Snapeova Snapeova komentáře u knih

☰ menu

Mimika Mimika Sebastian Fitzek

Velmi mě zaujal námět. Lidská mimika a to, co vše může prozradit, aniž bychom chtěli, je opravdu zajímavé. Čekala jsem, že mimika bude v knize větší téma, než byla, ale byla použita přesně natolik, kolik bylo potřeba pro příběh. Autor si čtenáře celou dobu vodí. Když už si myslíte, že chápete o co jde a zapadá to, jste vyvedeni z omylu nějakým zvratem. Bylo to opravdu psycho a ten závěr byl brutálně dobrý.

02.05.2024 4 z 5


Návod k použití železnice Návod k použití železnice Jaroslav Rudiš

První kniha, co jsem od tohoto autora četla a myslím, že to nebyl krok vedle. Železnicí jsem také postižená, jen asi ne v až takové míře jako autor. Ale chápu, že to zřejmě i hodně pramení z toho, že si nemohl splnit sen, na železnici pracovat. Proto se mu jízdy vlakem neomrzí a dívá se na železnici jen pozitivně. Kniha je až romantická a poetická a dokáže strhnout k touze sednout do vlaku a jet daleko, občerstvit se v jídelním voze. Někde vystoupit a pokračovat zase dalším vlakem…
Nevzpomínám si, jestli pan Rudiš řekl vůbec v knize něco negativního. I mimořádnosti pojal jako úžasné dobrodružství, které jeho cesty nijak nekazí. Knihu jsem naposlouchala v audio verzi a dost mě to bavilo. Autor knihu načetl sám, což je přidaná hodnota, akorát si na ten způsob interpretace člověk musí trochu zvyknout, vzhledem k tomu, že v tomto oboru není autor profesionál. Nevím jestli to dokážu posoudit dostatečně objektivně, ale myslím, že by si čtení (a především tu audio verzi) mohl užít i člověk, který není praštěný kolejnicí, obzvlášť pokud má rád cestování samo o sobě.

02.05.2024 4 z 5


Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Smrtkovskou trilogii jsem dočetla nedávno, takže doplňující povídky mi teď přišly dobře do rány. Povídkové knížky mám celkem ráda a tahle opravdu ideálně doplnila trilogii. Mohli jsme se více dozvědět o některých postavách a o různých událostech, které se staly třeba už před příběhem v knihách. To, co do knih nešlo úplně zapracovat, tady hezky sedlo a pomohlo to vše líp chápat. Jak už to u takových knih bývá, často se tam vyskytne i povídka, která čtenáře moc nebaví a přijde jim až zbytečná. Pro každého to ovšem bude nějaká jiná. Mě nezaujaly asi dvě povídky, zbytek jsem celkem hltala, takže jsem naprosto spokojená.

13.04.2024 5 z 5


Ochutnávačka Ochutnávačka V. S. Alexander

Tohle dílo, byla realita smíšená s fikcí, a nebylo to vůbec špatné. Čtenář tady nahlédne i do toho, jaká byla válka pro obyčejné Němce. Jak ji vnímali a prožívali, a že ne všichni souhlasili s vůdcem a obdivovali ho.
Hlavní hrdinka mě úplně neokouzlila. Byla, na můj vkus, asi trochu moc naivní. Některé situace nepůsobily dost uvěřitelně. Knížka mě nedokázala dostatečně vtáhnout a do hrdinky jsem se moc nevcítila. Některé části byly trošku zdlouhavé a děj byl lehce překombinovaný.
Ten vyfantazírovaný konec mi vlastně nevadil. Ničemu to nepřekáželo a bylo to zajímavé zpestření.

06.04.2024 3 z 5


Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Možná trochu naivní a nedostatečně zajímavá erotická pohádka, která má ale v pozadí něco opravdu zajímavého a hlubokého.

Kniha se mi vesměs líbila. Byl to příběh o dvou lidech, co se více méně domluvili na kamarádství s výhodami. To bylo avizováno už v anotaci. Díky tomu nepřišlo velké rozčarování a erotické scény k takovému příběhu patří. Bohužel, tato dějová linka ze současnosti měla díky tomu minimální děj, protože o ničem jiném skoro nebyla. Vadilo mi nedostatečné rozvinutí postav. Ani sami sebe navzájem, krom sexuální roviny, téměř nepoznávali, proto mi nepřišlo dost uvěřitelné, jak silné city tam nakonec vznikly. Působí to tak, že vše bylo založeno čistě na fyzické přitažlivosti.

Příběh hlavní mužské postavy z minulosti mě u knihy držel. Těšila jsem se, až se dozvím vše a pochopím to, takže byla kniha dobře čtivá. Byl to silný emotivní příběh a bral za srdce. Dalo to knize úplně jiný rozměr a díky tomu jsem tak nevnímala, jak mi přišla odfláknutá ta dějová linka v přítomnosti. Kniha nezklamala žádná má očekávání. Vlastně jsem dostala víc, než jsem od toho čekala. Takže jo, bylo to fajn. Oddechové čtení na jeden až dva večery. Když od toho nebudete čekat zázraky, tak si to i celkem užijete.

31.03.2024 4 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Hodně jsem váhala nad závěrečným hodnocením. Nakonec dávám tři hvězdy a doufám, že u dalších dílů budu moct přidat.
Knížka byla téměř dokonale čtivá. Kolem půlky se chvilku trochu táhla, ale jinak se četla skoro sama. Zajímalo mě, co bude na dalších stránkách, nechybělo napětí a romantika. Skvělá oddechovka, jakou jsem zrovna potřebovala.
Když ale odhlédnu od tohoto a trošku kriticky se nad knihou zamyslím, je tam toho dost, co by šlo zlepšit.
Hlavní hrdinka mi sice byla sympatická, ale byla dost rozporuplná. Vzhledem k tomu, jak se většinu knihy chovala, rozhodně nepůsobila jako nejproslulejší zabiják.
Ona, i další hlavní postavy, měly být tak o pět let starší. Potom by to celé bylo více uvěřitelné.
U klání některé věci nedávaly úplně smysl a bylo to trochu odbyté. Asi by z toho šlo vytěžit více.
Děj je trochu předvídatelný, ale zas ne natolik, aby to člověka neudrželo v napětí. Závěrečný souboj byl opravdu nervy drásající. Tam se nešlo odtrhnout. Celkem mě bavilo vše okolo magie, znamení sudby a chci se dozvědět více. Král se mi vůbec nelíbí, ale tím dobrým způsobem. Je to zajímavá a těžko čitelná postava, která nám toho určitě ještě dost předvede.

29.03.2024 3 z 5


Harry Potter: Kouzelnický almanach Harry Potter: Kouzelnický almanach J. K. Rowling (p)

Pokud někdo viděl jen filmy s Harrym Potterem a nečetl knihy, tak tohle je přesně ideální doplňková kniha pro něj. Je tam časová osa, citace z knih, popsaná různá zvířata nebo zajímavé kouzelnické předměty, místa a samozřejmě i postavy.
Doplňkových knih k HP sérii za poslední roky vyšlo hodně, ale jestli nějaká doopravdy stojí za to, tak je to tato. Žádná jiná mě tolik nezaujala a žádnou jinou jsem nepřečetla celou. Ilustrace jsou naprosto nádherné a i díky nim je kniha na tak vysoké úrovni.

25.03.2024 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Od této knihy jsem čekala hodně a bohužel jsem byla zklamaná. Doteď jsem v rozpacích a nevím, co si o ní myslet. Začátek nebyl špatný, ale kniha mě moc nedokázala vtáhnout. Jak vyprávění pokračovalo, bylo to spíš horší, než lepší. Z mého pohledu měla knížka, v podstatě, nulový děj a byla strašně zvláštně poskládaná. Postupem času jsem se celkem ztrácela a celé to šlo dost mimo mě. Četla jsem dost knih z tohoto období a tahle je z nich bohužel nejhorší. Chybělo tomu napětí, cokoliv, co by mě nutilo číst dál. Díky tomu, že to byla audiokniha, jsem dočetla. Bojím se, že v papírové podobě bych to možná nedokázala dočíst.

25.03.2024 2 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Kniha, kde víc budete asi milovat psího hrdinu, než toho hlavního lidského, i když na něm není nic špatného. Já to tak měla. Psí hrdinka Radar mě prostě bavila.
Líbila se mi kupodivu nejvíc asi první část příběhu v našem světě. Začátek v pohádkovém světě byl zajímavý, ale pak přišla část s uvězněním a souboji, která mě nebavila skoro vůbec. I v jiných knihách u podobných scén ztrácím pozornost a prostě mě to nebere. Znovu mě to chytlo zase až ke konci. King každopádně nezklamal a napsal slušnou dospěláckou pohádku, která má asi vše, co by mít měla. Akorát některé části mi přišly zbytečně natažené a rozvleklé. Ubrat pár stránek a zrychlit spád by nebylo na škodu.

01.03.2024 4 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Asi dokážu pochopit, že ač je tato kniha převážně oblíbená, najdou se tací, které neoslovila. Děje jako takového tu až tolik není. Přímé řeči vlastně také ne. Kniha je hodně popisná, ale musím říct, že mě ani jedna z těchto skutečností nebyla na překážku. Počítám se mezi ty, kterým kniha učarovala. Od první do poslední stránky krásně plynula, jako řeka a já s ní. Bylo to něco neuvěřitelně nádherného a zároveň neuvěřitelně smutného. Ne vždy jsem dokázala pochopit počínání hlavní postavy, ale aspoň nebyl každý její krok předvídatelný. Skvělá kniha.

01.03.2024 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Knih s tématem druhé světové války už jsem četla několik, ale tahle rozhodně vyčnívá. Válka a koncentrační tábory zde nejsou tím hlavním, ale tvoří celou atmosféru příběhu. Autorka nastiňuje, co tyto události udělaly s lidmi a jak se chovali k sobě navzájem. Vyprávění je zúženo především na jednu rodinu v různých časových rovinách, a to neuvěřitelně poutavě. Velkým tématem je zde také vina a co vše může člověk způsobit pouhou maličkostí a nechtěně. Na to jak je to tragická a smutná kniha, musím říct, že byla nádherná. Nemohla jsem přestat číst. Klidně bych si to někdy přečetla znovu. Opravdu jsem byla nadšená.

01.03.2024 5 z 5


Tři životy Tři životy Natasha Lester

Možná budu jednou z mála, kterou tato kniha nenadchla. První půlku jsem se vyloženě trápila a vůbec jsem necítila touhu číst dál, takže jsem celkově četla tohle dílo dlouho. Příběh mel určitě zajímavé prvky i témata, ale provedení na mě příliš nezapůsobilo. Až v druhé půlce se to více rozjelo a byla jsem schopná to dočíst už poměrně rychle a trochu si to i užít. Romanticka linka měla něco do sebe a byla vcelku hezky zpracovaná, ale zároveň na mě působila lehce naroubovaně, jako by tam úplně nezapadala. I to chvilkové zaškobrnutí ve vztahu, působilo prostě jen jako něco, co tam autorka chtěla mít, aby ke konci trochu vygradovala napětí a čtenářovy emoce.

17.02.2024 3 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Kniha se opravdu velmi dobře a lehce četla. Téma mi přišlo takové neotřelé a rozhodně nebylo lehké. Při čtení této knihy se u čtenáře může vystřídat opravdu velké množství emocí. Také je zajímavé se zamyslet, jak by se člověk zachoval v situacích jednotlivých postav. Určitě je to knížka i k zamyšlení a ne jen prvoplánová romance. Bohužel, některé věci mi přišly až moc a ne vše bylo uvěřitelné, takže minimálně jednu hvězdu strhnout musím.

17.02.2024 4 z 5


Vánoční povídky ze Šumavy Vánoční povídky ze Šumavy Karel Klostermann

Asi jsem měla o této knize zkreslené představy. Nevěděla jsem, co čekat a malovala jsem si to trochu na růžovo, vzhledem k názvu. Děj povídek je sice zasazen do vánočního období, ale že bych měla po přečtení pocit příjemného nalazení na vánoce, to se říct nedá.
Příběhy jsou psané tehdejším stylem a místní mluvou, což bylo rozhodně zajímavé. Některé příběhy pro mě ovšem byly popisovány zbytečně zdlouhavě, místy jsem se nudila a přála si, aby to spisovatel trošku urychlil. Příběhy jsou opravdu takové drsné, syrové a rozhodně zajímavé. Mě to v tu chvíli sice moc nesedlo, ale špatná kniha to určitě není.

17.02.2024 3 z 5


Kluk jménem Vánoce Kluk jménem Vánoce Matt Haig

V prosinci mám tendenci číst vánoční knížky a tak jsem letos sáhla po této. Je to především pohádka spíše pro děti, takže to nebylo nic z čeho bych byla vyloženě paf. Je napsaná tak, že baví dítě i dospělého. Nenudila jsem se, nápad byl velmi pěkný. Zpracování bylo na pohádku dost reálné. Nebyla tam přemíra naivity. Kniha zpracovává i vážná témata nebo smutné události. Napsaná je opravdu dobře.

31.12.2023 4 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Čtivá a poměrně náročná kniha. Zpracovává velmi vážné téma a staví čtenáře do pozice, kdy se má pokusit pochopit hlavní postavu, ale i ostatní lidi.
Není to až tak těžké, když známe všechny informace a obě strany pohledu, ale jak bychom na to nahlíželi z pozice obyčejného člověka, který do hlavní postavy nevidí?
Kniha měla spíše pochmurnější tón, ale konec poskytl nějakou naději.
Dle mého názoru dost dobře zpracované téma.

30.12.2023 4 z 5


Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Pokud chcete žít zdravě a pochopit princip, co jíst a jak se k sobě chovat, tahle kniha by mohla být základ do vaší knihovničky. Je tam vše základní a potřebné, co by každý měl vědět a je to rozhodně velmi poučné. Já už se v tomto směru nějakou dobu vzdělávám, takže tam toho pro mě nebylo až tolik nového. Kniha je hezky zpracovaná, informace podané srozumitelně. Zajímavé jsou i názory a zkušenosti Margit.

19.11.2023 5 z 5


Můj tajný život Můj tajný život Lucie Hříšná

Lucii sleduji již nějakou dobu na Instagramu, takže vím, že je milovnice sexu, různých erotických hraček a prádla a že k životu přistupuje trošku jinak, než spousta žen. Kniha mě tedy nijak nepobuřuje a ani moc nepřekvapuje. Papírovou jsem neměla v plánu si pořídit, ale když jsem viděla audio verzi, sáhla jsem po ní. Byla to taková velmi oddechová lehká četba, jakou jsem zhruba očekávala. Pouze jsem si myslela, že se člověk dozví víc věcí okolo, než jen, co s kým zažila. Určitě to není kdovíjak zázračná literatura, ale jako nahlédnutí do úplně jiného života, než většina z nás zažije, je to rozhodně zajímavé.

19.11.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Kniha, která ukazuje, jak velkou moc mají dospělí lidé nad dětmi, které vychovávají. Tak velkou, že stačí málo a ovlivní a třeba i zničí celý jejich život.
Velmi dobře tady bylo vykresleno, jak se malé dítě chová a jak vnímá svět, když žije v takovém prostředí v jakém žila hlavní hrdinka. V knize nebyla snad jediná pozitivní věc. Při čtení je člověku úzko, ale i proto je kniha tak dobrá. Dají se zde najít chyby. Bylo by možné příběh odsoudit právě za všechnu tu hrůzu bez jediného světlého momentu. Mě ovšem autorka skvěle vtáhla a výborně se jí podařilo vykreslit atmosféru a udržet reálnost toho všeho. Navíc má celé tohle dílo velkou hloubku. Od této autorky to byla má první kniha a rozhodně jsem byla spokojená.

19.11.2023 5 z 5


Tělo sčítá rány Tělo sčítá rány Bessel van der Kolk

Tuhle knihu jsem si moc chtěla přečíst a rozhodně nelituji. Bylo to opravdu přínosné čtení, ale nebylo vůbec lehké. Ať už kvůli odborným pasážím nebo kvůli těžkým příběhům, které tam jsou, protože autor své poznatky doplňuje zkušenostmi z praxe. Myslím, že dost věcí jsem nestihla dostatečně vnímat a bude vhodné se ke knize vrátit a časem si ji přečíst znovu.
Knihu určitě doporučuji, pokud jste v životě prošli nějakým traumatem, může vám to pomoct o sobě zjistit více. Doporučuji i těm, kteří by rádi více porozuměli lidem kolem sebe, kteří se někdy chovají pro vás nepochopitelně.

13.11.2023 5 z 5