Rozpuštění

Rozpuštění https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496886/bmid_rozpustena-Ovv-496886.jpg 3 74 24

„Sakra, Beato! Je úplně nabobtnalá a kůži má celou rozpraskanou. Prsty mi projely skrz… je rozpuštěná.“ Jaké to je, vědět, že zanedlouho zemřete, a jen čekat, až se rozpustíte? V poklidném venkovském městečku Tommerup na dánském ostrově Fyn vládne letní idyla. Charlotta, mladá matka dvou malých dětí, zmizí jednoho rána po cestě do školy, kde pracuje. Její zoufalý manžel přijde na policii v Odense nahlásit zmizení, ale policejní inspektor Liam Stark a komisařka Dea Torpová se rozhodnou nerozběhnout pátrání, protože žena je pryč teprve několik hodin. Dalšího rána však žena stále není doma a brzy začíná být jasné, že se stala obětí zločinu. V následujících dnech se případ rozroste do takových rozměrů, že se lidé po celém Fynu bojí vyjít z domu, aby se nestali dalšími z řady zmizelých. Liam s Deou svádějí boj s neúprosně utíkajícím časem, polapení v nemilosrdné hře, kde lidé umírají mučivou smrtí, a policie může jen bezmocně přihlížet.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Opløst , 2021


více info...

Přidat komentář

JaninaV.
12.04.2024 3 z 5

Jak zaznělo v komentářích: kniha se za začátku moc vleče. Hodně postav, ve kterých jsem se ztrácela a i díky tomu se vracela v knize zpět, abych se v nich vyznala. Vraha jsem nepoznala, až u konce, ale ten jeho motivtakový divný.....

Avila
18.01.2024 3 z 5

Na knihu jsem se hodně těšila. Mám přečtenou sérii Grónsko od autora a ta byla skvělá. Proto jsem asi z knihy trochu zklamaná.... První polovina se dost vlekla a jednotlivé postavy se mi zdáli jaksi "nemastné- neslané" takže nakonec spíš průměr...


Littlemonday
02.11.2023 3 z 5

Musím říct, že jsem dlouho nezažila takovou pocitovou otočku u knihy. První polovinu jsem spíš tak jako mlčky trpěla nudný děj plný náboženství a rasismu a pak najednou mávnutím kouzelného proutku měli autoři mou pozornost.

V knize je relativně dost postav, hodně vazeb mezi nimi a strašně špatně se mi vzpomínalo kdo je kdo. Je to dané asi tím, že k nim byly poskytnuty jen základní informace a čtenář nemá šanci si s nimi utvořit vztah, nebylo tam nic, co by mě u jednotlivých hrdinů zaujalo a já si je díky tomu mohla rozlišit.

Samotný zločin, o který v knize jde, je za mě popsán naopak velmi chytlavě, dokázala jsem si představit popisované situace a líbí se mi, že to bylo neobyčejné, chytré, připravené.

Závěr mě však nijak neuchvátil, v podstatě mi je doteď tak trochu nejasný motiv zločince, vše bylo na konci takové uspěchané a krkolomné, což je velká škoda.

Knihu tedy hodnotím průměrně.

3/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

FilipHaring
04.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Hodnotím 3/6. Kniha nieje zle napísaná, ale chýba jej říz. Dej je síce postupne vystavaný ale vlečie sa. Odhalenie páchateľa je predčasné a odvtedy je dej odfláknutý. Hlavný motív vraha je síce vysvetlený nepriamo, ale nedotiahnutý. Celkovo je námet knihy zaujímavý ale jeho potenciál je nevyužitý.

dencazrnu
24.09.2023 4 z 5

Teda, já se musím přiznat, že jsem byla velmi mile překvapena. Knihu jsem měla už nějaký ten pátek doma a ani nevím z jakého důvodu jsem její čtení neustále odkládala. Ale musím se přiznat, že jsem opravdu ráda, že jsem se do ní konečně pustila. Začnu těmi pozitivnějšími věcmi - hrozně se mi líbil motiv a celkový námět knihy. Kvůli spoileru nemohu úplně víc rozepsat, ale tohle mě fakt bavilo. Jakmile jsem se začetla přibližně za polovinu, tak příběh začal eskalovat a závěrečnou část knihy jsem přečetla už na jeden zátah. Co se týká negativ, tak bych vytkla poněkud pomalejší začátek a s čím jsem měla já obrovský problém, byly jména, postavy a všechny ty příbuzenské vztahy. Tady toho bylo tolik, že jsem se v tom prostě ztrácela, musela jsem se občas i vracet a hledat, kdo je vlastně kdo. Ale i tak to byl velmi zajímavý thriller a myslím, že pro méně náročného čtenáře je to ideální volba. Jsem zvědavá, zda i série Grónsko (Bez kůže, Ledový strach, Maska smrti) jsou alespoň stejně dobré, jako Rozpuštění :-)

Petr13103
24.08.2023 3 z 5

Tak 51%.
Kniha se mi moc nelíbila. Bylo to takové moc plytké, žádné větší napětí a vrah?! Vraha jsem upřímně neuhodl, ale dle mého názoru to bylo dost nelogické, nebyl tam znát ten motiv (ani to rozlousknutí nebylo nějak šokující). A celé se to tak nějak vleklo, Každopádně, dávám plus za originalitu, za to, že místa v knize (Tommerup a Grónsko), souvisela s autory a poslední plus, za ten konec. Ten byl víceméně napínavý.
No, tahle kniha nic moc, ale, je to začátek dua Nordbo-Blædel a vím že už v Dánsku vyšla jejich další kniha Sår, takže jim šanci ještě dám

Sammy.Boy
19.06.2023 4 z 5

(Čtenářská výzva) "Když víra v Boha převáží nad vírou v člověka."
Tohle se mi hodně trefilo do vkusu! Severská kriminálka eňo-ňuňo. Zajímavě rozpracovaný námět ROZPUŠTĚNÍ, trochu mi z toho popisu běhal mráz po zádech. Za mne snad jen jediná výtka - přes množství postav jsem si ani k jedné z nich nedokázal vybudovat hlubší vztah. Nicméně obdiv oběma autorům, dohromady píšou jako jeden!

Megynka
17.06.2023 1 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila a byla pro mě obrovským zklamáním. Nemám zkušenosti ani s jedním z autorů, ale i tak jsem se nechala strhnout všeobecným nadšením z této knihy ...
.
Příběh se celkově vleče, postavy se mi pletly - ne snad díky podobným jménům, ale spíše proto, že nebyly vůbec vykresleny. Prostě jen postavy bez tváře, kde jsem si nedokázala opravdu nic představit.
Do toho mě neustále drásalo nervy náboženství a fakt, že to s příběhem vlastně nemělo co dělat a tyto stránky byly naprosto zbytečné.
.
Veliké plus a dvě hvězdičky dávám hlavně za nápad a myšlenku, protože zabíjení vraha bylo originální a jen mě mrzí, že to nebylo napsáno lépe.
Děj byl zasazen na Dánské ostrovy a je obrovská škoda, že tam příroda a vše okolo nebylo lépe popsáno.

Eliškam
18.05.2023 3 z 5

Při čtení jsem se celou dobu nemohla zbavit dojmu, že knížce předcházel první díl, který mi unikl. A ono ne. Nebylo to úplně špatné, ale nijak oslnivé. Spousta postav a vlastně žádná pořádně rozpracovaná....

Vatter83
24.03.2023 4 z 5

Velmi čtivé, zajímavý námět na "provedení vražd". Nicméně děj plyne velmi pomalu a nikam se neposouvá po 2/3 knihy. Navíc je zde tolik postav, tolik jmen, že jsem se v nich občas ztrácela, a musela se vracet zpět, abych zjistila, o jakou osobu vlastně jde. Přes prvotní nadšení nakonec trošku zklamání.

alzbeta4340
24.03.2023 4 z 5

V úvahu coby pachatel přicházelo několik postav, a já byla zvědavá, na koho to padne a jak autoři vysvětlí pachatelovu fyzickou zdatnost a vědomosti z více oborů, které využívá při zločinu. Podle svého očekávání jsem se vysvětlení vlastně nedočkala. Když se ale smířím s tím, že je všechno trochu "přitažené za vlasy", můžu tuto knihu s klidem doporučit jako odpočinkové detektivní čtení, ne úplně plytké a hloupé s originálním způsobem zabíjení nebohých obětí.

mary2019
23.03.2023 3 z 5

Knížku jsem četla v rámci štafety. Čekala jsem něco jiného. Původně jsem myslela, že ji ani nedočtu. Pomalý rozjezd, který trval až téměř do konce knížky. Spousta jmen, náboženská tématika. Postavy mi nebyly sympatické. Myšlenka příběhu nebyla špatná, ale chyběl tomu ten drive. Konec mě překvapil, za podezřelého jsem měla celou dobu někoho jiného. Knížka neurazila ale ani nenadchla.
Jsem toho názoru, že autor vy měl být vždy jen jeden. Dávám 3 .

Shardlake
18.03.2023 4 z 5

Zajímavá obálka, zajímavá anotace, navíc jsem už dříve přečetla sérii knih z Grónska. Dějová linka byla zajímavá, kniha čtivá, přesto knize chyběla větší gradace děje a napětí. Knihy napsané samotným panem Nordbo se mi líbily více, než když nyní napsal knihu v autorské dvojici.

uzivatel42014
08.03.2023 4 z 5

Mě se kniha moc líbila dávám 4*

Moniska2410
05.03.2023 2 z 5

Na knížku mě nalákala v prvé řadě obálka a pak i samotná anotace a to bylo na celé knize to nejlepší.
Musím říct, že kniha je docela čtivá, dala sem jí za den.
Ale postavy ani příběh samotný nebyl úplně propracovaný, žádné pořádné napětí ani překvapení se nekonalo.
Zabíjení bylo unikátní, to jsem zatím v žádné knize nečetla.
Měla sem velké očekávání, které se mi dostalo skoro až ke konci, takže za mě spíš zklamání.

Nenadchne ani neurazí

iveta3689
24.02.2023 2 z 5

Pro mě velké zklamání. Způsob zabíjení byl neotřelý, nečetla jsem nic podobného. Ale zpracování bylo jedna velká nuda. Do půlky knihy se vlastně nedělo vůbec nic, potom se asi příběh rozběhl, ale nějak mě to nestrhlo.

SilvieSisinka
17.02.2023 4 z 5

Mě se kniha líbila a četla se dobře.Zajimava a jiná byla.Urcite sáhnu po další knize autorů.

Annyshga
07.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha co mě nalákala úplně vším - obálkou, názvem i anotací a zklamala skoro ve všem .
Půlka knihy se docela vlekla a moc tomu nepřidalo ani téma náboženství, které provázelo činy vraha. Chyběly mi tu kapitoly z pohledu vraha nebo obětí, určitě by to příběh víc oživilo a dodalo patřičné grády. V půlce knihy bylo ale mé přání vyslyšeno a autoři zařadili pohled oběti. Hned bylo čtení úplně o něčem jiném a konečně se dostavila i menší dávka napětí. Bohužel ani tato změna k lepšímu knihu v mých očích nevyzvedla o hvězdu výš.

Vyšetřovatelka Dea mi vyloženě vadila. Její rasistické chování bylo hodně přes čáru a fakt, že ji to bylo v práci tolerovano nedokážu pochopit. Knize chybělo napětí a stupňující se drama. Motiv vraha mi přišel úplně mimo mísu a celý závěr knihy, respektive osud jedné z vyšetřovatelek mě hodně zklamal. Z knihy se prostě dalo vyždímat mnohem víc. Samotné provedení vražd bylo dost originální a nesetkala jsem se s ním v žádné jiné knize. Díky tomu si budu příběh ještě nějakou chvíli pamatovat .

LucyEcstasy
03.01.2023 3 z 5

Rozpuštění - Sara Blædel & Mads Peder Nordbo

Během pár dní zmizí z řad občanů městečka Tommerup a blízkého okolí několik lidí. Každý se teď bojí vycházet, aby nebyl dalším pohřešovaným. Tento případ dostanou na starost Liam a Dea. Zvládnou vyřešit případ včas?

Tato kniha má v sobě zajímavé prvky.

Způsob zabíjení, jenž si vrah vybral, byl unikátní a nikde jsem podobný námět ještě neviděla.

Další prvotinou pro mne bylo zasazení děje na dánské ostrovy. Byla jen škoda, že jsem prostředí nemohla prozkoumat více. Věřím, že by pak kniha měla lepší atmosféru.

Oceňuji i nenásilnost víry v knize. Občas mají tendence knihy tlačit moc na pilu, ale tady to bylo příjemné a vlastně nakonec i osvěžující. A to nejsem věřící člověk.

Co mě ale hrozně rozčilovalo byla naše hlavní vyšetřovatelka Dea. To byla semetrika. Chudák její kolegyně Nasrín.

Kniha je ale k uzoufaní pomalá. Je hezké vidět postupně proces vyšetřování, nicméně tady to tvořilo téměř celou knihu. Vlastně až nějakých posledních 40 stran je nějaká akce, ale je tak rychle za námi, že si to čtenář ani nestihne užít. Další mínus je v plochosti postav a prostředí. Postavy jsou nemastné neslané, kromě vytáčející Dey. Autoři mohli trochu zapracovat na této stránce knihy.

Přebal je ale krásně graficky zpracovaný.

Knihu zařazuji do kategorie “nenadchne ani neurazí”. Za mne je to průměrná kniha. Bohužel.

Hodnotím 3/5⭐️

Šebestová3
30.12.2022 4 z 5

A mně se to líbilo... :-)