Ochutnávačka

Ochutnávačka https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395952/bmid_ochutnavacka-X4v-395952.jpg 4 388 135

Rodiče pošlou Magdu k příbuzným do Bavorska, aby ji uchránili před bombardováním Berlína. Od dívek jejího věku se očekává poslušnost a loajalita vůči třetí říši, Magda se dokonce stane ochutnávačkou jídla určeného pro samotného vůdce. Ve víru nebezpečných událostí se snaží nalézt svobodu i důstojnost a v neposlední řadě naplnit svou touhu po lásce, bezpečí a pomstě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Taster , 2018


více info...

annettka1098
annettka1098
05.03.2024 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha.
Na příběhu se mi moc líbil zase jiný pohled na 2.světovou válku, tentokrát z pohledu mladé německé dívky, která se v podstatě náhodou, nechtíc a nečekaně dostala mezi nejbližší pracovníky Adolfa Hitlera. Díky skvělé interpretaci Valérie Zawadské jsem si knihu moc užila. Nutno ale podoktnout, že kdybych knihu četla, některé pasáže by mi pravděpodbně přišly nudné a zdlouhavé.

Přestože kniha podává velmi poutavý pohled na odvahu hrdinky, její touhu po svobodě, lásce, ale také pomstě, někteří čtenáři by mohli považovat některé části příběhu za příliš dramatizované či předvídatelné.

jaroiva
jaroiva
06.02.2024 4 z 5

Konec už je ve více směrech poněkud ustřelený mimo, ale jinak mě to dost bavilo.
A není na škodu si trochu připomenout, že za války je na obou stranách konfliktu postižena spousta obyčejných lidí.

Zaujal mě i překlad, kdy Hitlerjugend je překládána jako Hitlerova mládež. Celkově na to, že je knížka z německého prostředí, je zde velmi málo německých slov. To se nestává a bylo to zajímavé, nezvyklé, ale milé překvapení. I ti SSáci takto působili nějak lidštěji, než jak je známe z německého pokřikování povelů z jiných knih.


Martule44
Martule44
30.10.2023 3 z 5

Po dočtení knihy jsem přemýšlela, jaký mám vlastně na příběh názor. Autor ho,pravda, pojal po svém a svým způsobem se v něm dosti fiktivně vyřádil, ale na druhou stranu přiblížil nelehké postavení všech lidí, kteří se pohybovali v blízkosti Hitlera i následky samotné války, na kterou by se rozhodně zapomenout nemělo!

majklos301
majklos301
10.06.2023 5 z 5

Čteno jedným dechem.

Olča220
Olča220
20.02.2023 2 z 5

Nevím, jak je to možné, ale ač se jedná o tak závažné téma, tak většina knihy ve mne nevyvolává žádné emoce. Celý příběh byl popsán tak nezáživně, že jsem často uvažovala, že knihu odložím. Jenom proto, že knihy dočítám, jsem dočetla i tuto, ale s velkým sebezapřením.
Škoda, téma důležité, úhel pohledu zajímavý, zpracování nezáživné.

SáraM
SáraM
19.02.2023 5 z 5

Ráda čtu historické romány. Zde se propojila historie s fikcí a velmi mě to bavilo. Zase jiný pohled na 2. sv. v. Určitě doporučuji.

katallinka
katallinka
21.10.2022 4 z 5

Řekla bych, že se jedná o poměrně nový a rozhodně velmi zajímavý pohled na 2. světovou válku. Hodně mě bavilo poznávat život v blízkosti těch nejhorších lidí. Nikdy dřív jsem nic podobného nečetla. Nicméně musela jsem ubrat jednu hvězdičku, autor občas hlavní hrdinku dělal příliš naivní a skoro všechno se ji záhadně dařilo. Občas jsem si říkala: to už je fakt moc.

tereza5480
tereza5480
29.08.2022 5 z 5

Vynikající, napínavé a zajímavý pohled na to, až kam se mohl dostat člověk i bez nějakého nacistického průkazu.

Knihomolovkyně
Knihomolovkyně
28.08.2022 3 z 5

Zajímavé téma i zajímavý pohled očima Němců na válku. Ale skoro vůbec žádné emoce. Hrdince se něco stane, ale víceméně osud tak nějak přijímá, řekne na to, co jsem měla dělat.. a tím to vadne, jede se dál. Mně přišlo, že se postava téměř nevyvíjela a ani nějak nic moc nedělala, jen přijímala osud, jak šel. Měla jsem co dělat, abych knihu vůbec dočetla. Závěr je jak z červené knihovny s příměsí zla.

Belanna
Belanna
21.08.2022 4 z 5

Románová fikce kombinovaná s historickými fakty očima Němců.
Autor zvolil atraktivní téma, které je velmi dobře zpracované. Opět se tu ukazují skvělé vypravěčské schopnosti a smysl pro detail. Atmosféra, místy hodně ponurá, působí na emoce a střídají se tu chvíle nadějí a propadů.
Nad knihou budu dlouho přemýšlet.

cmelda26
cmelda26
09.08.2022 4 z 5

Tento fiktivní příběh z doby hitlerovského Německa se mi líbil , nechybělo napětí ani akce.

konformita
konformita
16.07.2022 1 z 5

Kniha naprosto nezáživná. Děj nudný, žádný spád až na posledních cca 50 stránek. Za konec dávám tu jednu jedinou hvězdu.

Daduna
Daduna
17.06.2022 5 z 5

Opravdu skvělá kniha! Miluji knihy s takovouto tématikou. Kniha se krásně četla, děj byl zajímavý a plynul. Musela sem číst dál a dál protože to bylo opravdu napínavé a chtěla jsem vědět jak to dopadne. Mám pocit, že i když je to napsáno jako fikce, klidně by to do reálné historie zapadlo.

Bublinka78
Bublinka78
11.06.2022 odpad!

Teda horší knihu jsem dlouho nečetla. Dočetla jsem ji jen s velkým sebezapřením a ke konci přeskakovala řádky. Měla jsem pocit, že to snad psala nějaká 17 letá dívenka a ejhle, on to napsal muž, ročník 1971.

Ploché, nevýrazné, nevěrohodné, trapné. Marně si lámu hlavu, kde ta kniha vzala 80%. Magda poletovala mezi Hitlerovými sídly, koncentrákem, válečnou zónou v Berlíně a bůhví čím ještě jako by se nechumelilo a fantazírovala o tom jak zabije Hitlera. K její smůle ji s pokusem ho zabít vždycky někdo předběhl. Karl byl to samé, s tím rozdílem, že byl jakože opravdu zapojen do odboje, ale vybreptal to a k ničemu se vlastně taky nakonec neodhodlal.

Prostě od začátku do konce až usměvně trapné.

picapica
picapica
01.06.2022

od poloviny naivní až blbé

juliesze
juliesze
29.11.2021 3 z 5

Mělo to velice zajímavý rozjezd, netradiční téma a autor mi dal pocit, že mohu nahlédnout "pod pokličku". Nicméně tak od půlky mi kniha začala připadat taková nějaká povrchní, bezduchá. A ten konec? To už bylo trochu moc bujné fantazie na můj vkus :))

SumýšIrena
SumýšIrena
04.11.2021 odpad!

Asi budu za kverulanta, ale mně se kniha vůbec nelíbila. Považuji ji za hodně nepovedený naivní román z nacistického prostředí.

Hakl54
Hakl54
03.11.2021 4 z 5

Zaujalo mě zákulisí všedního života kolem Hitlera. Sice místy trochu naivní, ale napínavé dobré čtení, které se nesmí brát úplně vážně.

Kopretina_aku
Kopretina_aku
31.10.2021 2 z 5

Mám trochu problém s knihami, které zřejmě vznikají z důvodu, že téma druhé světové války je ted v kurzu. Fikce zasažena do skutečných událostí pak může působit velice nevěrohodně, pokud se nedokáže dobře uchopit. Tato kniha je toho příkladem. Plochá, bez vývoje, kdy se nedejbože ještě objeví milostná zápletka, absurdní jednání hlavní hrdinky ve Vlčím doupěti, ve skutečnosti by byla dávno odhalena a potrestána....Politika hlavní hrdinku nezajímá a nejednou je v odboji a rázem se z ní až směšně stává neohrožená hrdinka Třetí říše. Celý svůj příběh vypráví naprosto bez jakýchkoliv emocí, bez morálního vývoje. Téma ochutnávačky by bylo zajímavé, ale vyžadovalo by lepší zpracování. Za mne zklamání.

Odetta889
Odetta889
26.08.2021 3 z 5

Že začátku jsem byla z knihy nadšená, pak mě přišly příběhy v knize trochu neuvěřitelne a naivní. Konec to trochu narovnal, bohužel tahle kniha ve mě nezůstane.