Pán much přehled
William Golding
Již klasický příběh chlapců z britské internátní školy, kteří se ocitnou na opuštěném ostrově. Hra na Robinsony se však brzy změní v boj všech proti všem, v němž je hlavní předností síla, autorita a schopnost šířit strach. Kniha se obrací ke stále aktuální otázce: Je civilizace v našem chování opravdu tak silně zakořeněna, jak si namlouváme? Nebo jsme stále jen příslušníky smečky?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , MaťaOriginální název:
Lord of the Flies, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán much. Přihlašte se a napište ho.

Posloucháno jako audiokniha a to jediné mě zachránilo. Tištěnou knihu bych asi nedočetla. Vadilo mi tam spousta věcí - nesympatické postavy, spousta informací byla čtenáři sdělena jen symbolicky, nekonečné téměř básnické popisy na úkor děje, podivné chování dětí (reakce na zřícení letadla) atd.
ČV 2025 - Kniha z roku, ve kterém se narodil jeden z rodičů (1954)

2,5* V případě této knihy jdu bohužel hodně proti proudu nadšených recenzi. Já jsem se po celou dobu do knížky vůbec nezačetla a i když jsem chápala a vnímala přesah, který měla přinést, tak mě bohužel vůbec neoslovila. Pokud mám zmínit pozitiva knihy, tak určitě gradující napětí, které je velmi dobře zachyceno, také nadčasové poselství o společnosti, moci a lidské přirozenosti je v knize jasně zřetelné. Negativ bych našla více, například brutalita, která je u dětí až zarážející. Dále mě nezaujal ani nejednoznačný konec a pak také zdlouhavý začátek. Ještě musím zmínit symbolické postavy místo realistických, to mě také neoslovilo. Za mě k přečtení doporučit nemůžu.
Knižní novinky (49. týden)
05.12.2021
Zfilmováno
Pán much (1963)
Kniha Pán much v seznamech
v Přečtených | 4 476x |
v Mé knihovně | 740x |
v Chystám se číst | 1 380x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
prvotina zfilmováno trosečníci anglická literatura napětí psychologické romány dětský hrdina rozhlasové zpracování v uzavřeném prostoru, v pastiAutorovy další knížky
2003 | ![]() |
2010 | ![]() |
1996 | ![]() |
2005 | ![]() |
1997 | ![]() |
Přečteno v originále i přeložené do češtiny. Pán much není příliš rozsáhlým dílem, obsahuje přitom spousty podnětů k zamyšlení. Zdánlivě se podobá Orwellově Farmě zvířat, především alegorickým vyobrazením realistické antiutopie prostřednictvím něčeho nevinného (hospodářskými zvířaty X ztroskotanými dětmi). Zatímco Orwell se ale snažil čtenáře upozornit na nebezpečí totalitních režimů, Golding jednoduše nevěřil v lidskou dobrotu a Pánem much kritizoval člověka jako takového. Obě díla, ideologická Farma zvířat a spíše existencionálnější Pán much, tedy vyznívají značně odlišně. V textu Pána much se i kvůli všudypřítomnému pesimismu skrývá spoustu zajímavých myšlenek, často pouze naznačených, a je velmi obohacující si po přečtení této knihy dohledat různé výklady a interpretace jednotlivých atribut a momentů (mušle, brýle, prasečí hlava...). Za mě vřele doporučuji (a naopak nedoporučuji filmovou adaptaci z roku 1990, která je dosti jiná a veškerou symboliku zoufale postrádá).