Maltézská výměna

Maltézská výměna https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429869/bmid_maltezska-vymena-3Am-429869.jpg 4 109 31

Cotton Malone série

< 14. díl >

Papež zemřel a ve Vatikánu se chystá volba jeho nástupce. Jeden z kardinálů však místo příprav zamíří na Maltu, aby našel tajný dokument sepsaný císařem Konstantinem. Bývalý tajný agent Cotton Malone v Itálii právě pátrá po tajemné korespondenci mezi Mussolinim a Churchillem. Není ale sám. Stopy vedou k maltézským rytířům, v jejichž řádu dřímá zlo – sekta odhodlaná ovlivnit volbu papeže. Malone se ocitá uprostřed zběsilé honby za kardinálem, rytíři i ztraceným dokumentem.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Malta Exchange , 2019


více info...

Přidat komentář

santa1212
06.01.2024 5 z 5

Super thriller zasazený do atraktivních kulis vatikánského konkláve. Človek se zároveň dozví spoustu historických informací.

Aymira
04.01.2024 2 z 5

Kniha se dá shrnout takto: různé skupinky lidí něco hledají. Tyto skupinky se mezi sebou mohou vzájemně obměňovat, co se jejich členů týká. Vy jako čtenář netušíte, kdo z nich může komu důvěřovat (neví to ani oni). A vlastně ani moc nerozumíte tomu, co hledají. Sem tam někdo zemře, každou chvíli se někdo z nich ocitá na jiném geografickém místě jižní Evropy, občas přemýšlíte, proč vlastně byla určitá postava součástí děje, když nebyla pro jeho průběh ničím podstatná. Čeká vás poměrně dost informací o různých historických událostech.

Závěr už byl docela zdlouhavý.

Za mě to nebylo dobré ani jako průměr. Některé to možná donutí přemýšlet nad podstatou křesťanství, pro něž to zde díky autorovi nevypadá vůbec dobře.


Šnek86
03.11.2023 3 z 5

Volba papeže, Mussolini, Napoleon, maltézští rytíři a záhadné listiny.To vše zamíchané do tohoto příběhu.Zajímavé pohledy na církev a náboženství.Manipulace s lidmi pomocí strachu a jejich ovládání skrze moc.A pokroková vyjádření nynějšího papeže.

m2056
10.09.2023 3 z 5

Kniha je lepší průměr jen by to chtělo už jiného hrdinu než je nestárnoucí Malone.

Gracian1964
20.05.2022 5 z 5

Áno, hodne histórie, ale nevadí, bolo to zaujímavé aj napínavé miestami. Dosť mi to pripomínalo Dana Browna, hlavne Da Vinciho kód, len v zelenom. Možno by som časom siahol aj po iných majstrových dielach.

Ulala
29.01.2022 4 z 5

Hodně historie a to mně baví. Jako obvykle se autor opírá o skutečné problémy současné civilizace. Občas se mi zdály trochu "přepísknuté" honičky, ale zapadalo to do děje. I dle poznámky autora věci vymyšlené mi připadají skutečné. Popis vztahů uvnitř církve opět potvrdil můj názor na ní. Jde prostě o politiku = moc a peníze.

Mergirus
27.12.2021 3 z 5

Také si myslím, že příběh byl příliš překombinovaný. Chvíli tak, pak zas onak... Obešla bych se bez toho. A Lukeovo vzpomínání na matku a rodnou zemi mi přišlo tak trochu mimo mísu. Jelikož jsem zrovna nedávno učila francouzskou revoluci a Napoleona, nesedí mi fakta o Napoleonovi a náboženství. Křesťanství totiž zkoušel nahradit už Robbespierre během jakobínské diktatury a na ten rok a něco se mu to skoro povedlo. Že by s tím přišel NB, to si nemyslím.

Vlaďkaa4
08.10.2021 4 z 5

Musím napsat, že tohle bylo o mnoho lepší než Benátská zrada.

CharlesWard
25.08.2021 3 z 5

Podstatně čtivější než předchozí nepodařená cottonovka. Jen je škoda, jak se série od 7. dílu čím dál více orientuje na politiku.

Monike
29.07.2021 5 z 5

Autor ani Malone opet nezklamali :-)

allart
30.06.2021 5 z 5

Celkom sa stotožňujem s mojím obľúbeným autorom. Výborné čítanie a hlavný motív celej knihy, že cirkev a Kristovo učenie sú dve rozdielne veci. Prijal by som skôr názor, že existuje niečo ako univerzálne duchovno, ktoré keby sa viac spoznalo a dalo do súladu s teóriou relativity a kvantovou mechanikou, ľudstvo by bolo niekde na úplne inej úrovni, ak nie na veľmi, veľmi vysokej. Nebolo to až tak akčné, ale za zamyslenie to určite stálo.

čef
15.06.2021 4 z 5

U pohádek čtenář také nehledá žádnou logiku a uvěřitelnost, i když mnohé pohádky jsou mnohem logičtější a uvěřitelnější než tato kniha. Honička stíhá honičku, z nepřítele se stane přítel a hned je to naopak a tak to jde celým tímto krkolomným příběhem. Naštěstí se jakoby mimochodem dozvíme něco z historie Malty, něco o Mussolinim a mnoho o špatném stavu katolické církve a zejména jeho kléru. Jako nadšený čtenář dobrodružné literatury jsem to dočetl, i když těžce.

Ladinek
15.05.2021 4 z 5

Příběh povedený. Jen si kladu otázku kam se poděl ten Malone, který za svou dosavadní kariérou udělal tlustou čáru, odstěhoval se do Kodaně, stal se majitelem antikvariátu a začal vést poklidný život milovníka starých tisků. Najednou je z něj na starý kolena dobrodruh, který touží po vzrušení a přivydělává si jako špión. Dřív to byly službičky přátelům, nebo se zapojil coby oběť vydírání a najednou je do všeho hrr.

bukiet
05.05.2021 4 z 5

Cotton Malone se, chvála bohu, po čase zase vrátil do Evropy a pracuje na případu spojeném s opravdu starými dějinami. Sice zpočátku řešíme Mussoliniho, ale záhy odcestujeme na Maltu a tam se leccos dozvíme o řádu johanitů, templářských dědiců, a nakonec skončíme v Římě při volbě papeže. Právě volba papeže je, myslím si, už značně provařené téma, které bylo i lépe zpracováno u jiných autorů. Knize sice chybí ta dějinná tajemnost, která byla přítomna v prvních Berryho knížkách, ale i tak díky za návrat na starý kontinent.

alabra
03.04.2021 4 z 5

Mám ráda knihy, v nichž se propojuje historie s dnešní dobou, nebyla jsem zklamána, i když některá fakta zde byla vzpomínána několikrát, děj byl předvídatelný, trochu naivní ve stylu Američan zvládne vše, vyvážen byl popisem reálií přitažlivých téměř pro každého,řemeslně zvládnuto autorem dle očekávání.

zdendula31
29.03.2021 3 z 5

Po dlouhé době kniha,která mě nenadchla.Dočetla jsem jen z donucení.
Téma dobré,ale kniha byla zbytečně rozvleklá,překombinovaná...prostě se nepovedla.

GYROTOURBILLON
11.01.2021 4 z 5

Plný souhlas s derminator. Líbí se mi , že autor dokáže skloubit akci , fikci a literaturu faktů. Určitě musí být Malta zajímavá , bohužel zeleně tam je minimálně. Samozřejmě historie je tento malý ostrov plný. V dokumentárních pořadech tam žijící Češi potvrzují temperament Malťanů , úžasné památky a počasí , přesto velmi často vzpomínají na naši zelenou krajinu , popř. hory , stromy a sladkou vodu , které tam je nedostatek. Středozemní moře je samozřejmě okouzlující, ale pokud s ním jste ve styku dlouhodobě, kouzlo pomíjí a před sluncem se více ukrýváte. Na dovolenou je to určitě super destinace a s touto knihou můžete disponovat částečně jako s průvodcem. Já bych určitě popisované památky SB navštívil.
Kniha má vše , co od autora očekáváme, pravda občas se člověk zamotá, ale vždycky dojde do cíle.

derminator
01.01.2021 5 z 5

Berry už dlouho potvrzuje, že umí skloubit historii a thriller. Jeho knihy jsou zajímavé a i uvěřitelné. Maltezska výměna je dobrá kniha, čtiva a uvěřitelna. Vyprávění o Maltě a rytířich mě bavilo. Kdo je vrah jsem tušil od představení jeho postavy. Hodnocení: knihu hodnotím kladně, doporučuji a dávám 80 %. Pokud vám chybí Langdon tak Berry vám ho nahradí Malonem. ????

raty
24.12.2020 4 z 5

Klasický Berry. Akční příběh dovedně vpletený do skutečného prostředí a událostí. Tentokrát se s Cottonem a Lukem můžeme podívat do Itálie a na Maltu. Kniha obsahuje spoustu zajímavých informací a vzbuzuje touhu navštívit Maltu a Řím. Ubírám hvězdičku, protože mi několikrát připadalo, že čtu učebnici.

kate9326
20.12.2020

Skvělá kniha, historie+detektivka+ humor...