Rauser. Rauser. komentáře u knih

☰ menu

Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Kniha mě dostala, úplně. Snad nikoho neurazí, když napíšu, že kniha je vlastně "o ničem". O malé části života mladé holky a o vyprávění ne o moc větší části života členů její rodiny. Ale tohle nic je zkrátka boží a mě moc baví.
Co mi přišlo trochu na sílu, bylo jednak to, jak neohrabaně se Ema ptala členů rodiny na lásku, bylo to podle mě prostě divný. Stejně tak to, že o tom chtěla psát knihu a dělat experiment. Kdyby to bylo bez toho, víc to plynulo, bylo by to za mě lepší. Stejně tak úplně zbytečně zakomponovaná korona.

24.03.2022 5 z 5


Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

Tak já tedy nevím, jestli jsem nečetla jinou knihu než ostatní hodnotící, nebo prostě nejsem cílovka.
Kniha od knihy od Coates jde z kopce. Hlavní postava příšerná, neuvěřitelná, nesympatická, děj opět naprosto děravý. Atmosféra vlastně žádná, a jako třešnička na dortu jsou nelogičnosti v díle a překlepy v textu.

02.03.2022 1 z 5


Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Třeštíková, kterou jsem poznala a kterou jsem si zamilovala v Bábovkách, je zpět. A já jsem za to vážně vděčná.
Nezaměnitelný styl psaní a opravdu hory myšlenek a tajemství. Hezky a uvěřitelně (až na jeden detail) propracovaný příběh.

20.11.2021 5 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

Na to, že mám autorku a její horrory ráda, toto bylo cosi divného, naprosto nezajímavého a nudného. Mnoho stránek o ničem, jen výplň času. Předešlé knihy jsem přečetla během dvou dnů, k téhle jsem se s přemáháním vracela dva týdny...

14.03.2021 2 z 5


Doufat znovu Doufat znovu Mona Kasten

Já nevím... Oproti předchozím dílům to bylo jakési zdlouhavé a nudnější. Přitom měli postavy obrovský potenciál. Přišlo mi, že většinu knížky tvoří omáčka a příběh hlavních postav je až na druhém místě.

01.09.2020 3 z 5


Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

Čtivá kniha, plná dlouhých souvětí, tak jak to u Lukáškové miluju. Přišlo mi, že trochu na sílu udělala kamarádky z hlavních hrdinek předchozích knih. Vždyť v tom příběhu pokračovat vůbec nemusela...
Zápletka ok, konec zase trochu moc hrrr a takový nijaký. Knížka celá je o životě, věřím, že se v ní každý někde najde.

Co mě ale vytáčelo k nepříčetnosti, byly roky. Odešel teda před 13 lety? Nebo před 4? Viděla Lucii před 13? Nebo před 20? V tomhle tam je neskutečný bordel, jakoby to nikdo nezkontroloval.

08.06.2020 4 z 5


Cítit znovu Cítit znovu Mona Kasten

Kaden, dobrý, Spencer lepší, ale Isaac... Tenhle díl byl podle mě nejlepší. Nejvíc jsem dokázala pochopit chování postav a jeho důvod. Jejich problémy nebyly až tak přitažené za vlasy. Po téhle "blbé romanťárně" jsem úplně emočně v ......

23.05.2020 5 z 5


Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Opět velice čtivá romantická záležitost. Ale! Tenhle díl nebyl ani trochu tak moc o jídle, jako ty předchozí, což je podle mě velká škoda. Minimálně Kodaň a New York úplně zvali k jejich návštěvě, u Pařížských cukráren jsem slintala do knížky. Ale Chorvatsko nebylo vůbec ukázáno jako místo, kam bych chtěla někdy jet.

19.05.2020 3 z 5


Ledový strach Ledový strach Mads Peder Nordbo

Ledový strach je určitě lepší, než předchozí díl. Od knížky jsem se nemohla odtrhnout. Ale přesto nemůžu dát víc hvězdiček, protože náš novinář během pár stránkách prožije za vlasy (pořádně) přitažené hrůzy...

23.04.2020 3 z 5


Kočka na cestách Kočka na cestách Hiro Arikawa

Jako milovnici koček se mi knížka líbila, ale nemohu jí dát víc hvězdiček. Nevím, zda to způsobil překlad, ale hrozně mi vadilo, že jednou byly v knize klasické uvozovky, jednou šipky, pak najednou řeč nebyla označena nijak. Stejně tak se střídali vypravěči, kteří nebyli nijak označeni.
Na konci knížky jsem ale brečela jak želva, to zas jo. :D

20.04.2020 3 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Předchozí knihy autorky se mi četly krásně, ale u téhle mi něco vadilo. Celkově bylo v příběhu až moc postav, takže je autorka nestihla pořádně vykreslit. Stejně jako příběhy duchů, kterých měly být tucty, ale pořádně jsme se nic nedozvěděli o žádném. Nápad dobrý, ale celkové provedení bylo jaksi uspěchané a odbyté.
A šíleně mi vadí, že autor obálky si ani nepřečetl anotaci. Hotel/sanatorium - to určitě na obálce není.

10.04.2020 3 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Tenhle Harrybmi přišel tak strašně cizí. Byl to úplně jiný Harry než v předchozích knížkách. Moc drastické, moc kombinací a obratů. Podle mě zbytečná oběť a zbytečně prodloužená série. Neležet v nemocnici, tak tenhle díl snad ani nedočtu :(

07.04.2020 3 z 5


Dvojníci Dvojníci Rebecca Hanover

Pokud odhlédneme od toho, co je v silách a možnostech šestnáctiletých, je to skvělá kniha. Upřímně tenhle žánr moc nemusím, ale knížka se čte sama a vyhlížím další díl!

01.04.2020 4 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Nevím, jak to správně popsat, ale mám takový pocit, že od Červenky to gradovalo a s Žízní to neskutečně kleslo. (Nůž jsem zatím nečetla)
Na mě (a i na Harryho) moc krve, moc touhy po pomstě, jakési překombinované, ačkoliv v předchozích dílech to fungovalo mnohem lépe a jednodušeji. Nemohla jsem se začíst a ani se mi nechtělo nějak moc pokračovat, i když předchozí díly jsem četla jedním dechem.

20.02.2020 3 z 5


Návrat z temnoty Návrat z temnoty Liz Coley

Kniha se četla, alespoň mně, poměrně stěží. Asi hlavně proto, že na jedné stránce autorka píše pro dospělé (složitěji vystavěné věty, netradiční spojení slov), a na další je to četba pro puberťáky. Knihu jsem od pasáže s Andělem dočítala jen s velkou dávkou přemáhání.
Nápad s disociativní poruchou osobnosti je víc než dobrý, ale v tomto případě dost špatně uchopený. Předpokládám, že léčba trvá více než pár měsíců, a že není tak easy, jak se v knize líčí. A taky nevím, jestli je vhodné udělat z třináctileté slečny couru... :) Kdyby si autorka dala na knize více záležet, mohl by to být trhák.

21.08.2019 3 z 5


Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Pro mě jako milovnici dobrých konců byly závěrečné strany trochu rychle utnuté, smutné, ale o to více "komunistické". Jinak byla celá kniha mým šálkem čaje. Aktuální problémy, podané s nadsázkou, lehkostí. Jen více takových knih.

20.02.2019 5 z 5


Sedm dní k přežití Sedm dní k přežití Nathalie Bernard

Na mě trochu jednoduchý děj. Téměř celá zajímavá zápletka je vyřešena během první čtvrtiny knihy. I přesto se lehce čte až do konce.

20.02.2019 3 z 5


Lískový les Lískový les Melissa Albert

Vůbec bych nesrovnávala se Sirotčincem, ačkoliv se prolínají různé světy. Kniha je psána lehce, ihned vtáhne a nepustí. Možná tím, že je to prvotina, možná překladem, se občas opakují slovíčka, ale neruší to dojem. Některá místa jsou nejasná až zašmodrchaná, ale jen zřídka. I když je v knihkupectvích zařazena mezi dětské, rozhodně je děsivá i pro dospělé :)

31.12.2018 4 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Napínavá kniha, vtáhne rychle do děje. Příjemně se zpomaluje a stupňuje napětí díky prolínání linky v minulosti a dnes. Rozhodně není děj předvídatelný a během čtení mrazí. Ale. Závěr je trochu "jednoduchý", pro náročnějšího (a hlavně zápletky hledajícího) čtenáře až nudně obyčejný a nevysvětlený. Navíc je v knize několik momentů, které mi přišly hooodně přitažené za vlasy, některé pasáže jsou jakoby k sobě nepasovaly (na jedné straně neví, kdy má kamarád - se kterým se stále stýká - narozeniny, ale na další ví, co dělal přesně dva dny před nimi).

02.11.2018 3 z 5


Proč? 13x proto Proč? 13x proto Jay Asher

Jazyk je velice jednoduchý, ale to je zřejmě přizpůsobeno čtenářkám. Na druhou stranu - je to opravdu téma pro náctileté?
Nedá se upřít čtivost, spád a touha dozvědět se, kdo další je na kazetě.
Pro mě bylo ale velice těžké se do Hannah vžít. Nechápu a nevnímám stejně jako ona, nepřipouštím si věci tak, jako ona, takže na mě její chování působilo přehnaně. Že by se na mě vykašlala kamarádka? Stalo se mi to x-krát. Že o mně kolovaly drby? Opět mnohokrát. Ano, Hannah se toho stalo hodně, ale já osobně v tom důvod ke konci nevidím. Na konci si skoro stěžuje, že dávala dost najevo, co chce udělat a nikdo jí nepomohl. Podle mě to neřekla nikdy naplnou pusu. A to se potom není čemu divit.
Oproti knížce mi přišel mnohem lepší seriál 13 reasons why.

14.05.2017 3 z 5