Dalecká generace

Dalecká generace https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221511/mid_dalecka-generace-221511.jpg 4 211 41

Doctor Who série

< 2. díl >

Výsluní 349 je jedním z nesčetného množství světů Dalecké nadace, která poskytuje domov miliardám humanoidů v nesnázích. Doctor, nedůvěřivý ke všem světům, v nichž jsou Daleci zdánlivou silou dobra, se vypravuje na Výsluní 349, aby odhalil pravdivý stav věcí. Jeho pátrání je brzy ohroženo, neboť se ocitá před soudem, tváří v tvář takzvanému "daleckému advokátovi". Doctor však ví, že Daleci spřádají mimořádně nebezpečný plán a je třeba je zastavit. Podaří se mu o jejich zlovolných úmyslech přesvědčit tamní obyvatele, kteří už celou generaci žijí ve světle dalecké shovívavosti? Uspěje dostatečně rychle? Vždyť na jiné nadační planetě archeologové právě objevili tu nejničivější technologii ve vesmíru... První vydání. -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Dalek Generation , 2013


více info...

Přidat komentář

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Ještě o fous lepší než předcházející Závoj smutku, lepší v samotném námětu, kde se Doctor (po svém způsobu) musí utkat se svojí nemesis Daleky. Moc se mi líbil autorův nápad připodobnit Daleky ke všem bývalým nebo současným světovým diktátorům, slibujících svému lidu ráj na Zemi, kdy realita bývá přesně opačná. Tentokráte Doctor sice bez pomoci nějaké ze svých companion, ale trojice dětských hrdinů je kvalitní náhradou. Samozřejmě nechybí typický gallifreyský smysl pro humor, napětí a originální konec.

orangerose
31.10.2021 5 z 5

Další díl ze serie doctor who, knížka byla plná akce, nekdy i vtipná, mně bavila moc :)


Hakate
12.09.2021 3 z 5

Tento díl se mi tolik nelíbil, nebylo to úplně špatné, ale nebylo to skvělé.

knizninadsenec
25.06.2021 5 z 5

Krásně napsané, že jsem měla pocit, jakobych příběh prožívala vedle Doctora. Příběh se dobře čte a úplně na stránkách cítíte, že to je prostě on jako v seriálu.

Dobrodružství bylo skvělé, akce, vtip, nějaké to zlo a samozřejmě jeho řešení s Doktorem. Nechybělo ani cestování z místa na místo s Tardis a společníky, i když nyní byli o hodně mladší, než je zvykem....
Příběh se mi velmi líbil a i překvapil.

Určitě doporučuji všem a asi úplně nejvíce těm, co Doctora znají ze seriálu (Doctor Who, český je pod Pán času), protože si myslím, že ti si ho více užijí. Teda myslím, protože hlavně asi vědí, kdo ti Dalekové vlastně jsou a co mají za sebou.

Jackline5
04.03.2021 5 z 5

Kniha mě úplně pohltila, ačkoliv jsem to nečekala byla jsem schopná jí přečíst na jeden zátah. Pokud jste milovníkem sci-fi tato kniha vás rozhodně zaujme. Děj navazuje na seriál Doctor Who. Pokud jste jej nikdy neviděli nebude vám dávat smysl spousta detailů a závěr pro vás zajisté nabude tak emotivní, ale ději porozumíte i tak.
Knihu vřele doporučuji.

Atlantis
27.07.2020 3 z 5

Jsem trošku na rozpacích. Celou dobu jsem nebyl schopný se začíst, nepřišel okamžik, kdy by mne příběh strhnul a já bych tuto knížečku s překvapivě velkými písmenky hltal na posezení. Pořád tak nějak přešlapujeme na místě a čekáme, co se z toho všeho vyvrbí. A ten výsledek je nakonec nijaký. Naprosto se vynuluje celá kniha a čau, letíme dál. Vadilo mi, že je Doktor sám a navíc - tohle není jedenáctý doktor. Jeho chování naprosto neodpovídalo, možná Capaldi, ale Smith určitě ne.

Marty13
15.06.2020 4 z 5

Nejpovedenější ze knih o Doktorovi. Ale musí ji člověk brát, jako další díl ze seriálu, pro toho, kdo nikdy Doctor Who neviděl nebude tato kniha dávat smysl.

Israha
03.03.2020 2 z 5

Doktorovský příběh s překvapivou a za mě až nečekaně dobrou pointou, ale poněkud ukoptěně vyprávěným příběhem. Oceňuji nápad na originálnější přístup k Dalekům jako rádoby spasitelům, jenže problém je, že v celém ději čtenář nedostane (krom úvodní kapitoly) jiný důvod, proč o nich pochybovat, než Doktorova tvrzení (tak jako samotní aktéři příběhu), a díky tomu paranoidní atmosféra nenápadné intergalaktické diktatury moc nefunguje. Nesedla mi ani struktura vyprávění, která měla spíš podobu přešlapování a výplně stránek při čekání na samotné vyústění. Další věc je Briggsovo nevyužití netradičních Doktorových "companions" a velmi nepřesné stvárnění charakteru jedenáctého Doktora a jeho vztahu k lidem, absolutně jsem z toho Matta Smitha necítil. Tohle je velmi slabý doktorovský román, který působí spíš jako na sílu protažená povídka.

kap66
16.10.2019 3 z 5

Každý díl Doctora Who je vzhledem k různým autorům sázka do loterie. Na druhou stranu – praví fanoušci seriálu mhouří (jako já) oko, protože seriál nám nikdo nevezme! Zde: dobrý základ, ale pokulhává forma, příběh je tentokrát těžkopádněji zpracovaný. Obsahově ale oceňuji totéž co ostatní: Dalekové vypadající jako dobrodinci a malé děti jako průvodci Doctora, který díky nim získá ještě lidštější rozměr, tomu se nedá nic vytknout. Čtu díly na přeskáčku, takže po Siluetě, která nasadila laťku vysoko především vtipem a svižností, mohu dát jen tři hvězdy. Nic mě ale od Doctora neodradí.

bouncer
19.02.2019 3 z 5

Celkem krátké, i když zábavné. Zatím jsem tomuhle formátu doktorů (jeden příběh na celou knihu) moc na chuť nepřišel.

alfons9315
15.01.2019 4 z 5

Dálecká generace je díl, který by v případě jeho stočení musel být alespoň hodinu a pul dlouhy. Prvotní představění Daleků jako hodných a milých "spoluobčanů" je naprosto geiální. Kdybych je neznal ze seriálu, tak bych se opravdu nechal napálit. To vše podnícené Daleckým proslovem na konci knihy. Začínám váhat na čí stranu se přiklonit. Naštěstí ani Briggs nezapomněl jací Dalekové jsou a jací být mají. Kniha je napínavá a čtivá. Poskytne zabavu na pár hodin, kterých nebudete litovat.

P1tr
11.01.2019 4 z 5

Dalecká generace je povedenou a hravou nástavbou televizního seriálu, která potěší všechny fanoušky fenoménu jménem Doctor Who. Již během prvních pár stran kniha zažene obavy z nastavované kaše, která se zdrojovému materiálu nevyrovná a dá jasně najevo svůj záměr pobavit. Nicholas Briggs využívá většího prostoru k vyprávění, který mu tištěné médium nabízí a může tak předložit delší příběh, než na ploše seriálových 45 minut, čehož beze zbytku využívá. Zabývá se rozměrnějších příběhem a během jedné knižní epizody zvládne představit detailní mytologii, prezentuje několik zajímavých postav a myšlenek a všechny načrtnuté prvky dotahuje do konce. Zatleskat mu musím obzvláště za zpracování samotného Doctora, kdy jsem z každého jeho slova a činu cítil herecký vzor Matta Smithe a v hlavě jsem dialogy vnímal jeho hlasem. Jde zkrátka o dokonalou adaptaci. Netradičně přistupuje autor k postavám Doctorových arcinepřátel, tedy Dalekům, které prezentuje nejdříve poměrně tajemně, kdy dlouho není znám jejich záměr a hlavou vám vrtá, kam děj bude dále směřovat. Naštěstí je příběh zajímavý i po odhalení všech karet a rozhodně nedělá značce ostudu. Dalecká generace je kvalitním dílem, kterému k absolutnímu hodnocení chybí ještě větší moment překvapení a větší odlišnost, neboť ve výsledku připomíná "pouze" delší epizodu seriálu se vším dobrým i špatným, co k tomu patří. Každopádně ho lze doporučit pouze fandům předlohy, neboť nově příchozí čtenáři se nedočkají dostatečně detailního popisu všech principů Doctorova světa, tudíž by dle mého byli velmi rychle ztraceni.

Christine97
31.12.2018 4 z 5

Musím konstatovat, že se jedná o lepší počin než Závoj smutku. Kniha nabízí více propracovanější příběh, s dobrou zápletkou a zajímavými postavami. Zřejmě to bude i tím, jaký je odvěký vztah mezi Doctorem a jeho nepřáteli, Daleky. To dodává celému příběhu tu správnou atmosféru, na kterou jsem zvyklá při sledování seriálu. Škoda závěrečné části příběhu, která ve mě už nezanechala to počáteční nadšení, když příběh skončil z ničeho nic.

TimeLord
27.08.2018 3 z 5

Miestami ma kniha nudila, a ten koniec bol teda iný ako som čakal. Je to taká priemerná knižka.

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Lepší než Závoj smutku, tedy čtivější, zábavnější a lépe napsané. Dalekové jsou děsiví a ani tady tou není jinak. Jen ten konec je takový Moffatovsky prostý a nijaký... Nicméně jedná se o beletrii a navíc podle mnou oblíbeného seriálu, což se tedy i odráží v počtu hvězd. Navíc je autorem muž, který dal Dalekům a Kyberlidem hlas, takže... :)

MichalHoráček
27.07.2017 4 z 5

Druhá kniha ze série, co jsem četl... Trochu slabší než první, občas "hluchá" místa, ale i přesto mě neodradila a dál budu pokračovat jak ve čtení tak i sledování dalších příběhů Doctora ;-)

frantisek6180
08.05.2017 4 z 5

Kniha se čte dobře, pro každého fanouška seriálu je to ideální doplnění ;-)

Percabethka
18.03.2017 3 z 5

Ze všech knížek s Doctorem, které jsou přeložené do češtny, je tahle podle mě nejhorší.
To, že děj místy nedává smysl, nevadí - je to přeci Doctor :D - ale tohle je nový level nesmyslnosti...
Normáně bych knize dala 2*, ale jednu přidávám, protože... protože Doctor ♥

Nerv42
16.03.2017 5 z 5

Knihu můžu jen doporučit. Doctor patří mezi moje oblíbené seriály a i ke knize se rád v budoucnu opět vrátím.

LucyJec
05.03.2017 4 z 5

I přes absenci jeho věrných companions si zvládl poradit. Vcelku zajímavý příběh, ale chvilkami mi přišlo, že kniha působí až moc jako fan-finkce. Začínala jsem jí číst s přesvědčením, že nebude tak dobrá jako Závoj smutku. Na rozdíl od závoje smutku se mi líbila o trochu více. Doctor a malé děti jsou prostě úsměvná kombinace.