Vím, že máš duši

Vím, že máš duši https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72135/bmid_vim-ze-mas-dusi-5Vp-72135.jpg 4 91 15

Stroje, které milujeme. Pořad BBC o motorismu Top Gear vysílaný již několik let i v České republice má na celém světě podle odhadů asi 350 milionů diváků. K jeho mimořádné popularitě přispívá i hlavní moderátor Jeremy Clarkson. Tuto knihu začal psát, aby se vyznal ze své lásky k automobilům a aby zjistil, co lidi k nejrůznějším strojům tolik přitahuje. Zjistil, že všechny pozoruhodné automobily, lodě, letadla, vznášedla, ponorky, raketoplány a další technické výtvory mají jedno společné. Za každým z nich totiž stojí nějaký vizionářský inženýr či nadšený konstruktér, který svému stroji vdechl „duši“ – a je to právě ona, co nás k těmto strojům poutá. Jakoby mimochodem se také dozvíme, kde se nejlíp schovat v případě nukleární války či kdo by vyhrál v souboji Supermana, Jamese Bonda a Terminátora.... celý text

Literatura naučná Doprava
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

I Know You Got Soul , 2005


více info...

Přidat komentář

jaroiva
26.06.2022 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která zaujme asi hlavně mužské publikum. I tak mě ale bavila.
Autor dokázal bravurně přenést své nadšení k jednotlivým technickým hračkám (někdy až monstrům) na stránky knihy a povedlo se mu tak pomoci mi pochopit, co ti chlapi na těch svých plechových miláčcích vidí.
Doporučuji tedy nejen čtenářům, ale i čtenářkám.
Nejvíc si mi líbily kapitoly o letadlech a kosmických "hračkách", ale - což bych do sebe neřekla - zaujaly mě i bojové záležitosti.

DomYell
22.05.2022 5 z 5

Brilantni kniha. Pojdme zkrizit Jeremyho humor, zazraky techniky, okorenit to lehce podstatnou historii a je z toho tohle bravurni cteni.
"Nekterym spadl kamen na hlavu a nekteri spadli na kamen" :D


drakamena
10.04.2022 4 z 5

Humor Jeremyho Clarksona rozhodně není pro každého, mně se ale jeho jízlivost líbí. Kniha je navíc plná skutečně zajímavých faktů a ještě k tomu je v audio formě naprosto skvěle načtena.

Pasadenka
14.02.2022 4 z 5

Jery se s humorem sobě vlastním vrhnul na několik technických hračiček, které obdivuje. Opepřil je občas až absurdními narážkami, a tak ze své útlé knížky vytvořil zdařilou zábavnou jízdu, která navíc i poučí. Když se na to budu dívat žánrově, není co vytknout. :)

kaffa
17.09.2021 5 z 5

gejzír nadšení a vášně pro mechanické tvory naší planety, nedostanete nic jiného, než tohle :-) jo, vlastně ještě jednu věc dostanete, jeremyho, jak ho známe a máme rádi :-D no a vše další vyslovili už ostatní mí předřečníci ;-)

ps: souhlasím, některé stroje mají duši.... a pokud ne z výroby, tak ji jim může vdechnout i majitel, pokud tu věc nevidí jako obyčený krám.... tak to aspoň já cítím :-)

MarkCarter
05.04.2021 5 z 5

Odporúčam pre tých ktorí sledujú Top Gear a majú radi ten typ humoru. Kniha je písaná odľahčeným a nenáročným štýlom. Ak sa pre ňu rozhodnete, pohľadajte audioknihu. Číta ju Zbyšek Horák, ten, ktorý dabuje Jeremyho v TV, takže to znie veľmi autenticky.

jankor
11.04.2020 5 z 5

synovi se to moc líbilo......

pipa36
07.02.2020 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu - bylo to dobré. Klasický (původní) Clarksonův inteligentní humor bez urážek okolí a všeho, co se hýbe. Jeho glosy a přirovnání jsem kdysi i teď měla moc ráda - tahle kniha je jich plná. Doporučuji.

JAnD
07.11.2018 5 z 5

Clarksona neznám, ale knížka (audio) se skvěle poslouchala, neobvyklý humor, neobvyklý pohled na techniku. doporučuji.

slawa.cap
14.08.2018 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Podle vystupování v Top Gearu se Clarkson může jevit jako orangutan, ale po poslechu této knihy musím říct, že je to inteligentní člověk jehož humor se nemusí zakládat jen na urážení všeho kolem sebe. Kniha je napsaná s lehkostí a příjemným humorem. Popisuje vyjímečné stroje a dává jim punc jedinečnosti. Je až zajímavé, jak pozitivně se dá popsat i taková věc, jako je AK-47. Jako bonus vám dá kniha spoustu příjemných informací, které vůbec k ničemu nepotřebujete vědět :)

ondra2887
09.04.2018

Mají stroje duši ? Jeremy Clarkson motoristický žurnalista a jeden ze slavné trojice skvělého motoristického pořadu BBC - Top Gear to ví. Já to vím také, ne nadarmo mají auta v naší rodině jména :-) ! Kdo dobře zná Jeremyho (toho velkého orangutana jak mu říká James May), zná dobře jeho břitký humor i výborný intelekt. Jeremy rád přirovnává a tak se může stát, že leckoho může způsob jeho popisu věcí a dějů urazit. Já však ten jeho britský humor s dokonalou dávkou ironie i suchosti miluji. Ačkoliv by se mohlo zdá, že kniha o strojím, jež mají duši bude věnována miláčkům největším, není to tak. Clarkson udělal vskutku velkolepý výběr a tak se čtenář dozví řadu opravdu fascinujících informací o lodích, letadlech, raketoplánech i zbraních a to takovou formou, která bude bavit i ty, kteří třeba neví jak vypadá bombardér B-52. A v tom je Clarksonovo umění. Stejně tak jak dokázal abych já sledoval Top Gear ač mi zvuk motoru posledního Lamba nezní tak libě jako jemu, dokázal čtenářům vyprávět o strojích o které by v encyklopedii možná ani okem nazavadili. Já osobně miluji letadla a vše co s létáním souvisí, takže jsem si přišel v knize na své i tak. Ale co je myslím poctou největší, když Jeremy na konci chtě nechtě uzná, že Spitfire je možná nakonec přeci jen ten nejkrásnější stroj s duší, který byl vyroben... :-).

DragonflyT
22.12.2017 4 z 5

Zábavná knížka a to jak pro muže, tak pro ženu. Vtipné podání a zajímavé informace v jednom. Jeremy prostě nezklamal :)

Ricmont
24.12.2015 5 z 5

Každý kdo zná Top Gear ví že se od Jeremyho Clarksona o autech co testuje nedoví nic jen to že to auto vypadá jako bradavka Angeliny Jolie. A ten samí způsob vysvětlování je i v knize Vím, že máš duši. Clarkson tu jen vysvětluje svým humorem proč stroje tak minule. Upřímně kdo zná Jeremyho ten ví že je to antitalent na jakoukoliv manuální práci. Proto pokud hledáte knihu kde se dozvíte kolik udělá Ferrari za 2 minuty na 1000 metrové dráze tak pokračujte dál. Pokud však hledáte zábavnou metodu jak poznat stroje které ovlivnili dějiny tak máte tu knihu právě na dosah.

Murysek
29.04.2015 5 z 5

Perfektní kniha plná jeho klasického humoru a spousty zajímavostí o slavných strojích :) Rozhodně ale nečekejte technickou příručku, je to vyprávění nadšence a velkého baviče. Odletět s autem kvůli kontrole funkčnosti zpětného zrcátka na druhou stranu zeměkoule, protože je tam pěkný výhled, to je Jeremy Clarkson. :)

ancaz
12.09.2011 5 z 5

Nejsem technický typ, ale tato kniha je skvělá. Každá kapitola se věnuje jednomu slavnému stroji. Jeho historii i půvabu. Na vše pohlíží s nadhledem a z textu čiší optimismus a láska k tématu.

Štítky knihy

letadla auta, automobily

Autorovy další knížky

Jeremy Clarkson
britská, 1960
2010  87%Vím, že máš duši
2014  86%Léta s Top Gear
2011  88%Na plný plyn
2016  86%Svět podle Clarksona
2022  83%Jeremyho farma nejen zvířat

Kniha Vím, že máš duši je v

Právě čtených1x
Přečtených132x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce64x
Chystám se číst18x
Chci si koupit9x