Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět

Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440176/bmid_desatero-smyslu-uU4-440176.jpeg 5 60 22

Všechno se dozvídáme prostřednictvím smyslů. A zdaleka k tomu nevyužíváme jen známou pětici tvořenou zrakem, sluchem, chutí, hmatem a čichem. Možná máme i vnitřní kompas. Někteří nevidomí lidé se orientují podle odražených zvuků podobně jako netopýři. Zvířatům nabízejí jejich smysly vnímání světa, jaké si jen stěží dokážeme představit. Některé ryby vedou rozhovory prostřednictvím elektrických výbojů, zpěvní ptáci slyší blížící se bouři s několikadenním předstihem, želvy dovedou hmatat i přes tvrdý krunýř a sépie registrují pestré barvy, i když jsou barvoslepé. Při detailnějším pohledu je svět lidských a zvířecích smyslů plný podobných překvapení.... celý text

Přidat komentář

Suesue
27.02.2024 5 z 5

Hodně zajímavá a místy až neuvěřitelná kniha. Autorovi musíte věřit, protože většinu věcí si nejde v knize ověřit a hledat si články v zahraničních časopisech stále nejde.

Lenka.P7
01.01.2024 4 z 5

Výborná kniha známého popularizátora vědy. Obdivuji jeho všestrannost: i když jeho původním zaměřením byla zootechnika a reprodukční a molekulární biologie, zasvěceně a zajímavě píše i o mnoha jiných aspektech fyziologie živočichů včetně člověka, nemlvě o jeho sci-fi povídkách.


radimch
08.12.2023 5 z 5

Hromada informací o tom, jak živé bytosti vnímají svět kolem. Plno zajímavých věcí.

Mosofa
13.11.2023 5 z 5

Úžasné!

Janadvorackova
12.11.2023 4 z 5

Ne že by to našinec nevěděl, ale při čtení rozboru našich smyslů si uvědomí, že je vlastně také součástí přírodní rozmanitosti. A že kolikrát může být rád, že má to, co má.
Bavila jsem se představou, že by měl člověk třeba schopnost zaostřit na kořist jako ji mívají draví ptáci. Co by viděl a kolik z toho by nechtěl :).
Nedávno jsem měla doma netopýra a už se nedivím, že se mě bál, když slyšel snad i moji "touhu vypakovat ho z bytu, zmetka..."
V knize je zmiňovanán i jeden "lidský netopýr." Tak už vím o dvou :).

kristy.d
08.11.2023 4 z 5

Nebylo to špatné čtení, někdy mě to bavilo podruhé ne, rozhodně je zajímavá, četla bych jí spíše třeba místo novin po ránu k čaji než abych si k ní sedla na pár hodin.
Milovníky přírody určitě nadchne. Já bych jí už ale znovu nečetla.

bazyk21
27.10.2023 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu - jedním slovem skvělé.

Paulika
01.06.2023 4 z 5

Kniha (v mem pripade audiokniha) se mi moc libila. Velice zajimave poznatky z biologie. Velice zajimave je, jak evoluce vybavila ruzne zivocichy smyslovymi receptory. Jak se dravci i lovena zver navzajem predhani, kdo bude mit v utoku/obrane navrch.
Jistou nevyhodou knihy je to, ze informace jsou zahlcujici, tzn. autor na nas sype tolik poznatku, ze si to nemate sanci vse zapamatovat. Jinak doporucuji.

jaroiva
29.01.2023 4 z 5

Mám moc ráda tuto edici, i když biologické knihy patří k těm, které jsou z naučných moje méně oblíbené.
Tahle kniha mě svým způsobem vyčerpala, s postupujícími dalšími a dalšími informacemi se už cítím zahlcena. Není to na čtení od začátku do konce. Spíš třeba kapitolku a pak zas po nějaké době další.
Je ale hodně zajímavá.

PMR
25.05.2022 5 z 5

Hezká popularizační kniha.
I když se mi zdá, že ta zvířátka trochu přeceňuje.
Problém bude samozřejmě spíš na čtenářově straně, ale člověk by po přečtení skoro řekl, že třeba čmelák má GPS, řeší obchodního cestujícího, vidí elektrický náboj atd. To pak je ale hotový terminátor - pučmeloud Arnie :-)

Vydra57
16.02.2022

Skvělá kniha. Otevřou se vám nové dimenze. Zjistite, že je spousta způsobů, jak vnimat svět kolem sebe, jak i tvorové, které považujete za primitivni, mají úžasně vypracovaný kontat s okolim. Je to k závisti, co všechno člověku chybi...

enigma
07.02.2022 5 z 5

Máte rádi přírodopisné dokumenty a myslíte si, že už jste všechno viděli a slyšeli? Přečtěte si tuhle knihu. Budete ohromeni.

leami
20.12.2021 5 z 5

Tak to byla jízda. Kniha nabitá informacemi od začátku do konce. Tak moc mě bavila. Myslela jsem si, že o zvířatech vím hodně. Zjistila jsem, že vím hodně málo. A každou chvíli jsem si říkala, jak asi ty vědce napadlo toto nebo tamto zkoumat a hlavně přijít na to, jak to funguje. S takovými lidmi musí být radost pracovat.

jiri77
16.11.2021 5 z 5

Hodně pozoruhodná kniha o smyslech lidí a zvířat. Při čtení jsem jen koukal ,čím vším nás a zvířata příroda vybavila. Kniha je doplněna i obrazovou částí. Všem milovníkům přírody, anebo těm ,co mají rádi hodně zajímavých informací, mohu knihu jen doporučit.

petaSk
01.11.2021 5 z 5

Jediná chyba této knihy je ta, že si nejsem schopna z ní zdaleka zapamatovat, kolik bych chtěla.
5 základních smyslů zná asi každý a nad dalšími jsem se nezamýšlela, ale tahle kniha mi je představila. Nejsem žádný znalec oboru, a tak mě znovu udivila promyšlenost přírody a evoluce každého živočicha, to jak se dokázal přizpůsobit konkrétním podmínkám.
Dopad lidí je hodně smutná záležitost. Jak světelný smog, sonary a další věci ničí nebo ovlivňují smysly, které příroda přetvářela milióny let. Respekt před každým jedním zvířetem. Můžu jen doufat, že jako lidstvo jednou budeme na takové technologické úrovni, aby co nejméně přírodu ničila.

Greenfingers
04.10.2021 5 z 5

Naprosto úžasná kniha s množstvím zajímavých informací o lidských i zvířecích smyslech. Při její četbě jsem si plně uvědomil, jak zázračná je příroda ve své rozmanitosti. A tomu všemu se můžeme obdivovat díky evoluci, která je základem všeho napředování a zdokonalování.
Autor se touto publikací významně zasloužil o popularizaci přírodních věd.

momo01
19.07.2021 5 z 5

Naprostá lahůdka. I přes množství fascinujících informací je napsaná neskutečně čtivě a místy dokonce s vtipem. A třeba si ji přečte víc lidí a pak společně pomůžeme chránit smysly zvířat. Opravdu zasloužená Magnesia Litera za naučnou literaturu.
Nejde vybrat to nezajímavější (přepsala bych asi 90% knihy), tak alespoň dvě malé ukázky z kapitoly o čichu.

„…ještě prohnaněji si počíná kalifornský hlodavec sysel veveří (Otospermophilus beecheyi), který vyhledává svlečené kůže smrtelně jedovatých chřestýšů (Crotalinae) a ty pak usilovně žvýká. Následně si pečlivě olizuje srst a se slinami si po těle roztírá látky uvolněné z chřestýši kůže. Vypůjčený pach ho chrání před samotnými chřestýši.“

„Další zajímavý důkaz o tom, že parfémy jen doplňují naši přirozenou vůni těla, přinesly pokusy, v kterých byli muži hodnocení jako čichově přitažlivější, když použili svůj oblíbený parfém, a méně přitažliví, když použili parfém, který jim vybral někdo jiný. Vybrat vhodný parfém pro někoho cizího je proto podstatně těžší, než když si člověk vybírá parfém pro pokrevně blízkého příbuzného či dokonce sám pro sebe.“

los
13.04.2021 5 z 5

podrobný, názorný, terminologií nezatížený, a přesto stále odborný teoretický výklad doplněný pozoruhodnými příklady (+ ilustrační nákresy a několik barevných příloh), prostě perfektně pojednaná a laikům prezentovaná věda = takhle má vypadat naučná literatura (doufám, že letos dostane Magnesiu Literu)

IHT
15.03.2021 5 z 5

Pokud Vas zajima svet zvirat, tak tohle je TA KNIHA, po ktere musite sahnout. Nudit se nebudete. Myslim, ze se mohu povazovat za docela odbornika, ale presto jsem slintal a zasl, protoze tohle je kniha napechovana NOVINKAMI z aktualniho vyzkumu. Shodou okolnosti jsem navazal Ptacim smyslem (obe knihy vysly zaroven), tak mohu srovnavat srovnatelne: Ptaci smysl vysel v originale v roce 2012, cituje se v nem jako nejnovejsich nekolik malo clanku z roku 2010 a z tohoto tisicileti je citaci velmiposkrovnu. Naproti tomu v Petrove knize je citaci z minuleho stoleti 112 (dle meho pocitani) a z poslednich dvou dekad je dalsich 532, vcetne dvaceti clanku z roku 2019 (a jednoho z roku 2020, kdy se zrejme rukopisu ujala redakce).

Jinymi slovy - obcas u nas vyjde knizka, ktera prezentuje zajimavosti ze sveta zvirat (vetsinou preklady). Obvykle jde o temata, ktera jsou naplni dokumentarnich filmu a ktera tudiz nadsenec zna. Informace v teto knize urcite taky uvidite na obrazovce - za par let. ;)
Prof. Petr je mistr popularizace a to nejen na ceske scene. Osobne bych ho srovnal treba s Billem Brysonem, ktery vsak ma pri psani podobnych popularizujicich knih za sebou tym resersistu.

...ted uz mi jen zbyva rozhodnout, kterou knihu z meho "TOPTENu" prof. Petr prave vystrnadil... a pak prelistovat na zacatek a pustit se do toho znovu :)

sest hvezdicek by bylo malo

Booka
25.02.2021 5 z 5

Fascinující