Fantom z Blackwoodu

Fantom z Blackwoodu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475874/bmid_fantom-z-blackwoodu-Z9v-475874.jpg 4 786 207

Strašidelné domy série

< 6. díl >

Mara je dcerou spiritistů. Její dětství bylo plné seancí, podvodných zaříkávačů duchů a řečí o jejich přítomnosti. Když odešla z domu svých rodičů, přísahala, že do svého života už nikdy nevpustí pověrčivost. Je připravena se svým snoubencem Neilem začít nový život ve světě, který je založený na racionalitě a faktech. Její minulost se jí ale ještě nechce pustit. Mara a Neil koupí dům u Blackwoodu, zchátralou budovu daleko za městem. Jsou varováni, že se v rozpadající se budově dějí podivné věci. Dveře se samy od sebe otevírají, hlasy uprostřed noci šeptají, na zdech se objevují zakrvácené otisky rukou a ve sklepě se vyskytují studená místa tam, kde byl zavražděn původní majitel domu. Dům byl ale opravdu levný a Mara ho miluje, takže je rozhodnutá si varování nevšímat. Protože duchové přece nejsou skuteční… …nebo ano?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Haunting of Blackwood House , 2015


více info...

Zuzíček77
Zuzíček77
10.03.2024 4 z 5

Tato kniha, jako všechny o Darcy utíkala strašně rychle, byl to trochu slabší díl, ale nijak mě to neodradilo abych ho nedočetla do konce. Byla jsem zvědavá co se z toho vyvrbí. Hlavní postava Mary mi chvilkama lezla opravdu na nervy. Neil byl zase takový dobrák co by udělal všechno pro to aby se měla dobře. I když byl díl slabší určitě dám i další strašidelný dům.

handaes
handaes
22.02.2024 2 z 5

První kniha od Darcy, kterou jsem málem ani nedočetla. Nemohla jsem si pomoct, ale hlavní hrdinka mi opravdu lezla na nervy. Její vztah mi taky lezl na nervy(miláčku sem, miláčku tam a přitom nic vlastně :D ) a její přítel mi taky lezl na nervy :-D. Nevím jestli byly hlavní postavy tak pitomý nebo jsem pitomá já. Většinou jsem u jejích knih napnutá jak struna a moc si to užívám a hlavní hrdinové mě neskutečně baví. Tady bohužel jen dvě hvězdy a vlastně ani nevím, proč, protože i dvě mi přijdou hodně.


Annabelle
Annabelle
04.02.2024 3 z 5

Série od Darcy o strašidelných domech mám moc ráda, i když poslední dobou je to s knihami z této série jako na horské dráze, některá je výborná, jiná zase sotva průměr. Bohužel Fantom z Blackwoodu, i když to z počátku nevypadalo, je tím druhým případem, a to především kvůli hlavní hrdince, kterou jsem téměř celou knihu nemohla snést.
 
Celkově je zápletka Fantoma z Blackwoodu velmi zajímavá. Příběh prokletého domu, který nutí své majitele zabít své blízké, a nakonec i sebe, měl velmi zajímavou a nečekanou zápletku. Lehce mi připomínal i film Sinister,i když lehce vlastně docela dost. Nechybělo pár velmi vyostřených a děsivých momentů, u kterých čtenáři naskakuje husí kůže, protože Darcy Coates umí na stránkách svých knih scény vygradovat a detailně popsat tu odpornost a zrůdnost, kterou má před očima hlavní hrdinka.
 
V této knize je hlavní hrdinkou Mara, která se protlouká svým životem a od nikoho nepřijme jakoukoliv pomoc. I když bydlí v prázdném nevybaveném bytě, spí na matraci, jí to, co ji přinese její milý snoubenec Neil, ale žádnou pomoc od nikoho nechce, což na jedné stránce knihy sdělí hned několikrát. Vše se snaží si zkrátka vydobýt sama. Proto dokáže i z mála našetřit peníze na nový byt, ale nabídka velkého domu za malé množství peněz je přece jenom lákavější, i když se realitní agentka chová velmi podivně.
 
Ani podivné události v domě, ani zlověstné zvuky ozývající se každou noc nedohodnutí Maru nechat si pomoci, a to mi v příběhu přišlo jako velmi rušivý element. Když už si nakonec (na posledních stránkách) dala hlavní hrdinka říct a příběh se konečně začal ubírat tím správným směrem, dozvíme se, že dům je dokonce spojený s její rodinou, která se věnovala spiritualismu a od které Mara utekla. Finální odhalení tajemství a „vymítání“ domu bylo úžasné a neočekávané, ale k tomu závěrečnému vyvrcholení zkrátka vedla cesta dlážděná otravnou hlavní hrdinkou.
 
PS: Zjistila jsem, že v originále je tahle kniha je prvním dílem série The Haunting of Blackwood House. Absolutně nemám ponětí, jak Fobos u nás určuje pořadí dílů, jak jednotlivé knihy od Darcy Coates řadí do sérií a zda se tedy vůbec dočkáme dalšího dílu nebo se z toho stane další kniha ze série Strašidelné domy.

NicaCola
NicaCola
24.01.2024 4 z 5

Nebýt té hloupé hlavní hrdinky, dala bych klidně i pět hvězdiček. Ale chování Mary mě neskutečně štvalo. Příběh utíkal rychle, atmosféra byla super. Zajímalo mě, jak to dopadne a konec mě opět nezklamal. Plus dávám za Niela, který byl hrozný sympaťák:)

SáraR.
SáraR.
08.01.2024 4 z 5

Tento díl se mnou pobyl déle, než je u mě zvykem, ale čtení mě bavilo. Chvilkami mi přišlo, že se děj trochu opakuje a časová délka příběhu mi přišla mnohem déle, než jen týden. Dům byl vesměs velmi podobný tomu minulému, jen byly vyměněny postavy a pohlaví ducha. Každopádně jako klasická duchařina fajn a doufám, že se originalita autorce vrátí. První tři díly jsou za mě zatím nejlepší, ale Duch domu Ashburnů je srdcovka! ;)

6Nikki6
6Nikki6
02.12.2023 1 z 5

(SPOILER) Předchozí díly se mi líbily, odlehčené čtení když nechci moc přemýšlet, ale tohle byl teda děs. Dvě hvězdy jen kvůli tomu, že minulé mi přišly opravdu fajn. Hlavní hrdinka je pěkná kráva, kluk svatý a absolutně si ho nezaslouží. Tak silné nesympatie jsem k hlavní hrdince nějaké knihy už dlouho necítila.

Magnovak
Magnovak
31.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Jako já vím, že Darcy nebereme úplně vážně a že jsem ve svých recenzích velmi zlá a kritická. Navíc zde jde o čistě oddechovou četbu, ne o Kinga, Lovecrafta, Poea nebo Blocha, ale celou knihu jsem měla více než u kteréhokoli dílu předtím dojem, že čtu nějaký Young adult o dvou emocionálně nestabilních jedincích. Tihle navíc ani po půl roce randění nedošli dál, než k objetí a neustálému vyznávání si lásky a omlouvání se jeden druhému, protože se nemůžou shodnout, kdo z nich je ten víc mimo.

Podle mě tam tedy regulérně chybí stránky, kdy chodili nahoru na půdu hulit crack.

Mara je umanutá husa, co si koupí barabiznu uprostřed ničeho, (aniž by vůbec viděla opravdu celý dům a vážněji řešila technický stav, nebo cokoli kolem historie domu, ale naštěstí její kluk je sexy MacGyver a umí taky trochu číst, takže všechno pro ni časem zjistí!) Potom si každou noc holka myslí, že jí do toho baráku furt někdo cizí leze, ačkoli těžko říct, kde by se tam tak uprostřed noci vzal a nebyl veverka nebo kuna a pak ani desítky vražd a jasných duchařských reáliích nejsou důvodem vypadnout, protože prostě dup dup, můj dům a já mamce s taťkou ukážu!

No a ten její kluk, co se mu pořád napínají svaly pod tričkem, má v hlavě asi jen krmení pro rybičky, protože z nějakého důvodu mu zrovna ona přijde "hrozně chytrá" a silná a úžasná a udělal by pro ni cokoli. Gauč nebo zaříkávač duchů, ať chceš nebo nechceš - tady maš!



Pak teda nevím kolikátý den najednou nevadí, že není zkontrolovaný ani vyčištěný komín a odvětrávání, my si klidně zatopíme v krbu, protože bez té revize je to ve stopadesát let starým dřevěným baráku, co nám padá na hlavu, děsně chytrej nápad. Funguje ale perfektně! (Wow, a my blbci, co máme novostavby, kde - zatím - nedošlo ani k jedný vraždičce šílenstvím ve stylu zde již zmiňovaného Osvícení, rok co rok tu revizi děláme, aby nám to při prvním podzimním tulení u krbu nezačoudilo tyhle naše nudné a jen pár let mladé příbytky...)

Jo a ten Superkluk pak ke krbu dotáhne nejen heřmánkovej čaj a maršmelouny, ale taky generátor, laptop, webkamery s nočním viděním a k tomu rozjede telku i s videem, co stejně jako krb jedou, jako kdyby to právě přivezli z Tuzexu.

Fair point - ke konci to pro slabší povahy trochu nabere na obrátkách, že asi jeden a půl krát ucítíte lehoučké mrazení, asi jako když si v Lidlu vybíráte deset vteřin pizzu z mrazícího boxu.

Konec ani nestojí za zmínku, ten je jasný v podstatě od prvních stránek, ale tyhle knihy nejsou o twistech, co by vyrazily dech.

Závěr: Rozhodně zatím nejhorší díl ze série, mám ji celou a jediné, čeho jsem se při čtení Fantoma opravdu bála, byla každá další stránka...

(Ale nevzdám to a dám všech deset, protože... Protože duchové a strašidelné domy zkrátka existují...)

Clairka
Clairka
30.10.2023 4 z 5

Velmi dobře napsané, čtivé a někdy jsme se fakt chvili bála :) hvězdu jednu odebírám za konec

MMacicekk
MMacicekk
13.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Fantom z Blackwoodu byl rozhodně nejslabším dílem z mnou dosavadně přečtených dílů série. Trápila jsem se u celé knihy. Vystupuje zde nesympatická dvojice postav. Mara je dcerou spiritistů a v dětství byla přítomna mnoha seancí, k nimž má nedůvěru a v nadpřirozeno nevěří, protože je přesvědčena o tom, že se jedná o jeden velký podvod. Druhou postavou je Mařin přítel Neil, který je ztělesněním všech pozitivních vlastností, až to hezké není. Už dlouho jsem se v knize nesetkala s tak nevěrohodnými a černobílými postavami.
Strašidelný dům, ve kterém se příběh odehrává, nejen, že nenahání hrůzu, ale nevyděsí vás ani nadpřirozené úkazy, jimiž je obestřen. Celému příběhu chyběla „duše“ a scházel mu náboj, kterým by vás připoutal ke stránkám. Jednalo se o průměrný příběh s průměrnými postavami a dějem. Jediným zpestřením byly ilustrace, které se dle mého názoru do knihy tohoto typu hodily. Autorka nepřekvapila žádnými zvraty ani překvapivými událostmi. O závěru a o tom, jak vše nakonec dopadlo, se nemusím ani zmiňovat. Každému čtenáři této autorky to musí být jasné už od prvních stránek. Zklamání.

verden
verden
10.09.2023 2 z 5

Tento diel sa mi zatiaľ páčil najmenej. Mara mi nesadla, ani dejovo ma to nijako zvlášť nechytilo a ilustrácie síce neboli zlý nápad, ale zdali sa mi také nejaké... amatérske.

terimila
terimila
10.09.2023 3 z 5

Řekla jsem si, že si zase zkusím trochu rozšířit rozhled v horrorové literatuře, tak jsem sáhla v knihovně po pár kouscích Darcy Coates ze série o strašidelných domech.
No... číst se to dalo, utíkalo to, četlo se to příjemně. Napínavé mi to moc nepřišlo a o strachu nemohla být ani řeč, přece jen když je někdo odchovanej Stephenem Kingem, tak ho takovejhle britskej duchařskej čajíček nerozhodí. Mara mi přišla dosti protivná, Neil nedůvěryhodnej, duchové moc laciní. Navíc jsem v tom neustále viděla vyvařený a trochu předělaný Kingovo Osvícení, nemůžu si pomoct. A ten happyend by tam být za mě nemusel.
Ale jak říkám, číst se to dalo a byl to celkem příjemnej večer. Lousknu ještě jednu starašidelnodomovku, co jsem si přinesla spolu s touhle, ale do dalších se už asi nepustím. Těžkej průměr.

Gordonlord
Gordonlord
02.09.2023 3 z 5

Chci dobré napínavé čtení - beru do ruky Darcy Coates.

Zase to fungovalo. Třetí příběh o strašidelném domě, do kterého jsem se začetl a zase mě to bavilo. Tentokrát mi scházelo opravdové mrazení a strach o životy postav, protože vím, jak mírumilovně Darcy píše a také vím, že vše dopadne dobře. To trochu snižuje hloubku napětí.

Příjemným plusem je krátký rozsah knihy - jednoduché téma nezačalo nudit a hororové klišé tak bylo vlastně dobře podáno. Oceňuji, že pro každou knihu ze série Strašidelné domy si najde nové nápady, aby to nepřipomínalo ty předchozí knihy.

Skvěle odvedené řemeslo, i když konec knihy mohl být dramatičtější a potenciál byl také možná větší. I tak pořád výživný nadprůměr.

zuzka894
zuzka894
26.08.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Ta mě teda dostala. Chvílemi jsem se opravdu bála. Asi nejlepší kniha od Darcy Coates.

Bridgett
Bridgett
14.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi velmi líbila, za mne asi nejlepší ze strašidelných domů od Darcy. Oceňuji, že strašení nebylo přehnané jako v některých jiných dílech, žádní oživlí zombíci atd. Člověk měl prostor pro představivost a chvílemi jsem se opravdu bála.
Nicméně hlavní hrdinka úplně na zabití, byla mi velmi protivná, Neila mi bylo úplně líto. Čekala jsem, že se příběh bude vyvíjet trochu jinak - vzhledem k tomu, že dům postavil Mařin dědeček - myslela jsem si, že bude svoji vnučku třeba ochraňovat před Robertem Kantem nebo něco podobného, ne že on bude ten hlavní zloduch a bude chtít zabít vlastní prapravnučku... Masový vrah mi naháněl mnohem větší strach než nějaký bláznivý spiritualista.
Konec byl překvapením, ale aspoň nebyl tak přehnaný jako v ostatních knihách od Darcy.
Ale celkově se mi kniha moc líbila.

twiggynka
twiggynka
03.08.2023 5 z 5

Moc povedený díl, četbu jsem si užila.

medlovice
medlovice
30.07.2023 4 z 5

Nevíte někdo , kde najdu muže jako Neil ? Hrůzostrašný dům už mám.
Kniha má ilustrace, některé jsou moc hezké.

hana17.1.
hana17.1.
29.07.2023 4 z 5

Skvělá kniha. Napínavý děj až do poslední chvíle. Ze začátku jsem si říkala, že to bude klasický děj jako v celé této sérii knih, ale bylo to opravdu napínavé a zajímavé. Přesto však nejlepší knihou série je stále ta první.

knidopel
knidopel
27.07.2023 4 z 5

Další díl z mé oblíbené série Strašidelných domů opět nezklamal. Kniha měla napětí, atmosféru, hrdinku se zajímavou minulostí, pocházející ze spiritistického prostředí a opět uspokojivý konec. Musím přiznat, že chvílemi mi tedy Mara opravdu už lezla na nervy (díky neustálému popírání čehokoliv zvláštního), ale ve výsledku se dalo její chování vlastně pochopit. Těším se na další díly.

m2056
m2056
19.07.2023 2 z 5

Nejlepší kniha série co jsem zatím četl.

lucien.94
lucien.94
26.06.2023 4 z 5

Od posledních dvou knih s hodnocením za 3* musím u této knihy dát 4*
Darcy se drží svých strašidelných domů a určitě by něco nového uvítal ne jeden čtenář, ale to by prostě poté nebyla Darcy. Hltám ji každý řádek a lidé s bujnou fantazií zažijí napínavý příběh. Příjemně děj plyne, až je kniha u konce a ani nevíte jak. Humor, napětí (obzvlášť, když ji čtete o půlnoci na zahradě), love story, smysluplný děj.. tři věci, které mi v knize nesmí chybět tam jsou a tím mohu s klidným srdcem říct, že po knize ráda sáhnu v budoucnu znovu.