Kořist

Kořist
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458306/bmid_korist-jrO-458306.png 4 1380 1380

Ve svém novém, samostatném románu servíruje oblíbená hororová autorka Darcy Coates svým čtenářkám a čtenářům mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. O pět dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoceny až po jejím zmizení. Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami… a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda. V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě…... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Hunted, 2018


více info...

Přidat komentář

simcat13
předevčírem 3 z 5

Za mě fajn příběh, přestože má paní autorka obvykle trochu poutavější příběhy. Docela mě překvapilo rozuzlení a to, že se nebála se sem tam někoho zbavit :D asi bych tuhle knížku nevybírala jako první na čtení od autorky, ale jinak proč ne.

Lutzinka
17.10.2024 5 z 5

Za mě super.
Bavilo mě to od začátku do konce.
Mělo to napětí a temnou atmosféru.
Taky postavy s uvěřitelnými charaktery. Některé mě sice pěkně štvaly, ale právě tím to působilo reálněji.
Rozzuzlení bylo naprosto uspokojivé.
Vraha jsem si sice tipla dobře, ale stejně mě to svým způsobem ve finále trochu překvapilo.
Doporučuju i formu audioknihy, kterou čte Jana Stryková, to bylo moc dobré.


uzivatel90562
30.09.2024 3 z 5

Za mě bylo poněkud nešťastné jaké zvolila na začátek postavy. Todd, Carla ani Chris mě příliš neoslovili a málem jsem příběh nechal být. I po stránce příběhu a napětí si autorka dává pěkně načas. Nic proti tomu, tento čas než začne naháněčka autoři běžně využívají k tomu, aby představili prostředí nebo postavy. Ale když vám sakra dlouho trvá než postavám začněte přát něco jiného než bolestivou smrt a o prostředí se toho zase tolik nedozvíme, tak je první třetina knihy celkem utrpení. Nicméně jsem vydržel a nebylo to nakonec špatné. Druhá polovina sice stále nebyla nic co bych neviděl či nečetl jinde, ale rozhodně už mě i zajímalo kdo přežije a jestli je mé podezření kdo zabíjí správné. Nehledě na to, že jedna z postav na konci celkem překvapila tím jaké má "koule".
Označil bych to za slušný průměr.
(Vyslechnuto ve formě dobře namluvené audioknihy)

radka2412
17.09.2024 4 z 5

Darcy na mě křičí na každém rohu. V každém knihkupectví je pořád nějaká záhada domu XY. Velice časté, i přes to, že většinou pozitivní recenze a časté doporučování žánru, který není moje krevní skupina, mi trochu Darcy zprotivil, aniž bych jí dala, až do teď, šanci. Na KD youtube kanálu na mě vyskočila audiokniha načtena paní Jitkou Strykovou, kterou mám moc ráda. A to byl asi důvod, proč jsem se do tohoto dobrodružství s názvem Kořist dala.

Ztratili jste se někdy v lese? Nebo jste alespoň měli uprostřed stromoví pocit, že vám někdo dýchá na krk? To se přesně stalo partičce přátel, která se vydala po stopě pohřešované sestry a kamarádky Eileen. Ta se vydala sama na výlet do Ashloughského lesa a již se rodině neozvala. Policie se do vyšetřování po nezvěstné Eileen moc nehrne, protože dokázali po 5 dnech od Eileeinina zmizení najít jen její fotoaparát, ve kterém je jen pár fotek vyfocených ve tmě a již jí nedávají moc velké naděje na přežití v obrovském a nebezpečném lese. Chris, její bratr, a přátelé jsou odhodlaní Eileen nalézt za každou cenu. Tedy skoro. Když se i oni ztratí v lese, začíná zkouška odvahy, síly, pevné vůle a hlavně přátelství.

Příběh se mi moc hezky poslouchal. Vlastně jsem se od něho nemohla odtrhnout a s napětím naslouchala hlasu Jitky. Příběh měl tempo, spád, napětí a vzrušení. Postavy milujete a nesnášíte. Snad jen místy naivita postav byla na obtíž. Ale jsou opravdu mladí a nezkušení. Kdyby od začátku všichni použili kompas, vše by určitě dopadlo jinak.

Saturnia
12.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha, která měla výborné recnze a i tak předčila má očekávání!

Mám ráda horrory, u kterých jsou konce reálně opodstatněné. Proto ve mně celý příběh evokoval detektivku s nádechem nadpřirozena.

Postavy byly sympatické (nejvíce hlavní detektivka). Děj byl napínavý od začátku do konce a četl se jedním dechem!

JustVea
03.09.2024 5 z 5

Druhá kniha, kterou jsem od této autorky četla. A páni, to bylo něco neuvěřitelného. Bylo to tajemné, děsivé a plné napětí. Touto knihou mě autorka dokonale přesvědčila o tom, že opravdu potřebuji další z jejích knih.

DraculasLady
11.08.2024 audiokniha 4 z 5

Série s děsivými starými domy mě moc neoslovila, ale tohle už bylo trošku zajímavější. Kolikrát jsem i zůstala v autě déle, než bylo třeba, abych slyšela celou kapitolu a posunula se v ději. Podezření jsem od určité části měla správným směrem a jen se těšila na to, jakým způsobem dojde k odhalení a rozuzlení příběhu. Klidně si to pustím někdy ještě jednou.
PS: Mít takové místní poldy, jdu asi kamarádku hledat taky sama...

Lionela86
25.07.2024 3 z 5

Audiokniha. Přišlo mi to takové jakési málo uvěřitelné. Zvláštní, nelogické chování policejního týmu i týmu "dětí", co se vydaly do lesa hledat. Thrillerů mám načtených hodně a pravděpodobně jsem dost náročná, protože já tak nadšená z knížky nejsem :-)

lexikon_tf
21.07.2024 5 z 5

Tak trochu (pro mě) jiná kniha od autorky, oproti domům s duchy (které mám ráda) byla tohle velice příjemná změna.

Mladá dívka Eileen se sama vydává za dobrodružstvím do divočiny. Záhy se však ztratí ve spletitém lese přírodní rezervace, když sejde z vyznačené stezky. Proč se schovávala v noci ve křoví? A co to bylo za zvuky?

Jejího zmizení si všimne kamarád z party, ale ostatní přátelé mu nevěnují moc pozornosti, myslí si, že se na Eileen moc upnul a nezdravě ji stíhá. Mladíkovi se to nezdá a vypraví se po kamarádce pátrat na vlastní pěst.

Mezitím se už vyburcovala i rodina zmizelé a její bratr s dalšími třema přáteli se ji také vydávají hledat, nezávisle na policejních složkách.

Policie totiž zatím objevila jeden důkaz - fotoaparát, který patřil Eileen. A v něm prapodivné fotky lesa. Proč je Eileen vyfotila? Čeho se obávala?

Moc pěkně vystavěný příběh, ve kterém jsem čekala příšeru na každém rohu. A moc daleko od pravdy jsem nebyla, avšak rozuzlení uklidnilo moji racionální stránku a o to víc jsem byla z knihy nadšená. Mrazení v zádech a hltání stran si zde užije každý hororový fanoušek. Moc doporučuji!

Galadwen
25.06.2024 audiokniha 3 z 5

Audiokniha. Příběh mi připadal většinu doby napínavý i dost strašidelný, i když v určitých okamžicích na můj vkus až moc nechutný a naturalistický. Místy bych naopak malinko škrtala a popostrčila děj kupředu rychleji. Nad nelogickým počínáním hrdinů mi často zůstával rozum stát. Vraha jsem poměrně brzy odhalila - myslím, že to není tak složité, náznaků v ději je hodně. Jenom nechápu, jak někdo dokáže celé noci pobíhat po lese a přes den přitom fungovat, aniž by si toho někdo všiml. Ale upřímně, na příběhu toho nechápu víc, absurdita se objevila nejedna.
Naopak docela potěšilo, že na rozdíl od strašidelných domů (četla jsem tři) se autorka nebojí nechávat za sebou mrtvé. K žánru to prostě patří. Pravda, z té otravné mládeže mohla odpravit někoho jiného než osobu, která mi bylo mezi nimi jediná docela sympatická, ale člověk nemůže chtít všechno.
Poslouchala jsem při mechanické práci, což bylo příjemné možná i díky velmi dobrému přednesu rétorky - nejsem si docela jistá, jestli bych vydržela i u papírové knihy.

p.stranska
18.06.2024 4 z 5

Bezvadná detektivka trošičku pošimraná hororovými prvky. Napínavá od první kapitoly až do konce, navíc ten konec je naprosto nepředvídatelný a hodně dobrý.

SáraR.
16.06.2024 5 z 5

No tak tohle byla pecka! Darcy Coates mám hrozně ráda a četla jsem už několik jejích knih ze série Strašidelné domy, ale tohle bylo jiný kafe. Knihu jsem hltala a nemohla přestat! Celý nápad mi přišel genialní. Skoro až do konce jsem přemýšlela, jestli je to opravdu nějaká příšera, nebo jen člověk v masce. Ten konec mě naprosto dostal, ale vlastně to bylo logické a nechápu, že mi to došlo až pár vteřin před odhalením. Opravdovost příběhu dodávalo vyprávění z různých úhlů pohledu a autorčino umění líčení. Jsou autoři, kteří píšou strašidelné příběhy, ale člověk se do nich tak úplně nevžije, jako kdyby byl jen tichý pozorovatel. Ale pak je tu Darcy, u které máte pocit, že děj přímo prožíváte. Jako byste tam opravdu byli a něco vás honilo... že vy jste ta kořist.

Gibis
12.06.2024 5 z 5

Kořistí jsem nakonec mile překvapena. Vzhledem k tomu, že sérii Strašidelných domů od Darcy považuji tak trochu za pohádky pro děti s dobrým koncem, čekala jsem něco podobného i od tohoto příběhu. Ale je to psáno v jiném duchu a mě to bavilo, byla jsem napjatá a celou dobu jsem si říkala, že to bude na pěkné čtyři hvězdy. Ale konec mě přesvědčil k přidání i té páté, protože to jak situaci Carla vyřešila, mě dost překvapilo, nečekala jsem to. Takže fajn počtení to bylo :)

Knihomolkapaja4
07.06.2024 5 z 5

Mám přečtenou většinu knih od Darcy a tohle bylo přeci jen trochu něco jiného než strašidelné domy. Za mě to bylo skvělé a napínavé čtení! Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a záporáka jsem neuhodla, o to víc mě kniha bavila. A podle mě k hororu to má daleko, za mě je to spíše směska krimi a thrilleru. :-)

Burák
06.06.2024 3 z 5

(SPOILER) Nechala jsem se nalákat vysokým hodnocením nejen tu na Databázi, ale třeba i na Goodreads. No, nebyla jsem zrovna nadšená. Je to sice čtivý, děj hezky odsýpá. Líbilo se mi prostředí do kterého to bylo zasazeno a byla mi i sympatická postava policejní vyšetřovatelky. Jako o hororu bych o tom nemluvila, minimálně já žádný strach nepociťovala (i když věřím, že kdybych to četla jako teenager, bát se asi budu) a jako detektivní thriller to taky moc nefunguje, pachatel se dá snadno odhalit prakticky ve chvíli kdy se o něm poprvé autorka zmíní.

Ještě dám Darcy Coates šanci v nějaké její duchařině, ale jinak to úplně doporučit nemůžu.

karel6734
02.06.2024 3 z 5

(SPOILER) Tato kniha je čtivá thrillerová detektivka s hororovými prvky ( převážně v první třetině) pro nenáročné čtenáře a nebo i pro ty náročné, co jen chtějí na chvíli vypadnout ze své komfortní zóny.
Kniha sleduje případ zmizení mladé dívky, kdy neschopná policie sama nic nezmůže a proto se ji vydávají hledat její přátelé a bratr, do surového, hustého lesa, kde řádí monstrum.
Do určité chvíle sem si přál aby monstrum byl opravdu netvor a ne jen nějakej paňáca v obleku a zelených brýlích, kterýmu zřejmě hučelo v klacku, když zrovna děsil lidi v lese. (nebojte motiv je mnohem absurdnější)
Příběh sleduje dvě dějové linky a to partu dvacetiletých, která se vydá do lesa a pohled ze strany detektivky Carly Delagové.
Zatímco Chris a jeho přátelé za honbě k nalezení Eileen bojují o holý život, Carla se snaží rozlousknout případ a to i přes její počáteční laxní přístup.
Chris a přátelé dělají totálně nelogické věci, jejich rodiče jsou absolutně mimo.
Carla a její osobní story je uvěřitelná, chápu že se z ní stala alkoholička.
Na pachatele jsem přišel až opravdu s Carlou a ne dlouho předtím jako někteří z vás :) nicméně kniha mi přišla jako opis nějakého béčkového filmu s metráží 70 min . Napětí za mne tam bylo od začátku až do konce a více se mi líbila detektivní fáze(zřejmě protože mi přišlo že s detektivkou často soucítím), než li putování lesem. Konec byl dechberoucí a rozuzlení bylo velmi přitažené za vlasy, ale co už v takovým městečku vám to projde asi. Po morální stránce hl. (anti)hrdinky jsem byl maličko zklamaný . Jako eknižka to stojí za přečtení ale svoji dřevěnou knihovnu bych tímto dílem neobdaroval 3\5

yaoiyuri
02.06.2024 3 z 5

Bohužel kniha nedokáže vytěžit (z nijak extra originálního) námětu víc, než slibný začátek a pár povedených scén v lese. Navíc se snaží tvářit „chytřeji“, než je ve skutečnosti napsaná. Jako audio k úklidu či vaření se to snese, ale večer pod lampu už ne, uspalo by vás to rychleji, než byste chtěli.

„Horor“ je to asi takový jako knihy z brakové edice Stopy Hrůzy, takže vůbec, a literárně je to na podobné úrovni, jen stránkově objemnější. Autorka se zjevně inspirovala v případu skutečného zmizení / úmrtí dívek Kris Kremers a Lisanne Froon v Panamě (nalezený fotoaparát, záhadné noční fotky, kost vyplavená v řece) – ať už je to inspirace přiznaná nebo ne. Lesní pasáže mají místy feel Kingovy Holčičky, která měla ráda Toma Gordona a postavy motivačně (a několikrát!) parafrázují hlášku z prvního Predátora "If it can bleed, we can kill it."

Jinak je to frustrující směska impulzivního jednání více či méně (ne)sympatických (ne)hrdinů, jejich špatných a ještě horších rozhodnutí, přičemž korunu tomu nasazuje naprosto nekompetentní policie (což na jednu stranu má své opodstatnění, na druhou je to podle mě už na hraně míry uvěřitelnosti). Z naprostého (pod)průměru to vyzdvihuje provokativní plot twist na konci, ale celkově to na můj vkus stejně končí příliš cukrkandlově.

Andrée
10.05.2024 5 z 5

Darcy nezklamala! Tohle bylo prostě skvělé. Odhalit záporáka sice nebylo vůbec těžké, ale celkově wow! Já se nemohla odtrhnout.

lalela
07.05.2024 5 z 5

Že já nikdy neuhodnu, kdo je ten záporák, ale zase je to lepší, že jsem vždycky tak moc překvapená, když knížku dočtu a říkám si, jak toto mohl někdo vymyslet? Nádherná strašidelná kniha, skvěle popsané detaily, všechno krásně vysvětlené a to se mi moc líbí.

megamysl1901
05.05.2024 5 z 5

První kniha od Darcy Coates a byla to fakt jízda. Napínavé, mrazivé, děsivé a hlavně vás nutí číst pořád dál. Konečně zase skvělá kniha. Určitě zkusím její strašidelné domy.