Ledový strach

Ledový strach https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391078/bmid_ledovy-strach-0dI-391078.jpg 4 232 56

Grónsko série

< 2. díl >

Tupaarnaq se vrací do Nuuku, aby svému jedinému příteli Matthewu Caveovi pomohla s hledáním jeho nevlastní sestry Arnaq. Ta zmizela během víkendového výletu se svými dánskými spolužáky do vzdáleného opuštěného města Færingehavn. Krvavé skvrny na jednom ze zchátralých domů mluví za vše; když však Arnaqčina matka obdrží telefonát od své vyděšené a vyčerpané dcery, všichni si uvědomí, že na obzoru je hrozivý zločin. Matthew zjišťuje, že byl zatažen do hry, ve které svou roli hraje nejen Arnaq, ale i otec, kterého 24 let neviděl. Do hry života a smrti, moci a nadvlády. Matthewův otec Tom byl jakožto mladý voják na severogrónské základně v Thule součástí tajného, smrtícího pokusu. Byl obviněn z dvojnásobné vraždy a donucen uprchnout. Od té doby žije v utajení. Ve spojení se zmizením Arnaq se starý thulský případ opráší. Nesčetná dávná tajemství se vymykají kontrole a kostlivci vylézají ze skříní. Matthewa sužuje otázka, zda je otec, po kterém celý život pátral, chladnokrevným vrahem. Zároveň se ocitá pod rostoucím nátlakem grónské policie z jedné strany a americké armády, která také touží po dopadení Toma, ze strany druhé. Zatímco se Matthew rve o Arnaqčin život, musí zároveň přimět Tupaarnaq k rozumu dřív, než si sama začne vyřizovat účty z minulosti způsobem, který by mohl skončit vraždou. Matthew se nakonec začíná sám sebe ptát, zda je Tupaarnaq doopravdy tím člověkem, kterého zná. Ledový strach je samostatné pokračování bestseleru Dívka bez kůže.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Kold Angst , 2018


více info...

Přidat komentář

sarlot.a
17.03.2024 5 z 5

Druhý díl má velmi rychlý spád, děj knihy neustále od začátku do konce graduje, pokaždé přijde nějaký zajímavý zvrat. Celkově se kniha moc dobře četla a těším se na poslední díl.

MegaH
10.03.2024 4 z 5

Druhý díl série Grónsko navazuje na první díl zhruba po dvou měsících. Děj otevírá trojnásobná sebevražda mladých kluků, z toho jedna nepovedená...
Jsou zde opět dvě časové linky, novinář Matthew, a všechny postavy, které první díl přežili. Každopádně tento díl je ještě víc brutálnější, mrtvoly se kupí jedna na druhou, a dojde i na slušnej bizárek. Knížka nešla odložit, tempo je zběsilé, a vy si ani netroufnete odhadnout, kam to všechno směřuje a jak by to asi mohlo dopadnout....
Tentokrát hodně cestujeme po celém Grónsku, takže jeho mapu na začátku knížky jsem hojně využívala a chyběl mi tady slovníček výslovnosti, některé názvy byly dost zapeklité.


SilvieSisinka
31.01.2024 5 z 5

Pokračování druhé knihy serie je ještě brilantnější a má větší spád.Tesim se na konečnou

martina2540
17.01.2024 4 z 5

Hůř se mi orientovalo ve jménech, i když aspoň ty hlavní postavy byly jasné. Kniha byla docela čtivá, místy napínavá, na třetí díl ale spěchat nebudu.

IHT
07.12.2023 3 z 5

precten druhy dil - tentokrat uz jsem vedel, do ceho se poustim, tak jsem se vice snazil orientovat se v postavach :)
Autor obcas rozptyluje pozornost ctenare podruznostmi (nakousnute rozhovory atp.), ktere by dobre vypadaly na obrazovce, ale v knize rusi (v knize nemam vizualni "napovedu" kameramana/rezisera, nac se mam soustredit). S temi postavami to je obtizne - nejenze gronska jmena jsou pomerne komplikovana, autor jeste vtipne strida prijmeni i jmena, aby ctenar jeste vic tapal. Za me ale nejhorsi bylo orientovat se v dialozich, protoze jsem (v e-knize) pomerne casto nevedel, kdo v tech kratkych usecnych vetach prave mluvi.
Celkove to bylo ponekud chaoticke, vlastni zapletku jsem asi rozklicoval spravne, nicmene nekolikrat jsem pokracoval ve cteni s tim, ze jsem mimo a doufam, ze se zase zorientuji.
Nicmene, celkove to je velmi ctive a dost napinave :) Urcite se kouknu po tretim dile.

šipek
21.11.2023 5 z 5

Mrzí mě, že jsem měl tak dlouhou pauzu mezi prvním a druhým dílem. Myslím, že to bylo na škodu. Určitě to chce číst postupně a bez přestávky. Je to ale tím, že mě první díl moc nenadchnul. Zde dávám pět hvězdiček a ihned mám připravené pokračování. Jen ty jména to bylo pro mě teda něco, no ale poradil jsem si s tím.
Vřele doporučuji.

mirec88
23.03.2023 4 z 5

Druhý diel tejto trilógie sa mi tiež veľmi páčil a nebyť občasnej nudy a nepochopeniu celkového príbehu, tak by to malo plný počet. Hlavne prvých cca 100 strán sa dokopy nič nedeje a je to faktže nuda, až potom sa dej rozhýbe. A potom to stojí za to. Chudák Arnaaq, čo si musela vytrpieť. Páčili sa mi obe linky príbehu aj tá z minulosti aj tá z prítomnosti a samozrejme na záver ich spojenie. A to, že po 24 rokoch stretol Matthew otca bolo fakt krásne. Aj linka s Tupaarnaq bola super a opäť sa tu dozvieme viac o jej tajomnej minulosti. Som veľmi zvedavý na vyvrcholenie príbehu v tretej časti.

Hall3006
10.01.2023 4 z 5

Druhý díl série Grónsko nás zavádí do dalších osad skrze novináře z prvního dílu, nyní jdoucí po stopě tajného projektu, jehož se zúčastnil jeho otec. Příběh byl ještě o něco krvavější a v některých ohledech i drsnější co se násilí na dívkách a ženách týče než první díl. Opět sledujeme dvě dějové linky, ale tentokrát jen 24 let vzdálené. Autor rozkrývá tajný projekt pro udržení Grónska v západní sféře vlivu a naznačuje co by samostatnost přinesla za zmatky. Toho největšího záporáka z prvního dílu trumfne ještě větší fanatik, který nemá zábrany pro svou vizi ničit životy celých rodin. Velmi čtivý a napínavý thriller držící kvalitu prvního dílu.

Johncze
07.11.2022 4 z 5

Přesně ve stopách prvního dílu. Hodně se toho děje, díky krátkým kapitolám to odsýpá a jednoduše se to čte. Ideální. Příběh je však opět zase o něco neuvěřitelnější a přítaženější, pokud na to ale přistoupíte, stojí to za to.

Aya81
21.10.2022 4 z 5

Stejně dobrý jako první díl, i když.. malinko překombinované, zdá se. A tedy, v Grónsku by asi vážně chtěl žít každý (ironie :) )

zimolka
19.09.2022 5 z 5

Opravdu drsný příběh, stejně dobrý jako první, hned se vrhnu na další díl.

Johny_H.
22.06.2022 4 z 5

První díl nebyl nic moc. Toto je překvapivě opravdu dobré jen je trochu složitý konec.

Dumicek
27.05.2022 5 z 5

První díl jsem cetla už dávno..moc mě nenadchnul,tak jsem s pokračováním dlouho otálela,ale teď po přečtení si říkám jaká to byla škoda! Kniha mě tentokrát naprosto vtáhla do děje. Skvěle napsaná,napínavá, dosti krvavá a prostě neotřelá. K tomu prostředí Grónska,které vám musí učarovat..opravdu skvělá kniha a hned se vrhám na poslední díl..

PaníLenka
04.05.2022 3 z 5

Přidávám se ke čtenářům, kterým se tento druhý díl série zamlouval víc než první, a jsem ráda, že jsem je oba četla hned po sobě. Jména i místa už nebyla tak zmatená. Popis života v Grónsku rozhodně zajímavý, lepší je číst pod dekou s hrnkem horkého čaje. Akorát mrtvol mohlo být trochu míň, aspoň tu omladinu mohl autor nechat žít… jdu každopádně pokračovat třetím dílem, ať neztratím nit.

Kubajzz
28.11.2021 3 z 5

Super pokračování prvního dílu, snad ještě mrazivější a napínavější než první díl.

Kerberos
23.11.2021 5 z 5

Druhý díl má přímou návaznost na první, je ještě lepší a ani ty jména už mi nevadily. Opět tvrdé, krvavé a zamotané. Musím si sehnat další díl.

jarmila7388
12.11.2021 1 z 5

První dil byl omnoho lepší zdlhavej dej.Zapletka výskum, léky proti zimě. Prostě nic moc.

PetraKysova
21.10.2021 3 z 5

No musím povedať že som druhý diel čítala dosť neskôr než prvý čiže som si už ani nepamätala čo sa v prvom stalo. Čo mi dosť vadilo keďže sa tam pár veci riešilo aj z prvej časti.
Asi má viac bavili časti z Tomom hrozne ma to zaujímalo. To s tým Bádurom bolo drsné.
Opäť musím vyzdvihnúť vynikajúco vykreslené Grónsko a cela jeho kultúra ktorej nerozumiem. A úprimne asi ani nechcem po týchto knihách.
Knihy sú drsné, temné a skvelo napísané a držia v napätí až do konca.
Záver fantastický, veľa zvratov a naozaj výborne ukončené. Zaujímalo by ma o čom teda je tá tretia kniha. Ale neviem či sa mi séria páči na toľko aby som po nej siahla.

85098211
16.10.2021 5 z 5

Na další setkání s Matthewem jsem se těšila a opět jsem nebyla zklamána ;-). V tomto příběhu se prolínají dvě časové linky, jedna z roku 1990 a druhá ze současnosti, kterou tentokrát obstarává rok 2014. A obě jsou napínavé a vynikající! Kromě toho se Matthew dozví, co se tenkrát stalo s jeho otcem Tomem, kterého už neviděl celou řadu let. Také Tupaarnaq mi byla docela sympatická, i když kultura, ve které vyrostla a žije, je nám stále na míle vzdálená. No a úplný závěr knihy je jedna velká jízda! Dojde zde hned k několika nečekaným zvratům a za sebe musím přiznat, že jsem nestačila zírat, jak se všechno otočilo a nabralo úplně jiný směr. Každopádně i této knize dávám plný počet a budu doufat, že se časem s autorem možná zase potkám? ;-)

Shardlake
10.10.2021 5 z 5

I pokračování mělo spád, bylo napínavé, tajemné a mrazivé, jak už to u příběhu odehrávajícího se v Grónsku bývá. Opět vřele doporučuji a těším se na poslední díl.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Grónsko dánská literatura thrillery

Autorovy další knížky

Mads Peder Nordbo
norská, 1970
2018  74%Bez kůže
2019  80%Ledový strach
2020  84%Maska smrti
2022  63%Rozpuštění

Kniha Ledový strach je v

Právě čtených3x
Přečtených314x
Čtenářské výzvě44x
Doporučených12x
Knihotéce312x
Chystám se číst168x
Chci si koupit47x
dalších seznamech3x