Mexická gotika

Mexická gotika https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463523/bmid_mexicka-gotika-E2a-463523.jpg 4 187 65

Gotický horor z prostředí mexické smetánky Poté co Noemí Taboadová obdržela zmatený dopis od své nově provdané sestřenice s prosbou o záchranu, zamíří do odlehlého domu na mexickém venkově. Není si jistá, co v něm najde manžel její sestřenice, pohledný Angličan, je cizinec a Noemí o něm tuší jen málo. Noemí je navíc velmi nepravděpodobnou záchránkyní: její elegantní šaty a rudá rtěnka se hodí spíše pro koktejlové večírky než amatérské vyšetřování. Je však zároveň zarputilá, chytrá a má nezlomnou vůli. A nebojí se ani záhadného manžela své sestřenice, ani jeho otce, starosvětského patriarchy, kterého Noemí fascinuje; a dokonce ani domu samotného, který napadá Noemíiny sny vizemi plnými krve a zkázy. Jejím jediným spojencem v tomto nehostinném příbytku se zdá být nejmladší syn, plachý a něžný muž, který působí, že chce Noemí pomoci, ale také by mohl skrývat temné rodinné tajemství. Protože za zdmi domu je mnoho tajemného. A Noemí, okouzlená děsivým, ale svůdným světem za zdmi, možná brzy zjistí, že tuto záhadnou usedlost není možné jen tak opustit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Host
Originální název:

Mexican Gothic , 2020


více info...

Přidat komentář

jaroiva
15.02.2024 4 z 5

Knížka mě zaujala obrázkem a názvem, že je mexická. Když mi přišla, líbila se mi obálka ještě víc, jak je sametová.
Obsah už mě nenadchnul tak úplně, ale bylo to slušné čtení. Atmosféra vůbec nebyla mexická, spíš rumunská. Hororové mi to taky nepřipadalo, spíše tajemné.
Takže po přehodnocení obsahu se mi to pak i líbí, ale bylo to něco úplně jiného, než jsem čekala. Taková "upířina" bez upírů. :D
Chyběla mi ale ta mexickost, která mě na knihu nalákala. Od mexické autorky bych asi čekala víc patriotismu.

Acinore
08.02.2024 1 z 5

Naprostá ztráta času.


Veve721
07.12.2023 4 z 5

Mexická gotika jak už název napovídá, je gotický horor s pořádně ponurou atmosférou. Vypráví příběh zbohatlické Noemí, kterou tatínek poslal navštívit sestřenici, přišel jim totiž podivný dopis, v němž Katalina mluví o duších skrytých ve stěnách. Noeminým úkolem je zjistit, jestli sestřenice nepotřebuje specializovanou pomoc odborníka, proto se vydává na návštěvu. Už od příchodu je ale jasné, že ve staromódním sídle není něco v pořádku - plíseň, vlhkost, prach a zákaz mluvit nahlas. Divoká Noemí má obrovský problém s dodržováním pravidel a brzy proti sobě poštve většinu obyvatel domu. A to netuší o tajemství, které se skrývá ve stěnách...

Knížka není vyloženě strašidelná, ale má skvěle stísněnou, až zvrácenou atmosféru. Dalším pozitivem je sympatická hlavní hrdinka a originální závěrečné rozuzlení, které rozhodně nebudete očekávat. Suma sumárum jde o zajímavé dílko pro pochmurné večery.

Jellylorum
07.11.2023 3 z 5

3,5 hvězdičky

lucakuca
08.10.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale nebylo to ani skvělé. Hrdinka v divném domě A kolem ní divno. Je to skutečné nebo jsou to halucinace? Zajímavý námět, ale vysvětlení toho všeho, jsem nedala na první dobrou. Což je průšvih.
Než abych ty stránky četla ještě jednou a pomaleji, tak jsem si v hlavě stvořila svoji zjednodušenou verzi, kterou dokážu vysvětlit, když se někdo zeptá: " A co to způsobilo?"

Máří91
14.09.2023 2 z 5

Na divnější zápletku jsem asi nikdy nenarazila, ale strašidelná atmosféra naštěstí zafungovala a tak to dejme tomu jako čtení během podzimu projde.

orinka3
08.08.2023 1 z 5

Došla jsem do poloviny knížky a uvědomila si, že s ní ztrácím čas. Těšila jsem se - podle anotace - na napínavý, strašidelný příběh a zatím se to jenom nudně vleče. Pořád dokola to samé. Hlavní hrdinka Noemí chodí v sídle Doylů od ničeho k ničemu, svou údajnou inteligenci a energii vlastně ničím neprojevuje. Sice se občas vzpurně vydává do města, aby něco vyřídila, ale to je asi tak všecko. Obyvatelé domu se chovají vyšinutě, a to jeden vedle druhého. Do toho opakující se fantasmagorické sny, Catalína, kvůli které to vlastně všecko vzniklo, je v podivné kondici a nedokáže říct, co jí vlastně je, rodinný lékař je tam asi jen na ozdobu nebo ze zvyku...pokud by měla skutečnou tuberkulózu, každý normální doktor by nařídil okamžitý odchod z vlhkého plesnivého baráku do zotavovny někde ve Švýcarsku nebo...nevím, jestli v Mexiku něco takového taky mají. Zkrátka je to vleklá nuda nedávající smysl a knížku moc ráda knihovně vrátím.

IvikaS
22.04.2023 4 z 5

Název odpovídá obsahu. Nespoutaná, odvážná a frivolní hlavní hrdinka je příjemné osvěžení po těch ukňouraných a sebeřešících ženských postavách se kterými se bohužel setkávám v knihách častěji. Majitelé plesnivého panství to asi viděli stejně. Kniha má vpravdě goticky temnou atmosféru lehce protkanou erotickým napětím.

micha-ella
28.03.2023

Ze začátku mě tahle knížka docela bavila, líbily se mi popisné odstavce o krajině a domu. Ale dočetla jsem jen do strany sto, proto nemůžu dál hodnotit. Odradila mě rozvláčnost děje, náznaky nucené strašidelnosti, divné dialogy, nereálnost chování postav. Představa, že se tím mám zabývat ještě pár dní, mě vůbec nelákala a tak jsem knížku zaklapla. Teď po přečtení komentářů toho nelituju.

Teraesa
16.03.2023 3 z 5

Začiatok ma celkom vtiahol, avšak asi od polovice som sa nemohla dočkať, kedy to už dočítam

Knihochod
04.01.2023 5 z 5

Poznáte ten pocit, keď je kniha istým spôsobom zvláštna, priam zvrátená, no vy si jej čítanie i tak užívate?

Presne takýmto dojmom na mňa pôsobilo práve toto dielo, ktoré by som ja osobne nenazvala úplne hororom. Áno, v určitých momentoch som sa aj trošku bála - to uznávám -, avšak označenie "gotický psychologický triler" by znel omnoho výstižnejšie.

Do príbehu som bola vtiahnutá takmer od prvej stránky a i napriek tomu, že sa dej odohráva v časoch minulých, jednoduchší spôsob písania zvláštne podtrhuje spisovatelský talent autorky.

Ostatne, aj veľmi detailné opisy všetkého, pri ktorých sa aj mne samej sem-tam zdvihol žalúdok (neodporúčam pri tejto knižke jesť), sú také autentické, že pri čítaní nemáte potrebu o ničom pochybovať. Jednoducho sa ponoríte do deja, hltáte každé jedno slovo a čakáte, ako to celé dopadne.

I keď zápletka sa po čase stane predvídateľnou, zaručujem, že vás to od čítania neodradí a koniec vás možno aj prekvapí. A temná atmosféra, ktorá sa s dejom tiahne prakticky od druhej kapitoly? Tá tomu jednoducho sadla - ako hovorí moja babička -, ako riť na šerbeľ.

K postavám poviem snáď iba toľko, že som si užila každú jednu s každou ich povahou, zmýšľaním, zvrátenostou, ... Možno niektoré mohli dostať trošku viacej priestoru, avšak z toho, čo sa nám čitateľom dostalo, nemám čo vytknúť.

Pôvodne som z tejto knižky mala rešpekt, avšak za mňa bola úžasná a neľutujem, že som si ju prečítala.

Parwana
20.11.2022 2 z 5

Čekala jsem mnohem více Mexika, mnohem lépe vystavěný děj a příběh, a ani jednoho se mi nedostalo. V počátku příběhu přijíždí mladá Noemi do domu, kdesi v odlehlém zapomenutém kraji, kam se provdala její sestřenice Catalina, poté, co od ní obdržela znepokojivý dopis. Kdyby se to nejmenovalo Mexická gotika, nepochopila bych, že se děj odehrává v Mexiku, snad jen podle jmen hlavních protagonistů. Kniha není zvlášť dobře psaná a dočetla jsem snad jen z důvodu, abych rozklíčovala hlavní zápletku a dobrala se tragického pozadí chmurných událostí v domě, kde straší. Za mě zklamání.

snimcibdim
25.10.2022 4 z 5

Nejsem sice čtenář hororů, takže nemám moc srovnání, ale od knihy jsem dostala přesně to co jsem podle názvu, anotace a obálky čekala. Tak trochu román pro ženy a tak trochu pseudoviktoriánské bububu. A navrch porci docela sugestivně podaných surrelistických výjevů.
Uvítala bych tam ale některých prvků méně: hrdinku méně červenoknihovní, finále méně jak z béčkového filmu a tu podstatu všeho méně dovysvětlenou - zkrátka aby mi to spíš došlo po mém, než aby mi to někdo polopatě vysvětlil - ale to už je věc osobních preferencí.
Na druhou stranu chválím, že jsem si přeci jen do konce nebyla jistá jak to dopadne - v tomto typu zápletky byl možný jakýkoliv obrat kdykoliv.
A tak jako oddechovku určitě doporučuji.

Terka357
23.09.2022 5 z 5

Jelikož jsem nečetla anotaci a neměla jsem ponětí, že se jedná o HOROR, čekala jsem něco úplně jiného. Místo toho jsem dostala knihu, jejíž posledních 200 stran jsem zhltla jedním dechem a dočetla ji ve tři ráno. A zkuste si po tomhle bizáru jít v klídku spát...
Dle mého názoru se Mexická gotika povedla. Překvapila, udržela v bdělém stavu a zaryla se pod kůži.

soukroma
20.09.2022 2 z 5

Do dvou třetin to docela šlo, i když to bylo nesmírně rozvláčné, bez děje a napětí, a hlavní hrdinka byla nesympatická, neomalená a drzá, a potenciálně zajímavé mexické prostředí někdy v první půli minulého století se v příběhu moc neprosadilo. Nicméně pak se to zvrhlo až do hotových zvráceností a ohavností a na zabilo veškerý můj zájem (a zvedalo žaludek).

Lexie321
19.09.2022 5 z 5

Kniha bola skvelá od začiatku do konca. Ponúkala tajomné a temné prostredie a dobrú dávku napätie a paranoje, ktoré sa naozaj dobre čítalo. Noemí bola ako final girl tiež super a som nadmieru spokojná s koncom. Odporúčam!

beata-betsy2310
24.08.2022 4 z 5

Po mnohých krimi / trileroch, bola toto pre mňa taká príjemná mrazivá mysteriózna zábava. No medzi horory by som túto knihu nezaradila, i keď je pravda, že keby som mala osobne nocovať / bývať v takom sídle tak by to bol horor a aj nechutné. Takže ak budete čítať túto knihu, nesnažte sa pri nej jesť pizzu s hubami. Buď budete patriť do skupiny čitateľov ktorí na túto knihu budú nadávať, alebo sa oddáte temnému, strašidelnému a bizarnému príbehu a užijete si ho.

petgona
27.06.2022 4 z 5

Kniha zjavne nevyvolala nadsenie, ale mne sa velmi pacila. Neviem, ci som niekedy citala cokolvek, co sa odohravalo v Mexiku, co bolo pre mna prvy zaujimavym faktom. A tak ako mnohi hovoria, pekna obalka tiez spravila svoje.
Som rada, ze "horor" tu neznamena masaker, hektolitre krvi a vnutornosti, ale prave tajomno, sny, zvlastnu chorobu a cudesne postavy. Horory preferujem skor mysteriozne a mrazive ako krvave a nechutne, a hoci to mozno nebolo uplne strasidelne, ze by mi zimomriavky isli po chrbte, celkovo som spokojna aj so stylom pisania aj s celkovym dejom.
Taktiez, vzdy, ked je avizovana nejaka romanca v knihe, ktora nie je vyslovene zamerana tymtoto smerom, mam obavy, ze to bude bojovat s hlavnou linkou, tu chvalabohu nic take nebolo a cely ten vztah medzi Noemi a Francisom pekne doplnal a vytvaral kontrast medzi ostatnymi vztahmi.
Iste, tak ako pri kazdej knihe, vzdy sa da najst nieco, co by sa dalo kritizovat, ale moj celkovy dojem je velmi pozitivny a smelo by som tuto knihu odporucila kazdemu, kto ma rad podobny zaner.

Archie
09.06.2022 2 z 5

Oslavne recenze, krasna obalka, Mexiko a gotika? Navnadilo. A prvnich 100 stran to vypadalo slibne. Zatuchle panstvi a jeste zatuchlejsi obyvatele. Naznak goticke romance. Zla predtucha. Tajemno. Atmosfera. Pak se ale vsechno podelalo. Podivna romance vysumela do nikam a hororova pointa, ta udajne "lovecraftovska", skoncilo nudnou, kýčovitou fraškou. Mexický hype. Goticky prumer.

daniela7398
25.05.2022 4 z 5

Mně se to moc líbilo.. Bylo to zase trochu něco jiného než klasická hororovka o strašidelném domě, mělo to spád a po delší době mě to nutilo číst dál a v kuse, takže spokojenost.