Okamžik pravdy

Okamžik pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399540/bmid_okamzik-pravdy-FHV-399540.jpg 4 105 35

Cotton Malone série

< 13. díl >

Když v dubnu roku 1968 třeskl výstřel a Martin Luther King zůstal ležet v tratolišti krve, Amerika se otřásla v základech. Ovšem teprve nyní, o půlstoletí později, začínají vycházet najevo okolnosti, které tuto zlomovou událost staví do zcela jiného světla, než jak ji popisuje historie. Cotton Malone váhá, zda světu odkrýt celou pravdu. Není to snadné rozhodování. Ve svých úvahách se musí vrátit na samotný začátek vlastní kariéry, kdy velmi rád přijal nabídku jakési Stephanie Nelleové z ministerstva spravedlivosti. Dostal tenkrát za úkol vyzvednout ze dna Karibiku kufřík s mincí nedozírné hodnoty. Z potápěčské mise se však vyklubalo netušené drama – v kufříku se totiž skrývalo ještě něco dalšího, o co projevovalo nebývalý zájem nejen ministerstvo spravedlnosti, ale také FBI. Informace, jichž se tehdy dobral, mu vyrazily dech. Malone upřímně litoval, že raději nezůstaly pohřbeny na mořském dně. Mlčel o nich celé roky, ale nedávno se k němu dávné události znovu vrátily. A tak teď stojí před nejobtížnějším rozhodnutím svého života – má nastolit okamžik pravdy a odhalit padesát let staré tajemství, které může zásadně přepsat historii?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Bishop's Pawn , 2018


více info...

Přidat komentář

vlkcz
20.06.2023 5 z 5

S ich formou se Berry popasoval skvěle. Bez odskoků k jiným postavám napsal výbornou akční jízdu. I téma, které není až tak historicky vzdálené a ke konspiracím přímo vybízí, pojal originálně.
Jeden z nejlepších Cottonů.

Ulala
22.03.2023 3 z 5

Tentokrát trochu jinak. Forma "Já..." mi vůbec nevadila, naopak, konečně Malone vypráví svůj příběh od začátku. Vadilo mi však zdlouhavost některých pasáží a celý příběh mi připadal tak trochu překombinovaný. Za historické informace, které obohatily mé vědění dávám tři hvězdy.


Zuzi2
23.02.2023 5 z 5

Kniha je psaná jinak než všechny ostatní. Zde píše Berry v první osobě, příběh tak vypráví sám Malone. Ikdyz je jiná než ostatni, čte se super, hned se dostavate do děje a orientujete se a má to spád. Prekvapive a šokujici, ostatně jako ostatní Berryho knihy.

FraGyver
21.01.2022 4 z 5

Dočteno po delším odložení způsobeném zajímavějšími knihami ve frontě.
Nemám problém se změnou formy vyprávění příběhu, nemám problém ani s tématem, které dnešní generace polarizuje stejně jako to polarizovalo ty předchozí. Ale musím souhlasit s těmi, co píší, že tento prequelový díl je takový nějak horší. Dle mého je to absencí těch opravdu zajímavých míst, kde se příběh odehrává. Přeci jen pobřeží a bažinaté vnitrozemí Floridy plus návštěva Disneylandu jen těžko může konkurovat například památkám Malty a Říma s Vatikánem z Maltézské výměny. Právě barvité vylíčení zajímavých, běžnému člověku ne úplně přístupných lokalit je jedním z důvodů, proč se tento typ knih tak lehce čte.
Stále to každopádně je většinově typický Berry, takže koho bavily ostatní díly, toho velmi pravděpodobně bude bavit i tento. Jen zřejmě trochu méně. :)

CharlesWard
22.08.2021 2 z 5

Autor to tady zkusil trošku jinak. Bohužel mu to nevyšlo.

Mystifica
31.07.2021 2 z 5

Knihu jsem četla jako nekolikatou v řadě a upřímně mě bavila více, než před tím čtena Alexandrijská knihovna. A to ačkoliv mě historie kolem M. L. Kinga prakticky vůbec nezajimala. Jediné co mi přišlo trosku divné byly rozhovory v knize (nechci moc prozrazovat), jinak na akcnost Berryho románů už jsem zvykla.

derminator
15.07.2021 3 z 5

Kniha se přečíst dá, jen oproti předchozím knihám Berryho mám pocit, že tato zápletka je taková bídná, nudnější, zdlouhavá. Vyprávění o Martinu Lutherovi Kingovi je zajímavé, ale thrillery čtu proto aby mě bavili a tento mě bavil tak na půl. Dávám 55%.

Ladinek
03.05.2021 3 z 5

Kniha, která se vymyká celé sérii. Autor zvolil tentokrát vyprávění v 1. osobě a děj se odehrává v počátcích Maloneho kariéry. A stejně jako v předchozí knize mírně iracionální přerod některých aktérů z bigotních rasistů v liberály.

allart
13.04.2021 3 z 5

Aj keď Steve Berry patrí medzi mojich obľúbených autorov, keď som si prečítal upútavku, nejako sa mi nechcelo otvárať túto knihu. Neobľubujem podobné témy a hoci sa to čítalo dobre, mám z toho zmiešané pocity. Amerika drží prvenstvo v špinavostiach nielen v politike domácej, zahraničnej, ale aj v ostatných oblastiach života. Čo na Berrym obdivujem, že aj keď vychádza z faktov, vie to krásne zosúladiť s fikciou. Ale opakujem, táto téma nie je moja šálka kávy.

Jerry H
27.03.2021 5 z 5

I když v knížce bylo několik věcí, které byli trochu za hranou (ex-agenti FBI, střelba a vraždy v Disneylandu, atd.), mě osobně se krásně a příjemně četla, měla spád a čtenář se toho poměrně dost dozvěděl o M. L. Kingovi, kterého jsem si ještě dogooglil na netu. Viděl bych to tak na devadesát %, ale autora mám rád, takže bůra :-).

JiMi017
26.02.2021 4 z 5

Příběh knihy se vrací na začátek kariery Cottone Maloneho, kdy jako nováček je vyslaný na relativně jednoduchý úkol, který se stále ztěžuje, zamotává a dostane ho společně s Coleen do hledačku jak vysloužilých agentů FBI, kubánského mafiána a ministerstva spravedlnosti. Ukořistěné dokumenty a zlatá mince je žádané zboží pro všechny. Dokumenty, které osvětlují smrt Martina Luthera KInga, jsou kompromitující pro bývalé agenty, ale i zásadní pro poznání historie. Zajimavý pohled na smrt M. L. Kinga. Kniha mě pozvolna vtahovala, něco mi tam na začátku chybělo, pak se příběh rozběhl a informace z dokumentů a vzpomínky reverenda daly příběhu zajimavost. Knihu určitě doporučuji, patří do serie Cotton Malone.

lucakuca
25.02.2021 3 z 5

(SPOILER) Dan Brown to není. Není to vysloveně špatné, ale řeknu vám narovinu, tak ukecanou FBI, CIA a taky uštěbetaný mafiány jsem ještě nepotkala! Potkají zelenáče (hlavního hrdinu) a hned mu každej vyzvoní tajemství. A ještě se snad předhánějí, kdo mu řekne víc. Nene, není to ono. Ale četlo se to dobře.

Monike
17.02.2021 5 z 5

Konečně jsem se dostala k přečtení a autor opět nezklamal. Miluji jeho styl psaní! Už se těším na další knihu, kterou mám od něj připravenou.

111moni
25.10.2020

Tak tato kniha mě opravdu nebavila, nedočteno, útěk pro útěk , trochu jako hra na babu. Plác teď ty, plác, teď ty.

GYROTOURBILLON
09.10.2020 5 z 5

Zajímavá kniha s ještě zajimavějším tématem o atentátu na MLK. Po letech se vracím k autorovi SB.

astroweb
02.10.2020 2 z 5

Zajímavý námět, začátek poutavý, ale postupně jsem ztrácel zájem, závěr dosti vykonstruovaný.

Elea
01.10.2020 3 z 5

Příběh kniha je zajímavý, první polovina se mi celkem líbila, druhá část už je hodně rozvláčná, dost špatně se mi četla. Příliš mne nenadchla ani použití ich- forma, některé Cottonovy komentáře - dopředu naznačující, jak vše dopadne - mně štvaly. I když mám Berryho knihy ráda, tak tato je pro mne zklamáním.

Stanas513
06.09.2020 5 z 5

Opět spokojenost, knihy Steva Berryho se mi opravdu líbí.

slyvuska
02.09.2020 4 z 5

Já mám knížky tohoto typu ráda. Vezme se reálná osoba, věc, projev a vymyslí se k tomu příběh, který by i mohl být pravdivý... a už je jen na čtenáři jestli mu uvěří nebo ne...

raty
19.06.2020 5 z 5

Když jsem se přenesla přes počáteční rozčarování po zjištění, že tato kniha vrací čtenáře na start Cottonovy kariéry, moc mě příběh vyprávěný v první osobě samotným hlavním hrdinou bavil. Steve Berry v něm přichází s odvážnou teorií o smrti Martina Luthera Kinga. Opět odvedl dobrou řemeslnou práci a musel prostudovat spoustu materiálu, aby to celé vyznělo uvěřitelně. Cotton byl už jako nováček celkem nezničitelný, ale to není pro fanoušky této série žádná novinka.