Ricmont Ricmont komentáře u knih

☰ menu

Zápisník smrti 1 Zápisník smrti 1 Tsugumi Ohba

První díl jsem si kupoval ze zvědavosti abych zjistil jaký je rozdíl mezi předlohou a anime seriálem. Nečekal jsem že mě kniha tak chytne. Ne nadarmo se Death Note považuje za jednu nejlepších mang všech dob.

24.05.2019 5 z 5


13 děsivých těstovin - druhý chod 13 děsivých těstovin - druhý chod * antologie

Pokračování je vážně povedlo. Jak České tak Světové povídky jsou zde dobře vybrané.

28.12.2018 5 z 5


13 děsivých těstovin 13 děsivých těstovin * antologie

Pokud máte rádi strašidelné příběhy tak je tato kniha právě pro vás. 26 povídek které se liší stylem vyprávění i pojetím vás nenechají vydechnout a budete chtít další a další.

23.07.2017 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Moje první kniha od Kinga a stála za to

20.07.2017 5 z 5


Svět podle Clarksona Svět podle Clarksona Jeremy Clarkson

Pokud si myslíte že nejmocnější muž je Putin nebo nově zvolení nájemník Bílého domu tak jste na omylu. Tím nejmocnějším mužem planety je Jeremy Clarkson a kniha Svět podle Clarksona to dokažuje. Toto není kniha o autech je to pohled člověka který sleduje jak se svět kolem něho mění. Jeremy nám ukazuje že mít v dnešní době svůj názor by nemělo být jen výsadou pár lidí ale právem nás všech.

17.12.2016 5 z 5


Roj hrůzy Roj hrůzy Mike Tucker

Pokud nebudeme počítat speciál 11 Doctors, 11 Stories tak se jedná o čtvrtou knihou v Českém překladu a pro ty co sledovali seriál jen na ČT2 další seznámení s Doctorem v podání Petere Capaldiho. A právě tato kniha ukazuje největší rozdíly mezi 11tou a 12tou reinkarnaci Doctora. Už tu není ten veselý mladík ale jeho místo zabral starý muž co už viděl toho hodně a na idioty a hlouposti už nemá náladu.
Samotná kniha je nejtemnější ze všech vydaných a zatím co první (Závoj smutku) byla Fantazii, druhá (Dalecká generace) Politický thriller a třetí (Silueta) detektivka. Tak Roj hrůzy je válečné sci-fi drama. Tato kniha nemusí být pro každého protože že se autor vzdal typického Doctorského humoru a nasadil vážnou tvář a ta právě sedí tomuto Doctorovi nejlíp.

23.05.2016 5 z 5


Doctor Who: 11 Doktorů, 11 Příběhů Doctor Who: 11 Doktorů, 11 Příběhů Neil Gaiman

Dejte 11 nejlepším spisovatelům celosvětový fenomen jako je Doctor Who a vznikne z toho knížka co tu ještě nebyla.
Každý Doctor je jiný a také každý jeho příběh se mění. Nebaví vás dlouhé knížky pro jejich jednotvárnost? Tato má přes 400 stran ale každá stránka je jiná.
Skalní fanoušky kniha pohltí a ty co Doctora ještě odmítají tak ta si kniha získá.
PS: V příběhu Neznámé město je drobný odkaz na sérii Evil Dead.

16.01.2016 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

V roce 2015 se v kinech objevil film Marťan. Film měl velký úspěch. Málo kdo ví ale že před filmem byla kniha. I když vás film táhne do děje tak kniha vás donutí s Markem prožít doslova každý sol. Film si bere jen epické části kniha vás nechá s hlavním hrdinou na Marsu doslova až do poslední stránky. Říká se že knihy jsou vždy lepší než filmy podle nich. Marťan je toho důkazem.

31.12.2015 5 z 5


Vím, že máš duši Vím, že máš duši Jeremy Clarkson

Každý kdo zná Top Gear ví že se od Jeremyho Clarksona o autech co testuje nedoví nic jen to že to auto vypadá jako bradavka Angeliny Jolie. A ten samí způsob vysvětlování je i v knize Vím, že máš duši. Clarkson tu jen vysvětluje svým humorem proč stroje tak minule. Upřímně kdo zná Jeremyho ten ví že je to antitalent na jakoukoliv manuální práci. Proto pokud hledáte knihu kde se dozvíte kolik udělá Ferrari za 2 minuty na 1000 metrové dráze tak pokračujte dál. Pokud však hledáte zábavnou metodu jak poznat stroje které ovlivnili dějiny tak máte tu knihu právě na dosah.

24.12.2015 5 z 5


Silueta Silueta Justin Richards

Po psychickém dramatu Závoj smutku a politickém thrilleru Dalecká generace je tu třetí kniha ze světa Doctor Who a to detektivní Silueta.

Tato kniha je jiná v tom že vůbec poprvé v Česku představuje 12. Doctora (Toho v seriálu hraje Peter Capaldi). A jaká byla jeho Česká i když jen knižní premiéra? Překlad byl opět skvělí překladatel spolu se sdružením Doctor Who fun club ČR. Odvedli skvělou práci. Teď samotnému příběhu zde stejně jako v prvním Závoji smutku sledujeme několik dějových linek a to Cláry, Jenny, Straxe, Vastry a Doctor. I když se na konci všechny díly skládačky daly do hromady za vytvořili opravdu skvělý konec. Tak mě zamrzelo že knize o Doctorovi bylo nejméně právě Doctora. Jinak kniha se opět četla sama a tentokrát jí doporučuji i těm co si ještě zalíbení v knihách ze světa DW nenašli. Protože kde jinde najdete Detektivní román s prvkem ze Sci-fi než Doctor Who: Silueta

28.09.2015 5 z 5


Život je boy Život je boy Pavel Buňata

I malé knížky můžou mít velký potenciál. A to je právě případ knihy Život je boy. Knížka a hlavně její obsah se tváří že již za hodinu bude zpátky na polici ale opak je pravdou. Básně jsou napsané tak že musíte přestat abyste ze sebe nebo do sebe dostali nějaké emoce. Optimismus tu střídá deprese. Nadhled na svět se otočením stránky změní kritiku lidské společnosti. Radost jednoho slova vystřídá sebelítost druhého. Tato kniha je skvělá v tom že autor nám otevřel s fantazii i svoje srdce.

01.08.2015 5 z 5


Na hraně - Můj životní příběh Na hraně - Můj životní příběh Richard Hammond

Životopisy jsou většinou o tom jak slavné osobnosti vyrůstali a snažili se dostat na vrchol. Příběh knihy Na hraně je však jiný a tím je o to vzácnější. Je to kniha o tom že i když si něco naplánujete do nejmenšího detailu vždy se je tu ta malinká možnost že něco nevyjde a vy pak musíte bojovat o svůj život. I když nechcete tak tato kniha vás zasáhne ať už je to část psaná Mindy (Richardova manželka) kde se s námi dělí o své starosti a obavy a vy přitom cítíte že její láska k Richardovy je tak pevná že dokáže porazit i smrt která se nad ním skláněla. Richardova část je pohledem nejen do jeho mysli ale hlavně duše. Prožíváme s ním jeho nejhlubší obavy že už nebude jako dřív a že se stane břemenem a překážkou životě těch co miluje. Ale nejvíc vás chytí za srdce to jak se mu vrací chuť do života jak znovu poznává svět ale hlavně sebe.
Kniha se jmenuje Na hraně: Můj životní příběh ale když to spolu Richard s Mindy psali tak chtěli aby to byl Náš životní příběh a uvědomili jsem si jak je každá vteřina našeho života vzácná.

02.04.2015 5 z 5


Dalecká generace Dalecká generace Nicholas Briggs

Druhá Doctorská kniha v čestině tak jaká asi byla. Napřed chci upozornit že děj Dálecké generace se odehrává před dějem v Závoji smutku. Jota zvolila první Závoj kde byli seznámení s Doctorem pro nováčky přece jen jednoduší. A teď k samotné Dalecké generaci. Na internetu jsem četl že hodně lidem vadí že v knize není ukázán Doctor jako veselí mladík a to je vlastně dobře. Z celé knize je cítít že Doctor už je nemožné starý a že jeho život není jen radost ale i útrapy. Stejně jako Závoji i zde děj utíkal ve svém tempu. Pokud ale v něčem Dalecká generace před Závojem vede tak to je napětí prakticky celá kniha je jedno velké napěti nenechá vás vydechnout do posledního slova na poslední stránce. Vidíme totiž Doctorovu pravou tvář... Tvář Pána Času co může svým rozhodnutí buď všechno získat nebo ztratit.

PS: Pokud někomu vadil lehce pozměnění Doctorův Chrarakter tak ať se připraví na další dvě knihy Doctor Who: Silueta a Doctor Who: Blíživý děs...... Protože přichází 12th Doctor

21.03.2015 5 z 5


Léta s Top Gear Léta s Top Gear Jeremy Clarkson

Pokud vám někdo řekne že nezná Jeremyho Clarksona nebo Top Gear lze to připrovnat k tomu když vám bude tvrdit že nikdy v životě nebyl na velké.
Jeremy a Top Gear jsou dva fanomeny automobilového světa. Jeremyho slova mají tu moc naštvat dav faministek nebo Indickou vládu. Stejně tak se ale automobilky třesou strachem co právě Jeremy o jejich autě řekne.
Léta s Top Gear je vlastně sbírka sloupku z TG magazínu (ten vychází i u nás).
Ale ať už Jeremyho nenávidíte nebo zbožňujete s pár názory v knize se s totožní každý z nás.
PS: Pokud jste fanoušek Škodovek raději si přečtení knihy promyšlete.

13.03.2015 5 z 5


M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy Richard Hooker

M*A*S*H při vyslovení těchto čtyř písmen 99% lidí naskočí seriál s Alanem Aldou a i když jsem tento seriál nemuseli milovat ba jste ho dokonce nenáviděli tak každý z nás viděl alespoň jednu epizodu.
Já osobně na tom seriálu vyrůstal a tak jsem byl zvědavý jak si u mě povede kniha.
Kniha mě mile překvapila slyšel jsem že seriál a kniha se od sebe liší ale že až tak jsem nečekal.
Při čtení jsem se dobře bavil jen mi přišlo líto že Hooker některé kapitoly víc nerozepsal.
Hodně lidí bude knihu porovnávat se seriálem ale tam není nic porovnání.
Pokud chcete knihu s něčím srovnávat tak je to film MASH který se až na pár vyjímek drží děje knihy.

31.01.2015 4 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Jako zabít ptáčka je úžasná kniha která vás zavede o příběhu malé dívenky a jejího bratra. I když kniha začíná klidně tak čtení připomínalo jízdu na horské dráze.Klidné pasáže se střídali skoro až dech beroucími části knihy aby se pak příběh vrátil do své roviny a mohl vygradovat zase nikde jinde. Je to skvělá kniha která vyhrála Pulitzerovu cenu právem a můžu jí jen doporučit.

25.01.2015 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

Reality-show, seriály i filmy se inspirovaly právě u Pána much.
Když psal pan Golding tuto knihu neměl určitě ani ponětí že příběh skupiny chlapců změní televizní svět od základu. Důležitou součástí knihy jsou postavy ano Golding mohl klidně použít i dospělé lidí a příběh by fungoval stejně ale chyběla by mu tak dětská naivita a nevinnost.
Kniha nám ukažuje že i ty nejpevnější základy civilizace nejsou neostřesitelné a můžou se lehce změnit v prach.

17.01.2015 5 z 5


Dvojí Dexter Dvojí Dexter Jeff Lindsay (p)

Ne, Ne, Ne, Ne, proboha Lindsayi proč?
Kniha Dexter v Hlav.... teda omlouvám se obsah knihy mě zmátl chtěl jsem říct Dvojí Dexter.
Kniha měla slibní začátek ale pozdějí se dostala do tempa kuhajícího koně.
Až na pár okamžiků se kniha neliší od Dextra v Hlavní roli ale tam byl tento nápad lépe využití.
Dexter a jeho humor vyšuměli do prázdna minulých knihách jsem se právě nejvíc bavil při jeho myšlenkových pochodech taky právě tyto části patřili k tomu ještě lepšímu ale nic extra co by mi uvízlo paměti to nebylo.
Deb: Tak nějak jsem si zvykl že Dexterova sestřička si bez něj nedojde ani na záchod ale tady to už nebylo k vydržení.
Rita: Co udělal Lindsay si Ritou mě vážně mrzí Rita byla taková hodná slečna a teď je z ní semetrika kterou být na Dexterově místě rozkrájím a naházím do oceanu kodex ne kodex. Díky bohu si asi Lindsay uvědomil že takto její postava fugovat nemůže a na poslední kapitoly jí vrátil její starou tvář.
Dvojí Dexter je asi nejhorší díl série a já začínám pomalu děkovat za Dexter v temnotách.

09.01.2015 3 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Když se mi tato kniha dostala do ruky tak jsem si pomyslel že za necelé tři a půl hodiny budu zde psát svůj názor. ovšem od doby co jsem knihu začal číst uplynulo několik dnů. I když knížka vypadá na venek malá má v sobě velký příběh který musíte pochopit postupně.
Alychimista nám totiž nevypráví osobní příběh protože to chce. Vypráví ho protože ví že ho chceme slyšet MY.

13.12.2014 5 z 5


Delikátní Dexter Delikátní Dexter Jeff Lindsay (p)

Změna ano to je to co tato kniha přináší do celé série o Dextrovi. A je to změna k lepšímu protože se zatím její starší sestřičky drželi stejně šablony a už to byla trošku nuda. Ano sice byla snaha ozměnu již ve třetím díle ale sami víte že tam Lindsay šlápl vedle. Tak však ne příběh si svámi hraje a vy vůbec nevíte co se tane na další stránce. Delikátní Dexter ser dostává do popředí protože od prvního dílů je to příjemná změna.

08.12.2014 5 z 5