sandra8786 sandra8786 komentáře u knih

☰ menu

Zajtra. A zajtra, a zas ďalšie zajtra Zajtra. A zajtra, a zas ďalšie zajtra Gabrielle Zevin

Četla jsem v originále a ani nevím, co me na te knize tak upoutalo. Hlavní hrdinové byli na jedné straně plní lidských chyb a nesvaru a hlavně strachu. Na druhé straně slo o genie, kteří vyvíjeli výborne počítačové hry, do kterých dávali víc emocí, energie a odvahy, než do svého vlastního života. Chvilku jsem je nenáviděla, ale zaroven si je díky jejich vykreslení dokázala představit jako živoucí bytosti. Pribeh byl vlastně jednoduchý a nikterak převratný, ale přesto me něco drželo až do konce.

16.07.2023 4 z 5


Město v oblacích Město v oblacích Anthony Doerr

Nádherná kniha, nemohla jsem ji odložit. Kazdou další kapitolou se mozaika příběhů a různých časových rovin skládala dohromady, až krásne vyvrcholila. Důležitý je motiv domova, přítomných okamžiku našeho života, zvídavosti a překonání strachu jak z našich činu, tak ze smrti. Linka s městem v oblacích byla krásne vymyšlená a jako nit vedla cely pribeh a poháněla ho dopředu. Děkuji autorovu za krásný čtenářský zážitek.

16.07.2023 5 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

(SPOILER) 3-4* pohádka pro starší deti, dospělé a pro všechny, kteří se citi jako outsideri. Moc jsem pribeh chtěla zbožňovat, ale mám pocit, ze jsem podobne knihy už četla. Pořad jsem čekala na to velké wow na konci a on to byl yetti. Cteno v originále.

29.06.2022 4 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Tleskam pečlivemu zpracování, sbírání zdrojů, rozhovorum s pamětníky a velmi plastickemu popisu události v zajímave kombinaci literatury faktu a beletrie. Obrazový materiál přeměnil anonymitu oběti na velmi hmatatelny emoční zážitek. Výstižné popsání i dnešního stavu věci. Pokud vesnici prochazite, mate pocit, ze ztratila kus své podstaty, kterou už asi bohužel nikdy nenajde. Je zakleta v case. Kdyby byly takto literárně zpracovávány historické události, myslím, ze by se z historie stal nejoblíbenější školní předmět. Smekám a děkuji, kniha by si zasloužila filmové zpracování, aby se tragédie dostala do širšího povědomí. Kniha je i nádherné zpracována a zvláštně voní, desky a červené obarveni velmi netypické. Bohužel jsem v knize narazila i na pribeh známe, které před očima zabili rodiče, nedokážu si vůbec představit, co si v sobě cely život nese.

29.03.2022 5 z 5


Sedem manželov Evelyn Hugovej Sedem manželov Evelyn Hugovej Taylor Jenkins Reid

Čteno v AJ.
Perfektně vystaveny příběh, u kterého jsem měla pocit, ze nejde o fabulaci, ale převyprávění skutečných udalosti. Nádherná kniha o lásce, co jsme pro ni schopni udělat, obětovat a proč je důležité se nebát byt sami sebou. Konec me dojal a jsem rada, ze toto tema bylo zpracováno krásne a citlive. Velká pochvala a radim knihu mezi mých top 10.

30.12.2021 5 z 5


Zmizelá apatykářka Zmizelá apatykářka Sarah Penner

Líbila se mi historická časová rovina a vůbec napad vyprávět příběh o travicce z 18. století. Jak už poznamenali jiní přede mnou, příběh současný byl slabší a i když se na konci linky proťaly, nebyl pro me uveritelny. Navíc se věci často jinými slovy opakovaly. Feel good kniha, na to, ze je to autorcina prvotina, klobouk dolu.

22.12.2021 3 z 5


Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

(SPOILER) Co vám budu povídat, už pravidelně piji puer a teď se poohlizim po koupi čajoveho koláče. Perfektní seznámeni s tradicemi původních národnosti JV Asie a krásné zasazené do poutaveho příběhu. Vřele všem doporučuji, i přes ten, na me trosku preslazeny, konec. Poslouchají jako audiokniha s nádherným přednesem Ivany Jiresove.

15.11.2021 5 z 5


Mexická gotika Mexická gotika Silvia Moreno-Garcia

3-4* kniha byla velmi ctiva a příběh hezky plynul, pokud ovšem hledáte knihu, u které se budete bát, tak budete zklamání. Hororové atmosféry tam bylo pomalu, posledních 50 stran spis byla akční jízda. Navíc mám pocit, ze kniha dala dohromady zápletky z různých filmu a knih, které jsem už četla a nepřišla mi tedy úplně originální. Četla jsem na dovolené na plazi, takže jako relax ideální, ale stejně jako komentáře přede mnou, jsem čekala opravdu neco jiného.

27.09.2021 4 z 5


Černý cukr Černý cukr Miguel Bonnefoy

Horkosladky příběh - kouzelná pohádka v nádherných kulisách džungle, která ve me ale zanechala pachuť, ze je lidsky život a veškeré snažení naprosto zbytečné.

01.01.2021 4 z 5


Pravda o případu Harryho Queberta Pravda o případu Harryho Queberta Joël Dicker

Ano, ano, ano! Už Knihu o Baltimorskych jsem četla jedním dechem. Od téhle jsem se take nemohla odtrhnout. Jsem divná, když mi přišel vztah Harryho a Noly naprosto normlani?! Láska si nevybírá ❤️

12.10.2020 5 z 5


Dům ozvěn Dům ozvěn Barbara Erskine

Těšila jsem se na napínavý příběh, navnadilo me i vysoké hodnocení. Souhlasím ale s komentáři níže. Spis mi to přišlo místy hloupé, nelogické, nenavazující. Některé události byly rozpitvavany na x stranách a najednou skok o dny, týdny, kdy se nic nedělo? Působilo to na mě jako špatně sestříhaný film. Jedno mi ale kniha dala. Na paranormalni jevy, přítomnost duchu, halucinace a pokud potřebujete někoho odbyt pomáhá čaj. To si musím pamatovat :)

21.09.2020 2 z 5


Nabíječ Nabíječ Alice Clayton

První román pro ženy, který jsem četla. Děj by se dal shrnout do pěti vět. Vedlejší postavy jen do počtu. Odpočinková, nenáročná literatura, která pro mi bohužel ani nepodnítila fantazii. Naprosto schematické chování muž/žena.

05.07.2020 2 z 5


Kniha o Baltimorských Kniha o Baltimorských Joël Dicker

Bude to znít jako naprosté klišé, ale tahle kniha je především o rodině, přátelství, lásce a pomíjivosti a to v jejich opravdovém, surovém stavu. Krásně vystavena kniha, která ladně klouže mezi jednotlivými časovými rovinami a postupně buduje napětí. “Díky knihám bylo vše napraveno” a já všem doporučuji přečtení.

05.07.2020 5 z 5


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Tohle byl opravdu epos! 5 hvězd dávám za zajímavý a uvěřitelny svět, který je propracovaný do každého detailu, i když to někdy bylo až moc zahlcující. Nevím, jestli je to mnou, ale každou chvíli jsem se musela dívat na mapu a když jsem měla krátkou pauzu ve čtení, musela jsem se opět podívat, do rejstříku postav, kdo je kdo. Bylo toho opravdu hodně a zorientovat se bylo ze začátku namáhavé. Nicméně příběh rychle plynul a i přes některé nelogičnosti a na muj vkus uspěchaný závěr, se mi kniha líbila a na čtení jsem se vždy těšila. Co mě poslední dobou už trosku otravuje je snaha o hyper gender vyváženost (většina postav ve “vedoucích funkcích“ a nejlepší bojovníci byly ženy) a LGBTQ tematiku vtlačenou všude až téměř násilím (“hlavní” dvě romantické linky byly gay linky). Ale to je spíš obecný jev současné YA literatury, ktera je pak šablonovitá a předvídatelná.

19.04.2020 5 z 5


Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Krimi jsem nečetla už dlouho, proto me moc potěšila. V knize není moc akce, veškeré napětí vyplývá ze snahy rozklicovat případ a ze zvratu ve vyšetřování. Autor to měl dobře promyšlené, opravdu mě některé situace prekvapily a závěr jsem nečekala. Tleskam fantazii a znalostem, které do knihy vložil!

20.03.2020 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Kniha se čte rychle a dobře, jednoduchý jazyk dodává postavam větší realisticnost, bylo mi z toho celou dobu uzko, ke konci už z chování rodičů u fyzicky špatně. K zamyšlení jak se chovají lidé kolem nás. Pro mě připomenutí, jak bajecnou maminku mám! ❤️

20.03.2020 5 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Zábavná rychlá akční jízda plna upírů, krve, sexu a létajících končetin, hodne odpočinkové čtení na dve odpoledne. Miluju Kotletovy přimery, několik jsem jich adoptovala do svého slovníku.

17.08.2019 4 z 5


Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

Uf, tahle kniha se mnou zůstane hodne dlouho, není to oddychove čtení na jedno letní odpoledne, ale mnohovrstevna kniha, která nutí k zamysleni vic a vic, čím se blíží ke konci. Navíc otevřeny konec nabízí zvidavemu čtenáři hodne otazek. Kniha je o paměti individuální - jak kdo vnímá zásadní životni okamžiky, jak je kdo schopny, se s nimi vyrovnat a navzájem si staré křivdy odpustit. O paměti kolektivní - zda jsou národy schopné vyrovnat se s nevraživosti a nenávisti nebo je potřeba čistý štít a několik generaci, aby se neco mohl změnit? Jako by autor říkal, ze historie se porad bude opakovat. Je zde i metafyzický přesah - poslední kapitola je pro me upomínkou na to, ze každý umírá sám. velmi oceňuji zasazení do středověkého fantasy prostředí a to, ze nebyl autor zaujat ani pro jednu stranu (BritovéxSasove, AxlxBeatrice). Interpretace je opravdu čiste jen na čtenáři, pokud si dá tu práci. Laska na první pohled.

13.07.2019 5 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Kniha mi připomínala vyhnáni Gerty Schnirch, ale z druhé strany. Líbilo se mi množství postav a jejich rodinných historii a různé střípky o tehdejších událostech, mela jsme pocit, ze se nám krasne zaplňuje mozaika te doby. Mozna bych uvítala trosku hlubší prokresleni postav, ale i tak byla kniha působivá - nedojimala přitom prvoplanove, svým způsobem byla dost syrová a stroha. První seznámeni s autorkou, plný počet a doporučuji.

28.06.2019


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Jeste jsem žádnou jinou knihu nedopurocavala mým přátelům tolik, jako tuto! Myslim, ze uz jsem všechny dokonce stvala tím, jak jsem o ni porad mluvila. Pokud se chcete dozvědět vic o činnosti, kterou trávíte třetinu života a navíc mate pocit, ze trpíte nespavosti nebo mate nekvalitní spánek, sáhnete po této knize ❤️

13.05.2019 5 z 5