Zmizelá apatykářka

Zmizelá apatykářka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468165/bmid_zmizela-apatykarka-i2B-468165.jpg 4 250 73

Do malého bylinkářského krámku, dobře skrytého v křivolakých uličkách Londýna v 18. století, míří vskutku neobvyklá klientela. Po celém městě si ženy šeptají o záhadné apatykářce Nelle, která místo léků na ženské neduhy prodává jedy, aby se její zákaznice jednou provždy zbavily mužů, kteří je tyranizují. Osud bylinkářky je však ohrožen, když jedna z jejích klientek udělá fatální chybu, jejíž následky se táhnou po staletí. Ctižádostivá historička Caroline utíká před problémy v manželství a desáté výročí svatby stráví sama v Londýně. Náhodně narazí na stopu řady záhadných úmrtí mužů, k nimž v tomto městě docházelo před dvěma sty lety. Zvědavost ji zavede do archivu londýnské knihovny… až k šokujícímu odhalení života apatykářky, která spojila svůj osud se smrtí. Zmizelá apatykářka je napínavý a fascinující příběh plný nezapomenutelných postav. Příběh o tajemství, pomstě a o tom, jak se ženy mohou navzájem zachránit navzdory času, který je odděluje.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , HarperCollins Polska
Originální název:

The Lost Apothecary , 2021


více info...

Přidat komentář

bernadeta9876
09.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Veľmi som rada, že som si túto knihu pôvodne nekúpila, keďže by som sa k nej už viac nevrátila.
Trpí neduhmi prvotiny ako: slabé rozprávačstvo, zvláštne motivácie postáv (to akí boli všetci dobrí voči neznámej žene) , to odhaľovanie pravdy bolo veľmi kostrbaté a hlavná hrdinka mala iba šťastie (na Gaynor napríklad), autorka podľa mňa nevedela dosť dobre a pútavo viesť príbeh.
Je to škoda, lebo tá zápletka bola dosť zaujímavá, lenže všetko bolo tak veľmi predvídavé, že počas celej knihy ani raz neprišiel moment prekvapenia.
Okrem toho kopa nelogických vecí ako napríklad vedenie záznamov o vlastnej trestnej činnosti a kopa iných veľmi podkopávali príbeh a uberali mu na uveriteľnosti. Však tie postavy boli debilné a ani sa nesprávali na svoj vek (Eliza).
Škoda, bol to čistý priemer a 2,5 z 5 hlavne zato, že chvalabohu tam nebola žiadna nosná romantická linka.

uzivatel6305
05.03.2024 4 z 5

O knize jsem přemýšlela už nějakou dobu, ale teď se mi hodila do výzvy a jsem za to moc ráda.

Příběh nebyl nijak náročný, ale četla jsem ho s velkou chutí. Obsahoval spoustu věcí, o kterých moc ráda čtu: děj odehrávající se v Londýně (mé lásce), příběh žen a jejich vztahy, prokopávání se do minulosti, záhady a napětí, problémy s láskou, pomsta, a vražedkyně, kterým člověk tak nějak fandí. Prostě taková pohádka pro dospělé.

Pár věcí mi v příběhu nesedělo, něco bylo přitažené za vlasy, ale ne tak, aby mi to jakkoliv překáželo nebo vadilo, a navíc konec se opravdu povedl.

Zmizelou apatykářku si budu pamatovat a doporučuji.


Havrnka
16.02.2024 3 z 5

Knihu jsem si vybrala proto, že se hodila do výzvy. Čekala jsem od ní daleko víc.

iLuciferie
17.01.2024 3 z 5

Pod komentář Galadwen bych se klidně podepsala :)

Zkusím tedy alespoň stručně bez spoileru. Nejsem zrovna fanoušek "thrillerů pro ženy", ale zlákala mě krásná obálka a možnost zařadit knihu do ČV, tak jsem ji zkusila. Linka ze součastnosti mi přišla otravně najivní a hloupá, ale ta historická mě i přes svou nepravděpodobnost bavila. Téma jedů mi přišlo zajímavé a knížka se četla dobře, takže mi vlastně zdejší vysoké hodnocení smysl dává.

Galadwen
19.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Mám docela ráda knihy psané ve dvou časových rovinách, pokud jsou vzájemně propojené a nějakým významným způsobem se - ideálně na konci a s dobrou pointou - protnou, naopak se trochu děsím, když je kniha vyprávěna v první osobě víc než jednou postavou - často si tím autor na sebe uplete bič. Zde je oboje.
Propojení obou dějových linií nevyšlo úplně špatně, ale ani skvěle - příběh Carolinina pátrání mi přišel dost na sílu a plný nepravděpodobných náhod: na jedno setkání si získá kamarádku, která jí extrémním způsobem pomáhá s výzkumem (ne, tohle zaměstnankyně knihoven a archivů opravdu nedělají pro každého, kdo se naskytne), dvě stě let starou apatyku uprostřed Londýna najde nedotknutou atd. A ve vztahu se chová jako úplná blbka. To mi její linii celkem kazilo.
V části z 18. století mi extrémně nepravděpodobná připadá postava Elizy, která se chová přinejmenším jako čtrnácti- či patnáctiletá, ale má jí být teprve dvanáct. Text navíc naznačuje, že se téměř okamžitě po skončení svého příběhu vrhne do vztahu. Ve dvanácti. Pokud v Anglii té doby nepanovaly naprosto odlišné poměry od našich krajin, pokládám to za nemožné a ani na minutu tomu nevěřím. A nelogické mi přišlo i chování Nelly a jejích zákaznic - proč si proboha zapisováním jejich jmen na sebe i na ně vytváří důkazní materiál? Takových detailů obsahuje linka z 18. století mnoho a nadto se vůbec nikdo nepozastaví nad tím, jak nemorálně se všichni zúčastnění chovají. Jako by bylo v pořádku trávit nevěrníky a ani se nad tím nezamyslet, nemít z toho špatné svědomí a bát se nanejvýš odhalení nebo porušení zaběhnutých principů.
Také bych čekala stylistické rozdíly mezi vyprávěním velmi mladé dívky a zkušené postarší ženy z 18. století i podváděné manželky ze současnosti, ale přijde mi, že všechny tři uvažují i hovoří tak nějak podobně. A naposledy - což se týká překladu - nechápu český název. Apatykářka přece nezmizela, lépe by tedy fungoval název vztahující se k apatyce (v angličtině je to stejné).
Nicméně přes výhrady přiznávám knize i mnohé kvality: děj celkem šlape a text se dobře čte, byť místy nebylo na škodu víc krátit opakující se pasáže. Zajímavé jsou informace o jedech, bylinkářství a fungování Nelliny ilegální živnosti. Na prvotinu tedy kniha není špatná. A jak bylo zmíněno, má opravdu pěknou a lákavou obálku.

zazvorka
19.11.2023 3 z 5

Čekala jsem více. Historická linka celkem ok. Jedubaba Nelly ve mně ovšem příliš sympatií nevyvolala. Caroline také ne, navíc současná zápletka byla dost nudná. Do vlaku dobré. A rozhodně se netřeba obávat, že kvůli čtení přejedete zastávku!

Michell421
17.11.2023 5 z 5

Krásná obálka a příběh, kniha hezky plynula.
Konec byl šokující.

Ivetaa
22.10.2023 5 z 5

Prolínání dvou dějových linek mě fakt bavilo. Konec překvapil.

anibeni
19.10.2023 5 z 5

Tak především - kniha má nádhernou obálku...
A příběh samotný byl pro mě skvělým oddechovým čtením. Knihy, kde se prolíná současnost s historií, se mi líbí. Dějová linka v současnosti sice měla pár chyb, ale to mi ve čtení nijak nebránilo.. A příběh Nelly a Elizy jsem doslova hltala...

včelařka
30.07.2023 3 z 5

Ok. Oddechová nenáročná četba. Dá se tedy prominout pár nesmyslů... dvě století neobjevená místnost, dobrovolná otrava eukalyptem a další.

katerina4564
18.06.2023 4 z 5

Příběh psaný pohledem třech osob a zároveň prolínající dvě různá období - současnost a rok 1791. Téma bylinkářství, záhadná apatyka a trávení mužů pomocí jedů byla jednoznačná volba ke čtení. Malinko mě odrazovalo, že se jedná o autorčinu prvotinu, ale nakonec byl příběh skvělý, malinko mi trvalo se začíst, ale to je prostě dané stylem psaní každého autora. Příběh z minulosti není nikterak daleko od pravdy, nebylo takřka možné dříve otravu jedem odhalit, což autorka sama v závěru zmiňuje. Jediné malé mínus dávám za to, že se v dějových linkách Nelly a Elizy kryjí stejné věci, které už by nemusely být znovu zmiňovány. Mezi čtením detektivek a románů pro ženy, byla tato kniha příjemným odskočením k úplně jinému tématu.

lenka5798
06.06.2023 5 z 5

Zmizelá apatykářka? Knížku jsem se koupila, protože bylinky, léky, léčivé přípravky, farmacie a fytoterapie je součástí mého života. A kniha mě nezklamala. Mám moc ráda knížky, kde se prolínají dvě dějové linie. Nadchlo mě i téma knížky, kde ženy "trestají" zlé muže. Hlavní hrdinky (všechny tři) byly silné, samostatné ženy. Závěr knížky byl nečekaný, ale nejlepší. Po dlouhé době oddychová, krásná knížka.

PetaZ
16.05.2023 4 z 5

Celkem se mi kniha libila, ale prvnich 50 stran bylo o vsem a o nicem, proto hvezda dolu.. A ten az neuveritelny konec mi na tu dobu prisel taky docela zvlastni.. Jinak oddechove cteni

sirojezkin
22.04.2023 5 z 5

Moc hezký románek ve kterém se prolíná současnost s minulostí.

Julayka
21.04.2023 5 z 5

Zajímavý příběh. Kniha se četla sama.

LuckaDea
17.04.2023 3 z 5

Originální příběh a kniha s moc hezkou obálkou. V knize jsou 2 dějové linky, jedna z historie a druhá ze současnosti. Historická linka s apatykářkou byla zajímavá, originální a měla atmosféru, při které jsem měla pocit, že jsem se opravdu ocitla v historickém Londýně. Příběh, který se odehrává v současnosti, mě bavil taky, ale poměrně často jsem měla pocit, že se Caroline (hlavní hrdinka současné dějové linky) k určitým informacím a myšlenkám dostala až moc jednoduše. Prostě se ta správná myšlenka nebo informace naskytla tak nějak z ničeho nic a občas se mi zdálo, že je v příběhu až moc náhod, které mají posunout příběh rychleji dopředu. Ani tato dějová linka ale přesto nebyla špatná. Co ale musím ještě trochu vytknout, je časté opakování různých pasáží. To mi přišlo pak už celkem zbytečné. Kniha se ale četla dobře a hezky ubíhala. V některých místech nechybělo ani napětí (hlavně v historické části). Po dočtení jsem docela váhala mezi 3,5 a 4 hvězdičkami. Po srovnání s jinými knihami nakonec této knize dávám 3,5 hvězdičky. Určitě bych si ráda přečetla i jinou knihu od této autorky.

Knihochod
14.01.2023 4 z 5

Dovolím si tvrdiť, že táto knižka mnohých zaujme najmä svojou obálkou, pretože tá bola hlavným dôvodom, prečo som sa rozhodla prečítať si ju. Druhým dôvodom bola anotácia, ktorá, i keď je pomerne krátka, moju túžbu po tomto príbehu ešte o čosi znásobila.

Príbeh z pohľadu troch silných žien ma do seba vtiahol takmer okamžite a ja som sa od neho odtŕhala veľmi ťažko. Najmä skrz to, ako autorka dokázala udržať čitateľa v strehu a tým ho prakticky donútila pokračovať v čítaní.

Ja osobne som si veľmi užívala historické časti knihy, ktoré boli - na to, že ide o prvotinu z pera tejto autorky -, popísané tak, že som chvíľkami mala pocit, že sa reálne nachádzam v Londýne v 18. storočí. Jediné, čo ma trošku zarazilo, bol fakt, že Eliza, ktorá mala údajne mať 12 rokov, sa na tento vek absolútne nesprávala a keby autorka informáciu o jej veku nepodala, hádala by som, že je to postava už dávno dospelá.

Súčasná stránka knihy taktiež nebola zlá, avšak dovolím si tvrdiť, že mohla byť ešte o čosi lepšia. Zdalo sa mi totiž, že celá tá časť bola veľmi uponáhľaná a zakončená prekvapivým, avšak pomerne klišoidným dejovým zvratom.

Každopádne, ja som si celý príbeh o apatekárke, malej Elize i Caroline veľmi užila a verím, že pokiaľ sa na základe vyššie uvedeného rozhodnete, že si ho prečítate tiež, nebudete ľutovať.

aktijnov
08.11.2022 4 z 5

Nenáročná oddychovka. Nápad zajímavý, přitažlivé prostředí, sympatické hrdinky (v historické části)...

Kanimůra2
11.10.2022 5 z 5

chvilku jsem se zamyslela 4 nebo 5? Ale vlastně nevím, za co ubrat hvězdičku. Mě se kniha líbila, mám ráda příběhy, kdy se současnost prolíná s historií. Mě se četla dobře, nebyla jsem nadšená, ale spokojená

m_martina
10.10.2022 5 z 5

Tohle byla hezká knížka, která se krásně četla. Zápletka mi připadala zajímavá a opravdu dobře vymyšlená. Dávám pět hvězd a doporučuji.