Návrat z temnoty

Návrat z temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155246/bmid_navrat-z-temnoty-qVH-155246.PNG 4 725 220

Bylo jí třináct, když se ztratila. Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé. Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Pretty Girl-13 , 2011


více info...

TerkinKnižnySve
TerkinKnižnySve
30.01.2024 5 z 5

Liz Coleyová - Návrat z temnoty


Počet strán: 298
Vydavateľstvo: Fortuna LIBRI - Nakladatelství
Žáner: #thriller

No, čo k tejto knihe napísať?

Výborný thriller, kde sa postupne dozvedavame tajomstvá pri ktorých vám ústa pomaly klesajú a klesajú až ich neviete dvihnúť.

Angela, silné 16 ročne dievča, ktoré si od 13 prešla peklom ale prečo si nič nepamätá? Ako je možné, že jej pamäť má až tak veľké medzery, že si stále mysli, že ma 13 akoby tie tri roky ani neexistovali.

Postupne príbeh odkrýva jedno tajomstvo za druhým ,jedno nechutenstvo za druhým a vám trhá srdce , čo všetko musela zniesť a vytrpieť si a aj tak stále ostáva tým silným dievčaťom.

Vidíte zrod novej silnej osoby, ktorú už veru nič len tak ľahko nepoloží na lopatky.

Ďakujem za túto úžasnu knihu v štafete Maky Bezděková
Bola to pecka!

Kniha č. 24/2024
Štafeta č. 124

#recenzieTerka #kniznastafeta #kniznarecenzia #stafetovyzavislak #kniznizavislaci #skbookstagram #milujemeknihy2 #lizcoley #navratztemnoty

Obsah:

Fascinujúci príbeh o krehkosti ľudskej mysle a uzdravujúcej sile odvahy, nádeje a lásky.

Mala trinásť rokov, keď sa stratila. Zmizla svojej rodine, priateľom, svetu. Keď sa náhle znovu objavila, zistila, že jej chýba obrovský kus seba samej.
Šestnásťročná Angie Chapmanová sa po troch rokoch od svojho záhadného zmiznutia vracia domov. Z toho obdobia si nič nepamätá, akoby jej niekto vymazal všetky spomienky. Musí si poskladať príbeh o všetkých hrôzach, ktoré prežila, aby získala naspäť svoj život.

matogeminimato
matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

13-ročné dievča sa ,,stratí,,v lese.Po troch rokoch, keď je už dávno ,,oplakaná,, sa objaví pred rodným domom.Na nič si nespomína,no postupne vyjde najavo že ju vlastne zachránili jej vlastné ,,alter egá,,Dokáže s nimi žiť a vyrovná sa s postupným návratom pamäti,ktorý je viac než šokujuci.?...


jaster5
jaster5
04.10.2023 5 z 5

Kniha vedená ako beletria pre deti a mládež..a asi aj preto sa neskutočne dobre čítala... jednoduchý štýl...super námet... po krimi to bola príjemná oddychovka... odporúčam

eliska9256
eliska9256
17.09.2023 3 z 5

V knize bylo hodně zvratů, které jsem nečekala, námět byl také skvělý a musím říct, že knihu jsem nemohla odložit a že jsem jí přečetla snad za 3 dny.

Sysel
Sysel
16.09.2023 5 z 5

Jedním slovem wou!

Airelle
Airelle
03.08.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala v rámci štafety u @ketkavknizkach a nečekala jsem, že mě příběh natolik pohltí. Jedná se o thriller, ale možná bych ho označila jako YA thriller.

Situace ve které se ocitla Angie mě děsila, a bylo mi jí líto. Na jednu holku toho zažila opravdu spoustu. Kniha je plná velmi závažných témat a pro mě to byla emocionální jízda na horské dráze. Uronila jsem nejednu slzu a některé postavy chtěla doslova uškrtit. Angie je pro mě jedna z nejstatečnějších hrdinek, o které jsem kdy četla.

Pokud máte možnost si knihu přečíst, tak neváhejte. Myslím si, že nebudete litovat.

Emma27
Emma27
09.06.2023 3 z 5

Knihu jsem si zakoupila na zakladě recenze. Napínavá kniha.

Littlemonday
Littlemonday
24.04.2023 4 z 5

Je libo neotřelý thriller s absolutně skvělým nápadem na příběh? Tak to jste tady správně!

Angie ve třinácti zmizí, v šestnácti se vrátí zpět a uplynulé tři roky si nepamatuje. Co se stalo, kde byla? Odešla dobrovolně nebo ji někdo unesl?

Naprosto skvělá kniha, která vám postupně dává vodítka. To, jak se autorka poprala s klasickým vzpomínáním si, je neuvěřitelně originální.

Líbí se mi hra s fonty, přehledné dělení do kratších kapitol, od příběhu se nešlo odtrhnout!

Všechno je skvělé! Ani se mi to nechce psát, ale bohužel přichází AŽ NA. Skvělé až na konec. Kdyby chyběla poslední jedna dvě kapitoly, byla bych spokojená čtenářka a kniha by měla pět hvězd. Autorka ale měla potřebu překombinovat poslední detaily a trochu tím shodila uvěřitelnost, která mi celý čas čtení udržovala pocit reálnosti děje. Za to bohužel z hodnocení ubírám.

Nic to ale nemění na tom, že pokud jste thrillerožrouti, hurá do čtení!!!

4/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

grizlinka
grizlinka
20.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Bylo to napínavé, ale opravdu mi to sedí nejvíce pro mládež, v té době by mě asi zasáhla mnohem více. V dnešní době mě spíše zabolelo, že by se něco takového mohlo stát mému dítěti a dějí se na světě podobné věci. Nejvíce mě zaujala možnost experimentální léčby a i když jde o fikci, tak jde o zajímavou oblast.

Amitiel76
Amitiel76
06.03.2023 4 z 5

Třináctiletá Angela beze stopy zmizí na letním táboře. Slehne se po ní zem a pátrání je bezúspěšné. O tři roky později, se náhle z čista jasna objevuje před domem rodičů, aniž by si cokoliv z těch uplynulých let pamatovala. Trpí posttraumatickou poruchou, a totální ztrátou paměti. Ale také ještě něčím jiným. Říká se tomu "disociativní porucha".
V praxi to znamená, že v její hlavě žije několik dalších osobností, které převzaly během traumatizujících událostí vládu nad její myslí. Rozdělily si úlohy, a každý svým způsobem chránil to malé děvčátko před realitou.
Člověk ani netuší a žasne, čeho všeho je vlastně lidský mozek schopný. Protože v tomto případě, se nejedná o žádnou fikci. Náprava a léčba je v knize sice přehnaně urychlená, ale autorka asi nechtěla natahovat příběh o dalších několik let :-)
Kniha svým literárním stylem odpovídá zhruba věku šestnáctileté dívky, která příběh vypráví. O to víc mi to sedlo. I když vážnost daného téma určitě odpovídá kategorii pro starší čtenáře, kteří mají rádi psychologické thrillery.
Občas se příběh zadrhl a dost se motal v kruzích, ale i tak si zaslouží hezké čtyři hvězdičky.

KnihomolkaMari
KnihomolkaMari
31.01.2023 3 z 5

(SPOILER) V této knize byl jistý temný duch, jež mě držel v napětí. Rozhodně měla potenciál, ale musela jsem udělit pouze 3 hvězdičky, příběh byl dobrý, ale ne více, než dobrý. Poruchu, jež se vybarvuje v knize velmi dobře znám, sice ne osobně, díky bohu, ale mnohé jsem už o ní načetla. Nicméně, vzhledem k tomu, že je to poněkud komplikované téma, stejně jako ostatní události, nimiž si hlavní postava prošla, je kniha vcelku uspěchaná, všechno jde jak na běžícím páse a nestihnete pořádně vstřebat informace a to je velká škoda. Kdyby byla delší a propracovanější, tak bych určitě hodnotila jinak. Příběh se mi sice líbil, bylo tam mnoho zvratů, ovšem právě kvůli té uspěchanosti mě tolik nenadchl, jak bych očekávala.

PosPol
PosPol
26.01.2023 4 z 5

Fůů, tak to byl zase emocionální nářez. Kniha se ke mně dostala díky štafetě a jsem za to ráda, ačkoliv mi opět udělala další dírku do hlavy :) .
Kniha začíná vzpomínkou Angely, která se jako třináctiletá účastní tábora, najedno BLIK! a Angela se objeví jako šestnáctiletá se šrámy především na těle. Na duši ani tolik ne, neb má v hlavě... prázdno.... A tak se začíná príběh jedné dívky s DID (disociační poruchou) a postupně se nám rozkrývá příběh. Dosti temný, řekla bych. Někdy je ale lepší zůstat tápat v oné temnotě, než se vracet k hrůzám...
Z některých částí příběhu se mi zvedal žaludek a to nemám děti. Nejhorší je asi představa hrůzností a šíleností, které se dějou dětem/lidem po celém světě v této chvíli. Tato kniha vám to nemilosrdně připomene. Autorka vás od začátku napíná, sotva odkryje závoj jedné záhady, objeví se další tři nezodpovězené otázky. No a s postupným odkrýváním se vám čím dál více dělá mdlo a objeví se zcela protichůdné pocity - knihu okamžitě dočíst a zároveň to nečíst a odhodit ji někam daleko....
Výtky bych měla k občas chaotickému ději, některé věci mi úplně nedávají smysl. Kniha je spíše jednodušší a její zacílení je složité - pro YA mi přijde příliš zvrácená a zároveň pro dospělé nemusí být tak záživné číst některé pocity a myšlenky puberťačky.... Každopádně za mě palec hore a 4/5.

monika3332
monika3332
01.11.2022 5 z 5

Opravdu poutavé čtení. O disociační poruše jsem neměla ani potuchy. To že naše mysl se brání i tímto způsobem je až pozoruhodné a neskutečné zároveň. Klidně bych si ji po čase přečetla znovu.

cukrovka
cukrovka
12.10.2022 5 z 5

Skvělé a napínavé čtení. Zajímavé téma disociační poruchy. Je zajímavé, co dokáže lidská mysl, aby se ochránila před traumaty.

boeink
boeink
09.07.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla "na pár zátahů", úplně mě pohltila. Otáčela jsem jednu stránku za druhou, zvědavá, nakolik je příběh reálný. Je totiž skoro neuvěřitelné, čím si Angie musela projít. Po dočtení knihy, včetně doslovu autorky, jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco nového, něco, co je mimo chápání člověka, který o popsané poruše dosud neměl ponětí.
Doporučuji!

BookDowner
BookDowner
03.07.2022 4 z 5

Knížka mě oslovila názvem a musím říct, že to je pěkně zavádějící. Mimo to, kniha překvapila jak rychle jsem tu knížku dočetl, během týdne. Mí přátelé během dvou dnů v rozporu 300+ stránek ji dočetli. Je ta kniha tak zajímavá nebo má dobré tempo? Tak nějak obojí. A díky ní jsem zvedl zájem o mnohočetné poruše osobnosti. Ale autorka tam musela mít problém zaměřit věkovou skupinu této knihy. Nebudu specifický, ale i tak doporučuji.

TeriLin1111
TeriLin1111
29.05.2022 3 z 5

Jako takhle. Celková zápletka byla zajímavá, líbilo se mi, že byla zaměřená především na psychologii, něco nového se dozvíte. Ale vlastně nevím pro jakou věkovou skupinu je kniha určená. Vzhledem k obsahu bych řekla že spíš pro starší čtenáře, ale na druhou stranu ten styl psaní byl docela jednoduchý takže pro mladší. Celkově dialogy nic moc, přišlo mi že autorka se tam snažila nacpat co nejvíce drama a bylo to trochu přehnané. Pokud vás baví psychologie tak doporučuji, ale jinak dobrý průměr.

Johny_H.
Johny_H.
18.05.2022 5 z 5

Tato kniha se opravdu jen těžko zavírá a je dobré si na ní vyčlenit čas jelikož ji budete chtít přečíst jedním dechem.

Euka
Euka
15.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Skvělá napínavá kniha. A ten závěr?! Přes slzy jsem neviděla..úplně mě to dostalo.
Ale to bude určitě tím,že mám doma dvě děti...

Darja.8
Darja.8
02.03.2022 5 z 5

Poslední Angiina vzpomínka je z tábora,ve kterém byla,když jí bylo 13 let. Následující události má jako v mlze. Oficiálně je jí 16,ale ona se stále cítí na svých 13 let. Nedokáže pochopit,co se stalo s časem,který mezitím uběhl. Začne docházet k psycholožce Lynn,která ji hodně pomůže objasnit co se tenkrát stalo. Zjistí se,že Angie trpí DID( disociaci) a skrývají se v ní další osobnosti. V případě velkého traumatu si člověk vytvoří jakýsi obraný mechanismus a zablokuje tak svou mysl přesněji řečeno vzpomínky na traumatickou událost. Knihu doporučuji už jen těm co se zajímají o psychologii. Konkrétně o disociační poruchu osobnosti.