Paulika Paulika komentáře u knih

☰ menu

Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Anna Lembke

Tak u mě tato kniha nezafungovala. Čekal jsem trochu něco jiného. Fyziologický popis vzniku dopaminu, jeho šíření, struktura, související mechaniky organismu. Bohužel nic z toho tam moc není. Je to jen taková zpověď psychologa a psychiatra ohledně problémů závislých pacientů, jejich příběhů a problémů. Jak postupovat, co se osvědčilo atd. Většinu věcí člověk ví nebo k nim logicky dojde. Už jen marshmallow studii z r. 1968 jsem četl asi v 10 jiných knihách. Nic jsem si z knihy neodnesl; možná proto, že nejsem psycholog ani závislák.

10.04.2024 2 z 5


Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

Kniha plná politiky, filozofie, sexu dobrého jídla a konkurenčních ideologií. Zkrátka všeho, co mě baví a zajímá. Určitě stojí za přečtení, už i pěkně popsaný způsob převzetí moci v Evropě Islámem je realisticky načrtnut. Člověk se až diví, že to ještě tak neproběhlo, nebo už jo?

05.04.2024 4 z 5


Čtyřhodinový pracovní týden Čtyřhodinový pracovní týden Timothy Ferriss

Víceméně se shoduji s negativními komentáři na tuto knihu. Kniha je zastaralá, woke-naivní a určená pro obyvatele bohatých státu (USA, Švýcarsko, Norsko), kteří můžou těžit z velkých rozdílů kupní síly a životní úrovně. Kdyby takto fungovali všichni na světě, tak bychom šli do kopru. Co takhle anesteziolog na 4 hodinovém pracovním týdnu někde na Havaji nebo hasič, učiteleka, zemědělec, chovatel,. A těch pár kancelářských krys, co mohou tento životní styl provozovat, budou asi v nejbližší době nahrazení AI. Lidem, kteří mají hluboko do kapsy taky k ničemu. Plno firem, co uvádí v závěru knihy jako příklady, už ani neexistují. Nedohledal jsem je na Internetu. Jen důkaz, že musíte mít fakt štěstí, aby vám tento životní styl vyšel. Jak říká klasik: z hovna bič neupleteš.

27.03.2024 2 z 5


Falknovská huť Falknovská huť Vlastimil Vondruška

Po dlouhé době jsem se touto knihou vrátil k Vondruškovi, ale moc mě příběh nenadchl. Taková sklářská soap-opera z přelomu 17-18 století. Děj jalový, předvídatelný, plytké dialogy jak z pohádkové knihy pro malé děti, doslova černobílé postavy smýšlející jako v 21. století. Celkově nic moc. Taková tuctovka. Zvažuji, jestli dát tomu příběhu šanci a jít do druhého dílu. Tady jde vidět, že kvantita převažuje nad kvalitou. Marně přemýšlím, kdo je vlastně cílovka této literatury? Seniorka, která se ráda utvrzuje v tom, jak dříve bylo vše v pořádku? Nebo čtení k vodě? Romantické přenesení do jednoduššího světa v dnešní přetechnizované době?

19.03.2024 3 z 5


Pravda o cukru Pravda o cukru Jessie Inchauspé

Kniha me nadchla. Hned vyzkousim vsechny popsane triky. Na knize je velmi skele to, ze je pomerne utla, strucna a vystizna. Neupada, tak jak vetsina ostatnich knih, svoji zbytecnou ukecanosti, i kdyz si take neodpousti jisty zpusob vypraveni zkusenosti na pratelich autorky. Prvni pulka knihy je vylozene vecna, informativni a poucna. Vzhledem k tomu, ze jsem nedotcen cukrovkou - nastesti, ale v mem okoli se o teto problematice dosti mluvi, tak ted vim o cem se moji kolegove, pratele bavi a nejsem odsouzen jen k nepochopeni.
Audiokniha je trochu toporneji namluvena, ale jinak ok. Pozor obrazky, co jsou v knize, bohuzel jako prilozene PDF k audioknize nedostanete!

01.12.2023 5 z 5


Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Ale jo, libila se. Skvele napsana kniha (v mem pripade i skvele namluvena audiokniha) me pohltila a byl jsem nucen stale pokracovat v poslouchani az do nevyhnutelneho konce. Autor nejak nenasilne udrzuje ctenare/posluchace v napeti a nuti ho dale pokracovat - sve tu dozajista plni i styl vypraveni v prvni osobe.
Knihu tady vetsina lidi hodnoti jako depresivni, ale mne se zdala docela humorna a az groteskni. Jiste posledni ctvrtina knihy by tomu odpovidala, ale jinak plna sarkastickeho, povyseneckeho a cynickeho humoru se skvelymi komentari, prirovnanimi a uvahami hlavniho vypravece. Bavil jsem se nad myslenkami a nazory hlavniho hrdiny na soucasnou politiku, EU s jeji byrokracii, hospodarstvi, korektnost, feminismus, ekologii a mezilidske vztahy; obcas peprne okorenene davkou perverze, sexu a zminkami o skvelych chutnych jidlech; a to jen tak, abychom si pripomneli, ze jsme jeste ti stari dobri heterosexulani hedoniste se vsim vsudy.
Za me vcelku dobry a i ten konec do jiste miry symbolicky. Urcite doporucuji!

13.10.2023 4 z 5


Tchaj-pan Tchaj-pan James Clavell

Další skvělý román od Clavella. Tentokráte odehrávající se v právě budovaném Hongkongu jako nového opěrného bodu Velké Británie v zámoří. Kniha sice nedosahuje kvalit Šóguna, ale je stále skvělá a dobře odvyprávěná. Témata jsou podobná, střet dvou rozdílných kultur, sonda do zvyků a sociálních vztahů té doby. Za mě to byl skvělý dobrodružný příběh plný intrik, lásky, napětí, přátelství i nepřátelství. Výborně zasazeno do reálií té doby včetně tehdejších technických vynálezů. Skvěle vykreslené postavy a jejich uvažování.
Opět se mi zdál ten konec trochu rychle utnutý, ale už to asi patří ke Clavellovému stylu psaní. Jinak super. Už sháním Gaidžina.

05.10.2023 5 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Jeden z těch nejlepších románu, co jsem kdy četl. Opravdu dechberoucí. Líbí se mi styl vyprávění autora. Hrdinové jsou uvěřitelní, nejsou černobílí, mají své mouchy, každý sleduje své zájmy. Nepředvídatelnost děje. Dále pak skvělá sonda do japonského uvažování a zvyků v kontrastu s tím evropským a to na přelomu 16 a 17 století, kdy tyto kultury byly ještě vzájemně neovlivněné. Hodně čtenářů si stěžuje, že tu není popsána ta válka, ke které děj knihy stále konverguje, ale myslím, že to nebylo hlavním předmětem této knihy. Tady jde hlavně o setkání dvou rozdílných kultur, jejich filozofií života, hodnot příp. i společných vlastností. Vše krásné vetknuto do historických reálií, pomocí intrik, lásky, tužeb a jednání samotných hrdinů. No, už se těším na Tchaj-pana.

13.09.2023


Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět Jaroslav Petr

Kniha (v mem pripade audiokniha) se mi moc libila. Velice zajimave poznatky z biologie. Velice zajimave je, jak evoluce vybavila ruzne zivocichy smyslovymi receptory. Jak se dravci i lovena zver navzajem predhani, kdo bude mit v utoku/obrane navrch.
Jistou nevyhodou knihy je to, ze informace jsou zahlcujici, tzn. autor na nas sype tolik poznatku, ze si to nemate sanci vse zapamatovat. Jinak doporucuji.

01.06.2023 4 z 5


Prolomený kód života Prolomený kód života Walter Isaacson

Zajímavý vhled do výzkumu a týmů dnešní doby. Docela mě překvapilo, že vše platí daňový poplatníci (platy výzkumníků, výbava laboratoří, čas a granty), ale práva, licence a patenty za objevy pak vlastní samotní objevitelé a erár utře hubu.
Jinak nejvíce mě bavil popis funkce samotné CRISPR technologie a historie výzkumu editačních nůžek. Pěkně popsáno i pro laika. Zbytek si nadšenec najde na wiki. Potěšil i Martin Jínek, škoda, že se nevrátil k nám zpět a nepomohl české vědě. Hvězda dolů za zdlouhavé popisy patentních válek, chvílemi jsem poslech už chtěl vzdát.
Jinak audiokniha skvěle namluvena a doporučuji.

31.01.2023 4 z 5


Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Yuval Noah Harari

První dvě třetiny knihy jsou opakováním Sapiens: Stručné dějiny lidstva a až ta poslední třetina přichází s novým sdělením. Pokud jste nečetli předešlou knihu, tak si dejte hvězdu navíc a určitě se do čtení hned pusťte. Jinak ok, průměrná kniha o současném a pravděpodobně budoucím vývoji lidstva.

28.07.2022 3 z 5


Lov Lov Bernard Minier

Jednoznačně nejslabší Minier. Velice slabé a na předchozí díly jak se Servazem, tak i bez něj, se nehrabe ani po kotníky. Mraky vaty, kritika společnosti na úkor samotné krimi, nudně to odsejpá; psal to vůbec ještě Minier? Tento díl mi přijde jako taková rychlokvaška. Honem, honem zachytit události posledního roku včetně COVIDu, než to přejde a rychle s tím do tisku. Spíše nedoporučuji, snad už jen skalním příznivcům.
Snad "Lucia" bude lepší, ale to si asi ještě půl roku počkáme.

11.07.2022 2 z 5


Údolí Údolí Bernard Minier

Ale jo líbilo se. Minier dozrává a tato kniha je toho důkazem. U jeho prvních dvou knih jsem se rozmýšlel, zda budu v sérii pokračovat,
teď o tom nemusím vůbec přemýšlet. Ano, je občas rozvláčný, sem tam nějaká nelogičnost v jednání postav, ale vcelku skvělý zážitek se skvělou atmosférou. U Miniera se mi líbí, že ve svých knihách upozorňuje na současné sociální problémy, dělá sondu do současné politiky, uvádí zajímavé informace o francouzské společnosti, snaží se dokumentovat technologický stav a to dělá z jeho knih dobrý doklad i pro budoucí generace, jak se na začátku 21.stol. žilo. Za mě super a těším se na Lov. Audiokniha opět skvěle namluvena.

22.06.2022 5 z 5


Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Audiokniha se mi velice líbila. Chvílemi trochu rozvláčné, ale pro mainstream dobře stravitelné. Zdálo se mi to chvílemi spíše jako ženské čtení/ poslouchání, ale historická rešerše a sonda do tehdejší doby vyšších sociálních vrstev výborná. Tudorovská doba je vděčným tématem i pro současné autory. Určitě doporučuji i pro mužské čtenáře. Osobně se mi kniha moc líbila a doporučuji. Těším se už na Annu Boleynovou.

08.06.2022 5 z 5


Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Michio Kaku

Takové letem vědeckým světem. Agregát novinek a aktuálních směrů výzkumů (2019) sesbíraný z různých zdrojů a okomentovaný autorem. Občas náhled do historie a častý spekulativně-naivní náhled do budoucna. Chvílemi mi připadlo, že autor už upadá do vědeckého bulváru, když zmiňuje, co si o tom myslí Elon Musk, jak mu kontruje Zuckerberg či Bezos. Kniha exceluje v užití kondicionálů a slov typu: kdyby..., je možné..., možná by...atd. Nějaké vzorce nebo matematiku nečekejte ani větší potravu pro mozek nebo dokonce zavaření mozkových závitů. Nic nového, co byste nenašli na wiki, NASA stránkách nebo vědeckých časopisech. Pokud jste posledních 15-20 let prospali nebo se vědomě stranili zpráv z vědy, tak je to pro vás ta správná kniha. Je psaná čtivě a velice polopaticky, což jistě oceníte.
Byl to můj první Kaku a docela zklamání, ale dám mu asi ješte šanci. Na Briana Greeneho, Seana Carrolla, Hawkinga nebo Penrose ale nemá.

20.04.2022 3 z 5


Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Dobre napsana kniha o tom, co muzete udelat pro sve zdravi. Knihu jsem dostal doporucenou od mych rodicu, kteri s uspechem aplikuji rady uvedene v knize. Snad se pozitivne projevi i u me. Kniha vyborne doplnuje informace uvedene v jinych knihach o zdravi, ktere jsem v posledni dobe cetl/poslouchal a to: Proc spime od M. Walkera a Konec starnuti od D. Sinclaira.
Poslouchal jsem jako audioknihu, ktera se take povedla a je dobre a srozumitelne nactena. Mohu jen doporucit.
EDIT 2.6.2022: tak bohužel to nefunguje
Tady originální článek: https://www.nytimes.com/2022/04/20/health/time-restricted-diets.amp.html
Nebo
https://zahranicni.hn.cz/c1-67077380-jist-jen-v-dany-casovy-usek-a-zhubnout-prerusovany-pust-nefunguje-ukazala-rocni-studie-vedcu
Sám jsem to zkoušel téměř 3 měsíce dodržet, ale váha zůstala neoblomná a na spánek téměř žádný vliv. Vysvětloval jsem si to svoji ne zrovna 100% disciplínou a pak jsem narazil na výše uvedené články. A tak jsem tomu věřil, já blbec. Přání otcem myšlenky. U rodičů to částečně fungovalo, ale už se na to taky vykašlali.
Takže knihu degraduji z 5* na 0, pač má nulovou informační hodnotu.

25.03.2022 odpad!


Video s Ježíšem Video s Ježíšem Andreas Eschbach

Kniha je dost rozvláčná a ukecaná. Je tam i dost vaty. Ale jinak nápad a zápletka originální a dobře vykonstruovaná. Dílo bych zařadil do oxymoron škatulky: kvalitní brak. Líbilo se. Určitě doporučuji. Chystám se i na druhý díl: Jesus Deal, tak uvidíme.
EDIT: Tak druhý díl "Jesus Deal" (nevyšel česky) už tak skvělý není. Šíleně zdlouhavé a chvílemi nudné. Tak za 3 *.

09.02.2022 4 z 5


Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme David Sinclair

Skvělá kniha o informační teorii stárnutí. Nejvíce mě bavily první dvě třetiny knihy. Byl tam docela zevrubně vysvětlen současný stav výzkumu léčby stárnutí. Hodně mě to vědomostně obohatilo a rozšířilo znalosti o biologii, genetice a procesech stárnutí; jeho příčin i současných preparátů k samotnému potlačení. Poslední třetina už bylo takové filozofování a extrapolování, co kdyby a co možná alá knihy od Harariho. Sem tam moralizování a plácání o etice atd.
Knihu určitě doporučuji, stojí za ten čas a peníze. Audio verze je také skvělá a dobře načtená Borkem Kapitančikem.
Takže dámy a pánové, všichni kvapem do lékaren pro NMN, Resveratrol a Metformin; jdeme mládnout ;-)

19.01.2022 4 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Pár zajímavých podnětů a postřehů, o kterých člověk ví a dá si to logicky v hlavě dohromady, až si přečte knihu, ale jinak mi to přišlo takové zdlouhavé a ne zase tak převratné, jak jsem očekával. Velikost očekávání je přímo úměrná velikosti zklamání. I to je poznatek z této knihy a můj pocit z této přeceněné knihy.

13.11.2021 3 z 5


Líný rodič Líný rodič Tom Hodgkinson

Uf, tak tahle kniha me totalne zklamala. Autor zije v nejake sentimentalni predstave, ze se nejlepe zilo ve stredoveku a ze dnesni doba je kruta a nemilosrdna (mysleno v dnesni Britanii).
Co se tyka vychovy deti, tak v nekterych vecech ma sice pravdu a mnozi rodice uz urcite i nevedomky tyto skutecnosti jiz na svych detech aplikuji.
Autor se tu ve stylu vypraveni Betty MacDonald - Vejce a ja, snazi vtipne podat zkusenosti s vychovou svych tri ratolesti. Kniha neni zadnym vedeckym ci pedagogickym kouskem, je to jen takovy pel-mel o vseobecne vychove deti z autorova trochu anarchistickeho pohledu. Sama neoverena tvrzeni, spekulace a snad nekonecne citatu z knih jinych autoru. Pro rodice ADHD deti absolutne nevhodne a ostatni se snad trochu pobavi, ale te prazdne vaty a plno nicnerikajich mist, ach jo. Chvilemi mi prislo, ze se autor snazi psanim knihy narychlo jen privydelat, aby financne ukociroval svuj zpusob zivota. V mnoha vecech si protireci, chvilemi jsem se musel smat nad obrovskou naivitou, ale jednu pozitivni vec kniha opravdu mela - prijemne se mi u ni usinalo ;-)

26.10.2021 2 z 5