Komentáře knihy Duchové rodiny Folcroftů

Cestujsknihou
22.02.2026

Knihy autorky Darcy Coates zbožňujem. Vie opísať neviditeľný svet ako niečo prirodzené – ako súčasť reality, ktorá je všade okolo nás, len občas narúša náš pocit bezpečia a normálnosti. A presne tento jemný nepokoj je výbornou kartou pre budovanie napätia. Napätia, ktoré čitateľa nepustí ani po dočítaní poslednej kapitoly. Coates sa to podarilo aj tentoraz.
Od začiatku som bola zvedavá, ako to dopadne s hlavnými hrdinami – súrodencami Tarou a Kyleom. Anotácia prezrádza z deja pomerne dosť, čo môže byť pre niekoho plus, no jej posledná veta – „Aj duchové začínajú byť neklidní…“ – jasne naznačuje, že v príbehu ide o viac než len pobyt dvoch detí u starých rodičov po nehode ich matky.
Dej nebudem prezrádzať. Poviem len toľko, že kniha je plná scén, ktoré na prvý pohľad pôsobia úplne obyčajne. Bežné dni, bežné vzťahy, pokojný vidiek, starí rodičia, ktorí milujú svoje vnúčatá. Raňajky, obedy, večere, výlety do mesta, nákupy… hotový rodinný film z produkcie Hallmarku.
Lenže toto je maska. Pod povrchom sa skrýva niečo znepokojujúce, čo sa nenápadne odhaľuje. A práve preto sa knihu oplatí dočítať až do poslednej strany.
Táto kniha je viac o psychike než o lacnom strašení. O dospeláckom premýšľaní pubertálnej dievčiny a jej mladšieho brata. O detailoch, náznakoch, pocitoch. A áno – práve detaily tu zohrávajú kľúčovú úlohu.
Niektoré paranormálne scény boli spracované veľmi jemne – presne tak, ako si predstavujem vplyv niečoho z „iného sveta“. Dotyk energie, pocit, zvuk, moment medzi predstavou a realitou. Lenže občas boli tieto okamihy málo prežité. Ak sa má človek skutočne báť, potrebuje cítiť paniku, chaos, mráz pod kožou. Miestami som mala pocit, že autorka začala vnímať duchov skôr ako návštevu obchodu s hračkami – hlučná bábika vás síce na sekundu vyľaká, ale aj tak si ju obzriete, potom ju vrátite späť do regálu. V prvej paranormálnej scéne tento model strachu fungoval výborne, no neskôr sa to zlomilo do opakovania, ktoré na mňa pôsobilo až detinsky. Samozrejme, môže to byť čisto môj subjektívny dojem. Ja osobne by som totiž rozhodne nezostala pokojná, keby ma nejaká priesvitná potvora bacla po čele mrazivou dlaňou a začala mi vysvetľovať, čo mám a nemám robiť. Skôr by ma zložil infarkt… alebo by som aspoň omdlela.
Záver knihy bol pre mňa desivý – najmä z pohľadu hrdinky Tary. Jej psychológia, vnútorné napätie a emócie boli spracované skutočne brilantne. Klobúk dole. Opäť však trochu zakopol moment s duchom, ktorý akoby zabudol, že je duch.
Ak by som bola prísna a hodnotila úplne chladnou hlavou, tých päť hviezdičiek by som asi nedala. Lenže ja Darcy Coates milujem – a práve preto ich dostane.
Ak máte radi záhady, pomaly gradujúce napätie a dlhé myšlienkové pasáže, túto knihu vám úprimne odporúčam. A tie menej vydarené paranormálne scény berte s rezervou. Je to predsa kniha – a jej hlavnou úlohou je zabaviť.

EvikU.
21.02.2026 audiokniha

Moje první kniha této série i první kniha od této autorky a upřímně nechápu to nižší hodnocení. Tara a Kyle mají maminku po nehodě v nemocnici na přístrojích. Poznávají své prarodiče May a Petera, které jsou tak hodní, že se o ně postarají, dokud se matka neuzdraví.

Nikdy se neviděli, ale rodina si má pomáhat a nějaké dávné spory musí jít stranou. Dům na okraji lesa v krásné přírodě, babi a děda jsou hodný, May jim vyvařuje několik jídel….jenže už první noc jim nejde usnout a slyší někoho chodit po zahradě…

Mobil jim nenechali, pevná linka nefunguje, nemají informace z nemocnice. Při procházkách kolem domu nachází divné věci. Dějí se jim záhadné věci a některé situace jsou přinejmenším podezřelé…

Příběh byl čtivý, zajímavý, napínavý. Jen mi asi malinko vadilo, že mi přišla Tara víc vyspělá a nebojácná, na svůj věk až moc odvážná a důvtipná. Rozhodně mi zážitek z knihy umocnila audiokniha. Přednes byl skvělý, nerušil, doplňoval thrillerovou atmosféru, kterou musely vyřešit děti.

Už dlouho se mi nestalo, abych dala knihu na jeden poslech. A líbí se mi, že série nenavazuje a jde číst jednotlivě. Sluchátka nešla odložit. Moc doporučuji.

Vjeerus
21.02.2026 audiokniha

Moje druhé setkání s autorkou a sérií Strašidelné domy, takže se bohužel neubráním lehkému srovnání. V tomto případě čtvrtý díl na ten první nemá, hlavně atmosférou, ale rozhodně má co nabídnout.
První a pro mě hodně důležitý, zvládnou ho i takoví strašpytlové, jako já. Označení horor bych knize určitě nedala, ale díky tomu si kniha získá velké spektrum čtenářů a kdo ví, třeba otevře dveře k tomuto žánru nějakým nováčkům.
Zajímaví hlavní hrdinové, kteří mě překvapili svým nízkým věkem. Musím ale říct, že pohled dětí na různé škrábání a vrzání ve starém domě dal knize jiný rozměr a pro mě to byl ten hlavní strůjce atmosféry. Fandila jsem jim a líbilo se mi, jak byli odlišní, ale zároveň při sobě drželi.
Babička s dědečkem sami o sobě byli prostě jen zvláštní, ale s postupným odhalováním rodinné historie jsem mezi řádky zahlédla docela solidní psychologický rozbor, jak tíživé může být břímě nesplněných snů a až úzkostně uzavřené rodiny.
Knihu určitě doporučuji v audioverzi. K sobotnímu úklidu jako dělaná, protože ji pravděpodobně dáte na jeden zátah a ještě vám bude dělat společnost příjemný hlas Václava Knopa.
I když jsem v knize postrádala tu strašidelnou atmosféru, rozhodně se hodlám pustit do dalších knih od autorky. Je skvělé, že jednotlivé díly Strašidelných domů fungují samostatně, takže pokud máte strach, že se budete bát, Duchové rodiny Folcroftů budou skvělá první volba na otestování svých možností.

EvikU.

Iva B.
18.02.2026

Jednohubka, oddechovka, lehce strašidelná, ale ne tak abych se bála v noci jít za záchod.

Kateřina259
30.01.2026

Velmi čtivé, ale na první díl to pořád nemá.

pastelka53
22.12.2025

Hororová klasika, která nezklame, ale ani nenadchne. Je tam vše co můžete od hororu očekávat - tajemný dům, vrzající podlahy, nerozlousknutá tajemství, která čekají na odhalení.

Gábec
20.11.2025

Byla to poslední knížka, které mi z celé této série chyběla, byla sem prvně trošku skeptická, protože neměla tak vysoké hodnocení, jako některé jiné knížky o strašidelných domech, ale i přesto mě knížka bavila, sice nemá tak silné napětí jako některé, ale ve finále zápletka je taky pěkná, člověk tam odhaluje rodinné tajemství a zápletka je nakonec docela pěkná. Líbilo se mi prostředí i postavy v tomto příběhu. Mě osobně tento díl bavil víc než například Dům tajemných stínů, samozřejmě tahle knížka nepatří k těm nejlepším z dané série, je to spíš taková oddechovka trošku, ale ve finále mě knížka bavila

Book_dragon
18.11.2025

Je to zatim nejslabší kniha co jsem od Darcy Coates četla. Chybělo mi to postupné gradováni atmosféry, které autorka tak umí, a možná mi trochu i vadilo, že hlavní postavy byli děti, kvůli čemuž prarodičům procházelo vše, co by neprošlo u dospělých už jen z důvodu že by ty činy byli pro dospělé hodně podezřelé hned na začátku. Pro mě to vypadalo jakoby autorka vymyslela zápletku, ale pak aby ucpala všechny díry v logice - dala tam děti.

Hecate23
23.10.2025

Přes některé komentáře a, oproti ostatním dílům, poměrně nízké hodnocení jsem od této knihy moc neočekávala a musím říct, že jsem byla velmi příjemně překvapená. Styl psaní D.C. mi celkově sedí a stejně jako u předchozích dílů děj pěkně odsýpá a atmosféra starého domu, kdesi v háji uprostřed temných lesů je taková správně temná a dusivá.
Hlavními postavami jsou zde děti, které se zde musí potýkat nejen se strachem z nadpřirozena, ale i z toho zda se zvládnou postavit dospělým.
Za mě povedený díl.

L.Ady
23.10.2025

(SPOILER) Tohle byla celkem jízda. Kniha mi hodně připomínala film - The Visit a měla jsem pravdu :D. Bylo to hodně napínavé a tajemné, přečteno jedním dechem.

LuckaDea
19.10.2025

Opět jde o velmi čtivý příběh, který mě bavil. Na tomto dílu se mi líbilo, že byl příběh v trochu jiném stylu, než byly ostatní knihy této série. V této sérii jsou příběhy docela podobné a mají často stejný základ. Tato kniha trochu vybočovala, a to mě bavilo. Děj byl opět docela napínavý. Čekala jsem ale o něco strašidelnější příběh. U této knihy jsem se teda moc nebála a jde spíše o takový slabší horor (spíše thriller s hororovými prvky). Hodnotím ale jako nadprůměr.

ctenarka1410
08.10.2025

Příběh nebyl zas tak špatný. Docela mi sedělo prostředí, to se mi líbilo. Škoda že hlavní postavy byly děti, u dospělejších by se mi to líbilo víc. Ale celkově hodnotím pozitivně-

tessa.mik
04.09.2025

Styl autorky mám ráda. Tady mi trochu vadilo, že mi příběh připomínal děj filmu, který jsem nedávno nezávazně viděla (film byl bez duchařiny, ale zápletka hodně podobná). Hvězda dolů za ten konec, ten mi přišel takový neodtažený. Já nevím, mám pocit, že Darcy jede strhující jízdu od začátku, kdy nemůžete odtrhnout oči od další stránky, ale tech posledních 20-30 stran vždycky nějak......

katerina3502
20.08.2025

Ze série je pro mě zatím nejslabší, ale pořád velmi napínavý duchařský příbeh, který se čte sám a graduje až do konce...

LucyStar
28.07.2025

Přečteno jedním dechem. Moc dobře napsané.

koblížek779
18.07.2025

na rozdíl od ostatních hodnotitelů se mi kniha Duchové rodiny Folcroftů líbila, při tomto počasí jaké letošní léto panuje je to docela dobrá strašidelná jednohubka. Přečteno za jeden den.

Princezna22
05.07.2025

Duchové, jako vážně mám se bát? Kniha měla ten správný gotický nádech, občas jsem se i trochu lekla, ale většinou to bylo spíš příjemně mrazivé než fakt děsivé. Příběh je slušně napínavý, atmosféra funguje a čte se to moc dobře.
Jestli hledáš něco na večer, co tě trochu pohltí, tahle kniha není špatná volba.

tom_kladno
07.06.2025

Dočkal jsem se návratu k linii prvních dvou dílů. Příběh mě oslovil už od samého počátku a opět jsem dostal naservírovanou duchařinu, kde se nic zbytečně moc nerozebíralo a příběh příjemně vygradoval až do konce. Líbilo se mi, že autorka sáhla po příběhu s mírně odlišným základem (první a druhý díl byl více-méně stejný) a tohle působilo svěže jinak. Třetí díl, který byl pro mě vyloženě zklamáním, v hlavě přeskakuji a dávám sérii novou šanci a určitě budu pokračovat v dalším příběhu.

Noshelfcontrol
29.05.2025

Čtvrtý strašidelný dům opět nezklamal. Kniha mě chytla prakticky od začátku a nechtěla mě pustit. Napětí zde bylo budováno pozvolna, ale tak, že byl čtenář neustále zvědavý, co bude dál. Bohužel jsem musela jednu hvězdičku ubrat a to za poměrně uspěchaný závěr. Nevím, jak to popsat. Atmosféra se celou knihu pěkně stupňovala a čekala jsem o něco víc napínavější nebo spíš delší vyústění příběhu. Kniha by si prostě za mě zasloužila o pár stran navíc. Co se srovnávání s filmem The Visit týče. Já ho nikdy neviděla, tudíž pro mě byl zvrat v knize jakože :O. Něco jsem čekala a něco zase vůbec. Hvězdičku ale ubírám i kvůli lehce klamavé anotaci :DD Těšila jsem se na nějaký psychopatický postarší pár, co pravidelně zabíjí lidi a vrší si je ve sklepě xD
Každopádně, než se příběh zvrhl a začal nabírat temné obrátky, May a Peter vypadali jako dokonalí prarodiče, které by si přál asi každý. Já sama to u babičky milovala. A komu by se nelíbilo to vykrmování, že? :D Docela jsem Taře a Kyleovi záviděla a nadávala jim za to, jak jsou nevděční xD
V knize padlo i pár momentů, nad kterými jsem se musela zasmát a nebyly to jen záměrné vtipy postav. Třeba scéna, kde Tara přemýšlela, že by mohla May zabít a přehrávala si v hlavě různé scénáře. To mi neskutečně připomnělo film Baba na zabití :D No a pak takový můj nevinný černý humor: "Ale v domě bylo úplně mrtvo".

No prostě další super příběh o strašidelném domě od naší Darcy. Těším se na další :))

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi