SakiG SakiG komentáře u knih

☰ menu

Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

Příběh zachraňoval převážně ten humor. Alespoň podle mého skromného názoru. Příběh byl zajímavý až od poloviny a pak tempo pěkně ubíhalo.

29.07.2023 3 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

(SPOILER) Po knížce jsem sáhla na základě doporučení Humbooku a po obecném pozitivním šílenství na sociálních sítích. Navíc jako standalone bych nemusela čekat na další díly, které by mohly být horší. Celkově kniha byla dobrá. Jenom dobrá. Od Humbook tipu jsem čekala víc. Ale asi už stárnu.

Plno nevysvětlených pasáží jsem přisuzovala tomu, že tempo musí být rychlé, aby se všechno vlezlo na 450 stránek. Ale postupně mě příběhové díry začaly vadit.

Jak konkrétně vlastně funguje magie?
Když kouzlit můžete jen když máte ochočeného démona, tak to může kouzlit úplně každý. Proč toho Elisabeth nevyužila a dál si máchala mečem jak Zoro Mstitel? Když se tak rychle naučila šermovat, magie by jí určitě šla taky.
Máme tu prince, možná někde bude i král s královnou, ale magistři se chovají jak mistři světa. To nikomu nevadí?
Je naznačeno, že démoni na onom světě mají vlastní život, postavení a vládu. Ale jak může být Silas váženým démonem, když x stovek (možná tisícovek) let prožil na zemi? Nemluvě o tom, že (jak bylo řečeno v knize) má hlad jak prase a stejně během dvou příležitostí, které dostal, se obětuje. Chudák jeho žaludek.
Stále je nám připomínáno, že je něco zakázané, ale všichni tyto pravidla vesele porušují. A vždy je to hrozné překvapení.
To vážně Nathaniel neumí jiné kouzlo než oživit sochy a máchat smaragdovým bičem?
Hlavní záporák prozradí svůj plán už v první třetině knihy. A ještě tak blbě. To se nemohl aspoň trochu snažit...

Příběh mi hodně připomněl Bartimaeovu triologii, konkrétně Amulet Samarkandu. Jenže i tady jsou souboje popsány mnohem líp a přehledněji. Prostě popis situací mi celkově nesedl.

Ale abych tu jenom nekritizovala. Grimoáry byly kouzelné. Jeden plive inkoust na studenty, další zpívá árie, další má z ostatních depku a tak je chce sežrat. Závěrečné "oběti" mi sice přišli trochu přehnané ale...co už. Taky konverzace mezi hlavními postavami byly super. Vtipné, milé, hezké.

Suma sumárum je to asi OK. Možná by to bylo lepší jako dualogie a možná ne. Každopádně si příště hoodně rozmyslím, jestli po nějakém dalším standalonu znovu sáhnu.

12.10.2022 3 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Ze začátku jsem měla problém se orientovat v ději. Asi ve třetině mi konečně secvakly všechny souvislosti a začala si příběh užívat. Rozhodně výjimečný počin od autorky a už netrpělivě vyhlížím další díl.

02.08.2022 4 z 5


10 rande naslepo 10 rande naslepo Ashley Elston

Jak to na začátku byla celkem zábava, tak konec byl chaotické klišé. Na lehké vánoční čtení je pro mě děj nejspíš moc nepravděpodobný (jako že, kdo by s tím vším ve skutečnosti souhlasil) ale celkově je to hezká knížka, která neurazí :)

06.06.2022 3 z 5


Říkej tomu, jak chceš Říkej tomu, jak chceš Brigid Kemmerer

Dobrá kniha, dobré téma, trochu divný konec. Mám pocit, že Megan trpěla hlavně tím, že byla pro všechny vrbou, která nemohla nic vyzradit. Její podvádění u zkoušek mi nepřišlo jako "big problem" oproti Robovi nebo i oproti dřívějším dílům.
Děj měl podle mě moc rychlý spád a konec se vyřešil až magicky hladce. Ale možná je to taky tím, že stárnu.
"Dopisy ztraceným" pro mě zůstávají nejlepší a nejúžasnější. Tato knížka byla dobrá ale pravděpodobně se k ní už nevrátím.

27.02.2022 3 z 5


1984: grafický román 1984: grafický román George Orwell (p)

Velmi dobrý způsob jak "povinnou četbu" přiblížit i lidem co normálně příliš nečtou. Kresba byla úžasná a vystihla tu hnusnou atmosféru a na konci mi běhal mráz po zádech. Více takových grafických románů!

09.02.2022 5 z 5


Medvědí tlama Medvědí tlama Liz Hyder

Příběh poměrně jednoduchý a nápad se špatným pravopisem, který se postupně zlepšuje tak se postava vyvíjí, není špatný. Ale spíš by mi vyhovovalo kdybych viděla situaci očima i ostatních (zvlášť Tomáš by byl zajímavý). Systém vedení byl taky trochu vachrlatý, až mi přišlo divný, že už dříve nevznikla vzpoura.

Asi jsem od knížky čekala víc ale úplný propadák to nebyl. Konec mě i celkem zajímal, i když v popisech prostředí jsem se často ztrácela :)

03.01.2022 2 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Zajímavý příběh z pohledu autora fanfikcí, který se dá na obor tvůrčího psaní. Upřímně jsem asi čekala víc ohledně tohoto "autorského bloku" kdy nemůžete vyplodit nic svého a tak utíkáte do světa, který už je napsaný a jen ho přetváříte. Na druhou stranu Cath měla víc vlastních problémů a tak nebylo těžké jen sedět a dívat se jak se negativa řeší jedna po druhé. Konec mi přišel trochu utnutý ale chápu, že největší úkol příběhu byl splněn a tak nebyl důvod psát dál.

Za mě rozhodně povedená knížka. Jestli znáte další knihy na téma psaní fanfikcí, beru doporučení :D

27.10.2021 4 z 5


Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím Nofreeusernames (p)

Bylo to sladké, roztomilé, naivní, občas kýčovité a plné klišé....

Ale to jsem přesně chtěla a očekávala :)

25.08.2021 4 z 5


Pár stránek navíc Pár stránek navíc Lin Rina

Hezká jednohubka na závěr. Všechno sluníčkové, růžové a šťastné. Moc se mi líbily kresby všech důležitých postav. Kdyby byly barevné, bylo by to top :D

28.07.2021 4 z 5


Pravidla pro holky Pravidla pro holky Candace Bushnell

Dle anotace jsem čekala víc. Nějak mi tam chyběl ten boj a vzdor. Marin sice štvaly školní špatné poměry ale jakmile došlo na věc tak sklopila uši a jen poslušně kývala. Čtenářský kroužek byl také jen útočiště pro stejně smýšlející duše ale sám o sobě nic nezměnil.
Závěrečné "potrestání" mi přišlo moc urychlené a navíc nedostatečné. Například s ředitelovým dresscodem by se taky mohlo něco udělat...

Jsem to jenom já nebo jste také našli v knize plno textových chyb?

18.07.2021 2 z 5


Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Úžasné letní oddechové čtení. Knížku jsem slupla jako malinu na posezení. Díky obrázkům z messengeru a vtipným narážkám na Harryho Pottera si mě příběh získal a dokázala jsem se do Mei vžít. Za mě rozhodně kus, který mi nesmí chybět v knihovně.

Hned jsem dostala chuť na horkou čokoládu...

17.07.2021 5 z 5


Kosti Mraza Kosti Mraza Alžběta Bílková

Asi nejvíce se mi na příběhu líbilo (mimo slovanskou mytologii samozřejmě), že autorka nepopisovala do detailů okolní svět. Sem tam název království, lehce naznačený systém vládnutí ale jinak je příběh zaměřený na putování, vztahy a strasti kolem toho, což vnímám jako veliké plus. Občas jsem si říkala kolik ran a pohmožděnin dokáže Siva ještě unést a přitom putovat sněhovými závějemi s chromou nohou. Trochu nadčlověk podle mě ale musíte být více zdatní když chcete zachránit svět :D
Konec mi přišel trochu utnutý ale na druhou stranu, někdy je lepší nechat čtenáře ať se nad vším zamyslí a nechat osud světa jiným.

Za mě je knížka nadprůměr. Všechny příšerky a strašidla byly výborně popsané a staré rituály na mě přímo dýchaly. Takhle si představuju knížku o slovanské mytologii, která je temná a občas strašidelná

23.06.2021 4 z 5


Bílá past Bílá past Maureen Johnson

Budu hodnotit sérii jako celek, neboť mi všechny tři knihy úrovní textu a příběhu, přišly stejné.
Série mě nalákala na detektivní žánr, který se v YA moc nevidí a taky na možnost napínavého tajemna. A už chápu pro je jich tak málo. U mě to nemělo žádný účinek.
Nechápejte mě špatně, Stevie byla skvělá. Její popis, myšlení a chování mi sedly. Občas jsem měla potíže s tím, jak z čista jasna vyřešila záhadu století, ale nějak se ten případ vyřešit musel, že? Všechno ostatní mi přišlo mdlé. Historie, která se možná až příliš zamotávala, vedlejší postavy, které jsou tam jen kvůli psychické podpoře a David, který se chová iracionálně protože....no může. Ale má to logiku? Maximálně tu, že je to hormonama nabitý puberťák. A ani finální "bílá zima" a "velkolepé odhalení" nebyly tak strašidelné a dramatické.

Asi jsem na tyto příběhy už stará :D Bylo to pro mě lehčí čtení, ke kterému se už ale nevrátím.

08.06.2021 3 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Slovanské zvyky, povídačky, bubáci a bohové byli pro mě vždycky velkým tahákem. Těšila jsem se na tajemno a byla jsem zvědavá zda se příběh bude držet v reálném světě nebo zabloudí i do magických sfér. Příběh byl poutavý, napínavý a zajímalo mě, jak dopadne. Co mi trochu vadilo bylo tempo vyprávění. Také jsem měla větší očekávání ohledně popisu rituálů a té magické části příběhu. Čekala jsem temnější a ponurejší atmosféru. Celkově ale byla kniha úžasná a určitě se k ní za čas znovu vrátím.

10.03.2021 4 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Nějak nevím co k této knížce napsat. Přečetla jsem ji za dva dny, doslova jsem hltala každou stránku a trnula jak to může dopadnout. Nejhorší asi bylo uvědomění, že podobný životní "styl" a filozofii máte taky. I když nejste Meta tak si procházíte stejnými vnitřními rozhovory, jejichž výsledek je, že váš život je vlastně na prd.

Příběh byl skvělý, způsob vyprávění úžasný. Je to ten typ knížky, která se vám líbí ale po dočtení strávíte půl dne pod dekou a mírnou depresí.

07.11.2020 5 z 5


Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Po předchozích dílech jsem neměla moc velké očekávání. A taky to tak dopadlo. Veškeré důležité scény mi přišly odbyté a konec mi připadal prvoplánový. Nehledě na to, že veškeré magické věci nebyly nikde vysvětlené. Prostě kouzlo, smiřte se s tím :D Vztah mezi Jude a Cardanem mi taky přišel nedotažený.
Když pominu příběhové nedokonalosti (a že jich nebylo málo) tak tuto sérii jsem dočetla převážně kvůli barvitému popisu, který autorka prostě zvládá skvěle. Svět víl je jednoduše překrásný a i když v něm žijí mrchy.

25.10.2020 3 z 5


Srdcerváči. Kniha 3 Srdcerváči. Kniha 3 Alice Oseman

Příběh je krásný v tom jak je jednoduchý. Klasická zápletka typu "jsem gay a nevím zda to ostatním říct". Samozřejmě se spoustou zamilovaných slovíček, esemesek a pusinkování. Jsem ráda, že autorka se rozhodla víc rozvinout Charlieho depkoidní období, které bylo zmíněno v prvním dílu. Na druhou stranu mi vadilo zbytečné homo párování všech vedlejších postav. Jako by být hetero bylo něco špatného.
Na tento komix nejde říct nic jiného než je to sladké :3 Snad se příštího dílu dočkáme brzy.

28.09.2020 3 z 5


Solitaire Solitaire Alice Oseman

Za mě horší průměr. Rozčilovala mě hlavní postava, Tori, svým neustálým negativismem bez zjevného důvodu. Prostě všechno je špatně a všechno nenávidí protože...proto. Příběh tak sám o sobě byl jednoduchý a nezajímavý. A ani Michael to nezachránil.

23.09.2020 2 z 5


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Příběh by někomu mohl přijít ohraný kvůli "známému" filmu Láska přes internet. Ale tohle není jen romantická slaďárna. Pocity viny, méněcennosti a zbytečné obviňování světa může vést k tomu, že jednoho dne něco pokazíte. A pak se to s vámi táhne a nikoho nezajímá proč jste to udělali. Proto je nejdůležitější s ostatními mluvit. Protože člověk potřebuje s někým mluvit. I kdyby to měl být domácí mazlíček nebo kytka v květináči.
S těmito pocity se asi dokáže nejlépe ztotožnit člověk, který něco podobného zažil. Ale knížka je dobře napsaná a chytne vás za srdíčko i sama o sobě. Za mě rozhodně nadprůměr.

PS: Pokud máte kamaráda jako Rev, jste šťastlivci a závidím vám.

26.07.2020 5 z 5