tak zásadně nezmění tak alespoň člověk ví co ode něj čekat.

Nejednalo se o žádnou erotickou fantasy knížku takže se jiskření mezi Jude a Cardanem nekonalo. Trošku si říkám škoda, ale možná to teprve bude v dalších knížkách.

Autorka má určitě potenciál. Jako upřímně na Dvory od Maas to nemá, ale rozhodně nelituji, že jsem po knížce sáhla.

Ten konec se mi hodně líbil a do samotného konce jsem netušila jak to autorka celé zakončí. Jako nenáročnému čtenáři mi to stačilo a alespoň vím, co si přát pod stromeček