Dívka ze země Venku 11

Dívka ze země Venku 11 https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501634/divka-ze-zeme-venku-115Cb5Ew-Y61-.jpg 4 56 8

Dívka ze země Venku série

< 11. díl >

Nakonec se vše nevyhnutelně mění v prach, dokonce i útulný domek. Vrzající podlahy a špatně táhnoucí komín se proměnily ve sladké vzpomínky. Čas neúprosně míří vpřed a svět se dál otáčí. Co zůstane z posledních chvil, které spolu strávili Šiva a pan učitel, když se vše mění v minulost? Příběh dvou lidí – jednoho člověka a jednoho nečlověka – chycených v hluboké průrvě, která odděluje noc a den, míří ke konci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Gate
Originální název:

とつくにの少女 11 , 2021


více info...

Přidat komentář

knidopel
16.01.2024 4 z 5

Od posledního dílu jsem čekala, že se vše konečně vysvětlí a příběh bude mít zakončení, které si zaslouží. Vysvětlení se odehrálo, ale stejně jako v předchozích dílech a celé této sérii, nakonec vyvstaly nějaké další otázky. Konec si může člověk interpretovat různě. Na jednu stranu mě konec trochu zklamal, ale v podstatě se toto zakončení k sérii vlastně hodí. Čtenář po celou dobu tak trochu hádá, co se odehrává (za mě je to způsobené zvláštním stylem kresby, na kterou si člověk musí zvykat a také tím, že nic není řečeno tak úplně napřímo).

Po přečtení 11. dílu mě překvapilo, že se plánuje vydání dalšího dílu, avšak podle anotace by se mělo jednat o bonusovou knihu s příběhy Šivy a pana učitele. Poskytne nám nějaká další vysvětlení? Kdo ví...

Doporučila bych tuto mangu? Pokud chcete vyzkoušet něco hodně jiného, jděte do toho! Dívka ze země Venku je originální manga s pěknou (i když za mě někdy trochu nečitelnou) kresbou, která vás určitě zaujme. Musím se přiznat, že asi v půlce série jsem uvažovala, zda budu chtít mangu dočíst, protože mě až tolik nebavila. Ovšem jsem ráda, že jsem se rozhodla pro dočtení, protože poslední 4 díly mě bavily moc. Série se rozjela neskutečným způsobem. Poslední díl mě pak zase lehce zklamal.

puczmeloun
06.12.2023 4 z 5

Má to spousty "ale"... Jenže, na konci je to pekelně silné. Porovnávání vzpomínek, co vše jsme za 11 knížek zažili... Člověk už nemůže přestat ve čtení a snění. Hmatatelná radost (nejen lidská) ze života, dobro a zlo ve velmi promíchané roli, svět s podivným biteismem, kde je ale vše od základů propojené...

...ale chtěl bych víc. Objevit celý ten svět. Zjistit, jaké to má obecné zákonitosti. Jestli opravdu všechna zjištění, pochytaná v 11 knihách z různých stran, dohromady mohou mít jen jednu intepretaci (na otázky, co/kdo byla Šiva a proč existuje/ovala, nabízí autor očividně hned několik odpovědí). Přitom je poslední kniha velkou rekapitulací, kde se některé věci dozvídáme opakovaně, některé věci i tak zůstávají zastřené (a místo by na ně bylo). A to nejen nedořečeným, ale také neukázaným. Kresba je to poetická, ale spoustu detailů zastírá nejistotou, neostrostí. Teorií mi hlavou víří spousta, jsem zvědav, zda se k Dívce ze země Venku ještě někdy vrátím. Byla to ale krásně snová zkušenost...


dam.si.knihu
06.11.2023 4 z 5

Je možné, že už je konec? Dívka ze země Venku je mou úplně první mangou a myslím, že bude i tou nejoblíbenější. Za mě je to tak krásný a originální příběh s ještě dokonalejšími ilustracemi. Musím říct, že nebyl díl, který by mě nebavil. Celé to putování za pravdou byla jedna krásná jízda, na kterou budu vzpomínat.
Těch dílů bych klidně brala jednou tolik.

Jestli máte rádi fantasy a chcete zkusit Mangu, tak rozhodně zkuste tuhle. Nebudete zklamaní. :)

fvalek
24.09.2023 4 z 5

Takže... Celá série byla zajímavá a četla se jako máslo. Fantasy prvky byly originální a okouzlující. Bohužel podle mě úplně nevyzněla ta božská linka černé Bohyně a bílého Boha, přitom bylo tolikrát naznačeno, že skutečně existují a třeba Bohyně se i párkrát ukázala. Vím, že se příběh soustředil na Šivu a pana učitele, ale klidně kromě dojemného finále mezi nimi dvěma mohli ještě doplnit nějaké finální rozuzlení nemoci a celé té mytologie. Bylo hezké hledat to dobré v té znatelně "špatné" straně černých přízraků a naopak vidět všechnu tu zkaženost a krutost rádoby čistých lidí.

No a jak vlastně dopadla Šiva s učitelem, to je tak trošku záhada. Myslím, žen jsem vcelku pochopil tu mytologii s půjčenými těly pro Boha a Bohyni, moc jsem ale nepochopil, kdo tedy vlastně byla Šiva. Nebo možná jo, ale úplně mi to nesedělo. Nicméně samotné finále bylo opravdu hezké a doufám, že to můžu brát jako krásný uzavřený malý konec a budou spolu žít šťastně až do smrti. A třeba se pak srovnalo i to ostatní špatné v tomhle světě, kdo ví. :)

Sylvanas
07.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Série jako taková se mi líbila. Příběh byl čtivý a dojemný, krásné kresby. Oceňuji, že knih bylo "pouze" 11 - dalo se to přečíst a netrvalo to věčnost, ale zároveň to ani nebylo příliš krátké.
Z konce jsem popravdě ale trochu zmatená. Úplně jsem nepochopila, jak Šiva přišla k podobě dívky, kterou po celou dobu měla, ani co se s ní stalo na úplném konci knihy (pokud máte někdo nějaké teorie, napište mi klidně soukromou zprávu - ráda rozvedu diskuzi :)

Sybelle
31.03.2023 3 z 5

Závěr série krásně uzavřel příběh. I když konec je tak trochu ve stylu domysli si.
Nicméně se dozvíte vše důležité. Jen jedna věc, byla trochu nejasná. Série jako celek byla příjemné čtení.

Pog
26.03.2023 4 z 5

Zakončení série bylo dost neuspokojivé, nejednoznačné a celkem zmatené. Vlastně nevím, co se na konci odehrálo. Nicméně se mi líbila hloubka citu, který k sobě Šiva a Pan učitel chovali. A také kontrast dobra a zla, světla a noci, jin a jang, které se vlévají jedno do druhého, nemohou bez sebe existovat, ale zároveň ani vedle sebe. Nebo ano? Šiva a Pan učitel nám ukazují, že i dvě odlišné bytosti, ať už jsou ztělesněním čehokoli, mohou žít v harmonii a milovat jedna druhou. Bylo to hezké, ale ten konec mohl být uchopený trošku jinak.

Guarnere
22.03.2023 4 z 5

Přiznám se, že jsem ze závěru trochu rozpačitá, místy už to na mě bylo asi příliš abstraktní. Ale i tak jsem si celou Dívku ze země Venku i s panem učitelem moc užila.

Autorovy další knížky

Nagabe
japonská, 1993
2022  84%Dívka ze země Venku 1
2022  82%Dívka ze země Venku 2
2022  88%Dívka ze země Venku 3
2022  84%Dívka ze země Venku 4
2023  84%Dívka ze země Venku 11

Kniha Dívka ze země Venku 11 je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst15x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x