Simouš Simouš komentáře u knih

☰ menu

Zvrhlý král Zvrhlý král Rina Kent

Do čtení této knížky jsem se pustila, protože mi byla doporučená. Očekávala jsem erotický román, takže moje hodnocení opravdu není projevem pohoršení. Celou dobu jsem ale vlastně nedokázala pochopit, co by koho mohlo na tomto příběhu zaujmout. Šikana? Vyhrožování? Manipulace? Sexuální násilí? Jeho bagatelizace? Je sexuální násilí v pohodě, když si hrdinka v průběhu uvědomí, že sice byla vystrašená, ale její podbřišek jí říká, že by chtěla víc? Kontroverznost knížky rozhodně nespočívá v popisech sexuálních scén (navzdory některým komentářům tady si myslím, že sex byl víceméně vanilkový, žádné BDSM praktiky se tam nevyskytují, vrcholem je, když ji hlavní hrdina chytí pod krkem). Co je rozčilující, je psychické násilí, nátlak, manipulace a jejich hodnocení ze strany hrdinky. A jako vrchol všeho se z příběhu v závěru stává mexická telenovela, aby bylo o čem psát v dalším díle.

12.09.2023 1 z 5


Babišovo Palermo I Babišovo Palermo I Jaroslav Kmenta

Přestože Kmentu jako novináře uznávám, mám tentokrát výhrady k formě. Zachycení komplexnosti problému je bezesporu náročné, ale v rámci jednotlivých částí se autor často vracel k podobným příkladům, několikrát se objevila obdobná vyjádření,... Celkově to působilo trochu zmateně, přestože informační hodnota knihy je nesporná.

22.02.2023 3 z 5


Hrdinové mé ložnice aneb Napříč Afrikou Hrdinové mé ložnice aneb Napříč Afrikou Rita Carpenter

Erotický cestopis? Cestopis??? Kde se tam to slovo proboha vzalo?

Zápletka křečovitá, vyprávění nevalné a spousta sexu, který nejprve vypadá jako znásilnění, ovšem jen do té doby, než si vypravěčka uvědomí, "že se jí to vlastně líbí". Úplně zbytečné čtení.

29.07.2022 odpad!


Všechny barvy duhy Všechny barvy duhy * antologie

Sbírka je kvalitativně ohromně nevyrovnaná. Pocit zklamání si odnáším z povídek autorů, na které jsem se těšila, mile překvapili tvůrci mně dosud neznámí. Osobně nejvýše hodnotím Jak jsem šla na záchod, Pecka jak z broskve a Pozdní léto, sobota odpoledne (ještě snad Tajemství umírají osamělá), protože zanechaly dojem a pamatuju si, o čem byly. Zbytek mi po dočtení mírně splývá.

Velkým plusem je grafické zpracování knížky. Ilustrace Myokard jsou nádherné, obálka skvělá a medailonky autorů se taky moc povedly (navíc mezi nimi bylo osvěžující, ze se Radek Blažek ve svém popisku svévolně dopustil vtipu :) ).

19.01.2022 3 z 5


Svolení Svolení Vanessa Springora

Tohle je velmi znepokojivé čtení... Celý příběh je vyprávěn útržkovitě, odosobněně a téměř faktograficky, což podtrhuje devastující dopad popisovaných autorčiných zážitků. Zároveň může poskytovat odpověď na věčné dotazy typu "proč ce ozvaly až teď" a "proč to nenahlásily dřív". Je zde totiž krásně vidět, jak se člověk nejprve potřebuje vyrovnat sám se sebou a svojí rolí v příběhu vlastního života.

09.01.2022 5 z 5


S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Chvilku jsem bojovala s pokušením dát knížce o jednu hvězdičku méně, protože mě občas přepadne pocit, že pětihvězdičkové hodnocení by si měly odnášet knížky, které jsou nějakým způsobem převratné, závažné, inovátorské, ... Pak jsem si ale uvědomila, že jsem tuhle knížku brala do ruky s tím, že přesně vím, jaký příběh čekám. Název bezezbytku prozrazuje, kam celý děj směřuje. A mě i přesto, že jsem nemusela být napnutá, jak to celé dopadne, bavilo číst každou jednu stránku a opravdu jsem se bavila. Pět hvězdiček dávám proto, že knížka je výborná ve svém žánru. A za to, že po prvním setkání se Zapatou vím, že tuhle autorku prostě chci číst znovu.

09.01.2022 5 z 5


Tady je ráj: svědectví o životě v Severní Koreji Tady je ráj: svědectví o životě v Severní Koreji Hjok Kang

Kniha, ve které primitivnost vyjadřování poněkud zkazila dojem z obsahu. Popisované skutečnosti jsou stále šokující (lhostejno kolikrát o nich budete číst), ale užívání jednoduchého a poněkud neučesaného jazyka ruší od začátku do konce.

28.10.2021 3 z 5


Máslem dolů Máslem dolů Petr Šabach

Milé, svižné, vtipné, i když vlastně naprosto o ničem.

Musím se přiznat, že jsem zatím nepřišla na chuť Hrabalovu pábení, ale Šabachův způsob lidového vyprávění mě neskutečně baví. Ohromně mi sedí, že se nebojí používat vulgarismy, protože pokaždé perfektně sednou. Úžasná je i audioknížka v podání Tomáše Hanáka a Petra Šabacha, na konci které jsem se utvrdila v tom, že by mě bavilo i Šabachovo říhnutí.

26.10.2021 5 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Lovec králíků rozhodně není kniha zásadního významu, která změní váš pohled na svět. Navíc mě od poloviny příběhu začalo rozčilovat, jak často je používáno sousloví "záchvatový vrah". Přesto si myslím, že v rámci svého žánru je výborně zpracovaná. Napínavá, akční, nepředvídatelná. Skvělé je i audioknižní zpracování, především díky hlasu Pavla Rímského.

31.08.2021 4 z 5


Hokej jedna báseň Hokej jedna báseň Jana Topinková

To bylo.... No, to teda bylo!

Vlastně vůbec nevím, proč... Proč, proboha?

Tohle je moje úplně první "odpadní" hodnocení. Vůbec netuším, za co bych mohla dát alespoň tu jednu hvězdu. Ke čtení jsem přistupovala zcela otevřeně, říkala jsem si, že to klidně může být zajímavý počin, mám ráda moderní poezii... Jenže jsem dostala přihlouplé veršovánky až trapné úrovně. Všechno knižně vážně vyjít nemusí.

22.04.2021 odpad!


Matylda Matylda Roald Dahl

Roald Dahl je srdcovka. Při čtení Matyldy ale přišla chvíle, když už toho schematismu bylo najednou moc a ohromně mi vadilo znovu číst o tom, jak je veškeré zlo ztělesněné slečnou Kruťákovou, která měla "býčí šíji, široká ramena, silné ruce, šlachovitá zápěstí a silné nohy" a "nikdy nebyla žádná krasavice". Na druhé straně ztělesněním všeho kladného je slečna Dobrotová, které "nemohlo být víc než dvacet tři nebo dvacet čtyři let. Měla krásný oválný obličej jako madona, modré oči a světle hnědé vlasy. Byla obdařena štíhlou a křehkou postavou a člověk měl pocit, že když upadne, rozbije se na tisíc kousků jako porcelánová figurka." Prostě tahle rovnice nepohledý člověk = zlo se musí jednou omrzet.

Nedonutí mě to ale srazit víc než jednu hvězdičku, protože je to prostě pořád Dahl.

03.03.2021 4 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Po příběhu jsem sáhla proto, že mě upřímně zaujala obálka i anotace. Víc jsem si předem nezjišťovala, takže jsem očekávala, že dostanu příběh typu "na instagramu vypadají perfektně, ale ten magor ji doma mlátí". (My bad.) Ale sakra, na té knížce je tolik věcí špatně. Spoustu věcí pominu, protože si myslím, že celkem srozumitelně to shrnula Metla o pár postů níž. Vytáčely mě momenty typu "on je sice totální psychopat, ale po roce totálního teroru se na mě usmál a já jsem si zase užívala to, jak milý a bezchybný byl prvních pár měsíců". Navíc jsem příběh poslouchala jako audioknihu a celý projev je tak neuvěřitelně ukňouraný, že z hlavní hrdinky dělá o polovinu větší blbku, než jak vyznívá pouze z obsahu děje. Třetí hvězdu dávám za George Clooneyho a za to, že i když jsem takový konec tušila už v polovině příběhu, přece jsem to doposlouchala.

01.03.2021 3 z 5


Lukáš Krpálek: Cesta na Olymp Lukáš Krpálek: Cesta na Olymp Martin Jaroš

Inspirativní osobnost, příběh, který má možnost zaujmout, opravdu povedená obálka,... A člověk zjistí, že na dobrou knížku to pořád nestačí. Nejsilnější dojmy, které ve mně zůstaly, jsou jakási nahodilost vyprávění a stylistické drhnutí. Což je prostě škoda.

14.01.2021 3 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Tu knížku jsem četla skoro půl roku. Ne proto, že by byla špatná. To proto, že je tak dobrá. A že mi z toho všeho bylo ohromně smutno. Po celém století už se dá popsat slušných pár postřehů, které ukazují na nepoučitelnost a malost národa. A to měl Tabery ještě snahu zakončit to pozitivně. Strašně smutný dárek k výročí republiky.

08.01.2019 5 z 5


Chlapec na dřevěné bedně Chlapec na dřevěné bedně Leon Leyson

Celý dojem z autentického vyprávění silného příběhu bohužel kazí příšerný jazykový projev a spousta stylistyckých neobratností. Pokud si ale díky té knížce mají všichni uvědomit, že člověk dokáže vydržet téměř všechno a že pomáhat je normální (resp. že nepomáhat normální není), pak nemohlo být vydáno nic lepšího.

20.12.2018 4 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

V první řadě považuju za nutné zmínit, že nejsem cílovkou této knížky. Což mi trošku usnadňuje označit ji za úplnou blbost. Dvě hvězdičky dávám za to, že se v ní vyskytuje několik pěkných (i když celkem otřepaných) myšlenek a že je taková autorsky autentická, což ale zároveň znamená, že působí, jako by byla psaná na první dobrou a neprošla žádným revizním čtením. V žádném připadě se tu nesnažím hodnotit inteligenci, schopnosti nebo další tvorbu autora. Ale myšlenka memoárů psaných ve dvaceti je prostě ptákovina jako zvon.

02.11.2018 2 z 5


Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Svěrákovy knížky jsou pro mě nečím, co se podobá pohlazení dědečka. Milé, nezaměnitelné a lákavé. A vždycky stojí za to!

01.11.2018 5 z 5


Pižďuchové Pižďuchové Václav Havel

Kdo čeká, že Havel napíše pohádku pro děti bez absurdního politického podtextu, je hlupák. A to říkám se vší úctou a mírumilovností, které jsem schopna. Je do očí bující, že text je určený dospělým. Z dětí může potěšit jedině ty úplně nejmenší, které může oslovit prosté opakování slov (nic víc jim to ale nedá), nebo dospívající puberťáky, kteří se zajímají o společenské a politické dění.
Podle mě je knížka naprosto geniální a smutně nadčasová. Rádoby pohádkovými příběhy o nepříliš sympatických pižďuších Havel ukazuje na negativní politické a prospěchářské praktiky. Pokud máte rádi jeho dramata, budete jeho "pohádky" milovat. Pokud vám nesedí hry, nechte Pižďuchy ležet, protože vás budou iritovat. Hlavně proboha nečekejte, že vám ty prapodivné postavičky sehrají pohádkový příběh.

07.10.2018 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Neskutečně dojemné a přitom nepatetické čtení. Málokdy se něco takového povede. Říkala jsem si, že autor musí být blázen - přece nečeká, že mě bude zajímat další vývoj událostí, když už vím kdy kdo jak umře. A já to stejně hltala a ješte doufala, že Smrt kecá, že bomby nebudou, Židi nepůjdou a knížka o válce bude mít happy end.

01.09.2018


Čistý Čistý Julianna Baggott

Na začátku jsem si říkala, že bizarnější blábol jsem nikdy nečetla. V průběhu mi různá podivná pramálolidská stvoření přišla stále méně nesmyslná, až jsem se s tím srovnala a dolezla na konečné hodnocení čtyř (!) hvězdiček - hlavně za netuctovost. Přestože některé dějové pasáže byly poměrně předvídatelné, celá knížka byla příjemně čtivá. I když bych podruhé asi na reklamní tahák v podobě samolepky "Pro fanoušky Hunger games" nenaletěla. :)

02.02.2018 4 z 5