Šmoulinka1980 Šmoulinka1980 komentáře u knih

☰ menu

Homo psychoticus III: aneb návrat do práce Homo psychoticus III: aneb návrat do práce Michaela Malá

Přesně tento druh knih ráda vyhledávám a čtu. Určitě doporučuji číst knihy popořadě jak vyšly, aby celý příběh dával smysl. Vyjadřuji svůj velký obdiv k autorce, která dokázala vystoupit z anonymity a bez bázně a studu píše o svém životě s psychiatrickou diagnózou schizofrenie. Její kniha/y jsou za mě obrovskou motivací a inspirací pro lidi s jakýmkoli duševním onemocněním. Autorka je důkazem, že tato diagnóza není červenou stopkou pro šťastný a spokojený život! Že lidé s touto diagnózou nemusí končit zavření v ústavech, s plným invalidním důchodem nebo stigmatem toho divného blázna, kterého se lidé bojí a vyhýbají se mu (bohužel toto není ojedinělý přístup veřejnosti k lidem s psychickou nemocí). A nejen proto jsou všechny tři knihy Homo psychoticus tak moc důležité a potřebné!!! A já za ně DĚKUJI! A kdybyste pořád ještě pochybovali o přečtení těchto knih, tak jsou opravdu velmi čtivě napsány, autorka vás udržuje v ději, držíte jí palce a máte pocit jako na procházce jejím životem. Přeji autorce jen vše dobré a držím moc palce.

27.04.2020 5 z 5


Ztracené děti Ztracené děti Linda Castillo

Tato kniha je dalším dílem ze série o amiších s policejní náčelnicí Kate Burkholderovou. Je to už nějaký čas, co jsem přečetla knihu Do posledního dechu od této autorky a byla jsem nadšená. Takže i od této knihy jsem už předem měla stejná očekávání. A ta byla jednoznačně naplněna a já vám ji moc doporučuji! Byl to výborný příběh, velmi čtivý a napínavý. Autorka velmi pěkně popsala jednotlivé charaktery postav a s citem vložila i soukromý život policejní náčelnice Kate. Já opravdu nemám co vytknout a už teď se těším na další díl, ale zároveň si chci další příběhy s Kate šetřit (stejně jak už zde psala jiná čtenářka).

26.11.2019 5 z 5


Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky Taylor Jenkins Reid

Po napínavém thrilleru jsem se pustila do romantického příběhu. Podle některých hodnocení čtenářů je to prý až moc přeslazený příběh, někdo zase byl nadšený a dojatý, a tak jsem si chtěla udělat svůj názor :-). Od autorky jsem četla již knihu Možná v jiném životě a ta se mi líbila hodně, takže očekávání jsem měla vcelku vysoká. A nakonec po dočtení jsou moje očekávání splněna - příběh i styl psaní autorky se mi moc líbil. Příběh mi přišel uvěřitelný (snad jen kromě způsobu přežití Jesseho). Navíc autorka dokázala, že jsem dlouho jenom hádala, kam bude příběh směřovat dál, jestli si vybere Emma Jesse nebo Sama a nebo nakonec ani jednoho? Popravdě řečeno já sama bych se v takové situaci nedovedla asi rozhodnout a to dilema jsem Emmě ani trochu nezáviděla. Takže za mě plný počet hvězdiček a určitě se pustím do dalších knih od autorky!
Citát z knihy, který se mi moc líbí: ,,Nemyslím si, že pravá láska představuje vaši jedinou lásku. Myslím, že pravá láska znamená milovat opravdově. Milovat čistě. Milovat beze zbytku."

16.11.2019 5 z 5


Ani muk Ani muk David Jackson

Hned když jsem si všimla, že tato kniha vyšla, věděla jsem, že si ji chci 100% přečíst. Navnadila mě anotace, která slibovala napínavý a šokující thriller s tématem únosu dítěte. Nakonec jsem si zadala na knihu rezervaci v knihovně a nyní jsem se jí konečně dočkala. A jedním slovem "bomba"! Toto je přesně ten druh thrilleru, jaký mě baví. Příběh byl neskutečně čtivý, hltala jsem stránku za stránkou. Autorovi se skvěle povedlo popsat myšlení jednotlivých postav a to jak manželského páru, který děti unesl, tak i samotných dětí. Konec mi navíc vyrazil dech. Takový jsem fakt nečekala. A kdyby to šlo, dám deset hvězdiček!

16.11.2019 5 z 5


Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Příjemná oddechová knížka, která se čte doslova sama. Ano, je to sladká romantika a možná až "červená knihovna", ale já mám prostě na tento typ příběhů někdy chuť a náladu a vůbec se za to nestydím :-). Sen, který si plní Nina, je zajisté snem většiny knihomolů. Nina totiž přijde o práci v knihovně a jako vášnivá čtenářka, která knihy miluje, se jednoho dne rozhodne, že si koupí dodávku, se kterou bude jezdit na různá místa a tam bude nabízet k prodeji knihy. Krásný nápad, jen otázka jestli realistický pro obživu mladého člověka? V knize je také moc hezky popsaná skotská příroda. Dle mého je tento příběh ideální četbou na prázdniny či dovolenou.

16.11.2019 4 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Toto je moje první přečtená kniha od této autorky a jsem velmi příjemně překvapená. Kniha popisuje jeden z velmi závažných problémů společnosti, o kterém by se podle mě mělo mluvit nahlas. Postoj společnosti k problému je možná o dost lepší než v minulosti, ale stále je to téma dosti tabuizované a přitom tak vážné. Příběh je vyprávěn velmi čtivě a poutavě. V budoucnu si určitě ráda přečtu něco dalšího od autorky.

16.11.2019 5 z 5


Dietnikum Dietnikum Blanka Hošková

Knihy této autorky jsou pro mě příjemným nenáročným čtením ze života. Zatím se mi všechny tituly, které jsem od autorky přečetla, líbily. Toto je oddechová kniha vyloženě určená pro ženy třeba jako ideální čtení v létě k vodě. Příběh z českého prostředí o třech ženách - kamarádkách a jejich životních osudech. Jen budu upřímná a přiznám, že předchozí knihy od této autorky, které jsem přečetla, se mi líbily o krapet víc! Tuto řadím k těm slabším.

16.11.2019 4 z 5


Já už budu hodná Já už budu hodná Clara Weiss

Kniha vypráví o studentce Juli, která se nastěhuje do podnájmu k začínající herečce Gretě. A i když zpočátku vše vypadá idylicky, Greta svoji pravou tvář skrývá a postupně začnou vyplouvat na povrch hrůzné skutečnosti...Příběh pro mě byl milým překvapením. Nic extra jsem od knihy totiž nečekala, ale když už jsem ji v knihovně objevila, tak jsem si ji půjčila. Přečetla jsem ji téměř na jeden zátah, protože byla hodně napínavá. Pro mě byl hlavně hodně překvapivý konec, nečekala jsem jej a vlastně jsem v závěru ne úplně všechno pochopila. Ale jinak za mě spokojenost

16.11.2019 4 z 5


Až na kostní dřeň Až na kostní dřeň Věra Nykodýmová

Mé hodnocení této knihy je nižší, ale to nic nemění na tom, že autorka určitě musela prožívat krušné chvíle po celou dobu nemoci a to zaslouží obdiv i uznání!!!
Bohužel mi nesedl styl vyprávění, kterým byla kniha napsána. Působilo to na mě totiž dosti odosobněně (omlouvám se za toto hrozné slovo), stroze a popisně. Skoro jako "příručka" pro nemocného na začátku léčby, pokud tedy chce vůbec vědět, co všechno ho během léčby čeká. A protože jsem si v nedávné době prošla s manželem strastiplnou cestu onkologickou léčbou, můžu potvrdit, že vše je popsáno velmi realisticky a pravdivě. Mnoho mi kniha připomněla a jak píše Mariva v komentáři níže, i já jsem stejně jako ona asi masochista a čtení příběhů s touto tematikou vyhledávám... Jsem ale nakonec ráda, že jsem si knihu přečetla a když nic jiného, vezměme si z ní alespoň poučení o důležitosti samovyšetření prsou a hlavně včasné návštěvě lékaře při objevení sebemenšího problému!!!

10.06.2019 3 z 5


Hluchavky Hluchavky Luboš Panda (p)

Tato kniha je zářným příkladem toho, že sledovat tzv.“booktubery“ a vlastně celou knižní komunitu lidiček se „vyplatí“ :-). Autorem je totiž muž, jehož videa o knížkách, které přečetl, sleduji na youtube a díky tomu jsem se dozvěděla i o „Hluchavkách“. Je opravdu velká škoda, že se pro tuto originální, zajímavou a obzory rozšiřující knihu nenašlo nakladatelství, které by ji autorovi vydalo. Nicméně, knihu si vydal sám a já jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla a má čestné místo v mojí knihovně ;-). Jsem povoláním zdravotní sestra, takže problematika nemocných je mi velmi blízká a ráda si čtu knihy, které se jí jakkoli dotýkají. Tato je ale opravdu originální a jak je již zde napsáno, přináší pro nezasvěcené i dosti šokující informace. Při čtení příběhu dvou neslyšících lidí, Evy a Honzy, jejichž osudy se svým způsobem propletou, jsem cítila velkou vděčnost za to, že slyším! A obdivovala jsem oba HRDINY, jak se nevzdávali „vydobýt“ si své důstojné místo mezi slyšícími lidmi, i když jim byly doslova házeny klacky pod nohy. Čtení mě moc bavilo a knihu doporučuji všem bez rozdílu - věku, pohlaví i čtenářské zdatnosti;-). A milý Luboši (i když toto asi nečteš), klidně bych brala i pokračování osudů Evy a Honzy…

10.06.2019 5 z 5


Nech mě lhát Nech mě lhát Clare Mackintosh

Souhlasím s komentáři níže, že rozjezd knihy je opravdu pomalejší, ale určitě se vyplatí vydržet. Protože cca od půlky se vynořuje jedna lež za druhou a zároveň všechny dílky příběhu do sebe přesně jako puzzle logicky a uvěřitelně zapadají. Jedna hvězdička dolů je za ten úplný konec (poslední větu), který už byl pro mě tzv. přes čáru. A za zmínku ještě stojí obdivuhodně láskyplný a oddaný vztah detektiva Murraye ke své psychicky nemocné ženě, který se ve skutečnosti asi vidí málokdy. Knihu doporučuji a určitě si někdy přečtu i další od autorky.

07.06.2019 4 z 5


V klubíčku štěstí V klubíčku štěstí Anna McPartlin

Jedním slovem úžasná. Příběh, který nemůže nikoho nechat lhostejným a nutí po dočtení k zamyšlení, kolik bolesti vlastně dovede jeden člověk snést? Maisie, která celý příběh několika prvních dnů roku 1995 vypráví, toho dostala naloženo opravdu hodně a prala se s tím úctyhodně. V knize nebyla postava, která by mi byla nesympatická. Všechny jsem si oblíbila a doslova jim držela palce, aby pro ně to špatné co nejrychleji skončilo. Za mě také oceňuji věrohodné a citlivé popsání problému stařecké demence u matky Maisie. A konec byl šokující tak, že jsem na chvilku musela přestat i číst a situaci tzv. rozdýchat. Zkrátka příběh, co se mi zadřel pod kůži a navždy tam zůstane! Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, ale určitě si ji koupím, abych měla vlastní.

07.06.2019 5 z 5


Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Docela mě překvapuje to nízké hodnocení knihy! Já si čtení opravdu užila, moc mě příběh bavil a byla jsem velmi zvědavá, jak to celé nakonec bude - má Anna opravdu halucinace z pití alkoholu a užívání léků nebo se situace opravdu staly a kdo je potom viník? Myslím, že dokonale byla také popsána agorafobie - strach z prostoru mimo domov. A jestli na začátku má kniha pozvolný rozjezd, tak posledních cca 50stran je neskutečný "fičák" ;-). Moooc doporučuji všem, kdo mají rádi psychologické thrillery!

14.05.2019 5 z 5


Tlustá tak akorát Tlustá tak akorát Michala Jendruchová

Nenáročné a příjemné čtení pro ženy a dívky. Na mě kniha zapůsobila velmi pozitivně a cítila jsem z příběhu hlavně naději a návod, jak se nevzdávat svých snů. Nebylo to přeslazené (i když se tam mockrát peklo sladké cukroví), naopak to bylo napsáno velmi realisticky a dovedu si představit, že by se takový příběh opravdu někomu stal. Kniha mě mile překvapila, líbila se mi mnohem víc než předchozí kniha autorky, jen za mě se moc nepovedla obálka a asi i název bych volila jiný...

30.04.2019 4 z 5


Nechtěné Nechtěné Emily Gunnis

Já jsem z této knihy nadšená! Úplně mě pohltila a já se nemohla dočkat každé volné chvíle, kdy se opět budu moct začíst do příběhu :-). Kniha je napsána čtivě, i když nebudu lhát, že mi nějakou dobu trvalo, než jsem se zorientovala, kdo je kdo. Postav je v knize opravdu hodně a příběhy všech se nakonec nějak prolínají. Autorka to vymyslela opravdu bravurně, protože nakonec do sebe vše zapadlo a dávalo smysl. Za mě plný počet hvězd a naprostá spokojenost ;-).

30.04.2019 5 z 5


Déšť smývá stopy Déšť smývá stopy Mikaela Bley

Mně se kniha líbila. Moc dobře se četla, až tedy na ty krkolomné názvy švédských ulic ;-). Asi nemám talent na odhalení pachatele - záporáka, protože ani tentokrát jsem opravdu až do konce netušila. Motiv je vskutku zarážející a šokuje. Není to sice žádný wow thriller, ale příjemné napínavé čtení, které mohu doporučit.

26.04.2019 4 z 5


Blízko obzoru Blízko obzoru Jessica Koch

Úžasný, nezapomenutelný a dojemný příběh podle skutečné události jednoznačně DOPORUČUJI k přečtení! Knížka ve mně zanechala hlubokou stopu a musím o ní stále dokola přemýšlet. Souhlasím, že ze začátku se zdá, že kniha bude obyčejným příběhem náctiletých zamilovaných, ale nenechte se zmást a čtěte dál ;-). Od určité strany už vás kniha nepustí a i když člověk tuší, jak to celé musí dopadnout, i tak vás závěr překvapí nepřipravené...Epilog jsem pro slzy v očích měla velký problém přečíst. Už dlouho mě žádná kniha tolik "nerozložila"!
..."Ta skutečnost tu byla přece vždycky. To, co teď víš, to nedělá skutečnější, než to bylo předtím, než ti to řekl."

02.04.2019 5 z 5


Do posledního dechu Do posledního dechu Linda Castillo

Za mě moooc povedený příběh! Četla jsem jej takřka jedním dechem. Autorka moc dobře umí čtenáře udržovat v napětí, ale přitom vás nikam nezavádí a nevkládá zbytečné odbočky od hlavního příběhu. Já jsem vraha neodhalila do poslední chvíle, proto pro mě byl konec šokující a nečekaný. O Amiších jsem již jednu knihu přečetla (od J.Picoult – Prostá pravda), ale i tady je poznat, že autorka společenství a prostředí Amišů podrobně nastudovala. Toto je první kniha ze série, kterou jsem přečetla, ale určitě nebude poslední. Jen si říkám, jestli nebude na škodu, že jsem nezačala číst sérii postupně od 1.dílu a nebudu se teď ztrácet v příběhu o soukromí vyšetřovatelky Kate Burkholderové. Snad ne. Knihu vřele doporučuji!

29.03.2019 5 z 5


Má půvabná žena v blázinci Má půvabná žena v blázinci Mark Lukach

Velmi dojemný a bolavý příběh, který se mi z vícero důvodů četl dost těžko. Musela jsem si jeho čtení dávkovat. Ale není to určitě vinou knihy a její kvality. Kniha je napsána čtivě a lidé, kteří nemají vůbec povědomí o duševních nemocech, se z ní dozvědí velmi mnoho nového a zajímavého. Lehce mi vadilo, že se v knize několikrát opakuje to samé, co už bylo řečeno. Příběh je napsán z pohledu partnera resp. manžela nemocné ženy a já doposud žádnou takovou knihu, kdy o duševní nemoci vypráví rodinný příslušník, nečetla (i když o duševních nemocech jsem přečetla spousty knih - beletrie i odborných). A díky tomuto skutečnému příběhu jsem si nejvíce uvědomila, že při nemoci netrpí pouze sám nemocný, ale neméně trpí i lidé v blízkém okolí, kteří mají nemocného rádi a kterým na nemocném záleží. Můj obdiv a úctu mají všichni, kteří ustojí diagnózu duševní nemoci a pokud to ustojí i vztah, tak dle mě je to důkaz o velké síle lásky!

29.03.2019 4 z 5


Druhá šance Druhá šance Renáta Petříková

Za mě bohužel velké zklamání :-(. Podle anotace jsem se na knihu moc těšila a byla jsem velmi zvědavá na to, jak autorka uchopí téma lesbické lásky a coming outu. Ale na mě to bylo moc idealistické ve všech směrech! Myslím si, že v reálném životě by všechno takto "sluníčkové" určitě nebylo. Asi mi prostě nejvíce vadila ta nevěrohodnost. Jinak kniha byla napsána čtivě, měla jsem ji přečtenou za chvilku. Ale nadšení se zkrátka v mém případě nekoná a mrzí mě to.

18.03.2019 3 z 5