SuperFrankie SuperFrankie komentáře u knih

☰ menu

Máj Máj Karel Hynek Mácha

''Ach v zemi krásnou, zemi milovanou,
v kolébku svou i hrob svůj, matu svou,
v vlasť svou jedinou i v dědictví mu danou,
v šírou tu zemi, zemi jedinou,
v matku svou, v matku svou, krev syna teče po ní.''

Musím se přiznat, že mě Máj opět moc nenadchl. Nacionální romantismus je naší specialitou a Máj je už tak zprofanovaný, že si ho asi nedokážu pořádně užít. Nejvíce se mi líbilo první intermezzo se zpěvem duchů. Možná to bude tím, že moderní člověk už docela ztratil kontakt s přírodou, nevím, možná to jednou pochopím lépe.

22.04.2015 3 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Když čtu k maturitě knížky jako Malý princ, Bylo nás pět a další, tak se do nich nějak nemůžu ponořit a začínám si pomalu, ale jistě uvědomovat, že začíná šedá dospělost, ve které nemá pošetilá dětská představivost místo.

Jinak samozřejmě i dneska mě Poláček dokáže rozesmát a je obdivuhodné, že v době, kdy Prahou mašírovali cizí vojáci, v ulicích vysely hákové kříže a zemí probíhala jedna vlna zatýkání za druhou, tak dokázal ze svého pera vykouzlit tak lehké pohlazení na duši jakým je knížka Bylo nás pět.

21.04.2015 4 z 5


Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

''Bdím. Musím bdít.
Už dnes láska a smrt křižují se ve mně,
noc lásky a smrti žíhá jasně a temně
mých dvacet let, těch dvacet zlatoploutvých
ryb.
A letmý dotek tvých úst je věčný slib.
Musím bdít.''

Hrubín v sobě snoubí motivy smrti, života, lásky, žárlivosti a utrpení. Přesně takový je život. Koktejl hořskosladkých pocitů, který si vypijeme až do dna.

21.04.2015 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

''Milovati ženu není lepší než topiti krysy!''

Nadčasová kniha. Postava Krysaře si mě naprosto získala a zkaženost malého hanzovního města ze stránek knihy přímo prosakuje. Motiv zhrzené lásky, biblické narážky na pastýře lidí, Sodomu a Gomoru, mistrné postrkování figurek příběhu ve stylu šachového velmistra, to všechno zvládl Dyk vměstnat do tak tenké knížky. Smekám.

21.04.2015 5 z 5


Slovenský stát (1939 - 1945) Slovenský stát (1939 - 1945) Ivan Kamenec

V českém prostřední asi jediná existující, ucelená monografie mapující historii Slovenského šťátu. Doporučuji.

06.04.2015 5 z 5


Lepidlo Lepidlo Irvine Welsh

''Vykládáme si historky o chlastu, o tanečních párty, o fotbalovejch chuligánech, o drogách, o šoustání, o všech těch obyčejných věcech, kvůli kterem stojí za to žít.''

A to je asi tak všechno. Těšil jsem se na výživné pokračování Trainspottingu a místo toho podle mě Welsh vykrádá sám sebe. Všechno je to na jedno brdo, pročítal jsem se tím s bídou měsíc...

05.04.2015 2 z 5


Ulice Temných krámků Ulice Temných krámků Patrick Modiano

Musím se přiznat, že mě ke koupi a následnému čtení nalákal hlavně fakt, že Modiano loni vyhrál Nobelovu cenu, takže jsem byl natěšený.Ve finále jsem byl ale zklamán, protože se z románu vyklubala kniha, která se snaží těžit především ze skvělé atmosféričnosti a filozofie, že jsme všichni v našich životech takoví ''muži na pláži'', ale to je bohužel podle mě na držitele nejprestižnější literární ceny trochu málo.

Po přečtení jsem se snažil najít všemožné jiné analýzy jiných Modiánových děl a byl jsem nemile překvapen, že všechny jeho knihy jsou takříkajích na jedno brdo, ale zpět k Rue des boutiques obscures, pokud chcete pořádně tajemnou a vypjatou detektivku, tak si radši přečtěte Sherlocka Holmese, protože po Modianovi se opravdu vyplatí sáhnout jen v případě, že si chcete připomenout kouzelnou atmosféru ospalé poválečné Paříže.

01.03.2015 3 z 5


Truman Truman Roy Jenkins

Celkem krátký, skvěle napsaný a zábavný životopis jednoho z největších amerických prezidentů všech dob.

''Americká demokracie se vyznačuje mnohými přednostmi, ale uznávání významných prezidentů ještě během jejich funkčních období mezi ně nepatří.''

01.03.2015 5 z 5


Trudný konec ústřičného chlapečka a jiné příběhy Trudný konec ústřičného chlapečka a jiné příběhy Tim Burton

Azbest a čpavek a kouř z cigaret,
to byly jeho požitky.
Co on s radostí vdechoval,
z toho by jiný šel pod kytky.

Klasický Burton, morbidní, dekadentní, ale hlavně po čertech vtipné, tomuhle nejde nic vytknout. :)

30.01.2015 5 z 5


Poslední hrdina Poslední hrdina Terry Pratchett

''Byli jsme dohodnuti?'' nadhodil Choven s mečem stále ještě napřaženým.
''Opravdu? A slyšel jsi někdy rčení 'Osud neošidíš?' ''
Bláznivý Humoš se vztyčil ve svém křesle. ''A slyšel jsi ty někdy rčení 'Di se vycpat, kámo'?''

Fantastická parodie na pověst o Prométheovi! Bavil jsem se od první stránky až do poslední a navíc je ještě všechno podtrženo krásnými ilustracemi od Paula Kirbyho! Jasných pět z pěti, není co řešit.

05.01.2015 5 z 5


Mám rád tu řeku Mám rád tu řeku Ota Pavel

Pohlazení na duši. Nejkrásnější je povídka Fialový poustevník, která mě dohnala až k slzám.

05.01.2015 5 z 5


Blues pro bláznivou holku Blues pro bláznivou holku Václav Hrabě

Úplně vidím Hraběte, jak se vratkým tanečním krokem vrací z hospody přes celou Prahu domů a prochází Libní, Karlínem a dalšími méně známými částmi Prahy. Dorazí domů, stěží si otevře dveře, sedne si za stůl, odsune nespočet prázdných flašek a začne psát básně.
Každá báseň má v sobě obrovskou energii a je neuvěřitelně krásná.


Infekce

Spadl jsem ze skály prorostlé arnikou
a teď ležím
rozedřenou kůži mám plnou písku suchého listí
a tebe

Nejhorší případ tetanu v dějinách lékařství
Všechny kapacity nade mnou pokývaly hlavami a odešly
Je to prý skorem zbytečné
Vrchní sestra přináší
pomeranče cigarety a třináct reprodukcí od Botticelliho
Posilněte se večer vás budou operovat
Vezmou vám srdce Máte příliš velké srdce
na to abyste s ním mohl žít

Loupu pomeranč a vzpomínám
na Prahu Čvachtavý sníh Rackové Na 7. listopadu
bylo slavnostní osvětlení pamatuješ?
Moje bílá nemocniční postel se houpe jako tramvaj
do které se opřel vítr

Je to smutné nebo možná směšné
ale asi jim umřu pod nožem
protože jenom ty
máš krev
stejné skupiny jako já

Musím jim říct kde tě najdou
Nelekej se Až pro tebe přijedou
budu ležet mezi lesklými vyvařenými nástroji
a nebudu vědět
že jsi přišla

Vím
že mě nemáš ráda
ale já tě mám
v krvi rozpuštěnou
a bacily tetanu s vůní kouře a arniky a šlágry
tak starými
že je už vůbec nikdo nepamatuje

23.11.2014 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

''Zase se pohroužil do té podivně hloubavé nálady, která mu byla tak cizí. Jestli se tváře mění podle toho, zda jsou osvětleny zdola či shora - co je pak taková tvář? Co je vůbec každá věc?''

Musím se přiznat, že jsem od toho čekal víc. Tímhle temným Robinsonem jsem se prokousával skoro měsíc a moc mě to nechytlo, až ke konci, kdy většina kluků úplně zdivočela a Ralphovi s Čuňasem začalo opravdu jít o život. Hrozně mi vadily sáhodlouhé popisy ostrovní krajiny, kterou bych si dokázal představit i bez nich.

Vlastně celý příběh od ztroskotání až po záchranu mi přijde takový fádní. Snaha udělat oheň a všechno zorganizovat pod jedním vůdcem, která opakovaně selhává není vůbec zábavná a jediné, co mě vyloženě zaujalo je postava Jacka a jeho přirozená agresivita, která se od začátku začíná projevovat zabodáváním nože do kmene stromu, je snad to jediné, co mě u knihy udrželo.

Myšlenka o tom, že jsme zvířata a naše pudy, krvelačnost jsou schovány pod slupkou civilizace není nic převratného a navíc je podávána v tak malých dávkách a tak prvoplánově, až to bolí. Určitě se ke knížce nevrátím.

20.11.2014 3 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

‚‘Bravo, Marigolde, jako obvykle přesná trefa. Politika, to je za téhle situace něco pro mě. Zpočátku se mi do toho moc nechtělo, říkal jsem si, že čistější bude organizování prostituce a investování do veřejných domů. S politiky jsem už sjednával kšefty a dost jsem jich poznal. Přesvědčil jsem se, že s kurvami je lepší pořízení, poněvadž kurvy mají alespoň nějaké zásady a nějakou čest, Na druhou stranu se z hampejzu nedá tak dobře vládnout jako z radnice. A vládnout by se mi docela chtělo, když ne světu, tak aspoň okresu. Staré přísloví říká: když je nemůžeš porazit, tak se k nim přidej…‘‘

Gerald je zpátky a v nejlepší formě! I po čtrnácti letech neztratil zaklínač nic na svém šmrncu a naopak je možná ještě lepší. Humor je ještě břitčí, čaroději jsou ještě větší kurvy a Gerald má ještě větší smůlu a aby získal zpátky své meče, musí se zase chtě nechtě zaplést do všemožných problémů.

Opravdu nemám knížce co vytknout. Grafické zpracování je skvělé, citát ke každé kapitole je příhodně zvolený a ilustrace jsou skvělé, jen mě trošku mrzí, že knížka se dá sehnat jen jako paperback. Příběh je fantastický a po pár prvních kapitolách se začne větvit jako šílený a přitom nic neztratí na své přehlednosti. Jen doufám, že nebudeme muset čekat na další díl zase takovou dobu!

20.11.2014 5 z 5


Opráski sčeskí historje 3 Opráski sčeskí historje 3 Jaz

Další skvělý díl oprásků. Nejvíc mě asi pobavil tenhle díl s fůrerem

07.11.2014 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Je mi hrozně smutno z toho, že čím jsem starší, tím víc pro mě Malý princ ztrácí své kouzlo, ale jak říká on sám:

''Až se utěšíš (a člověk se vždy utěší), budeš rád, že jsi mě poznal.''

28.10.2014 5 z 5


Batman: Deset nocí KGBeasta Batman: Deset nocí KGBeasta Jim Starlin

Takový průměrný Batman se zápletkou z konce studené války.

27.10.2014 3 z 5


Dům hedvábí Dům hedvábí Anthony Horowitz

Dům hedvábí je dobrá detektivka, ale není to pravověrný Sherlock Holmes. Chybí tomu osobité kouzlo Doylova stylu a lepší stavba příběhu.

Horowitz sice dokáže příběh skvěle vygradovat a čtenáře napínat až do poslední chvíle, ale potom to vypadá, že už neví jak dál. Poslední třetina knihy je jednoduše strašná. Odhalení Domu hedvábí mě ani tolik nešokovalo a jednoduše řečeno to není ten nečekaný konec perfektně vysvětlený Sherlockem Holmesem, jenž dokázal Doyle vykouzlit i v té nejposlednější povídce. Je to zdařilá napodobenina, ale to je bohužel všechno. Všem vřele doporučuji raději sáhnout po originálním Sherlocku Holmesovi.

27.10.2014 3 z 5


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Pro mě zatím nejlepší Pratchettův kousek! Tentokrát mě žádná postava příběhu neotravovala a naopak jsem se celou dobu skvěle bavil. Karotka a Elánius jsou k popukání, humor celé série Noční hlídky je skvělý a pokud bych měl někoho, kdo od Pratchetta ještě nic nečetl, navnadit na Zeměplochu, doporučil bych mu právě Stráže! Stráže!

P.S.
Nejlepší fór je asi úplně na konci knížky, kdy mužstvo od Patricije za záchranu města žádá pět tolarů měsíčně navíc, novou konvici a terč na šipky.

21.10.2014 5 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

První knížka, kde je jednou z hlavních postav Smrť a určitě tím Pratchett neudělal krok vedle! Náramně jsem se při Mortově nepovedené záchraně princezny bavil a Smrťův svět mě okouzlil. Ta představa, že každý z nás má svoje vlastní přesýpací hodiny a knihu, která obsahuje celý náš život je prostě úžasná a vůbec by mi nevadilo, kdyby si pro mě jednou, až nastane čas, přijel Smrť na Truhlíkovi. Tahle personifikace je prostě kouzelná.

''JÁ MÁM RADĚJI NASHLEDANOU.''

08.10.2014 4 z 5