Tsunami

Tsunami https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516918/bmid_tsunami-646ce32c5837a.png 4 585 153

Den Eminých narozenin se kvapem blíží. Kromě členů její rodiny se však na oslavu chystá i jeden nezvaný host – minulost, kterou všichni považovali za dávno mrtvou. V návalu nečekaných emocí tak začnou ožívat události z jedné dovolené v Thajsku, která otřásla osudy všech zúčastněných. Polozapomenuté vzpomínky se vracejí se silou tsunami a hrozí, že rodinu plnou tajemství rozmetají na kousky.... celý text

Přidat komentář

katpas76
16.04.2024 4 z 5

Audiokniha - perfektně namluvená Richardem Krajčem
Tato kniha byla pro mě naprostým překvapením. Příjemným! Od autorky je to první dílo, se kterým jsem se setkala a nejspíš ne poslední. Očekávání jsem neměla žádné, spíš jsem byla zvědavá, jak píše známá žena známého muže. Audiokniha se mnou žila několik dní, stejně jako postavy, jejichž osudy se prolínaly zajímavě, uvěřitelně a "živelně".
Jediné, co mi vadilo, bylo psaní v přítomném čase na začátku a na konci knihy. Minulý čas, který autorka použila pro celou thajskou pasáž, se mi líbil výrazně více. Děkuji za hezký čas při poslechu.

Mindy
16.04.2024 4 z 5

Příjemné překvapení. Všechny postavy mi na střídačku vždycky na chvilku přišly fajn, aby mě hned něčím naštvaly a zachovaly se nepochopitelně.
Dobře se to četlo, děj (i když byl dost předvídatelný) pěkně odsýpal, líbilo se mi to.


Nymfadora.T.
07.04.2024

Příjemná oddechovka, autorka píše velmi hezky. To, že mi některé postavy lezly na nervy, na čtivosti neubírá a ten závěr byl taky dobrý. Další česká autorka, která se dá číst...

elenai
28.03.2024 4 z 5

Letos mám samé premiéry s českými autorkami (a to je čtu hodně), tentokrát s autorkou Tsunami. Neupírám knize velkou čtivost, to v žádném případě, celkem pěkně se pracovalo s dynamikou děje a autorka nám hezky dávkovala ty důležité informace. Taky se mi moc zamlouvalo prostředí thajského hotelového letoviska. Nicméně, při čtení jsem měla pocit, že jsem se vrátila tak o dvacet a více let zpátky, kdy jsem hltala dívčí románky. Ta klasická klišé jak v popisu postav, tak v jejich jednání, už jsem četla tolikrát, že to ani nespočítám. Postavy mi byly vesměs protivné anebo mi byly jedno. Taky mě příliš neoslovilo zakomponování ruské virtuosky Iriny, ne proto, že je Ruska, ale proto, že kdyby v knize nevystupovala, vlastně by to děj nijak neovlivnilo, a tudíž byla naprosto zbytečnou postavou. Samotný název knihy a datum v jedné z kapitol z děje leccos prozradí, ale i tak to se mnou vnitřně dost pohnulo, a vybavila jsem si momenty z katastrofy, jak ji prezentovali ve zprávách. Celkově jsou za mě Tsunami velmi solidní odpočinkové dílo. 80%

Mateo67
18.02.2024 5 z 5

Kvalitní oddychová literatura. Když už to v Thajsku začala být trošku nuda, přišla vlna a příběh se z kruhu, ve kterém se začal točit, zase zběsile rozeběhl a tempo už neztratil až do konce. Výborně propracovaná psychologie postav. Ludvík fešácky překvapil. A vlastně to bylo víc než jen kvalitní oddychová literatura. Palec nahoru.

Viwi
17.02.2024 3 z 5

Autorka to rozhodně umí se slovy a píše skvěle, kdybych hodnotila pouze skladby vět, tak mě její vyprávění zaujalo. Nicméně ani tento fakt nedokázal převážit to, že příběh byl strašně předvídatelný a všechny postavy (!!!) mi byly velmi proti srsti, vlastně až extrémně nepříjemné. A takové knihy vážně nečtu ráda.

Kanimůra2
10.02.2024 5 z 5

To jsem teda přečetla jedním dechem. A hned jdu na další knihu.

Lily101
30.01.2024 3 z 5

Oceňuji autorčin styl psaní a částečně také čtivost (autorka opravdu umí).

Jinak ale moc chválit nemohu; tuctová (až klišoidní) zápletka, která Vás napadne hned a pak už jste jen zklamaní, že to opravdu bude tak jednoduché. S tím souvisí to, že text by mohl být mnohem kratší (občas to až unavuje, což je možná dáno i onou předvídatelnou zápletkou) a následně největší zvrat knihy v rámci minulosti inspirován skutečnou událostí. Čekala jsem originálnější příběh.

Librorumistka
19.01.2024 5 z 5

Tento příběh mě mile překvapil, protože jsem si ani nečetla anotaci, kniha mě jen zaujala kvůli jménu autorky, které mi bylo povědomé. Musím říct, že jsem velice ráda, že jsem na knihu narazila, protože to byl opravdu zajímavý příběh, který se mi v audio podobě dobře poslouchal. Na příběhu oceňuji překvapivé zvraty, dramatické chvíle i uvěřitelné chování postav. Při čtení jsem se rozhodně nenudila a byla jsem stále poháněna kupředu. Celkově bych vám knihu doporučila, protože jsem od ní dostala mnohem více, než bych si myslela.

genduna
01.01.2024 5 z 5

Jsem z knihy naprosto nadšená!! Velmi poutavé čtení. Příběh se zbytečně nezabývá podrobnostmi. Celá kniha má spád a celou dobu mě držela v napětí. Velmi pěkně napsaný a věrohodný příběh, věřím, že toto se v životě může skutečně stát. Autorka je skvělý přínos pro čtenáře jako jsem já. Bravo.

Analady
30.12.2023 3 z 5

Tato kniha má pro mě dva hlavní nedostatky. Za prvé jsou zde postavy, které nejsou ničím sympatické. A za druhé mi to přišlo málo rozvinuté. Ze začátku jsem myslela, že knihu ani nedočtu. Musela jsem se do čtení nutit, ale nakonec to nebylo úplně špatné. Líbily se mi flashbacky z minulosti, kdy jsem se do nich ponořila a byla jsem překvapená, když mě autorka vrátila zpět do přítomnosti, na kterou jsem úplně zapomněla.

Péťa86
30.12.2023 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Moje první audio kniha. Trvalo mi, než jsem si zvykla poslouchat. Ale byla jsem nadšená. A knížka? Ponaučení pro všechny, že pravda si Tě vždy najde. Byla jsem spokojená.

raty
11.12.2023 5 z 5

K četbě mě dohnalo doporučení kamarádky a zvědavost na novou českou autorku (tedy pro mě novou). Neměla jsem velké očekávání o to více jsem byla překvapená.
Vrstevnatý příběh o rodině se spoustou problémů a tajemství mě moc bavil. Ani jedna z postava mi k srdci nepřirostla, o to více byli všichni uvěřitelní.
Velká spokojenost a těším se na další setkání s touto spisovatelkou.

Marekh
11.11.2023 4 z 5

Jedná se o moji první přečtenou autorčinu knihu.

Kniha má 3 části. Střídají se kapitoly z minulosti (rok 2004) a přítomnosti (2020).

Hlavní postavou je EMA, která bude slavit 60 let. Není příliš nadšená, že se bude konat její oslava, poněvadž na její oslavu se chystá jeden host, kterého by raději neviděla.

Ema má 2 dcery – JULII a ADÉLU, mezi nimiž je velký věkový rozdíl a má také manžela MILANA. Ema a Milan jsou povahově zcela odlišní a jejich manželství není idylické. Ema pracovala jako restaurátorka a Milan vlastnil tiskárnu. Bydlí v jednom domě společně s Milanovou mamkou NAĎOU, která je v pokročilém věku a hodně zapomíná. Patrně má Alzheimerovu chorobu. Zajímavá je také postava Milanova bratra LUDVÍKA, který je soudní lékař. Neměl jsem rád sousedy PROKOPOVY kvůli tomu, jak se zachovali v určité záležitosti, o které se dočtete.

Části z minulosti se odehrávají v Thajsku. Thajsko je exotická země a my se díky autorčině vyprávění můžeme přenést do této destinace. Naši hrdinové se seznamují s tímto novým prostředím, s krajinou, kuchyní a s dalšími spolubydlícími. Užívají si dovolenou plnými doušky, koupou se v moři a také absolvují thajskou masáž. Thajsko bylo postiženo tsunami v roce 2004 a bohužel naši hrdinové nejsou ušetřeni této katastrofy.

Kniha se četla celkově dobře. V knize se řeší vztahy mezi manžely a také mezilidské vztahy. Na počátku jsem tušil, co se přihodí a měl jsem pravdu. Některých přešlapů by se člověk neměl nikdy dopustit, poněvadž toho může litovat do konce svého života. Kniha obsahuje různá překvapení a postupně se všechno odkrývá. V knize se vyskytuje také erotika, i když autorka nepopisuje do hloubky erotické scény.

Calinda
06.11.2023 3 z 5

Knížka o vztazích, lžích a pokřivených lidských charakterech, kdo má tento typ knih rád, nebude zklamán, neboť je to psáno čtivě a postavy jsou dobře zpracované. Mě ke čtení přesvědčilo, že zrovna byla k dispozici v naší knihovně a velký počet kladných recenzí, i když už jsem tak nějak tušila, že to asi nebude pro mě. A měla jsem pravdu. Hodnotím průměrně, kniha, která je po dočtení brzy zapomenuta. Těch leváren a negativních věcí tam bylo přehnaně, nesympatické postavy (Robert s Evou úplná charakterová spodina), nebyla tam jediná postava, kterou by si čtenář mohl oblíbit nebo která by působila nějak pozitivně.

lidunka1
06.11.2023 4 z 5

Autorka psát umí, čtení mě bavilo. Na mě až příliš mnoho sexu. Při čtení mi došly dvě věci: žít ve lži se nevyplácí a člověka to trhá na kusy a sex je opravdu silný motor. A život se ve vteřině může změnit z pohádky v tragédii.

Evkaha
29.10.2023 5 z 5

Nevím proč, ale moc jsem od knihy neočekávala a v knihovně po ní sáhla spíš náhodou. Byla jsem opravdu mile překvapená. Dobře se četlo, nedalo se skoro ani odtrhnout a příběh ze života.

vekkr
24.10.2023 5 z 5

Audiokniha velmi dobře načtená.Bavila mě rodina i výlet do Thajska.Trocha tajemství a napětí.Dobrý

bosorka78
23.10.2023 5 z 5

Kniha je napsána skvěle.Sonda do jedné zdánlivě poklidné rodiny,poznamenané vlnou tsunami. Roztříštěné duše, které na konci knihy najdou klid. Ale za mě mohu říct, že Hvězdy na cestě byli o trochu lepší....

emamat
03.10.2023 5 z 5

Jsem ráda, že jsem tuto knihu objevila na základě níže uvedených hodnocení. A vlastně i autorku. Opravdu mistrovsky vykreslené postavy. Určitě se pustím do další její knihy.