Maska smrti

Maska smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445693/bmid_maska-smrti-WHt-445693.jpg 4 160 49

Grónsko série

< 3. díl

Maska smrti je třetí samostatný díl mrazivé bestsellerové trilogie dánského autora Madse Pedera Nordboa. Vracíme se do mrazivého Grónska jen pár dní po událostech předchozího dílu. Novinář Matthew Cave vzpomíná na poslední setkání s potetovanou Inuitkou Tupaarnaq a snaží se s ní spojit. Na kamenitém břehu moře leží raněná velryba a ochránci přírody se bouří. A mezi ruinami dávné staroseverské osady Sandnæs právě umírá člověk shozený na dno studny... V Grónsku existuje mýtus. Mýtus o qivittoqovi. O lidech, které kdysi vyhnali z jejich rodné osady a oni teď bloudí po pustých pláních. Tato stvoření Gróňanům nahánějí největší strach a vypadá to, že jeden qivittoq se právě teď potuluje osadami a připravuje lidi o život. V závěrečném dílu trilogie není nic takové, jaké se to zdá. Mizí lidé, objevují se staré křivdy i nové důkazy a nikdo neví, komu může věřit. Zjistí se, jak to všechno bylo s Tupaarnaq, kolik špíny se skrývá za operací Tupilak a kým nebo čím je onen děsivý qivittoq, dostatečně včas na to, aby se zachránil alespoň někdo?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Kvinden med dødsmasken , 2019


více info...

Přidat komentář

sarlot.a
23.03.2024 5 z 5

Skvělá série, stojí za přečtení. Je lepší číst všechny díly hned za sebou kvůli velkému množství postav a propojení mezi nimi.

netopýrek1985
15.03.2024 5 z 5

Super série, ale je fajn si je přečíst najednou.


SilvieSisinka
03.02.2024 4 z 5

Doporučuji číst celou sérii naráz a rychle.Jinak je to celkem guláš s postavami bratr,setra,matka,otec atd.
Četlo se to samo a velice dobře.

šipek
22.11.2023 5 z 5

Tak jsem dočetl a za mě dost dobrý. Jsem rád, že jsem vzal poslední dva díly hned za sebou, dokut jsem to měl v hlavě. Chce to opravdu číst postupně a nejlépe hned. Občas jsem se zamotal do vztahů - kdo je čí bratr, sestra, syn, dcera atd. To byl pro mě velký oříšek, ale aspoň jsem byl stále ve střehu.

Benny215
03.05.2023 1 z 5

No byl to nářez, honění Grónského bubáka navíc na místě kde jsou snad všichni příbuzní, nic horšího jsem v poslední době nečetl!

uzivatel42014
18.04.2023 4 z 5

Závěr trilogie nejlepší zajímavé řešení situace všem kdo nečetl doporučuji

Johncze
29.03.2023 3 z 5

Bohužel je závěr trilogie asi nejslabší, ale pořád se to dá v pohodě číst. Přišlo mi, že první třetina knihy je téměř zbytečná, neustále se omílá to samé dokola v podobě těch samých dialogů a samých postav a příběh se moc neposunuje. Naopak finále je zase klasicky plné zvratů v takovém tempu, že se v tom ani málem nedá orientovat. Autor se tam holt pokusil nacpat úplně všechno, co mu přišlo pod ruku. Nicméně jsem rád, že se to uzavřelo a můžeme jít dál.

Hall3006
11.03.2023 5 z 5

Závěrečný díl trilogie Grónsko rozmotá všechny linky z předchozích dílů a ještě navrch se může čtenář trochu bát s hrdiny, kterým o život usiluje nemrtvý z Inuitských legend. Archelogožka pomáhá novináři rozplést záhadu zabitých po způsobu starých seveřanů, ale cesta k pravdě je opět poseta zástupem brutálně zavražděných lidí, až jsem si říkal, zda v tak řídce zaplněných osadách zůstane někdo na konci vůbec naživu. Je to nejlepší díl, ale jen proto, že dává smysl a rozuzlení předchozích dvou knih. Celou trilogii hodnotím na 4,5 hvězdy a vřele doporučuji.

petrpospa
01.01.2023 1 z 5

O pejskovi a kočičce, jak pekli dort a dali do něj úplně všechno včetně velryb, dámských kalhotek, zmrzlych eskymáků, krkavců a ledu. A aby toho nebylo málo přidali i trochu Cimrmana - bratr je strýc své sestřenice, která spí s dědou svého vnuka, který zneužívá babičku... A to všechno v mínus deseti a na hromadě sněhu.... Brrrr

Aya81
26.10.2022 4 z 5

Napínavé a čtivé zakončení série. Občas trochu náročnější na množství postav, pokud člověk nečte díly hned za sebou, trochu se ztrácí. A tedy, budu se opakovat - asi bych nechtěla být žena v Grónsku a pevně věřím, že popisované rodinné vztahy tam nejsou úplný standard.

zimolka
21.09.2022 5 z 5

Krasná série,ale je pravda,že by se knihy měly přečíst co nejrychleji :), jinak se v nich může člověk ztratit :)

MisakCZE
20.09.2022 2 z 5

Mrazivá kniha, bohužel ne svým obsahem, ale dokonale vykresleným grónským zimním podnebím. Při čtení vás i v létě budou zébst nohy.
Do čtení se určitě nepouštějte bez znalostí z předchozích dvou knih, i tak jsem se místy trochu ztrácel v ději.
Nicméně pokud jste přečetli předchozí dva díly, tento třetí je důstojným koncem série.

Johny_H.
16.07.2022 4 z 5

Lepší než první, ale horší než druhý díl.

Šárka.Šála
04.06.2022 5 z 5

Opět výborné... napínavé do poslední stránky.

Dumicek
31.05.2022 5 z 5

Parádní zakončení série. Kniha byla napínavá, brutální a nešlo ji odložit..knihy je opravdu potřeba číst hned po sobě ať se neztrácíte v ději, postavách..protože opravdu všechny na sebe navazují a vše vyvrcholí v tomto díle..nevadila mi větší akčnost ani množství mrtvol..prostě to do celkového vnímání celé této trilogie skvěle zapadlo. Takže rozhodně doporučuji.

PaníLenka
11.05.2022 3 z 5

Jsem ráda, že jsem sérii četla na jeden zátah, jinak bych asi ztratila nit. Nejvíc oceňuji seznámení s mně naprosto neznámým a těžko představitelným životem na ledovém ostrově. Příběh byl trochu překombinovaný, mrtvol mohlo být o něco méně, ale přesto času stráveného s těmito knihami nelituji.

Beky
10.05.2022 3 z 5

Bezpochyby čtivé a napínavé, ale na můj vkus už příliš překombinované co se týče minulosti a všech věcí, které se staly a jak jsou úzce propojeny s hlavními postavami ...
Klidně se to vše mohlo odkrývat postupně dříve a ne najednou takové halo a z ničeho nic konec.

Shardlake
30.11.2021 5 z 5

I tento třetí příběh odehrávající se v mrazivém Grónsku byl plný napětí. Tentokrát Matthew Cave pátrá po Qivittoqovi, postavě, která má zostřené smysly jako zvíře a nadpřirozené schopnosti a dle lidí žije po smrti dál jako duch. Kdo se skrývá v kůži z mrtvého a zabíjí ostatní? To čtenář zjistí, když si přečte další příběh, z kterého mrazí. Autor opět nasadil vysokou dějovou laťku a já všem ostatním milovníkům thrillerů tento příběh velmi doporučuji!

Kubajzz
28.11.2021 4 z 5

Celá série stála za přečtení. Třetí díl se mi asi líbil nejvíc. Určitě doporučuji k přečtení.

kachnat
25.11.2021 5 z 5

Dobře se četlo, doslova jedním dechem. Skvělé vyvrcholení.