Velké maličkosti
kniha od: Jodi Picoult
KoupitKoupit eknihu
Ruth je zkušená sestra pracující na novorozeneckém oddělení. Svého syna vychovává sama, neboť je vdovou po válečném hrdinovi. Nyní stojí před soudem, protože ji obvinili ze smrti novorozence – syna bílého amerického fašisty. Ruth je totiž černoška. Je však v tomto případu důležité, jakou má kdo pleť? Nebo je to jenom zástěrka pro předsudky a přesvědčení, které řídí životy nás všech?...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349796/big_velke-malickosti-2Kx-349796.jpg 4.41216Literatura světová, Romány, Pro ženy
Vydáno: 2017, Ikar (ČR)
Small Great Things, 2016
Komentáře (390)
Kniha Velké maličkosti

No jak si tak říkám, knihu o rasismu jsem ještě nečetla. Určitě je to zajímavé téma a paní spisovatelka to uchopila dobře. Citlivá situace pro všechny, rozložená do několika postav. Nicméně chvílemi zbytečně utahané. Ale za přečtení stojí, četla se dobře.

Tak se to ve mě mlelo a pocity se v průběhu četby měnily. Nelehké čtení, ale kniha se četla sama.

(+ SPOILER) Zajímavá knížka o tom, o co složitější mají život lidé jiné pleti. Příběh je vyprávěn ze tří úhlů pohledu. Turk, rasista, vyznavač bílé pleti, skinhead, jehož dítě zemřelo a ze všeho viní sestřičku, jen proto že má černou pleť. Ruth, obviněná sestřička, která se dovolává svých práv, aby mohla promluvit a všechno vysvětlit. A Kennedy, Ruthina právnička, jež se Ruth snaží osvobodit, ale zároveň i pochopit její život, život rasových menšin, ale také vyhrát svůj první velký případ.

Kniha je misty velice ctiva, ale Turka jsem uplne vynechala a cetla jsem jen Ruth a Kennedy. Myslím si, ze by tyto dve linky bohate stacily. Tema je to zajimave to beze sporu, ale kniha mohla byt kratsi. Nemyslím si, ze vse co tam bylo probirano bylo nutne. Za tema a za dobry pocit po docteni davam stejne 4 hvezdicky.

Opět další autorčina čtivá kniha. Zajímavé téma, které nutí k přemýšlení. Kniha mně rozhodně rozšířila obzor týkající se problematiky rasismu.

Kniha, která ve čtenáři vyvolá spoustu emocí. Kniha, ve které je toho spoustu k zamyšlení – přiměla mě k přemýšlení nad tím, o kolik to máme my bílí lidé v životě jednodušší, než lidé jiné barvy pleti. Celá kniha je vyprávěna z pohledu tří osob. Právnička Kennedy mi byla velice sympatická. Číst pasáže z pohledu Ruth, o tom co cítí a jaký je její život, je ohromně zajímavé. I když teda musím říct, že mi místy už trošku lezlo na nervy, jak si Ruth každou, byť sebenevinnější poznámku vztahovala na sebe, že je mířená proti ní. Turk a jeho žena mi byli od začátku hodně nesympatičtí. Části vyprávěné z pohledu Turka jsem chtěla mít rychle za sebou. I když na konci mě Turk překvapil. Silná kniha, se silným tématem, kterou stojí za to si přečíst. V mysli ji budu mít ještě dlouho.

Další naprosto skvělá kniha této autorky. Mohu jen doporučit. Po přečtení jako vždy ve mne dobíhají rozporuplné pocity a jsem nucena přemýšlet nad naší společností a nad tím jak vše funguje respektive nefunguje. Jsem pasivní rasista??? .....

Silné téma (jako obvykle), skvěle zpracované (také jako obvykle). Perfektně vykreslené postavy, poutavě podaný základní problém. S hlavní postavou a jejím počínáním jsme v mnoha okamžicích měla problém, ale samotné téma mnou rezonuje. Člověk se nad tím (a nad sebou) chtě nechtě musí zamyslet - jak to vlastně máte? Je vůbec možné nebýt rasistou? Teď už si nejsem jistá....
Štítky
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2014 | ![]() |