Na hraně - Můj životní příběh

Na hraně - Můj životní příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223847/bmid_na-hrane-muj-zivotni-pribeh-dhF-223847.jpeg 5 42 14

Richard Hammond má to štěstí, že ho jeho práce baví. Koho by taky nebavilo projíždět se v nejrůznějších značkách super aut nebo zkoušet, jak se dostat ze zavřeného auta pod vodou?! A co se takhle projet v autě na tryskový pohon? To všechno se dá zažít při moderování pořadu Top Gear. Někdy se to ale může pěkně zvrtnout… V knize Na hraně: můj příběh vypráví Richard Hammond o své nehodě v autě na tryskový pohon. Vypráví o nemocnicích, kterými prošel, o tom, jak se nemohl pohnout, jak si nemohl na nic vzpomenout, jak mu selhávala krátkodobá paměť, jak se o něj museli starat druzí a jak při něm stála jeho žena a kolegové.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

On the Edge: My Story , 2007


více info...

Přidat komentář

Hor89
13.12.2023 4 z 5

Knihu lze v podstatě rozdělit do třech části - Hammondova cesta k Top Gearu, nehoda a rekonvalescence. První část je nejvtipnější a klidně mohla být delší. Část s nehodou je čtivá a napínavá. Závěrečná část měla sestupnou tendenci - poslední čtvrtina knihy by chtěla dost prokrátit. Celkově jde o dobrý životopis zaměřený hlavně na nehodu z roku 2006.

Auto999
23.10.2023 3 z 5

Kniha je sice čtivá, ale mě zklamala tím, že nejde o životní příběh Richarda Hammonda, jak se píše na titulní straně, ale jen a pouze o jeho nehodu a 5 týdnů po ní. O jeho životě před nehodou je jen několik málo stránek. Průběh po nehodě je zde popsán minutu po minutě neskutečně a úplně zbytečně zdlouhavě.


KateTheBlogger
25.02.2022 4 z 5

Knihu jsem četla na doporučení od kamarádky a vůbec toho nelituji. Více mě bavila část, kterou psala Mindy, Richardova manželka, ačkoliv neumím vysvětlit proč. Knížka není rozhodla určená pouze pro fanoušky Top Gearu, ale pro všechny, kdo se chtějí o Hammondovi něco málo dozvědět. Zejména o nejtěžší etapě jeho života.

kaffa
16.09.2020 5 z 5

výborná kniha, doporučuju nejen fanouškům top gearu :-)
richard mě prostě baví - i z textu je patrný jeho humor, zároveň je kniha zajímavou sondou do hlavy člověku, který měl vážně poškozený mozek, rychlost, s jakou se z toho zranění dostal, je neuvěřitelná.... opravdu doporučuju :-)

LenkaV.1
21.01.2019 4 z 5

Jo, splnila přesně to, co jsem od ní čekala - hodně dobře se mi četla. Sebrala jsem si ji k přečtení od syna a nelituji!

Odehnalka
22.11.2017 3 z 5

Upřímně jsem od knihy čekala trochu více. Nejvíce mě asi zasáhla prostřední část knihy, kdy Mindy Hammondová popisovala, jak se o nehodě dozvěděla a podobně. Zbytek knihy mě mírně nudil a na konci jsem se vlastně nutila knihu dočíst.

Vincenzoci
06.07.2017 4 z 5

Pozor, spojler! Abych byl upřímný, je toto můj první životopis, jaký jsem kdy četl. Nicméně je to velmi zajímavé a místy až mrazivé čtení! První zhruba čtvrtinu píše Hammond o svém dětství, jaký to byl "kaskadér" a komik, předchozích pracích, jak šel na pohovor do BBC a také o tom osudném tryskovém autě. Další půlku knížky píše jeho žena Mindy - od chvíle, kdy jí zavolali, že měl její muž nehodu, přes veškeré zajišťování, shánění, různé přesuny, role matky a manželky atd. Pak utajený přesun na ještě tajnější místo na tolik potřebnou rekonvalescenci - to jsem si připadal jak v akčním filmu (vycvičení muži, kteří dříve pracovali u speciálních jednotek, neoznačené terénní auta, doprovodná vozidla, atd - operace Joystick ). Poslední čtvrtinu knížky píší Richard a Mindy společně, každý ze svého úhlu pohledu. Pokud čekáte nějaké zábavné věci ze světa Top Gearu a nebo Hammondovi nějaké vtipy a fórky, tak to tu nenajdete. Ale místy se můžete zasmát, jako já. I když se daná epizoda TG v ČR nevysílala, já si ji našel na netu a byla to opravdu síla, člověku v tu chvíli zatrnulo!

Pampeliishka
08.07.2016 4 z 5

Docela mě to při čtení zasáhlo. To ano.

SnowCat_5
25.04.2016 5 z 5

Zajímavý životní příběh, velmi čtivý. I když člověk ví, jak to dopadne, stejně prožívá napětí a úlevu.

ASIM27
25.10.2015 5 z 5

Miluji Top Gear a zvláště Richarda Hammonda, proto jsem tuto knihu chtěla číst již dávno, nicméně nebyla k dostání, až nyní. Dostala jsem jí jako dárek k svátku a v zápětí jsem měla jistotu toho, že to byl dokonalý dárek. Při čtení mi běhal mráz po zádech i tekly slzy po tvářích. Kniha je brilantně napsaná, záživná a velmi čtivá. Moc se mi líbilo sepsání průběhu nehody i část: očima Mindy. Jednoduše - krásná a velmi doporučuji!!!!

Ricmont
02.04.2015 5 z 5

Životopisy jsou většinou o tom jak slavné osobnosti vyrůstali a snažili se dostat na vrchol. Příběh knihy Na hraně je však jiný a tím je o to vzácnější. Je to kniha o tom že i když si něco naplánujete do nejmenšího detailu vždy se je tu ta malinká možnost že něco nevyjde a vy pak musíte bojovat o svůj život. I když nechcete tak tato kniha vás zasáhne ať už je to část psaná Mindy (Richardova manželka) kde se s námi dělí o své starosti a obavy a vy přitom cítíte že její láska k Richardovy je tak pevná že dokáže porazit i smrt která se nad ním skláněla. Richardova část je pohledem nejen do jeho mysli ale hlavně duše. Prožíváme s ním jeho nejhlubší obavy že už nebude jako dřív a že se stane břemenem a překážkou životě těch co miluje. Ale nejvíc vás chytí za srdce to jak se mu vrací chuť do života jak znovu poznává svět ale hlavně sebe.
Kniha se jmenuje Na hraně: Můj životní příběh ale když to spolu Richard s Mindy psali tak chtěli aby to byl Náš životní příběh a uvědomili jsem si jak je každá vteřina našeho života vzácná.

valda
17.01.2015 4 z 5

Tahle kniha mě trochu překvapila. Čekal jsem pohodové čtení ve stylu: na začátku jsme byli tak chudí, že jsme jedli dřevěnými lžícemi ze země, pak jsem se postupně trochu vypracoval... atd. Pak bude následovat spousta veselých historek z natáčení...
No, ono to opravdu začíná takovým tím klasickým životopisem, ale ten proběhne celkem rychle a pak následuje Richardova fatální nehoda při natáčení jízdy v tryskovém autě. A událostem týkajícím se této nehody se potom věnuje asi 90% knihy.
Zaujalo mě jak je vše popsáno do naprostých detailů, minuta po minutě, den po dni... Taky asi půlka knihy je napsaná Richardovou manželkou...
Opravdu mě zaujalo, že tahle kniha je úplně jiná než jsem si představoval. Velmi bych ji doporučil lidem, kteří prodělali tento typ úrazu, nebo se o někoho s tímto úrazem starají. Pomůže to vcítit se do člověka, který ztratí na nějakou dobu krátkodobou paměť, je z toho velmi zmatený, psychicky se vrátí na úroveň malého dítěte a podobně. Taky to funguje naopak, člověk, který má tento úraz dokáže lépe pochopit chování svého okolí.
Richard Hammond, měl každopádně obrovské štěstí, že i když si tohle všechno prožil, tak se nakonec téměř úplně uzdravil, čemuž mnoho dní po nehodě určitě nikdo ani trochu nevěřil.

Dejvid
31.12.2014 4 z 5

Souhlas s natysp, přidám malý spoiler - kniha se týká především jeho závažné nehody v tryskovém autě a následné rekonvalescence. Po nehodě se vyprávění ujímá jeho žena Mindy, která poutavě popisuje náročnou péči o Richarda, své nejtěžší, naštěstí poměrně krátké (z tak závažné nehody dostal neuvěřitelně rychle), období v životě.
Nečekejte tedy nějaké vtipné historky z natáčení TopGearu, naopak velmi dramatický příběh se šťastným koncem.

natysp
27.12.2014 5 z 5

Pokud jste fanoušky Richarda Hammonda, tak si knihu určitě přečtěte! Nechci tady psát spoilery, tak Vám jenom povím, že opravdu stojí za to! :)

Autorovy další knížky

Richard Hammond
britská, 1969
2014  91%Na hraně - Můj životní příběh
2010  87%Jak fungují auta
2012  87%...nebo jsem cvok?
2007  100%To je teda sila! - Fyzika má šťavu

Kniha Na hraně - Můj životní příběh je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených9x
Knihotéce27x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x