Pog Pog komentáře u knih

☰ menu

Čtení z dlaně Čtení z dlaně Sasha Fenton

Perfektní příručka. Za mě určitě jedna z nejlepších na toto téma, která se mi zatím dostala do ruky :)

23.04.2023 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Tak tohle byla pecka! Miluju příběhy, kde se hrdinům nedaří vše podle jejich plánů a musejí improvizovat. A miluju, když situaci nezachrání hloupá náhoda, ale postavy samotné! Bylo to perfektně promyšlené, nepředvídatelné a naprosto boží. Všechny postavy měly svou vlastní minulost, která nám byla po částech servírovaná, měly motivaci pro své činy, žádná nebyla černobílá. Milovala jsem je všechny, i když některé z nich nedostaly tolik prostoru jako jiné (doufám, že to autorka v příštím díle napraví).
Jediná věc, která mě trochu naštvala, byl ten otevřený konec lákající k přečtení pokračování.

23.04.2023 5 z 5


Magický měsíc: Jak pracovat s magií lunárních cyklů Magický měsíc: Jak pracovat s magií lunárních cyklů Yasmin Boland

Velmi zajímavá kniha, která se stala součástí mého každodenního života :) doporučuji

23.04.2023 5 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

(SPOILER) Vážně nechápu vysoké hodnocení tohoto dílu, za mě byl snad úplně nejhorší :D Debilku Feyre už komentovat nebudu, to jsem si odbyla v recenzi na přechozí díl. Rhys, jak už tu podotkl někdo přede mnou, se stal pouhým Feyřiným stínem, pejskem, co skákal, jak si milostpaní pískla. Tamlina mi bylo vcelku líto, už jen proto, že své srdce odevzdal někomu, jako byla Feyre. Lucien, asi jediná skutečně zajímavá postava tohoto dílu (a možná i celé série), nám brzy po začátku knihy úplně zmizel, a objevil se až na úplném konci, škoda.
A ten konec? Zpočátku bitva vypadala velmi slibně, zajímavá atmosféra, budilo to ve mně všemožné emoce. Až do chvíle, kdy se do toho autorka až příliš zamotala a nevěděla, jak z toho ven, tak tam poslala pár lodí, které zachránily situaci. Konec totálně pos*ala Rhysovým úmrtím a následným zmrtvýchvstáním, to byla komedie na Ntou.
Tímto dílem se sérií pravděpodobně končím. Musím říct, že to jako celek nebylo až tak zlé, ale chyby, co se objevily, celkový dojem poněkud kazily. Například extrémně nesympatická hlavní hrdinka, která díky své moci vyřeší jakýkoli problém, který se naskytne a shodou náhod zjistí, že ho svou magií dokáže napravit, dětinské chování dospělých postav a jejich neustálá vulgární gesta, náhody, které zachrání situaci, když už autorka neví, kudy kam...
Ale abych pořád jen nebrblala, musím pochválit svět, jaký Maas vytvořila, i vztahy mezi postavami, které popsala velmi uvěřitelně a pěkně. Jsem ráda, že jsem si tyto tři knihy přečetla, ale vracet se k nim už rozhodně nebudu. Kdyby mi bylo tamhle sedmnáct, byla by to asi moje oblíbená série, ale dnes už mám trochu jinačí nároky...

23.04.2023 3 z 5


Dívka ze země Venku 11 Dívka ze země Venku 11 Nagabe

Zakončení série bylo dost neuspokojivé, nejednoznačné a celkem zmatené. Vlastně nevím, co se na konci odehrálo. Nicméně se mi líbila hloubka citu, který k sobě Šiva a Pan učitel chovali. A také kontrast dobra a zla, světla a noci, jin a jang, které se vlévají jedno do druhého, nemohou bez sebe existovat, ale zároveň ani vedle sebe. Nebo ano? Šiva a Pan učitel nám ukazují, že i dvě odlišné bytosti, ať už jsou ztělesněním čehokoli, mohou žít v harmonii a milovat jedna druhou. Bylo to hezké, ale ten konec mohl být uchopený trošku jinak.

26.03.2023 4 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Můj problém se sérií je Feyre. A po přečtení komentářů vím, že nejsem zdaleka jediná. Kdyby nám autorka nabídla sympatičtější hrdinku, nemáme se o čem bavit, Dvory by byly jedna z nejvíc TOP sérií vůbec. Nebudu tu opakovat to, co psali mnozí přede mnou, Feyre je prostě nemožná debilka, která umí pořádně jen jediné - zraňovat své nejbližší na těch nejcitlivějších místech a podrážet jejich důvěru těmi nejpitomějšími způsoby, čímž stále dokola dokazuje, jak vypatlaná je. Musím ale říct, že na začátku knihy se mi jevila vcelku nadějně, a mohli jsme u ní i Tamlina pozorovat dozvuky traumatu z událostí pod Horou. Tamlin se sice nezachoval správně, nicméně jeho chování bylo vcelku pochopitelné vzhledem k tomu, co si prožil. Tady musím vyzdvihnout realistické vykreslení většiny postav - autorka je dokázala napsat tak, aby působily a chovaly se věrohodně. Píšu většiny, protože úžasná a všemocná Mary Sue Feyre je kapitola sama pro sebe. Co mi ale skutečně lezlo krkem, bylo pubertální chování postav z Nočního dvora. Autorka asi tímto chováním zamýšlela vykouzlit uvolněnou a přátelskou atmosféru, ale spíš to působilo jako pošťuchování bandy výrostků.
To je ale asi všechno, co bych chtěla vytknout, protože vyvíjející se vztahy mezi postavami, ať už šlo o Rhyse a Feyre, Morrigan a Ilyrijce, Feyre a Tamlina, to všechno bylo napsáno opravdu bravurně. V tomto díle na druhou stranu nenajdeme mnoho akce, což ale vůbec ničemu nevadí, i tak se kniha čte velmi dobře a na svůj rozsah i poměrně rychle a čtenář má čas se důkladně seznámit s novými postavami a opravdu si je zamilovat.

21.03.2023 4 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

I pro mě se kniha Cizinka stala srdcovou záležitostí, kterou jsem přečetla jedním dechem. Hlavní dvojice postav mi byla velmi sympatická od samého začátku a bylo mi potěšením s nimi sdílet všechna jejich dobrodružství. Vedlejší postavy byly také skvěle vykreslené, mnoho z nich jsem si zamilovala, některé jsem nenáviděla. A romantická linka? Ta byla napsána naprosto úchvatně, užívala jsem si každou chvíli a moc jsem jim fandila.
V knize nechyběly ani velmi detailní popisy různých zranění, ze kterých se mi občas i zvedal žaludek, ale dokreslovalo to o to věrohodnější atmosféru. A musím podotknout, že atmosféra středověké skotské vysočiny je atraktivní už sama o sobě.
Cizinka rozhodně stojí za přečtení, za mě je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.

21.03.2023 5 z 5


Havířovina Havířovina Iva Hadj Moussa

Za mě kniha byla určitě fajn a jako oddechovka ideální. Takové čtení ze života s věrohodně vykreslenou atmosférou českého venkova, uvěřitelnou hlavní hrdinkou a nádechem tajemna (podle anotace jsem ale čekala spíš něco na způsob Darcy Coates). Rozuzlení toho všeho bylo překvapivé, ale věrohodné.

21.03.2023 4 z 5


Právo šaría pro nemuslimy Právo šaría pro nemuslimy Bill Warner (p)

Po knize jsem sáhla, protože jsem se o Islámu chtěla dozvědět něco více, ovšem dostala jsem jen snůšku nenávistných řečí doplněnou množstvím citací z Koránu a jiných knih, které byly vytržené z kontextu. Pár nových informací se sice našlo, nicméně jde spíše o dílo, které má pravděpodobně za cíl podněcovat nenávist. Není moc o co stát.

21.03.2023 2 z 5


Velká kniha magie Velká kniha magie Lidia Pradas

Graficky krásná kniha, která ale nabídne jen velmi stručné informace k mnoha tématům, které souvisí s čarodějnictvím. Autorka prý pochází z čarodějnické rodiny a je v tomto ohledu velmi zkušená... no, spíš se mi zdálo, že knihu psal někdo, kdo sotva pochytil základy. Škoda, že se tedy autorka více nerozepsala, mohla z toho být celkem hezká publikace.

21.03.2023 3 z 5


Tři (s)prostá pravidla Tři (s)prostá pravidla Nikki Sloane

Ubohá parodie na ubohých 50 odstínů...

26.02.2023 2 z 5


Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Další díl strašidelných domů, který má naprosto právem nízké hodnocení. Působilo to na mě dojmem, že autorka zjistila, že jí psaní tohoto typu knih vcelku jde, tak chtěla rychle vyplivnout další. Některé věci zůstaly nedovysvětlené a nedotažené do konce. Naštěstí se v tomhle díle autorka vyvarovala směšného happyendu, skončilo to sice dobře, ale nebylo to nic podobně hloupého jako u předchozích částí. Na určitých místech autorka opět dokázala překvapit, když hlavní postava odkrývala děsivé tajemství svých prarodičů, ale to je bohužel všechno.

26.02.2023 2 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Kniha je vyprávěna ze tří pohledů, každá z hlavních postav dostává svůj podíl. Po přečtení nejdelší - Teovy - části jsem byla znechucena, jakým způsobem s ním rodiče, zejména matka, jednají, jak v něm přiživují pocit, že je s ním něco v nepořádku. Když jsem přečetla matčinu část, z odporu se stala lítost. Její část mě asi zasáhla nejvíc. Tahle žena byla osudem těžce zkoušená a to se podepsalo na jejím chování v přítomnosti. Je zde i velmi autenticky vykresleno, jak vztah matka - dítě může být poněkud problematický v závislosti na okolnostech při kterých žena otěhotní a při jakých dítě přijde na svět. V otcově části je pak vysvětlena jeho netečnost, se kterou ke svému životu přistupuje. Vše do sebe zničehonic zapadne jako puzzle.
Kniha nám ukazuje to, jakým způsobem různé události dokáží poznamenat náš charakter, a hlavně ukazuje to, jak se chování, které se v jedněch očích jeví jako nesmyslné, může z pohledu někoho jiného vyjasnit a stává se pochopitelnějším. Mile mě překvapil závěr, kdy bylo tajemství nedělního odpoledne odhaleno - to totiž není u autorky zvykem. Autorka sama tahle rodinná dramata umí psát naprosto skvostně, rozumí psychologii a její postavy jednají velmi realisticky. Za její největší skvost považuji ale knihu Houbařka, ta je naprosto bezkonkurenční.

26.02.2023 4 z 5


Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Tahle kniha byla rozhodně jedna z nejlepších, které jsem v poslední době četla. Byl to sice velmi smutný příběh, ale střípky naděje se tu a tam objevovaly. Osud Rae Lynn byl asi nejsmutnější, dokonce jsem si u něj i pobrečela, to když její manžel, kterého moc milovala, umíral, což byla snad nejdojemnější scéna z celé knihy. Jinak všechny tři postavy byly jedinečné, každá měla svůj vlastní charakter, nebyly ploché. Prošly si nějakým vývojem a mě moc bavilo to celé prožívat s nimi. Zejména Cornelii jsem moc fandila, aby se konečně rozhoupala a zkusila žít jinak.
Další, co bylo úžasné, bylo to, jak autorka dokázala vykreslit prostředí a zvyky a celkově atmosféru takového pracovního tábora. Na jedné straně krutá dřina, smrt, násilí ze strany bělošských předáků, beznaděj... a na straně druhé lidská soudržnost, laskavost, veselí, alkohol a zábava, písně a tanec - to všechno se navzdory krutostem odehrávalo večer v černošské čtvrti.
A v neposlední řadě bych ráda vyzdvihla to, že jsem se díky téhle knize dozvěděla zase něco nového z historie severní ameriky a o (dnes již zapomenutém) smolařském řemeslu, ve kterém tehdejší lidé viděli budoucnost.
Knížka byla poutavá, napínavá, plná emocí, taková syrová... Možná jen ten konec byl až moc šťastný na to, v jakém duchu se táhl zbytek příběhu.

26.02.2023 5 z 5


Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Musím říct, že oproti minulým dílům zde nastalo mírné zlepšení a až do toho hloupého konce jsem neměla pocit, že čtu totální hovadinu a dokonce jsem se místy i bála. Nejraději mám vždy tu část, kde postava odkrývá historii domu, to autorka umí psát velmi poutavě. Určitě je ale ještě co zlepšovat a možná je načase i zpracovat na postavách, protože jsou vždycky všechny stejné. Nebýt směšného konce, jako vždy, dala bych lepší hodnocení.

26.02.2023 4 z 5


Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

Asi bych řekla to stejné, co v předchozích recenzích - náběh na dobrý příběh, místy i strašidelný, ke konci to autorka přehnala s nadpřirozenými prvky a třešničku tomu nasadil směšný konec.

26.02.2023 4 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Zpočátku naprosto skvělé dílo, bála jsem se pak i jít na záchod, úžasně vykreslená atmosféra - ponurá, děsivá, nejistá. Ale jak je u Darcy zvykem, jinak brilantní příběh dokáže na pár posledních stránkách neskutečně pokazit a znehodnotit. Takže málem, ale opravdu jen málem, napsala skutečný horor. Jedno velké plus dávám za romantickou linku, která byla naprosto nenásilně vložena, byla napsána věrohodně, pěkně. To se opravdu povedlo. Jinak... tady mě typický happyend zklamal asi nejvíc, protože jinak to byla opravdu velmi dobrá kniha.

26.02.2023 4 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Tahle knížka si mě okamžitě dostala, milovala jsem ji snad od první stránky. Postava Violette byla velmi sympatická a uvěřitelná. Její příběh mě nejednou dohnal k slzám a částečně jsem se s ní i ztotožňovala.
Zpočátku se některé postavy zdály dost černobílé, ale ke konci knihy jsou některé kapitoly věnované právě těmto postavám a člověka to nutí celý svůj pohled přehodnotit.
Naprosto jsem si zamilovala jednu z vedlejších postav - bývalého správce hřbitova Sašu.

Co mi vadilo, byl překlad jmen (Dušička, Samotný, Opatrný...). Ono hlavně to "Dušičková" do toho příběhu tak zapadá a jsou na to narážky, ale podle mě měli nechat jména francouzsky, protože takhle je to do očí bijící, a dát někam na konec knihy poznámku s překladem. To však není vina autorky, nýbrž překladatelů, takže to do hodnocení nepočítám.
Druhá vada na kráse, což je ale dost subjektivní názor, byl konec. Osobně bych to ukončila jinak.

30.12.2022 5 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Přišlo mi to ve své podstatě jako přes kopírák s prvním dílem. Motivy naprosto stejné, tím pádem hrozně předvídatelný děj. I tak mě to ale docela bavilo a bylo to místy opravdu napínavé. Postavy byly sympatické, zejména Brana jsem si oblíbila. Celkový dojem z knihy ale opět zkazil konec. Jestli se mi v prvním díle zdál směšný, pak už nevím, jak ho nazvat tentokrát.

30.12.2022 3 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Jednoduché svižné čtení plné napětí. Líbilo se mi i to, že ve chvíli, kdy si člověk myslí, že ví, o co go, zjistí, že se těžce mýlí a je to úplně jinak. Autorka umí udržet čtenáře v napětí. Jediný, co mi nesedlo, byl ten směšný konec.

30.12.2022 4 z 5