Chlapec na dřevěné bedně

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

I v temných časech – zejména v temných časech – vyjde najevo síla a odvaha. Leonu Leysonovi (narozen jako Leib Lejzon) bylo teprve deset let, když nacisté obsadili Polsko a jeho rodina byla donucena přestěhovat se do krakovského ghetta. S velkou dávkou štěstí, houževnatosti a odvahy Leyson přežil sadismus nacistů. Byly to především šlechetnost a vytrvalost jednoho člověka, muže jménem Oskar Schindler, které zachránily životy Leona Leysona, jeho matky, otce a dvou ze čtyř sourozenců. Paměti dítěte ze Schindlerova seznamu zachycují s jímavou průzračností nevinnost malého chlapce a jeho střetu s nepředstavitelnou krutostí, bezprávím a zlem. Je pozoruhodné, že navzdory všemu utrpení, které paměti popisují, se jejich autor nenechal unést a zaslepit nenávistí a záští. Z každého řádku vyzařuje naděje, moudrost a lidská důstojnost. Tím jsou Leysonovy paměti výjimečné....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182656/big_chlapec-na-drevene-bedne-pkn-182656.jpg 4.5646
Žánr:
Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)

The Boy on the Wooden Box, 2011

Nahrávám...

Komentáře (185)

Kniha Chlapec na dřevěné bedně

novecento
25. března

Dobře napsané vzpomínky člověka, který zvládl prožívat těžké okamžiky s chytrostí, ale také s velkou dávkou štěstí. Být židem, nebylo nikdy jednoduché a není to ani dnes. Fanatizmus-slepé vášnivé nadšení a nenávist lidí vůči druhým lidem je pro mne těžko pochopitelná skutečnost. Věřící člověk může tento lidský morální úpadek svést na Boží trest lidskému pokolení. Za prvotní hřích Adama a Evy. Utrhli a snědli jablko ze stromu poznáni. Bůh dovolil padlému andělu-satanu-ďáblu, aby nás takhle zkoušel. Jak dlouho a kdy nastane poslední fáze apokalypsy a Boží vykoupení? Já jsem ale spíše reálně smýšlející člověk, který vidí kolem sebe pozvolný zánik civilizace v návaznosti na klimatické podmínky. Kniha se dobře a lehce četla s většími mezerami mezi řádky. Zdařilé doplnění Spielbergova filmu Schindlerův seznam. Doporučuji.

rutto45
03. března

Knihy z obdobia druhej svetovej vojny, na tvorbe ktorých sa priamo podieľali preživší holokaustu, nikdy neurazia. Aj keď sa štylisticky nejedná o nejaký knižný klenot, bohato to nahrádza surovosť a drsná realita.

MasterKimi
10.08.2022

Po knížce jsem sáhl v podstatě náhodou před svou plánovalou cestou do Varšavy, neboť jsem si chtěl svým způsobem připomenout historický kontext tamních událostí. K obsahu jen jedním slovem - síla. Musím říct, že jsem byl skeptický k velikosti písma a řádkování, protože mám rád zpravidla delší knihy, ale příjemně mi to sedlo. Čtivá jednohubka do vlaku. Rozhodně bych zařadil na seznam povinné četby, lidstvo nikdy nesmí zapomenout.

Denny456
14.06.2022

Tohle je prostě jiné, než ty záplavy knih na "moderní" téma holocaustu. Tohle je drsná realita a je to možné prožít s autorem. Silná kniha.

escapelle
06.05.2022

Krásný příběh. Vzhledem k velikosti písma a stylu úpravy se čte opravdu rychle. Jednohubka na jeden den, která stojí za přečtení.

erined
28.02.2022

Velice emotivní kniha dle skutečnosti. Velmi čtivá a vím, že když jsem ji před asi třemi roky četla, tak pařila mezi mé nejoblíbenější. Nedávno jsem ji přečetla znovu a nemohu jinak než souhlasit se svým mladším já.
Doporučuji!!

monushka
11.02.2022

Silný a velmi emotivní příběh.

jarin58
22.11.2021