Jeremyho farma nejen zvířat

Jeremyho farma nejen zvířat https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488006/bmid_jeremyho-farma-nejen-zvirat-wSI-488006.jpeg 4 71 20

Vítejte na Clarksonově farmě. Už když se Jeremy proháněl po světě v drahých autech při natáčení pořadu Top Gear, toužil jezdit traktorem a vyorávat své vlastní brambory. Jenomže musel řídit všechna ta různá ferrari a porsche, takže na farmaření nebyl čas. Pak však přišla covidová pandemie, a tak koupil farmu v Oxfordshiru a pořídil si největší traktor na trhu. A začal se činit. Naučil se nejen pěstovat obilí a zeleninu, ale i chovat hospodářská zvířata a včely. Přestože je největším (na výšku) farmářem v Anglii, nebyly tyto začátky lehké. O svém ročním dobrodružství na farmě napsal sérii vtipných novinových sloupků, které najdete v této knize.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Zemědělství
Vydáno: , Argo
Originální název:

Diddly Squat: A Year on The Farm , 2021


více info...

Přidat komentář

Corso
23.01.2024 4 z 5

Audiokniha potazmo kniha funguje ako humorna a glosujuca zivot a trapenia farmarov dobre aj samostatne. A Clarkson ako farmarsky "neumetel" navyse uprimne priznany je proste vyborny. Nuz ale co urobis s 400 hektarmi polnohospodarskej pody, ktoru si kedysi kupil ked si nevedel kam najlepsie investovat penezi za Top Gear? Stanes sa farmarom a este o tom natocis serial a ine vystupy. A tak sa vrha nadsene na vsetky mozne napady od pestovania wasabi az po pasenie stada oviec. A potom sledujeme ako to nie celkom vychadza ako sa planovalo. A to je vtipne ci sa to polnohospodarom paci alebo nie. :) Proste clovek mieni, priroda, brexit, covid, vladne dotacie, dane, burina, choroby, dazde, sucho menia. Neni veru sranda dnes pestovat hoci sproste krumple, ani v takej krajine ako je Anglicko :)
Avsak... avsak Jeremyho farmu je lepsie vidiet na obrazovke. A kedze ho mam rad, nevadi mi vecer vidiet epizodu farmy, a v noci to zase pocuvat ako audioknihu.

Nuttelka
21.01.2024 4 z 5

A já se bavila :-)) Jeremyho humor, postřehy, připomínky.. život na farmě Diddly Squat, výborný počin.. Klidně bych se zabalila a jela to tam očihnout :-)) Jsem ráda, že knihu načetl samotný Zbyšek Horák, který k Jeremymu prostě patří a o to víc to bylo autentické.. Kapitola s ovcemi byla výborná! Na pobavení opravdu doporučuji, kdo má rád britský humor :-)


Eisy
29.10.2023 4 z 5

U téhle knihy lituji, že neumím tak dobře anglicky, abych to dal v originálu

ReziEngli
16.10.2023 4 z 5

Tohle čtení jsem si moc užila! Už jsem viděla i pořad na Prime Video, a proto mi mozek automaticky při čtení nějakých pasáží vyvolával zpaměti obrazy právě z pořadu. U několika částí jsme se smála nahlas. Clarkson je skvělý člověk s trochu pokřiveným humorem, což je mně osobně velice blízké. Některé pasáže byly trochu nudnější, proto dávám jenom 4 hvězdičky, a netrpělivě budu čekat na druhou knihu, kterou mám objednanou. Vřele doporučuji knihu, i pořad. :)

Aleen
23.09.2023 4 z 5

Bryskně třeskutý humor. Strefuje se do vlády, lidských slabostí i sám do sebe. V hlavě při četbě slyším Zbyška Horáka, který daboval Jerremyho v Top Gearu. Možná i jinde, ale nějak jsem přestala sledovat a jen občas přečtu knihu jeho sloupků. A ta mně vždy pobaví. Nahlas pobaví. Propadla jsem jejich kouzlu již při čtení "Vím, že máš duši", ale téma zemědělství je mi ještě bližší, a proto jsem mu v duchu psala dopis: Vážený Jerremy, některé věci z Vaší knihy sice neznám, jako třeba ovce a jejich zlomyslnost, ale většina ostatního je mi velice blízká, protože jsem ze zemědělské rodiny a Vy mi mluvíte z duše! A navíc se nebojíte, možná nemusíte, říkat věci, které nejsou úplně korektní (mírně řečeno) a to je mi naprosto sympatické. A také jsem ještě nezmínila, jak báječně jsem si užila Váš britský humor. Takže děkuji za skvělý zážitek a loučím se provoláním, které se mi navždy otisklo do srdce" S traktory je to jako s penisy. Nikdy není dost velký :-):-):-):-)!!!!

pif69
29.07.2023 4 z 5

Zábavná oddychovka . Jeremy je něco jako manžel tety Kateřiny(Saturnin) , který ač bez elementárních znalostí z chemie , pustil se do podnikání na chemii založeném .

irskádívka
09.05.2023 4 z 5

Zábavná, vtipná, jednoduchá a oddychová kniha.
Kdo pana Clarksona slyšel aspoň jednou mluvit, ví, co ho čeká - a nebude zklamán.

Hanathor
05.05.2023 4 z 5

Knížka mě moc bavila. Kromě vtipných historek z farmy je v ní i něco málo ze světa. Fajn oddychová četba na pobavení.

bouncer
25.02.2023 4 z 5

Super knížka - myslel jsem si, že po seriálu už to nic nového nepřinese, ale opak byl pravdou.

lapagerie
19.01.2023 4 z 5

Jeremy je prostě kolík. Jeho humor je správně britsky suchý, glosy a postřehy vtipné. Asi jen člověk jeho ražení se pustí do farmaření, o kterém nic neví. A vynakládá kvůli tomu spousty peněz, energie fyzické i psychické. A ještě že tak, aspoň nás může pobavit.
Sem tam se sice nějaké vtipy a připrovnání opakují, někdy nesouhlasím s jeho politickými názory, ale netrápí mě to. Bavila jsem se.

Bakana
06.11.2022 3 z 5

Dobré, vtipné, přesto pro mě úplně nevybočuje z průměru.
Trochu mě iritovalo, kde Jeremy bere pořád tolik peněz na nákup drahé techniky apod. Chápu, že je asi bohatý, ale to se mu opravdu vyplatí farmařit, když ho to tolik stojí a přitom o farmaření neví ani fň?

pastelkaX
19.10.2022 5 z 5

Geniální, vtipné a vlastně i poučné. Skoro celou dobu jsem prskala smíchy :D

ZuKo
18.10.2022 4 z 5

Poslech jako audio a hodně mi pomohlo, že jsem viděla celou serii. Přesně jsem věděla o čem tam mluví. Kniha dala celé té serii jiný rozměr.

drakamena
18.09.2022 4 z 5

Skvělá kniha. Hlavně se mi líbí Clarksonův postoj k (ne)slavné Grétě a podobným zeleným pošukům, kteří nemají o tom, jak se co vyrábí či pěstuje, kde a kolik to stojí, ať už peněz nebo práce, pražádné ponětí. Clarksonova jízlivost nemá chybu.

Vestička
29.07.2022 4 z 5

Dozvíte se toho spoustu zásadního.
Jako hlavně že Mr. Clarkson má spoustu peněz a neváhá je vyhodit. Že koupil traktor, co má 1000 tlačítek. Že jeho žena létá tryskáčem a jednou dokonce havarovala a přežila. Že má několik set hektarů půdy. A že půda by měla patřit bohatým, protože ti nemají potřebu ji ždimat( tím asi myslel sebe)
Dozvíme se toho hafo o politických názorech Mr. Clarksona. Jako že Nigel Farrage prý tvrdí, že Rumuni na chudáky Angličany přenáší nemoci, že Brexit způsobili důchodci a tak.
Velmi poučná byla kapitola i obnově lesa. Dozvídáme se, že aby chudakum ostrovanům vyrostl strom, musí dovézt osmimetrové sazenice s Balem z Holandska. Z toho jsem usoudila, že ta podivná Jeremyho ostrovní země , která má stále ještě v čele královskou rodinu, musí být na odvrácené straně Marsu. Jinak by tam totiž rostly stromy samovolně. Ostrovany by neohrožovaly nemoci Evropanů, v čele by měli presidenta. A ovce by tam neumíraly pro to, aby nas...chovatele, ale proto, že si nemohou pomoct. Ale jinak to bylo celkem vtipný. Asi jako můj příspěvek, ale kratší.

Vincenzoci
23.07.2022 4 z 5

Napsal bych, že je to klasický sloupkařský Jezza a svým samozřejmě je to pravda. Ovšem nastala malá změna - dal se na farmaření. Až na pár překlepů velice dobré, jen místy bylo znát, že převládá únava a jiný druh myšlení (možná starostí a úkolů), než jsem zvyklý. Nicméně musím smeknout, že se zrovna tento jedinec, který zná jediný způsob oprav (a to kladivem!) dal na něco takového, opravdu se tomu plně věnoval a hlavně ho to začalo bavit! Doporučuji, příjemné čtení, super oddychovka!

pajaroh
15.06.2022

Bohužel, autorův sloupkařský, štiplavý (až nabubřelý) styl mi vůbec nesedl, knihu odkládám a nechávám někomu, kdo ji ocení.

Pasadenka
26.05.2022 4 z 5

Asi by se dalo napsat mnohé, ale proč vlastně

Již tradičně nám Jeremy předkládá své sloupky v knižní podobě. Tentokrát však ne z jeho Londýnského života v BBC ale z venkovského covidového snu s jeho novou šéfovou: Amazon prime. :D

Kdo nezná, může být malinko zděšen. Kdo zná, dostane přesně to, co již mnohokrát před tím. I když mě Jeremyho postřehy začali nudit, musím uznat, že nové nosné téma spojené s Anglickým venkovem a lopotou na něm bylo velice osvěžující a přineslo novou salvu nejapných poznámek a uštipačných komentářů. Nevím, jak dlouho s námi při jeho životním stylu ještě bude. Ale doufám, že ještě nějakou tu knížku jo. :)

mikika
18.05.2022 4 z 5

Jeremy je hlavním důvodem, proč se i neřidič jako já díval na pořad o autech. a jeho nekorektní humor válcuje bránice i tady. ani jsem nevěděla, že o farmě i natáčí, ale aspoň tam uvidíte, jak vypadá traktor značky Lamborghini... (protože ten je přece nejvíc, nevadí, že se nevejde do stodoly...)

kure91
02.05.2022 5 z 5

Mám Jeremyho tvorbu poměrně načtenou, ať už jde o jeho sloupky o autech nebo sloupky o životě obecně a tuhle knížku bych hodnotil jako asi to nejlepší, co jsem od Jezzy četl. Hodně čtivou a poutavou formou popisuje svůj nově započatý život farmáře, když se na prahu šedesátky rozhodl hospodařit na své farmě a skrze jednotlivé příběhy můžeme sledovat, jak to dopadá, když se Orangutan z Top Gearu snaží vykonávat řemeslnou a manuální práci na farmě. V textu nechybí vtipné příměry a popisy (zejména jakékoliv zmínky o ovcích byly topovka), ale současně mi přišlo, že Jeremy často volil serióznější notu a na své poměry se pouštěl i do vážnějších témat. Text navíc není jenom pouhým opisem epizod seriálu, ale spíše samostatně stojícím dílem, které lze brát jako to hlavní, jež seriál doplňuje.

Štítky knihy

farmáři

Autorovy další knížky

Jeremy Clarkson
britská, 1960
2010  87%Vím, že máš duši
2014  87%Léta s Top Gear
2011  88%Na plný plyn
2016  86%Svět podle Clarksona
2022  83%Jeremyho farma nejen zvířat