Tělo sčítá rány

Bessel van der Kolk

Trauma nelze obejít. Jeho následky zažívají mnozí – možná vy, možná vaši blízcí. Vždy však ovlivňuje životy všech okolo. A není v silách trpícího, aby projevy v podobě depresí, chronických potíží, alkoholismu, sebepoškozování či pocitů studu a osamělosti zvládl bez pomoci. Bessel van der Kolk popisuje s laskavostí a otevřeností příběhy, s nimiž se setkal v klinické praxi, a dělí se o výsledky svých výzkumů v oblasti terapie posttraumatické poruchy. Prokázal jimi, že zanedbávané či zneužívané děti, účastníci nehod a katastrof, váleční veteráni či oběti násilných činů potřebují víc než medikamenty. Skutečné uzdravení vede přes hledání cesty k sobě samým, k vlastnímu tělu, které si v nekonečné smyčce udržuje otisk prožitého utrpení. I díky van der Kolkově práci se lze vydat na možná dlouhou, ale nadějnou cestu k lepšímu a plnějšímu životu. Mimo jiné se dozvíte, že: - Trauma negativně ovlivňuje tělo i mozek a mění schopnost zažívat radost, důvěru, ovládat se a vnímat své tělo. - V rozvoji vývojové traumatické poruchy hrají roli geny, hormony i rodičovská péče a láska v prvních letech života. - Sebedestruktivní chování je často vyvoláno snahou znovu cítit a získat kontrolu nad svým životem. - Projevy traumatu často dostávají nálepky nejrůznějších diagnóz, terapie je však neúčinná, pokud neřeší skutečnou podstatu potíží. - Trýznění lidé popírají realitu a oddělují se od ní, aby přežili. Přestávají tak chápat, kým jsou, co cítí a čemu a komu mohou důvěřovat. Autor své pacienty vybízí, aby se zapojili do libovolné formy práce s tělem, která napomáhá obnovení zdravého vztahu k sobě i k druhým. V knize proto najdete doporučení na inovativní léčebné postupy od metod neurofeedbacku přes meditaci až po sport, hudbu, jógu či kurzy herectví. Přístupným způsobem tak dává naději všem, kteří dosud trpěli.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2021 , Jan Melvil
Originální název: The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma, 2014

Komentáře knihy Tělo sčítá rány

Elea
18.07.2025

Kniha se mi hodně líbila, autor podrobně popisuje, jak trauma ovlivňuje myšlení i tělo člověka, uvádí řadu příkladů ze života, výsledky výzkumů i způsoby léčení. Kniha je napsaná srozumitelným jazykem vhodnými i pro běžného čtenáře.

L.Helena
26.06.2025

Audiokniha
Téma psychologie mě docela zajímá a vlastně ani nevím, co jsem od knihy očekávala, přesto jsem docela zklamaná. V podtitulu stojí "Jak trauma dopadá na naši mysl i zdraví a jak se z něj léčit". Dozvíme se, že trauma, ať už v podobě prožité války nebo týrání, zneužívání apod., nás ovlivňuje psychicky i fyzicky. To je přece obecně známý fakt. Ovšem pokud čekáte nějaký návod na to, jak se z něj léčit, to se z této knihy opravdu nedovíte. I když autor uvádí spoustu případů svých pacientů, nebo výzkumných objektů, stejně je vše hodně obecné, nekonkrétní a nakonec z toho vyplývá, že aby mohlo dojít k nějaké nápravě, potřebujete pomoc odporného psychologa či psychiatra.
Do knihy jsem se vůbec nemohla začíst, zvolila jsem tedy formu audioknihy, ovšem udržet plnou pozornost po celou dobu poslouchání je téměř nemožné.

momo01
25.04.2025

Trauma ovlivňuje nejen mysl, ale i naše tělo. A cesta k uzdravení často vede právě přes něj – přes nový, laskavější vztah k sobě. Při čtení jsem si znovu uvědomila, jak velkou roli hraje tělesné prožívání v našem vnitřním světě. Jak příběhy, které si někdy ani vědomě nevybavujeme, zůstávají v našich gestech, v dechu, v napětí svalů. A jak je někdy potřeba přestat "rozumět" a začít opravdu cítit – a být s tím. Získala jsem zajímavé informace o výzkumech a přístupech v terapii traumatu a dočetla jsem s vděčností, že taková kniha existuje.

@knihomolka
18.04.2025

Nejspíš kvalitní kniha. Ale jen pro odborníky. Pro laika je to nudný elaborát jakéhosi výzkumu. Není se s čím ztotožnit. Je to nuda bez přidané hodnoty pro běžný život.

AnežkaLudmila
08.04.2025

Chybí vice příkladů z praxe, ale i tak velmi splnila očekávání..

Chmur
29.12.2024

Bohužel jsem z knihy trochu zklamaný. Doufal jsem, že se dozvím více o práci s traumaty v osobním životě. Kniha je však z velké části teoretická. Navíc velká část díla je věnována autorově výzkumu traumatu. Což jaksi nedokážu ocenit. Kolk je určitě velký odborník na trauma a jeho kniha může hodně oslovit například psychology, ale běžnému čtenáři podle mě zas tolik nedá.

fruitbueno
21.12.2024

Těžké čtení psané lehkým jazykem, srozumitelně, s mnoha praktickými příklady. Kniha, která člověka obohatí na celý život, ať už se s traumatem setkal osobně, u druhých nebo zatím nikdy. Mi osobně dala obrovskou hromadu odpovědí na spoustu věcí, které s traumaty vlastně souvisí jen okrajově.

Paffis12
13.10.2024

Knížku bych doporučil všem, který trpí nějakými psychickými problémy. Nejen ty, co mají PTSD ale obtíže všeho druhu. Dokáže Vám vysvětlit a ukázat hodně o tom, jak fungujete. Nejdůležitější zpráva, co mi ta knížka dala, že problémy, se kterými žiji 30 let nemusím jen tolerovat a naučit se s nimi žít. Lze léčit tím, že si zpracujete momenty, kde to začalo. Já jsem si na základě této knihy našel EMDR terapeuta a zbavil jsem se Agorafobie.

Vojslava
02.09.2024

Knížka, kterou jsem si už dávno chtěla prostudovat - myslím, že má očekávání splnila. Dobrý mnohoúhelný vhled do tématu, srozumitelný výklad fyziologie, zajímavé kasuistiky, nejzajímavější část byla terapeutická. Spoustu dobrých postřehů i podnětů, každopádně dobře strávený studijní čas.

xxxmoncicak
25.07.2024

Zajímavá,poučná kniha. Prošla jsem si traumaty a kniha mě hodně zasáhla. Jako bych v některých částech četla i o svých zkušenostech nebo mých blízkých. Jak je kniha otevřená jsem si u příběhů i pobrečela. Byla i chvíle kdy to nešlo a musela si dát pauzu. Hrozně mě kniha zaujala. Mám ráda takové knihy co mohou něco zanechat a dát člověku.

painthers
02.07.2024

Kniha mě nezaujala tolik, důvodem ale bude to, že mám přečteno snad vše od Gabora Matého, který se traumatu taky věnuje. Určitě bych ji ale klidně doporučila někomu, kdo k tématu PTSD a traumatu teprve přichází. Na své si přijde profesionál lékař/terapeut/psycholog, ale i laik se zájmem o problematiku.

Maanna
11.06.2024

Vynikající kniha pro profesionály i laiky. Bohužel krom válečných veteránů je téma traumatu a jeho devastujících následků stále málo v povědomí veřejnosti. Tak nějak se očekává, že to oběti přežijí a pro případ potíží tu přece máme všelijaké léky, případně je potřeba najít nějakého vhodného odborníka, přičemž je víc než evidentní, že tito lidé potřebují porozumění, podporu, lidskost a sounáležitost v mnoha dalších oblastech a prostředích. Odborníků nikdy nebude dost, ale lidí ano, tak snad se bude povědomí o traumatu a jeho dopadech šířit tam, kde je třeba.

Andulindaleee
06.06.2024

Udělejte si dost času, knížka se těžko odkládá!
Autor použivá typicky anglosaský populárně naučný jazyk, takže problematiku PTSD i vývojového traumatu pochopí i lidé bez psychologického vzdělání.
Komplexní/vývojové trauma není v ČR tak často rozebírané téma, takže pokud chcete vědět, jak se vyhrabat z důsledků přísné/týrající/zanedbávající/žádné výchovy, nemáte moc po čem jiném sáhnout :)
Názorné a čtivé podání toho, jaké terapeutické přístupy a metody existují, na jakém principu fungují, jak dlouho je třeba se jim věnovat, než lze pozorovat zlepšení. Spousta příkladů, příběhů, nespočet výzkumů, výsledků experimentů a pozorování.
Za mě absolutně geniální.

Ivaksa
02.06.2024

Nejlepší kniha na dané téma, kterou si čtenář může představit. Popis zásadních traumat a jejich způsoby léčby je naprosto vyčerpávající. Je napsaná srozumitelným, velmi laskavým stylem, pro profesionály i laiky. Je smutnou skutečností, že mnohdy i ta nejtěžší traumata jsou léčitelná nechemickými cestami, navzdory tomu však většina psychiatrů nemá čas ani finanční zájem se snažit 'práškům na hlavu' vyhnout. V knize nic nechybí ani nepřebývá, vzhledem k její tloušt'ce by se člověk mohl obávat tolik běžného natahování a opakování, jak mají ve zvyku američtí autoři. Zde tento nešvar není. Vřele doporučuji!

Deia
29.05.2024

Na túto knihu som sa už dlho tešila a mala som aj celkom vysoké očakávania. Tie sa síce až tak nenaplnili, ale sklamaná som bola len trošičku, pretože predsa len som čakala niečo o kúštik iné. Myslela som si, že kniha sa bude venovať skôr nejakej všeobecnej traume spôsobenej napríklad zlou výchovou alebo nejakými zle naučenými vzormi. Ale dočkala som sa traumy, ktorá je (podľa mňa) na úplne inej úrovni. V knihe sú príbehy mnohých osôb, ktoré si prešli strašnými vecami - od znásilňovania príbuznými alebo kňazmi, cez bitie až po zážitky z vojny. Niektoré príbehy sa čítali neskutočne ťažko a som rada, že autor väčšine ľuďom pomohol. Z autorových opisov sršala ľudskosť a snaha pomôcť, veľmi sa mi páčilo ako bol ochotný vyskúšať každú novú metódu, aby prispel k vyliečeniu traumy. Dosť ma ale zarazilo, že mu neprešlo zaradenie vývojovej vývojovej traumatickej poruchy medzi diagnózy a tak mnohí ľudia stále nie sú schopní dostať adekvátnu pomoc. Celá kniha bola napísaná veľmi zaujímavo a čítala sa príjemne, až na tie strašné príbehy, autorov štýl písania mi naozaj sadol. Sem-tam sa tam vyskytol aj nejaký nákres či obrázok, ktorý pomáhal lepšie traumu pochopiť a hlavne to, čo telo vtedy prežíva a ako reaguje mozog - veľa z toho som ani len netušila. Záverečná časť ohľadom možností liečenia sa mi zdala už trochu rozťahaná, viac venovaná skôr ľuďom pôsobiacim v odbore. Ale to je len taká drobnosť, aj v tej časti bolo mnoho zaujímavých vecí, myslím, že táto kniha každému niečo dá. Snáď sa dočkáme prekladu aj ďalších autorových kníh, pretože by som si ich rada prečítala.

Ivy_9
15.04.2024

Fantastická knížka. Autor naprosto úžasně pojal vznik traumatu, dopady pro tělo i psychiku a nastinil komplexní způsob léčby. Boží!

Adam144778
13.04.2024

Dozvěděl jsem se o sobě mnoho. Teď mě čeká dlouhá práce...

PavlaTr
07.03.2024

Krásně zpracovaná kniha, klobouk dolů před autorem ! Trochu bolestivé čtení, ale plné pozoruhodných zjištění. Knihu doporučuji všem, nejen zdravotníkům.

inachisio
20.11.2023

Naprosto skvělá přelomová kniha se spoustou informací opřených o výzkumy, nových pohledů, metod řešení a zajímavých příběhů. Obdivuji autora za jeho práci a jsem moc vděčná, že dal světu tak významnou publikaci.

DodyF
19.11.2023

Kniha přináší nový pohled a hlavně možná řešení pro traumatizované osoby. Nejvíce mě zaujaly právě pasáže s praktickými doporučeními pro vyrovnání se stavy způsobenými traumatickými událostmi. Kniha obsahuje množství příkladů a ne vždy jde o jednoduché čtení, rozhodně doporučuji dávkovat. Kniha upozorňuje i na společenské příčiny umožňující vznik traumatu. Respekt autorovi za jeho práci.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: