Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti

Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489312/bmid_dopamin-jak-prezit-blahobyt-a-neuba-vkr-489312.jpeg 4 34 7

Proč v čase hojnosti, bohatství, svobody a technologického a medicínského pokroku nebývale postrádáme pocit štěstí a cítíme se naopak mizerně? Kniha americké profesorky psychiatrie je nejen sbírkou adiktologických kazuistik, ale také zamyšlením nad tajemstvím bolesti a potěšení, tedy nad fenomény, které působí v součinnosti, vzájemně se ovlivňují a vyvažují. Na příkladu americké společnosti autorka ukazuje dramatické selhání rovnováhy mezi bolestí a radostí v současné době a objasňuje, proč příliš mnoho zábavy a potěšení vposledku nepřináší radost, ale bolest.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Triton
Originální název:

Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence


více info...

Přidat komentář

Paulika
10.04.2024 2 z 5

Tak u mě tato kniha nezafungovala. Čekal jsem trochu něco jiného. Fyziologický popis vzniku dopaminu, jeho šíření, struktura, související mechaniky organismu. Bohužel nic z toho tam moc není. Je to jen taková zpověď psychologa a psychiatra ohledně problémů závislých pacientů, jejich příběhů a problémů. Jak postupovat, co se osvědčilo atd. Většinu věcí člověk ví nebo k nim logicky dojde. Už jen marshmallow studii z r. 1968 jsem četl asi v 10 jiných knihách. Nic jsem si z knihy neodnesl; možná proto, že nejsem psycholog ani závislák.

KudlickaE.
08.02.2024 4 z 5

Za mě skvělé čtení! Plno informací, které jsou jednoduše předány skrze příběhy pacientů/klientů. Sice si nejsem jistá kolik si toho po přečtení dokáže čtenář skutečně zapamatovat, ale dojem mám z knížky opravdu dobrý.


jaroiva
27.12.2023 4 z 5

Je to psané i zajímavě, i obsahuje dost informací. Jen nemám sama pocit, že by mi to osobně moc dalo.

Pablo Kral
12.09.2023 3 z 5

Přečteno pečlivě za dvě odpoledne. No... především musím konstatovat, že pro laického čtenáře jde o téměř ideální úvodní seznámení se základy adiktologie. Napsáno čtivě a v rámci možností srozumitelně. Ale to je asi tak všechno. Odhlédnu nyní od nutného zjednodušování tak dost složité problematiky. Dílo je koncipováno plně v duchu západní klasické, konvenční psychologie (psychiatrie). Lembkeová obratně manévruje za pomocí kazuistik ve vodách současné adiktologie, ovšem skutečně relevantních informací je zde sporadicky. Ačkoliv celé pojetí díla vyznívá veskrze lidsky a uživatelsky přívětivě, autorka se v podstatě oddává obratným manipulacím se čtenářovým egem, klade důraz na pozitivní účinky (?) studu, bolesti, odříkání, bezpodmínečné abstinence, sebezpoutání, zničující upřímnosti, pocitů viny, výčitek svědomí a konečně správného (jak jinak) začlenění do stávajících společenských struktur. Nic nového pod sluncem. Jako pouhá poznámka pod čarou se pak jeví skutečně a existenciálně závažný přístup zde naznačený pod názvem mindfullness (str. 87), který úzce souvisí s východními meditačními technikami, a představuje netušený potenciál, který byl v knize hrubě zanedbán. Škoda, že autorka nenašla odvahu (ani ji nehledala), aby metodu mindfullness rozpracovala, rozšířila a hlouběji zakomponovala do své jinak vcelku zajímavé studie. Pochopitelně nemohu vyloučit, že můj názor na tuto knihu se nemusí slučovat s principy, jimiž autorka knihy čtenáře tak vřele oblažuje, ale to by bylo na dlouhou debatu. Přestože se to četlo jedním dechem, neboť autorka má nesporný talent psát srozumitelně a čtivě, nemohu knize udělit vyšší hodnocení. 3*

Stoklaska
15.01.2023 5 z 5

Výborně napsaná kniha, informace o dopaminu jsou podány srozumitelnou formou, proloženy mnoha zajímavými kazuistikami.

JirkaTob
03.10.2022 5 z 5

Tohle 224 stran dlouhé povídání o závislostech jsem četl velmi vědomě asi 5 dní. Místy bylo některé odstavce totiž nutné číst nadvakrát. Ale bylo to čtení nesmírně zajímavé.
Kazuistiky popisují hlavně lidi závislé na lécích, trávě a alkoholu. A přestože se v knížce píše i o dalších zavislostech, tyto jsou tu nejvíce zmiňovány.
Úplně chybí hlubší výlety do závislosti na mobilech, pornografii či počítačových hrách.
Postupně vám autorka předloží vysvětlení toho, jak funguje odměňování dopaminem (libost) a jak to souvisí se vznikem depresí či bolesti (nelibost) a jak jsou tyto póly provázané.
Postupně se dozvíme pár návodu a fíglů, jak se závislosti bojovat (např. Jak funguje sebespoutání).
Pokud vás téma závislosti zajímá do hloubky, knížka po 224 stranách obsahuje desítky stran odkazu na různé studie.

IHT
16.05.2022 5 z 5

Mimoradne zajimava kniha o zavislostech a o boji proti nim. Velmi se mi libilo neurologicke vysvetleni vyhledavani poteseni i nasledna neschopnost ukoncit chovani, ktere uz vlastne ani neprinasi radost, pouze ubiji/potlacuje hodne velky distres. Vysvetleni principu hormeze a bezne jeji praktiky pro posilovani schopnosti radovat se a citit poteseni jsou pekne, byt misto kontroverzniho prikladu vybuchu jaderne elektrarny v Japonsku mohla autorka klidne uvest navstevy radonovych lazni :)
Urcite doporucuji k precteni nejen lidem zavislym, ale i jejich blizkym.

Štítky knihy

drogy hormony závislosti

Autorovy knížky

Anna Lembke
americká
2022  84%Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti

Kniha Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti je v

Právě čtených7x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst60x
Chci si koupit14x
dalších seznamech3x