polmari polmari komentáře u knih

☰ menu

Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Měla jsem vprostřed četby rozvětvené Přemyslovské epopeje chuť na něco svižného a strašidelného. Takže tohle krátké dílko od mně již známé autorky v tomto pohledu nezklamalo. A nezklamalo očekávání vlastně vůbec... nevím, jak se to Kateřině K. daří, ale ty konce jí prostě nejdou
Tak třeba příště

06.06.2023 3 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Přečteno těsně před 33. výročím listopadových událostí. A dostalo mě to do kolen...

V listopadu 89 mi bylo deset let a dodnes si nejvíc pamatuju to napětí a strach, co z toho vzejde, se kterým táta denně jezdil domů z práce kousek od Václaváku. Naši ve svém dětství zažili srpen 68 v centru Prahy a tak pro ně tragická varianta, která se mohla odehrát v listopadu 89, nebyla nijak nepředstavitelná.
Název téhle revoluce je na jednu stranu výstižný, ale zcela nezaslouženě vyvolává představu, že vlastně o nic nešlo, všechno šlo hladce a nic se nemohlo zvrtnout.
Tahle kniha člověku připomene, že zvrtnout se to mohlo - a strašně.

16.11.2022 5 z 5


Za dveřmi tma Za dveřmi tma Anna Bailey

Tohle jsou ti skuteční Američané. Ti, kteří volí diktátory jako McCarthy, Bush či opičáky jako Trump. Ti, kteří s heslem "in God we trust" na rtech, bez váhání zastřelí Kennedyho. Ti, kteří vloží zločincům či dětem do rukou útočné poloautomatické zbraně a pošlou je vystřílet školu...a ani jim jejich vina nikdy nedojde.

Opravdu kniha, u které se mi vzteky, lítostí a bezmocí vše svíralo.

13.07.2022 5 z 5


Zítřek ti nikdo neslíbil Zítřek ti nikdo neslíbil Kateřina Karolová

Moc pěkné - do poloviny knihy. Nutnost zdlouhavého vysvětlování bohužel celý zážitek dost zabilo.

26.05.2022 3 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Parádní jízda až na poslední (vysvětlovací) stránky.

26.05.2022 4 z 5


Verze nula Verze nula David Yoon

Zajímavý začátek, ale od jistého okamžiku velmi nepravděpodobný scénář. Knihu jsem dočítala s pocitem "ať už je konec"

26.05.2022 2 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Nadhera, krása. Děkuji úkolům čtenářské výzvy.

12.02.2020 4 z 5


Autonomie Autonomie Annalee Newitz

nějak jsem se nedokázala vžít ani do jedné z hlaních postav knihy a tak se mě jejich problémy a tím i celý příběh nějak nedotkly ... v podstatě si ani nejsem jistá, co tím chtěla autorka říct.

22.01.2020 2 z 5


Nová dívka Nová dívka Daniel Silva

první, co jsem od Silvy četla a moc se mi líbilo, ale některá z dřívějších bude asi lepší ... určitě si o Gabrielovi nebo Sarah přečtu ještě něco

16.01.2020 4 z 5


Smutné pondělí Smutné pondělí Kathy Reichs

zajímavé, ale náhlé zhloupnutí hlavní hrdinky v poslední fázi příběhu mě zklamalo

16.01.2020 3 z 5


Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Moc moc pěkné. Co jsem tak četla, tak tohle je jeden z mála postapokalyptických příběhů, kde se čtenář přesně dozví, co se vlastně stalo, a příběh je vyprávěn z pohledu útočníka (velice sympatického). Konec byl na mě až moc romantický, proto jen 4 hvězdy místo pěti.

28.05.2019 4 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Pod vlivem amerických filmů a seriálů bych jaksi nečekala, že v severních státech USA je rasismus tak běžný, jak autorka popisuje. Zpočátku jsem si myslela, že je to příběh z doby MLKinga, pak jsem si říkala, že autorka přehání, ale čím víc jsem se dozvídala o životě všech hlavních postav, tím to bylo uvěřitelnější a nakonec u mě dosáhla toho, čeho asi dosáhnout chtěla u všech čtenářů ... zamyšlení se nad vlastními postoji k lidem jiné barvy pleti. Knížka je pro mě jednou z těch, po kterých si musím dát od čtení chvíli pauzu na zažití všeho, co jsem v ní našla.

26.03.2019 4 z 5


Okamžik pravdy Okamžik pravdy Steve Berry

Asi bych potřebovala začít jinou knihou.

18.03.2019 2 z 5


Mráz nebo noc Mráz nebo noc Sara Raasch

Paráda, pohádky já ráda a tahle dopadla tak, jak pohádky dopadat mají ... jen jsem poprvé zaznamenala pohádku, jejímž vyústěním a jedinou záchranou je vzdát se pohádkovosti. Jsem ráda, že tyhle knížky mají u nás v knihovně zařazené v dospěláckém oddělení - být v dětském, tak jsem je minula a byla by to velká škoda.

13.03.2019 5 z 5


Led nebo oheň Led nebo oheň Sara Raasch

Jak už to tak u druhých dílů plánovaných trilogií bývá, jde hlavně o přechod mezi úvodním a závěrečným bojem, takže se těším na díl třetí.

13.03.2019 3 z 5


Sníh nebo popel Sníh nebo popel Sara Raasch

Krásná dobrodružná pohádka.

13.03.2019 4 z 5


Zero - Oni to vědí Zero - Oni to vědí Marc Elsberg (p)

Nezbývá než doufat, že i přes nával technologií si lidé zachovají vlastní, nejlépe selský, rozum. Je dost zlé, když všichni žijeme ve světě, kde nás "velký bratr vidí" a my mu v tom aktivně pomáháme, takže doufám, že svět, kde by náš život "velký bratr" i řídil, nás nečeká. "Jsem ostatně toho názoru, že datové chobotnice musí být" pod kontrolou vlastního rozumu.

13.03.2019 4 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Mám pocit, že tohle vznikne, když vydavatel na autora moc tlačí. Třetí díly třídílných sérií dost často zachraňují nijaký dojem z druhého (přechodového) dílu, ale to není tento případ...třetí kniha dle mého celou sérii pohřbila.

13.03.2019 2 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Nevím, proč autor zcela vynechal hlavního hrdinu první knihy. Nevím, proč se zapletl do podivného milostného příběhu s představou, nicméně závěr knihy to jakž takž zachránil.

13.03.2019 3 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Zajímavé a vypovídající o neuvěřitelném sobectví některých lidí, kteří se sami považují za ty nejlepší...ekoterorismus ad absurdum.

13.03.2019 4 z 5