Samaret Samaret komentáře u knih

☰ menu

Liber Agape Liber Agape Aleister Crowley

Jakožto příšerný racionalistický šťoura musím říct, že to je přímo grandiózní blábol, ale do sbírky se hodí.

18.02.2022 1 z 5


Uloupené tělo Uloupené tělo Christine Trent

Jsem zklamaná. První díl mě nadchl. Byl to historický román s prvky detektivky. Tohle je detektivka s prvky historického románu. A jelikož detektivky nesnáším, jsem zklamaná.

24.05.2021 2 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Půvabné, zajímavé a k zamyšlení. Křehká, i když trochu prkenná, Florence, která nesnesla Edwardův nátlak v době, kdy ani neměla možnost se duševně připravit, mi byla přinejmenším sympatická. Ona, na rozdíl od Edwarda, se alespoň snažila nalézt nějaké řešení a cestu ven. Edwardova uražená ješitnost, nedostatek empatie vůči někomu, o kom tvrdí, že ho miluje a absolutní absence i jen snahy pochopit, vše definitivně zničila a pohřbila jeho šanci na to, co mohl mít a ona získala i bez něj.

24.05.2021 4 z 5


Vězení svobody Vězení svobody Michael Ende

Útlounká knížečka po zuby zbrojená fantazií a natřískaná neskutečnou atmosférou. Absurdistán ve velmi pozoruhodném balení.

24.05.2021 5 z 5


Restaurant The Hills Restaurant The Hills Matias Faldbakken

(SPOILER) Protože se kniha četla poměrně dobře a nejedná se čtenářem, na rozdíl od jiných současných "děl", jako s polodementním buranem (tedy není psaná pro Američany), dostává ode mě dvě hvězdy. Tím ale končím. Doposud se mi nestalo, aby mi byly kompletně všechny postavy z celé knihy - snad kromě Anny - takhle odporné. Celá společnost u stolu 10 mě absolutně přestala zajímat ve chvíli, když se konečně dala dohromady. Dáma-dítě byla snad nejotravnější. Společnost stolu 13 udržela mojí pozornost celých deset stránek. A Edgar mě rozčiloval od počátku svým přebujelým egem a všeználkovstvím a dorazil to nezodpovědností. Upřímně lituji Annu. Samotný číšník byl zkostnatělý, prkenný páprda bez vlastního života. Zároveň byl však naprosto nevyrovnaný, až bych řekla labilní. Jeho excesy, nevhodné projevy a chaotičnost působily dojmem, že jedná vyloženě zbrkle a hloupě.
Tohle vážně není nic, k čemu bych se někdy vrátila.

24.05.2021 1 z 5


Dáma z popela Dáma z popela Christine Trent

Kniha zajímavě mísí ponurost s radostmi a záhadami, hezky se čte a postavy jsou poměrně sympatické. Nic nezapomenutelného, ale k zahození.

21.12.2020 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Vzhledem k tomu, že jde o autorčinu prvotinu, pokusím se být milosrdná.
Kniha je poměrně čtivá a jedná se o oddechové čtení bez větších nároků. Nicméně, někdy se čtenářem nakládá jako s polointeligentním hňupem, který si není schopen vytvořit vlastní závěr.
Celkem mi vadily a rušily mě fráze, které se opakovaly po pár řádcích (např. Animant v určité formulaci přednese svou myšlenku jako vypravěčka a jiná postava tutéž formulaci o tři řádky dál pronese formou přímé řeči), to mi přijde poněkud amatérské a vytkla bych to především redaktorům.
Co se týká dějové linky a spádu, příběh je poměrně rozvláčný, někdy až utáhnutý a autorka hodně bazíruje na opakovaném popisu duševního rozpoložení hl. postavy, což taky umí být trošku otravné. Obzvlášť, pokud třikrát za stránku zmíní, že si dívka vzpomněla na téhož člověka. Mimo to se také asi čtyřicetkrát dozvíme, má pan knihovník tmavé rozčepýřené vlasy.
Pokud jde o hlavní postavu (Animant) samotnou, byť se kniha četla dobře, k vypravěčce jsem nedokázala přilnout a často jsem naprosto nechápala její zcela iracionální či výbušné jednání a vzápětí její srdceryvné sebezpytování. Občas ve mě evokovala scénu z pohádky Na vlásku, kdy se Locika psychoticky dohadovala sama se sebou o tom, jak je hrozná dcera. Ostatní postavy mi byly velmi sympatické a i ke Codymu, který promluvil celkem dvakrát, jsem si vypěstovala mnohem přívětivější vztah, než k samotné Animant, která se projevovala pouze jako přemoudřelé hysterické a umíněné děcko, nicméně žádné zvláštní charakterové rysy - jako například pan Reed - neměla.
Celkově knihu hodnotím poměrně kladně, ale pouze pod podmínkou, že se autorka do příště polepší :)

21.12.2020 3 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Já měla tu smůlu, že jsem už za sebou nějakou tu Zeměplochu měla a viděla jsem tenhle drahokam poněkud opracovanější. Barva Kouzel je ještě poměrně neohrabané dílko a lehce napadá na jednu nohu. Na těch tři sta stran toho bylo až příliš: kouzla, pochodující nábytek, hrdinové, démoni, bohové, nemrtví, draci, Smrť, astronauti, piráti... Byla to až moc šílená jízda.

17.02.2019 3 z 5


Dlouhá trnitá cesta z pekla Dlouhá trnitá cesta z pekla Neil Strauss

Nejlepší strany téhle knihy jsou ty černé, které od sebe dělí a obklopují ty bílé...

09.02.2018 5 z 5


Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu Laini Taylor

Myslím, že tohle zalichotí každému Čechovi :D

23.01.2018 4 z 5


Vánoční skříňka Vánoční skříňka Richard Paul Evans

Taková oddechová záležitost na odpoledne někdy před Štědrým dnem. Je z dílka cítit zaměření na sdělení autorově rodině, ale to mi nijak dojem nekazilo.

22.01.2018 3 z 5


Sundej mi měsíc Sundej mi měsíc Gregory Hughes

Něco takhle nádherného jsem už dlouho nečetla. Je to na jednu stranu tak překrásná a na druhou tak něšťastná záležitost. Posledních čtrnáct stránek jsem probrečela a to málokdy u knih brečím. Ale ti dva byli tak osobití a tak úžasní, že jsem si je velice oblíbila a rozloučit se s nimi bylo neuvěřitelně těžké.
Rozhodně všem doporučuji - i coby dětská literatura je to fantastický příběh.

13.10.2017 5 z 5


Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu Laini Taylor

Já jsem si knížku oblíbila a je mi příjemné, že byl použit nápad s chimérami a Prahou. Byla to taková příjemná knížečka a trošku smutná pohádka...
A ještě bych se chtěla zeptat Percabethky, co myslí těmi úchylnými scénami...

14.09.2017 4 z 5


Těžké melodično Těžké melodično Terry Pratchett

Nepřestává mě překvapovat, jak dokonale promyšlenou měl Pratchett každou větu, událost, stránku, poznámku... zkrátka všechno.

10.09.2017 5 z 5


Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

Četla jsem v anglickém originále. Musím uznat, že je to příběh velice napínavý a postavy jsou víc, než jen příjemné.

04.08.2017 5 z 5


Mr. Popularity Mr. Popularity Nicholas Adams (p)

Odpočinkové, lehce schizofrenní a nijak zvlášť zajímavé, ale mozek se o toho nemusí namáhat.

30.07.2017 2 z 5


Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu Laini Taylor

Krásný příběh, ale čtyři hvězdy. Nevím, co to bylo, ale něco mi na konci nesedlo.

09.02.2017 4 z 5


Fantom Opery Fantom Opery Gaston Leroux

Ještě nikdy jsem nepřečetla něco tak nádherného. Absolutně úchvatné. Kdo pouze viděl muzikál nebo film, neví, o čem to vlastně je a rozumí jen zlomku celého příběhu. Vím to. Sama jsem nejprve viděla film i muzikál, abych pak němá zůstala zírat.

09.02.2017 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

netřeba se vajdřovat. kniha mluví sama za sebe, tak čtěte...

06.08.2016 5 z 5


Případ Amelia Případ Amelia Kimberly McCreight

Pokud bych měla srovnat se Zmizelou, je tohle kniha o něco čtivější, stejně překvapivá, ale rozhodně více emotivní. Dokázala jsem si postavy - především Amelii - oblíbit natolik, že jsem deset stránek před koncem pobrekávala a poslední tři stránky jsem probulela kompletně. A to jsem - co si pamatuji - brečela všeho všudy u tří knížek.
Krásná a velmi poutavá kniha, kterou bych doporučila snad každému.
Bravo.

21.03.2016 5 z 5