stehlicek stehlicek komentáře u knih

☰ menu

Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Miluju knihy, které musím číst tak dlouho, dokud se nedostanu ke konci. Tuhle jsem slupla jako malinu. Troufám si tvrdit, že jde o jednu z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla. Bravo, Karin!

21.09.2023 5 z 5


Iluze Iluze Camilla Läckberg

Mé soukromé měřítko pro kvalitní detektivku:
- obětuji kvůli ní spánek
- netuším, jak to dopadne
Momentálně jsem za půlkou a nemůžu se od knihy odtrhnout. Má spoustu vrstev, a přitom je strhující. Pokud je to teprve první díl série, už teď vím, že další části si nenechám ujít.

28.03.2023 5 z 5


Našeptávačova hra Našeptávačova hra Donato Carrisi

Pardon, ale mně se to nelíbilo. Přitom první našeptávač byl super. Tady jsem měla chuť knihu v půlce odložit.

01.03.2023 2 z 5


Pandemie Pandemie Franck Thilliez

Výborná kniha, Franck holt umí psát. Při čtení si připadáte jako při sledování thrilleru. Trochu mi to připomínalo styl Dana Browna. Jediné mínus: jde už o několikátý díl série a je v něm hodně spoilerů pro ty, kteří nečetli předchozí díly (jako já). Týkají se osobního života detektivů. Ale to je obecně problém sérií, kde se nějak vyvíjejí i soukromé vztahy protagonistů. Vždycky je lepší je číst postupně.

06.06.2021 5 z 5


Gott – bůh, který kráčel po Zemi Gott – bůh, který kráčel po Zemi Petr Čermák

V této knize se nedozvíte nic nového. Kompilace starých rozhovorů, navíc s gramatickými chybami a překlepy ("spoléhal na vlasovou techniku" - asi myšleno hlasovou.) Opakují se tam informace i fotografie. Zbytečná kniha.

14.05.2021 1 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

Kniha skvělá, ale mám velké výhrady k překladu. Jak už tu párkrát zaznělo, překladatelské poznámky jsou u thrilleru fakt úlet. A hlavně kostrbatá čeština... Těším se na 2. díl, ten už má jinou překladatelku :-)

07.05.2021 5 z 5


Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Jak už tady někdo psal, tuhle knihu prostě nemohl napsat Ozzy. Tedy alespoň ne sám. Ta kniha je totiž geniální. Čte se tak, že ji nedáte z ruky a každou chvíli vyprsknete nahlas smíchy. Je skvěle vypointovaná a psaná stylem, který svědčí o hodně profesionálním autorovi. Což při vší úctě k Ozzymu... ehm. Navíc, pokud by toho vypil a vysál jen zpoloviny tolik, k čemu se v knize přiznává, nebyl by schopen dát dohromady ani odstavec, natož knihu :-) Fakt doporučuju, i těm, kteří jeho hudbu moc nemusejí. Já taky nebyla fanynkou, ale teď jsem dost změnila názor.

02.05.2021 5 z 5


Turbulence Turbulence Whitney G. (p)

Výborná kniha, přečtená na jeden zátah. Ale! Neskutečně mě rozčilovalo, že překladatelka zvolila pro "pussy" výraz "čičinka". Sorryjako, ale copak by alfasamec opakovaně používal takové slovo? To je stejné, jako by hrdinka mluvila o jeho "velkém tvrdém lulínkovi" :-)

29.03.2021 5 z 5


Miss těžká váha Miss těžká váha Moa Herngren

Ten, kdo navrhoval obálku a psal anotaci, by zasloužil na zadek. "Černá komedie?" "Najde toho pravého?" Kde jste na to přišli, proboha? Tohle je surové psychologické drama ze zákulisí jedné televizní reality show. Producenti, moderátoři, soutěžící - každý bojuje s nějakou závislostí a každý se s tím vyrovnává po svém. Jedna z nejlepších knih, co jsem v poslední době četla, obětovala jsem kvůli ní spánek, což je můj osobní indikátor kvality :-) Několikrát jsem si během čtení vzpomněla na brutální film Requiem za sen. Taky z něj tak mrazilo...

20.10.2020 5 z 5


Noční pták Noční pták Brian Freeman

Po Carterovi, Deaverovi a jim podobných bylo těžké najít někoho dalšího, kdo by mě takhle bavil. Podařilo se! Jsem asi ve dvou třetinách knihy, ale už dávám plný počet, protože Freeman prostě umí. A těším se na pokračování.

12.10.2020 5 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Jedna z nejlepsich knih za posledni dobu. Precteno jednim dechem. Doporucuji!

03.07.2020 5 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Jedna z nejlepších detektivek za posledních x let. Propracovaná, napínavá, do poslední chvíle netušíte, kdo je pachatelem. Doporučuji!

10.05.2020 5 z 5


Nenávist Nenávist Chris Carter

Asi už jsem příliš rozmlsaná, ale tento díl mě bavil méně než většina předchozích Carterovek :-(

03.10.2019 4 z 5


Prokurátor Prokurátor Paulina Świst

Velmi příjemné překvapení. Čekala jsem další ze záplavy předvídatelných erotických slaďáků a ejhle - ona je to slušná detektivka/thriller. Lechtivé scény jsou tam jen jako třešnička na dortu. Hodně mě bavily slovní přestřelky mezi oběma protagonisty (kam se hrabe 50 odstínů...) Kniha je hodně čtivá, patří k těm, kvůli kterým obětujete spánek :-) Doporučuju.

16.09.2019 5 z 5


Povolání režisér Povolání režisér Miloš Forman

Ach, to mužské ego! Předpokládám, že čtenáře této knihy zajímá pan Forman, nikoli pan Sláma (při vší úctě). Proč máme číst o Slámových filmech a koukat na fotky ze Slámových filmů? Proč Sláma nenechá pana Formana prostě vyprávět? Osobně mě to nejvíc zabolelo ve chvíli, kdy se Sláma chtěl bavit o Ester Krumbachové, Forman na to navázal skvělou historkou o Ondříčkovi a natáčení Amadea, načež Sláma pokračoval - "ale zpátky k Ester Krumbachové". Proč?? A to neustálé omílání filmu Černý Petr jsem taky nepochopila, navíc už se některé úvahy opakovaly. Škoda. Čekala jsem mnohem, mnohem víc.

31.08.2019 1 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Na nového Harryho jsem se tak strašně těšila, že jsem si ho koupila v angličtině. A nelituju. To byla jízda! Nesbo by měl učit spisovatele, jak psát detektivky. Moře podezřelých, moře motivů, moře zvratů, zdánlivě nesouvisející dějové linie, které do sebe nakonec zapadnou jako puzzle. Je pravda, že Harryho život je tentokrát hodně rozcupován, ale pořád existují směry, kterými by se dalo jít dál. Ostatně Nesbo to sám v závěru naznačuje :-) Šest hvězdiček z pěti a už se těším na další díl.

29.07.2019 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Výborná kniha, přečteno na jeden zátah, pan Karika prostě umí. Bohužel jednu hvězdičku strhávám za český překlad. Ach jo, všechna slova se opravdu nedají překládat doslovně. "Aha, pozrite sa" není "Aha, podívejte se", ale "Hele, podívejte se". "Stretnutie" není "střetnutí", ale "setkání". "Při hradisku" není "při hradišti" ale "u hradiště". Fráze "chodím hore dole" znamená "chodím sem a tam", nikoli "chodím nahoru a dolů", atd. Škoda.

28.06.2019 4 z 5


Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Takhle rozporuplné pocity z knihy jsem už dlouho neměla. Rozjezd skvělý, pěkné tempo - a najednou zvrat. A pak další, podivný. A další, ještě méně logický. přiznám se, že jsem měla problém poslední třetinu dočíst. Škoda, potenciál to mělo.

23.05.2019 2 z 5


Dítě na vlastní pohon Dítě na vlastní pohon William Stixrud

Já bych tuhle knihu doporučila jako povinnou četbu všem rodičům. Jasně, občas jsou tam rady, které je potřeba brát s rezervou :-) Ale myšlenka, kterou oba autoři razí, je skvělá: nesnažte se svým dětem šéfovat, berte je jako samostatné bytosti se schopností se rozhodovat. Sama mám tři dcery a musím říct, že tento postup jsem dodržovala asi intuitivně odjakživa a vidím, že to funguje. Pozor, rozhodně to není o tom, že si dítě může dělat, co chce, to ani zdaleka! Jde o vzájemnou komunikaci - a té se právě tahle kniha věnuje. Líbí se mi, že skoro na každé straně je konkrétní případ z praxe obou autorů, včetně práce s děti s autismem či ADHD. A i když je to vlastně odborná kniha, čte se velmi dobře. Doporučuji. A tleskám překladatelce, skvělá práce!

03.05.2019 5 z 5


Tiché dívky Tiché dívky Eric Rickstad

A mně se to líbilo moc. Mám ráda detektivky, které se čtou tak, jako když se člověk dívá na film. Musíte pokračovat dál a dál, dokud nejste na konci. A těch zvratů a překvapení! Hned si jdu sehnat další knihy tohoto autora.

01.05.2019 5 z 5