Povolání režisér

Povolání režisér https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177534/povolani-reziser-177534.jpg 4 60 13

Rozhovor, který v létě roku 2012 vedl Bohdan Sláma s Milošem Formanem, se dotýká podstaty práce režiséra a scenáristy. Legendární filmový režisér v něm odkrývá cesty, které ho přivedly až na samotný vrchol toho, co lze v tomto oboru dosáhnout, a díky citlivému tazateli neopomíjí žádnou z filmových disciplín. V zaujaté debatě se čtenář dozví o hledání námětů, psaní scénáře, kritériích používaných při výběru herců, zákulisí jednání s producenty, ale i odborná fakta týkající se používání kamer, svícení, sestavování dialogů i detailní popisy provedení jednotlivých scén. Text se svým zaměřením výrazně odlišuje od dosud vydaných rozhovorů či biografií Miloše Formana, je určen pro zájemce o filmové umění, může však oslovit i širší veřejnost. Doslov napsal profesor Jan Bernard. Kniha obsahuje též filmografii Miloše Formana i Bohdana Slámy, dále jmenný rejstřík stejně jako rejstřík filmů a filmových postav. Publikace je vybavena bohatým fotografickým materiálem - jednak archivními fotografiemi z natáčení Formanových filmů, jednak aktuálními snímky obou režisérů během jejich setkání a rozhovoru v domě Miloše Formana v americkém Connecticutu.... celý text

Přidat komentář

PrinceznaAnna23
14.09.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem začala číst, abych se dostala ze své komfortní zóny. Byla zároveň i mou první knihou tohoto typu. Navíc byla na téma, ke kterému nemám skoro žádný vztah. I tak mě ale kniha bavila.
Kniha je sepsaná tak, že vám to prostě utíká. Jste schopni se začíst a to jsem velice ocenila. Ale bylo nutné tam mít tolik fotografií? Obecně by mi nevadily, pokud by mi mnohdy nenarušily čtenářský zážitek tím, že mi přepůlily větu. Chápu, že chtěli fotografie na dvojstránku, ale dalo by se to vyřešit i lépe.
Obecně knihu mohu doporučit zejména lidem, kteří se zajímají o film nebo o pana Formana.

Chesterton
01.12.2020 3 z 5

Ano!
Fajn rozhovor dvou režisérů, který je logicky nevyrovnaný, protože hovoří obdivovatel se svým idolem :o) V knize jsou nádherné fotky na toto téma, určitě bych si ji nekoupila a asi úplně není knihou mého srdce, ale číst se dá.
Taky mě velice těší filmy Bohdana Slámy a tato kniha asi poputuje do čerstvého zdejšího šuplíčku "nedočtené". Díky za něj.


1amu
29.04.2020 4 z 5

Po přečtení komentářů k této knize jsem dospěl k názoru, že nejsem k autorovi tak kritický jako ostatní. Je to dáno i tím, že komentující si možná neuvědomují, že kniha tohoto druhu by až do roku 1990 vůbec nevyšla. Vedoucí síla společnosti zkrátka neměla zájem popularizovat své bývalé občany, kteří odešli tam, kde jim bylo umožněno tvořit to co chtěli.
V tom vidím přínos Bohdana Slámy. Je dobré, že tuto knihu napsal. Konec konců je jedním z mála progresivních režisérů posledních let. Nadneseně bych mohl říci, že většina jeho filmů "má srdce".
A že zajel za svým velkým vzorem až "za velkou louži" ? Udělal dobře ! Zastihl Miloše Formana ještě ve formě.
Samozřejmě se budu těšit na nové filmy autora a pokud opět něco knižně vydá, rád si to přečtu.
Post scriptum:
Ta kniha není o Miloši Formanovi. Jde o povídání si dvou režisérů. Z nich jeden má za sebou bohatý, zejména tvůrčí život, kdy byl za svou práci bohudík patřičně v celém světě oceněn.
Ten druhý je (doufám) teprve v polovině své záslužné práce.

juanito39
08.03.2020 2 z 5

Ono to má jeden zásadní problém. A to je to, že o vznik knihy měl evidentně větší zájem Sláma než Forman. Nic proti Slámovi a chápu ho. Kdo by nechtěl udělat rozhovor se svým celoživotním vzorem? Jenže z toho potom vzniká bezmezné vyznání, kde Slámovy otázky zaberou několik řádků (protože se často nejedná o otázku, ale o rozbor nějaké scény) a Forman na to často odpovídá strohými větami typu "ano, máte pravdu" a "nad tím jsem ani neuvažoval", což vlastně není nic objevného. Bohužel. I když mám pro vznik knihy pochopení, tak pokud se chcete dozvědět něco o Formanovi, tak si přečtěte Co já vím?.

stehlicek
31.08.2019 1 z 5

Ach, to mužské ego! Předpokládám, že čtenáře této knihy zajímá pan Forman, nikoli pan Sláma (při vší úctě). Proč máme číst o Slámových filmech a koukat na fotky ze Slámových filmů? Proč Sláma nenechá pana Formana prostě vyprávět? Osobně mě to nejvíc zabolelo ve chvíli, kdy se Sláma chtěl bavit o Ester Krumbachové, Forman na to navázal skvělou historkou o Ondříčkovi a natáčení Amadea, načež Sláma pokračoval - "ale zpátky k Ester Krumbachové". Proč?? A to neustálé omílání filmu Černý Petr jsem taky nepochopila, navíc už se některé úvahy opakovaly. Škoda. Čekala jsem mnohem, mnohem víc.

Blue
12.05.2017 3 z 5

Rozhovor dvou režisérů s úplně odlišným přístupem. Sláma by pořád teoretizoval a hledal nějaké metafory a skryté významy a Forman mu na to zemitě odpovídá, že takové věci nikdy nerozebíral a diví se, co všechno se dá v jeho filmech najít. Někdy tak dochází na vtipné, i když jistě nechtěné pointy, například, když Sláma chválí působivost dlouhých záběrů v Černém Petrovi a Forman mu na to říká, že dlouhé záběry dělal proto, že měl málo filmového materiálu. Vypadá to také, že Sláma byl po celou dobu v předklonu před svým idolem, rozhovor tak vyznívá jako trochu nerovný dialog, přitom většinu času hovoří Sláma. Ale myslím, že čtenář by to chtěl spíše (nic proti Slámovi) opačně. Navíc když je řeč o Formanových filmech.

Kopta
19.02.2017 4 z 5

Zcela nový pohled na filmografii, režii a natáčení filmů. Kniha vás hlavně zavede do zákulisí jak mnoha filmů, které každý tento režisér stvořil, ale i do zákulisí třebas jejich vlastních životů. Takhle kniha mi hlavně ukazuje, že se o filmu musím ještě hodně učit. Není to jenom o tom si sednout za kameru a řvát na lidi, co se mu líbí, aby řval, ale musíte pro to mít cit a cvik, který je důležitý k tomu natočit plnohodnotný film v rámci kompozice a technických věcí. Asi hlavně poučení pro snílky, kteří si myslí, že natočit film dokáže každej.

Morrowinde
20.09.2016 3 z 5

Souhlas, v knížce je Bůh Forman mnohem méně zajímavý než ve skutečnosti.

Hejtmy
18.05.2016 3 z 5

Kniha se čte velmi dobře, za jeden večer máte bez problémů přečteno, ale s postavou jako je pan Miloš Forman se dal určitě udělat mnohem zajímavější rozhovor. Pan Sláma Miloše Formane pořád tlačí k nějakým tématům, kdyby ho nechal vyprávět, udělal by určitě lépe.

nef
12.11.2014 3 z 5

Tak vám nevím, přečteno jedním dechem, to ano, ale ono to zas není tak složité, jelikož polovina knihy jsou fotky.;)
Čekal jsem více, jsem docela zklamán. Na tuto knihu jsem se těšil, byl jsem zvědav na myšlenky, názory, vůbec pohled na svět, život a samozřejmě filmařinu očima M. Formana. Také na jeho život v USA.
Ale nějak mi to spíš přišlo jako self-promo B.Slámy. Místy jsem měl pocit, že by nejraději B.Sláma dělal rozhovor s B.Slámou.:)
B.Sláma filosofoval a pořád dokola se vracel k pár scénám filmu Černý Petr, to už mě nebavilo, až jsem si říkal, že se snad podíval před rozhovorem jen na tento film. Pak se naštěstí dostal v rozhovoru i k dalším filmům.
Názory M.Formama byly stručné a jasné, nenechal se v rozhovoru zahnat do kouta a jen tak nějaký názor B.Slámy neodsouhlasil, spíše naopak, to se mi líbilo. Škoda, mohli jsme se dozvědět daleko více, protože M.Formam má rozhodně co říct, zažil toho až až.
No alespoň ve mně tato kniha vzbudila zvědavost znovu se podívat na filmy M.Formana a více o nich popřemýšlet.

Belatris
05.06.2014 4 z 5

Úžasný rozhovor kombinující historky, dva místy různé náhledy na film jako takový, na jeho jednotlivé složky, na umění a spoustu jiných věcí. Nejvýraznější pocit po dočtení byl: "chci víc, proč to není delší?!"
Protože jsem knihu přečetla během jednoho odpoledne, budu se k jejím částem průběžně vracet a je velká deviza, že se k němu lze vracet neustále.

silhy
01.01.2014 5 z 5

Na vydání této knihy jsem se začal těšit od chvíle, kdy jsem se dozvěděl, že má vyjít. Po přečtení prvních stránek jsem byl poměrně dost rozčarován, jelikož jsem čekal jiný obsah knihy (více odbornější) a zároveň jsem se těšil i na postřehy a moudra Miloše Formana, kterých tam bylo jako šafránu (jeho odpovědi zaujímají maximálně 1/3 knihy). S přibývajícím počtem stránek jsem obsah knihy přehodnotit. Ačkoliv v celé knize se nenalezne žádná jasná informace, či klíč jak napsat či natočit dobrý film, tak kniha obsahuje mezi řádky poměrně hodně indícií, jak toho možná docílit.
PS: Co by se jedině dalo této publikaci vytknout je to, že má málo stran.

vorenus
29.12.2013 3 z 5

Díky bohu nebo spíš panu Slámovi, že u nás občas vyjde kniha o takovém gigantovi, jaký bezesporu PAN FORMAN je!!!Hrozně rychle se kniha četla, protože to byl jeden delší rozhovor.A škoda jen, že se pan Sláma věnoval vetšinou filmu Černý Petr, ale to je asi jen jedna slabina této publikace.

Štítky knihy

rozhovory osobnosti film režiséři

Autoři knihy

Bohdan Sláma
česká, 1967
Miloš Forman
česká, 1932 - 2018

Kniha Povolání režisér je v

Právě čtených1x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce48x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x