Na plný plyn

Na plný plyn https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89783/bmid_na-plny-plyn-kkM-89783.PNG 4 49 4

Celý život trvá láska mezi Jeremym Clarksonem a auty. Už čtvrt století Jeremy auta řídí, testuje a píše o nich. A už dvacet let je vůdčí osobností nejoblíbenějšího motoristického seriálu na světě, Top Gear, který vysílá i česká televizní stanice Prima Cool. Kniha Na plný plyn je sbírkou Clarksonových sloupků, které píše týden co týden pro nedělní vydání listu The Times. Jenže nejde zdaleka jen o auta - je to bezkonkurenční mix automobilových recenzí, politické nekorektnosti, britského humoru a sžíravých postřehů o politice, společnosti a tak vůbec. Mimochodem, víte, proč ženy neřídí Lexusy nebo jaké jsou důsledky neadekvátního omezování porodnosti? A proč by měl každý strávit alespoň jeden víkend v životě bagrováním? Věřte nebo ne, po přečtení téhle knihy se váš pohled na svět změní .... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Driven to Distraction , 2009


více info...

Přidat komentář

TomHr
23.03.2020 4 z 5

Upřímně: popularita Top Gearu coby televizního pořadu je do značné míry vystavěna na kecech páně Clarksona a na jeho popichování s Hammondem a s kapitánem Šnekem. Také z toho důvodu jsem sáhnul po knize Na plný plyn a je třeba říci, že očekávání byla naplněna. Knížka je to zábavná, vystavěna na autorových úvahách na nejrůznější témata, přičemž recenzovaná auta tvoří často jen kulisu. Clarksonovův humpolácký styl, zábavná přirovnání a nekorektní názory dohromady docela docela dobře fungují, ale nadčasové úvahy nečekejme.

Endy17
10.03.2015 3 z 5

Věřím, že pokud bych četl sloupky vždy s týdenním odstupem v nedělních Timesech, byl bych nadšený a nemohl bych se dočkat dalšího pokračování. Přečíst si je všechny najednou je ale nadlidský výkon. Ano, sáhněte po knize, ale nespěchejte na ni a prokládajte jednotlivé kapitoly ozdravnými výlety do beletrie. Jinak se z Clarksona zblázníte.


valda
30.09.2013 5 z 5

Jeremy Clarkson je jeden z těch tří moderátorů nejznámějšího pořadu o autech Top Gear. Úspěch tohoto pořadu spočívá v tom, že Jeremymu došlo, že nikoho nezajímají nějaké nudné recenze vozů a popis jejich parametrů. Proto v každém díle vezmou nějaké nejnovější a hodně drahé auto a vyjedou s ním driftovat na okruh. Což doprovázejí užaslým: "Whoaaa, to je to nejlepší auto, které jsem v životě řídil!!" A nebo si s ním jedou zahrát fotbal. V mužské skupině diváků, to potom vyvolává podobné pocity, jako když se ženy dívají na pořad Sama doma.
Nejsem zase nějaký veliký fanda Top Gearu, tak jsem od téhle knihy moc nečekal. Obsahuje sloupky, které Jeremy psal do Times kolem roku 2007 a každý recenzuje nějaké auto. Trochu jsem se bál, že bude plná recenzí aut. Ale naštěstí je plná naprosto nekorektního Jeremyho humoru. Kdy probere kromě motoristikcých témat, manželku, rasové menšiny, politiky, válku v Iráku a nevím co všechno další a pak třeba napíše pár vět o tom, jaká je to auto kraksna. Samozřejmě je to takový ten britský cynický humor, spočívající v tom, že všichni jsou tragičtí idioti, jenom autor je sice taky idiot, ale o trochu menší. Jeremy je ale navíc hodně trefný a přímý, takže zábavný. Pokud máte rádi macho humor, tak doporučuji. Jinak oceňuji i překlad, který skvěle padne na styl Jeremyho vyprávění. Slova jako debžot, už jsem dlouho nikde neviděl :-)

Martin_Happy
01.03.2012 5 z 5

Skvěle a neuvěřitelně vtipně napsané sloupky na motoristická témata

Štítky knihy

auta, automobily

Autorovy další knížky

Jeremy Clarkson
britská, 1960
2010  87%Vím, že máš duši
2014  86%Léta s Top Gear
2011  88%Na plný plyn
2016  86%Svět podle Clarksona
2022  83%Jeremyho farma nejen zvířat

Kniha Na plný plyn je v

Právě čtených6x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce60x
Chystám se číst14x
Chci si koupit7x